Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Etica in asigurari

management+ Font mai mare | - Font mai micEtica in asigurari

Etica reprezinta un set de reguli, norme, principii prin care se realizeaza o legatura personala cu societatea, in ansamblu. Aceasta legatura poate fi de natura morala, educationala sau profesionala, religioasa, asigurand un grad de armonie si echilibru permanent.Etica profesionala are la baza idea ca interesul clientului este prioritar si trebuie realizata o informare continua a acestuia, imbunatatirea permanenta a cunostintelor agentului de asigurare, mentinerea unor relatii cordiale cu ceilalti agenti de asigurare, incurajarea altor persoane in scopul obtinerii titlului de agent de asigurare. Se considera ca etica in asigurari este legata de patru obiective[1]:

Responsabilitatea agentului de asigurare;

Responsabilitatea fata de client;

Responsabilitatea fata de public, in general;

Responsabilitatea fata de stat.

1. Responsabilitatea agentului de asigurare fata de societatea de asigurare are la baza existenta contractului sau intelegerii scrise incheiate cu aceasta, care presupune norme si principii de respectat, un anumit grad de loialitate, agentii de asigurare reprezentand firma, contribuie la formarea imaginii sale pe piata, in fata clientilor sai si a concurentei.

2. Responsabilitatea fata de client consta in calitatea serviciilor de asigurare prestate. Unii economisti considera ca responsabilitatea fata de client constituie functia primara a economiei asigurarilor, intrucat asa cum agentul de asigurare trateaza cu clientii sai, asa vor fi si referintele societatii de asigurare. Deoarece agentul de asigurare vinde un produs ce trebuie sa ofere incredere, acest produs trebuie oferit in mod profesional, cu respectarea anumitor responsabilitati, si anume:

- agentul de asigurare trebuie sa faca o minima educatie clientului sau in materie de asigurari (de exemplu, ce riscuri sunt oferite spre asigurare, care sunt excluderile, ce masuri trebuie sa intreprinda asiguratul pentru prevenirea si limitarea pagubelor, cum trebuie sa procedeze in cazul aparitiei riscului asigurat, cum se va calcula despagubirea de asigurare, ce inseamna fransiza si altele de aceasta natura). Educatia asiguratilor este cu atat mai necesara, cu cat apar produse de asigurare complexe, care imbina protectia cu investitia;

- agentul de asigurare si clientul sau trebuie ofere confidentialitate deplina;

- agentul de asigurare si asiguratul trebuie sa se informeze reciproc pe parcursul derularii contractului de asigurare asupra modificarilor intervenite pe parcurs;

- agentul de asigurare trebuie sa fie loial clientilor sai, oferind cu promptitudine toate serviciile si produsele de care dispune societatea de asigurare;

- agentul de asigurare trebuie sa cunoasca foarte bine cadrul legislativ si sa fie impartial atunci cand clientul ii cere sa vina cu solutii care sa eludeze legea.

3. Responsabilitatea fata de public (potentialii clienti) are in vedere oferirea potentialilor clienti a celor mai reprezentative produse de asigurare. In aceasta relatie, deosebit de important este sistemul informational si de publicitate, prin intermediul caruia se realizeaza cunoasterea produselor de catre clientela. Agentul de asigurare identifica nevoile clientelei in materie de asigurari prin mijloace diverse de studiere a comportamentului acesteia, precum sondajele sub diverse forme. De asemenea, se recurge la diverse criterii de segmentare a pietei care sa conduca la implementarea noilor produse si servicii de asigurare.

4. Responsabilitatea fata de stat pe linia indeplinirii obligatiilor legale ce privesc contributiile societatilor de asigurare catre stat si colaborarile in domeniu stat-asiguratori, cum ar fi, de exemplu, colaborarea pe linia introducerii obligativitatii asigurarii locuintelor apartinand persoanelor fizice incepand cu anul 2003.

In tarile dezvoltate cu traditie in domeniul asigurarilor s-au formulat adevarate coduri de etica ce trebuie respectate de catre cei ce lucreaza in domeniu. Ele completeaza cadrul legislativ, constituind componente ale renumelui firmei de asigurari. De exemplu, cele mai importante responsabilitati ale  agentului de asigurare trasate de catre Asociatia Nationala a Asigurarilor de Viata din SUA au la baza formularea "Cred ca este in responsabilitatea mea:

- sa fructific nevoile clientilor cu cea mai mare abilitate;

- sa mentin o stare de incredere si optimism clientilor mei;

- sa prestez in mod exemplar servicii clientilor si beneficiarilor lor;

- sa ader la standardele profesionale ale companiei;

- sa imi perfectionez stilul de munca si cunostintele in mod permanent;

- sa ma informez asupra modificarii cadrului legislativ si a dispozitiilor interne ale firmei, s.a.".

Indeplinirea acestor obiective de catre reprezentatii societatilor de asigurare contribuie la largirea si diversificarea activitatii de asigurare ca urmare a sporirii increderii clientilor lor in produsele oferite, in special a celor pe termen lung, cum sunt asigurarile de viata.

Consecintele conduitei etice pentru o societate de asigurari constau in urmatoarele: ocuparea posturilor de catre persoane potrivite; onestitatea si loialitatea angajatilor; increderea si satisfactia clientilor.Sistemul asigurarilor in Romania, Editura Tribuna Economica, Bucuresti 2001 pag. 276Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved