Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

MANAGEMENTUL TEHNOLOGIEI SI INOVARII – TEST GRILA

management

+ Font mai mare | - Font mai mic




MANAGEMENTUL TEHNOLOGIEI SI INOVARII – TEST GRILA

FAC MANAGEMENT AN III





TRUE/FALSE

1. Conceptul de tehnologie poate fi inteles ca ansamblul proceselor, metodelor, operatiilor etc. utilizate in scopul obtinerii unui anumit produs.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 9

2. Sistemul de productie se defineste ca fiind ansamblul elementelor fizice, naturale si artificiale, conceptelor teorii, metode, reguli, experientei si indemanarii, astfel organizate incat sa rezulte capacitatea de realizare a unor scopuri prestabilite.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 10

3. Intelegem prin proces tehnologic ansamblul operatiilor elementare de tip mecanic, fizic, chimic, biochimic sau biologic pe care le parcurge materia prima in cursul transformarii si ajungerii la stadiul de produs.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 14

4. Evolutia continua a tehnologiilor si a concurentei face ca potentialul tehnologic al unei organizatii sa nu varieze puternic in timp.

ANS: F DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 18

5. Tehnologia este o resursa cheie intr-o afacere.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 18

6. Cercetarea si dezvoltarea, adica strategia de achizitie a tehnologiei prin inventare sau imbunatatire, este o strategie cu risc mic.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 20

7. Inainte ca o companie sa se angajeze intr-un program care implica introducerea de produse sau tehnologii noi, este intelept sa fie intreprinsa o activitate de cautare a informatiei pentru a afla ce informatii sunt disponibile despre acest subiect si ce lucrari s-au facut inainte.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 23

8. Brevetele sunt cele mai mari surse disponibile de informatie, inregistrand anual mai mult de un milion de cereri.

ANS: T DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 33

9. Companiile care inoveaza privesc din afara pe masura ce concurentii inovativi le ocupa locul pe piata.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 57

10. Nesiguranta in ceea ce priveste politicile viitoare reprezinta o bariera in calea inovatiei.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 58

11. In cadrul strategiei bazata pe achizitionare de licenta marketingul este prelungit.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 64

12. Tehnologia de baza este specifica si unica pentru companie si este cea care da un avantaj competitional.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 67

13. Evaluarea tehnologica poate fi aplicata tehnologiilor vechi sau noi.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 67

14. Analiza impactului tehnologic are in vedere modalitatea in care o tehnologie va afecta compania in timp.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 70

15. Cea mai importanta clasificare a tehnicilor de prognoza este cea realizata din punctul de vedere al orizontului de timp.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 76

16. Tehnicile cantitative se aplica pentru prognoze pe orizonturi lungi de timp.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 75

17. Revistele de specialitate fac parte din sursele secundare de informatie bruta din surse formalizate.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 80

18. Sesiunile de comunicari si calatoriile de studii fac parte din categoria de informatie bruta din surse neformalizate.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 81

19. Recrutarea specialistilor este o forma de transfer tehnologic.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 84

20. Cand se negociaza cu un cumparator de licenta se ia in considerare profitul pe care l-ar fi avut cel care vinde licenta pe acea piata si factorul de risc.

ANS: T DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 87

21. Cele mai comune plati pentru licenta sunt bazate pe un procent din veniturile din vanzare, si sunt platite celui care vinde licenta de catre cel care o cumpara.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 87

22. Folosirea de informatii confidentiale si a unui secret de know-how nu include drepturi legale cum ar fi cazul brevetului.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 89

23. Francizele sunt potrivite pentru afacerile care nu pot fi usor replicate.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 90

24. In cazul transferului de tehnologie brokerii lucreaza intotdeauna pentru cel care cumpara tehnologia.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 91

25. Important in achizitia know-how-ului este sa ne asiguram ca nu vom cumpara informatii care sunt disponibile in mod gratuit.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 97

26. Fezabilitatea tehnologica se refera in mod special la produse deja intrate in fabricatie.

ANS: F DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 98

27. Redeventele se bazeaza pe marjele de profit.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 100

28. Nu este bine sa se calculeze redeventele ca un procent din pretul final de vanzare.

ANS: F DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 101

29. Contractul de licenta ramane in vigoare atat timp cat redeventele sunt platite.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 103

30. Prevederile legale pentru fiecare tara reprezinta un aspect privind termenii principali ai intelegerii pentru o licenta.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 104

31. Cel care cumpara licenta trebuie sa se asigure ca resurselesunt furnizate astfel incat sa asigure transferul si implementarea tehnologiei.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 108

32. Cel care vinde licenta trebuie sa se asigure ca perioada transferului tehnologic este suficient de lunga, astfel incat tehnologia sa functioneze in mod corect.

ANS: F DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 108

33. Cumparatorul licentei trebuie sa se asigure ca strategiile de piata tin seama de pozitia de monopol creata de proprietatea intelectuala.

ANS: T DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 108

34. Asistenta tehnica este in general utilizata pentru problemele prevazute ce vor aparea ulterior.

ANS: F DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 109

35. O negociere de succes nu are neaparat nevoie de construirea unei bune relatii intre cumparatorul si vanzatorul licentei.

ANS: F DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 105

36. Caracteristica esentiala a tuturor tipurilor de proprietate este aceea ca proprietarul este liber sa o utilizeze asa cum doreste, atata timp cat nu contravine legii si nu ii impiedica pe altii sa-si utilizeze proprietatea asa cum doresc.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 119

37. In multe tari o inventie este privita ca o noua solutie la o problema tehnologica.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 122

38. Metodele de tratament medical pentru oameni si animale sau metodele de diagnosticare nu pot fi brevetate.

ANS: T DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 122

39. In actualul sistem international de brevetare, nu se poate obtine o protectie internationala pentru un brevet.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 125

40. Intelegerea de la Madrid privind inregistrarea internationala a marcilor este o reglementare legislativa pe plan international in ceea ce priveste marcile.

ANS: T DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 131

MULTIPLE CHOICE

1. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta o etapa de analiza a potentialului tehnologic al unei organizatii?

1. inventarul tehnologiilor

2. analiza competitivitatii produselor

3. analiza competitivitatii resurselor umane

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 17

2. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta etape ale procesului de dezvoltare a tehnologiei:

1. cercetarea

2. dezvoltarea tehnologiei

3. dezvoltarea produsului/procesului

4. implementarea produsului/procesului

5. comercializarea

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 20

3. In identificarea surselor de tehnologie sau a ideilor de produse este mai bine sa cautam:

1. aproape de casa

2. cat mai departe de casa

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

nici unul dintre raspunsuri

ANS: C DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 29

4. Aproximativ, care este procentul din cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea ce se pierd in proiecte esuate?

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 21

5. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta surse de informatii prin metoda contactului direct pentru tehnologie / produs?

1. targurile de comert

2. centre de inovatii

3. institute de cercetare

4. universitati

5. firme straine

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 30

6. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta surse de informatii prin metoda surselor din literatura de specialitate?

1. reviste de licenta

2. cataloage

3. brevete

4. targurile de comert

5. site-uri si retele de licente

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 33

7. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta etape ale procesului de inovare?

1. idee

2. evaluare

3. cercetare

4. dezvoltare

5. piata

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 56

8. Aproximativ, care este procentul din vanzarile companiilor ce reprezinta produse introduse in ultimii cinci ani?

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 57

9. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta motive-cheie pentru inovare?

1. avansul tehnologiei

2. modificarea nevoilor clientilor

3. scurtarea ciclului de viata a unui produs

4. cresterea concurentei mondiale

5. modificarea strategiilor de conducere ale companiilor

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 57

10. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta factori importanti care contribuie la succesul inovarii tehnologice?

1. intelegere nevoilor clientilor

2. cresterea performantelor managementului

3. acordarea unei atentii sporite marketingului

4. realizarea activitatii de cercetare nu neaparat rapid dar cu mare eficienta

5. utilizarea tehnologiei externe si a consultantei stiintifice

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 58

11. Care dintre uermatoarele afirmatii reprezinta strategii de inovare?

1. strategia de diversificare

2. reducerea costului

3. dezvoltarea unui produs nou

4. strategia bazata pe competentele esentiale

5. strategii conduse de tehnologie

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 60

12. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta etape posibile in planificarea tehnologiei unei companii:

1. hotararea pietei pe care se va intra

2. examinarea tehnologiilor interne pentru a vedea daca au nevoie de dezvoltare

3. identificarea lipsurilor din portofoliul tehnologic care trebuie acoperite

4. efctuarea studiului de marketing

5. alegerea intre cercetare si dezvoltare si achizitie externa

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 64

13. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt caracteristice strategiei bazate pe cercetare-dezvoltare?

1. platirea tuturor costurilor de la inceput

2. nevoia de marketing prelungit

3. costuri previzibile

4. nu este nevoie de plata drepturilor de autor

5. nu beneficiaza de asistenta tehnica

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.



ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 64

14. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta etape in evolutia pe piata a unui produs?

1. etapa de lansare

2. etapa de crestere

3. etapa de maturitate

4. etapa de top

5. etapa de declin

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 68

15. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta categorii de prognoze:

1. prognoza tehnica

2. prognoza tehnologica

3. prognoza economica

4. prognoza sociala

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: D DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 72

16. In anul 2003 piata totala a PC-urilor a depasit 1.000.000.000 de unitati. In anul 1981, IBM a prevazut ca piata totala a PC-urilor in anul 2003 va fi de:

a.

241.682 unitati

c.

25.763.245 unitati

b.

1.546.398 unitati

d.

123.698.333 unitati

ANS: A DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 73

17. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta factori ce influenteaza realizarea unei prognoze:

1. orizontul de timp

2. gradul de detaliere a prognozei

3. arborele de substitutie

4. stabilitatea sistemului pentru care se face prognoza

5. costul prognozei

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 75

18. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta metode calitative de previziune tehnologica?

1. metoda curbelor logistice

2. metoda spatiului transferurilor de tehnologie

3. metoda arborilor de pertinenta

4. metoda curbelor de substitutie si progres tehnic

5. metoda matricelor morfologice Zwicky-Moles

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 76

19. Care dintre urmatoarele afirmatii fac parte din categoriile de clasificare a scenariilor dupa modul de constructie?

1. scenarii de dorit

2. scenarii de urmarire a tendintelor

3. scenarii contrastante

4. scenarii de referinta

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: D DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 78

20. Care din afirmatiile urmatoare reprezinta pasii (etapele) in care se construieste un scenariu?

1. constituirea bazei scenariului

2. evolutia

3. descrierea sistemului la momentul ales din viitor

4. concluzia

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 79

21. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt obiective ale veghei tehnologice?

1. cunoasterea activitatilor altor firme

2. identificarea principalelor amenintari pentru firma

3. intelegerea nevoilor clientilor

4. detectarea unor domenii de extindere pe baza unor dezvoltari tehnologice, in care concurenta este slaba

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 80

22. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta categorii de informatii avute in vedere de veghea tehnologica?

1. informatia stiintifica

2. informatia tehnica

3. informatia tehnologica

4. informatia tehnico-economica

5. informatia sociala

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 80

23. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta stadii de prelucrare parcurse de informatia acumulata?

1. informatia bruta

2. informatia prelucrata

3. circulatia si stocarea informatiei

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 80

24. Care dintre afirmatiile urmatoare reprezinta pasi (etape) in prelucrarea informatiei?

1. completarea informatiei

2. evaluarea informatiei

3. verificarea informatiei

4. sinteza informatiei

5. redactarea informatiei

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 81

25. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta o forma de transfer tehnologic.

1. achizitionarea de echipament

2. licenta

3. copierea

4. achizitia unei companii

5. cercetarea

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 84

26. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta o conditie a contractului de licenta in software?

1. exista o relatie contractuala intre cel care dezvolta si utilizatorul final

2. exista o relatie intre cele doua parti care continua dupa livrarea initiala a produsului

3. software-ul controleaza un proces pentru o afacere sau un proces industrial

4. proprietatea intelectuala ramane proprietatea celui care dezvolta software-ul

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 91

27. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta aspecte ce trebuie avute in vedere la evaluarea unei licente?

1. proprietatea intelectuala

2. evaluarea tehnologica

3. evaluarea socio-economica

4. potentialul pietei

5. potentialul firmei

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 96

28. Care din urmatoarele aspecte nu trebuie luat in consideratie cand se face evaluarea tehnica a licentei?

a.

costul de productie

c.

cercetarea si dezvoltarea

b.

asistenta tehnica

d.

tehnologia viitoare

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 98

29. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta valoarea normala a redeventelor din profitul net ca si procent din vanzari?

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 101

30. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta aspecte privind termenii principali ai intelegerii pentru o licenta?

1. partile intre care se face contractul

2. tehnologia care este licentiata

3. teritoriul acoperit

4. pretul considerat avans si redeventa

5. incalcari ale legalitatii licentei

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 103

31. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta obiective ce trebuie indeplinite in vederea unei negocieri de succes a unei licente?

1. expertii trebuie consultati in partea avansata a negocierilor

2. o negociere de succes are nevoie de construirea unei bune relatii intre cumparator si vanzatorul licentei

3. tactul si rabdarea sunt necesare la fel de mult ca si rezistenta psihica

4. punctele problematice trebuie rezolvate dupa ce se incheie negocierile

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 105

32. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta cauze ale aparitiei problemelor de calitate ale productiei in urma unui transfer tehnologic?

1. vanzatorul licentei nu a reusit transferul de aptitudini

2. cumparatorul nu a reusit sa inteleaga si sa implementeze cunostintele transferate.

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

nici unul

ANS: A DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 107

33. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta exemple despre cum poate fi transferata tehnologia?

1. documentatie in forma electronica sau sub o alta forma

2. productie pilot facuta de cel care vinde licenta, pana cand productia proprie incepe sa mearga

3. achizitionare de echipamente neagreate de cel care a vandut licenta

4. solicitare de software

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 107

34. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta pregatiri ce trebuie facute de cumparatorul licentei?

1. angajarea de personal calificat si cu experienta pentru a invata si opera noua tehnologie

2. achizitionarea necesarului de echipament de productie

3. asigurarea unui sistem de documentare pentru a fi sigur ca noua tehnologie este inregistrata si accesibila personalului dupa ce angajatii celui care a vandut licenta au plecat

4. acordarea de atentie in mod special pentru anticiparea problemelor neprevazute

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 108

35. Care dintre urmatoarele entitati utilizeaza metode de exploatare comerciala prin fabricarea si vanzarea produsului sau prin furnizarea serviciului respectiv?

1. companii manufacturiere

2. companii de comert

3. organizatii de cercetare

4. universitati

Alegeti raspunsul corect

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 109

36. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta motive ale vanzarii licentei?

1. singura strategie comerciala la dispozitia organizatiei

2. exploatarea unei piete indepartate

3. licentierea non-exclusiva a tehnologiei pentru competitori

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 110



37. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta initiative prudente ale managementului, pe care fabricantul ar trebui sa le ia in consideratie?

1. efectuarea unui audit pentru toate produsele pentru a se asigura ca ele nu se defecteaza

2. introducerea de sisteme de certificare a calitatii

3. tinerea de evidente adecvate

4. detinerea de asigurare contra responsabilitatii produsului

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 113

38. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt aspecte principale acoperite de evaluarea licentei?

1. proprietatea intelectuala

2. aspectele tehnice

3. aspectele comerciale

4. aspectele juridice

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 96

39. Care dintre urmatoarele afirmatii fac parte din lista de lucrari intelectuale protejate intocmita de tarile semnatare ale Conventiei pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Intelectuala?

1. lucrarile literare

2. lucrarile artistice

3. lucrarile stiintifice

4. interpretarile artistilor

5. designul

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 119

40. Care dintre urmatoarele afirmatii fac parte din lista de lucrari intelectuale protejate intocmita de tarile semnatare ale Conventiei pentru Stabilirea Drepturilor de Proprietate Intelectuala?

1. fonogramele

2. inventiile din toate domeniile

3. marcile comerciale

4. marcile de serviciu

5. protectia impotriva concurentei neloiale

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 119

41. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt principii de baza ale proprietatii intelectuale?

1. cel care genereaza proprietate intelectuala poate sa-si obtina drepturile ca recompensa pentru munca sa

2. drepturile privind o lucrare pot fi achizitionate sau obtinute prin licenta de catre alte persoane sau organizatii

a.

c.

b.

d.

nici una

ANS: A DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 120

42. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta organisme nationale ce protejeaza proprietatea intelectuala in tara noastra?

1. Oficiul Roman al Drepturilor de Autor

2. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci

3. Consiliul National al Audiovizualului

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 120

43. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta drepturi protejate de Oficiul Roman al Drepturilor de Autor?

1. drepturile de autor

2. drepturile conexe

3. marcile

4. noile soiuri de plante

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 120

44. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta drepturi de autor protejate de Oficiul Roman al Drepturilor de Autor?

1. scrierile literare

2. operele stiintifice scrise

3. operele stiintifice orale

4. compozitiile muzicale

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 120

45. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta drepturi de autor protejate de Oficiul Roman al Drepturilor de Autor?

1. operele fotografice

2. operele de arta plastica

3. modelele si desenele industriale

4. hartile si desenele din domeniul topografiei

5. operele de arhitectura

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 120

46. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta drepturi conexe protejate de Oficiul Roman al Drepturilor de Autor?

1. drepturile interpretilor

2. drepturile de marca

3. drepturile producatorilor de fonograme

4. drepturile societatilor de difuziune

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: D DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 121

47. Care dintre urmatoarele domenii sunt protejate de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci?

1. brevetele de inventie

2. marcile

3. indicatiile geografice

4. hartile si desenele din domeniul topografiei

5. modelele si desenele industriale

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 121

48. Care dintre urmatoarele domenii sunt protejate de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci?

1. topografiile circuitelor integrate

2. noile soiuri de plante

3. protectia impotriva concurentei neloiale

4. metodele matematice

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 121

49. Care din urmatoarele afirmatii fac parte dintre realizarile ce nu pot fi brevetate?

1. descoperirile din natura

2. masinile care contrazic legile naturii

3. teoriile stiintifice

4. modelele matematice

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 121

50. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta caracteristici principale pe care trebuie sa le aiba o inventie pentru a putea fi brevetata?

1. sa fie noua sau sa contina elemente de noutate

2. sa implice un pas inventiv

3. sa fie reprezentata intr-o forma fizica

4. sa poata fi aplicata industrial

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 122

51. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta categorii exceptate de la brevetare?

1. lucrurile care exista in natura

2. masinile care sfideaza legile naturii

3. teoriile stiintifice

4. metodele de tratament medical pentru oameni si animale

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 122

52. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta categorii de conditii ce trebuie sa fie indeplinite, conform legislatiei din tara noastra, de catre o inventie brevetabila?

1. conditii de fond

2. conditii de forma

3. conditii speciale

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 123

53. Care este termenul de protectie al unui brevet?

a.

10 ani

c.

20 ani

b.

15 ani

d.

25 ani

ANS: C DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 126

54. Care dintre urmatoarele afirmatii poate reprezenta o marca comerciala?

1. un cuvant

2. un simbol

3. un slogan

4. un sunet

5. o culoare

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 127

55. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta categorii de marci?

1. marca anterioara

2. marca posterioara

3. marca notorie

4. marca de certificare

5. indicatia geografica

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 128

56. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta o conditie pentru o marca comerciala?

1. sa fie distinctiva

2. sa nu fie deceptiva

3. sa fie teritoriala

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 128

57. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta reglementari legislative in Romania cu privire la marci?

1. Legea nr. 28/1967 privind marcile industriala

2. Legea nr. 76/1999 privind aderarea Romaniei la Intelegerea de la Madrid din 21 mai 1980

3. Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice

4. Legea nr. 4/1998 privind aderarea Romaniei la Tratatul privind dreptul Marcilor, adoptat la Geneva la 27 octombrie 1994

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 131

58. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta categorii de drepturi economice?

1. dreptul de reproducere

2. dreptul de prezentare publica, de difuzare si de comunicare

3. dreptul de vinzare

4. dreptul de traducere si adaptare

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: C DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 136

59. Care dintre afirmatiile urmatoare reprezinta categorii de beneficiari ale caror drepturi conexe sunt in mod traditional garantate?

1. interpreti

2. sportivi

3. producatori

4. societati de difuziune

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: D DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 138

60. Care este durata protectiei acordate pentru drepturile conexe, asa cum a fost stabilita prin Conventia de la Roma?



a.

10 ani

c.

30 ani

b.

20 ani

d.

40 ani

ANS: B DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 139

61. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta un act de concurenta neloiala?

1. un avertisment ca iaurtul unui competitor nu este realizat din lapte de vaca asa cum se declara

2. o declaratie neadevarata potrivit careia un competitor urmeaza sa dea faliment

3. alegerea unui logo care difera foarte putin de cel al unui competitor

4. furtul unui proiect secret al unui competitor

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 140

62. Care din urmatoarele afirmatii reprezinta acte de concurenta neloiala?

1. cauzarea de confuzie

2. inducerea in eroare

3. discreditarea concurentilor

4. neplata drepturilor de autor

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

ANS: B DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 141

63. Care dintre urmatoarele afirmatii reprezinta concurenta neloiala prin o forma de promovare comparativa?

1. o referire pozitiva la un alt produs

2. o referire negativa la un alt produs

Alegeti raspunsul corect:

a.

c.

b.

d.

nici un raspuns

ANS: A DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 142

COMPLETION

1. O rezolvare sau realizare tehnica dintr-un domeniu al cunoasterii care prezinta noutate si progres fata de stadiul cunoscut pana atunci poarta numele de ________

ANS: inventie

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 12

2. Valoarea totala a resurselor tehnologice stapanite de o intreprindere in cadrul unei strategii globale si intr-un context concurential dat reprezinta ________ ___________

ANS: potentialul tehnologic

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 17

3. Dificultati in cautarea tehnologiei sunt date si de diferentele culturale si ___________

ANS: lingvistice

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 29

4. In functie de natura interesului, Kingston a alcatuit scara:

artist - _________- inovator - intreprinzator - comerciant

ANS: inventator

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 57

5. O bariera in calea inovatiei o reprezinta investitiile ____ care ar fi necesare pentru a ocupa o pozitie pe piata.

ANS:

mari

ridicate

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 58

6. O abordare bazata pe o cercetare a pietei menita sa identifice o piata in crestere reprezinta o strategie condusa de _____

ANS: piata

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 62

7. Tehnologia _____ este specifica si unica pentru companie si este cea care da un avantaj competitional.

ANS: cheie

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 67

8. _________ tehnologica are in vedere vechimea tehnologiei, nivelul ei de complexitate si impactul probabil pe care il va avea asupra afacerii in timp

ANS: evaluarea

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 67

9. Etapa de ________ reprezinta etapa de inceput a dezvoltarii si introducerii unui produs.

ANS: lansare

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 68

10. Etapa de ______ este etapa in care incep sa scada vanzarile

ANS: declin

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 69

11. In etapa de ________, aferenta ciclului de viata al unui produs, sunt importante continuarea cercetarii si inovarii produselor curente, mentinerea economiilor de scara in ceea ce priveste productia, consolidarea loialitatii fata de marca respectiva si studierea in continuare a competitorilor.

ANS: crestere

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 69

12. Tehnica numita ________ tehnologica incearca sa combine previziunile asupra nevoilor pietei cu capacitatea tehnologica.

ANS: prognoza

DIF: mediu REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 72

13. Tehnicile __________ de prognoza se aplica pentru determinarea modificarilor pe care le va suferi un anumit domeniu, exprimate sub forma unor probabilitati.

ANS: calitative

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 75

14. Se numesc scenarii ________ , scenariile care au o probabilitate nenula de realizare.

ANS: posibile

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 78

15. Se numesc scenarii ___________, scenariile care au o probabilitate mare de a se realiza, luand in considerare restrictiile existente si cele previzibile.

ANS: realizabile

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 78

16. ______ tehnologica poate fi definita ca fiind activitatea organizata de a structura, finaliza si pereniza rezultatele cautarii de informatie din exterior.

ANS: veghea

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 80

17. In cadrul unei organizatii informatia prelucrata trebuie sa circule pe traseul cel mai _____

ANS: scurt

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 81

18. __________ tehnologic este un termen general care acopera mutarea unei stiinte aplicate dintr-o organizatie in alta organizatie, dintr-o tara in alta.

ANS: transferul

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 83

19. _______ este permisiunea data cuiva pentru a aplica o anumita tehnologie.

ANS: licenta

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 85

20. _________ este o plata pentru autorizarea utilizarii unui drept de proprietate industriala.

ANS: redeventa

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 85

21. ________ este o forma speciala de licenta de know-how si marca inregistrata.

ANS: franciza

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 85

22. In cazul cand avem de-a face cu o licenta _________, cel care o vinde da permisiunea celui care o cumpara sa foloseasca o tehnologie si intelege sa nu concureze impotriva lui si sa nu vanda licenta unei terte parti.

ANS: exclusiva

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 86

23. In cazul cand avem de-a face cu o licenta _____, cel care vinde licenta isi pastreaza dreptul de a concura pe piata cu cel care o cumpara, dar nu poate vinde licenta unei terte parti.

ANS: unica

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 86

24. In cazul cand avem de-a face cu o licenta ___________, cel care vinde licenta este liber sa concureze cu cel care o cumpara si o poate vinde de cate ori este necesar.

ANS: neexclusiva

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 86

25. In general licentele de know-how sunt valabile pentru o perioada mai ______ comparativ cu alte licente.

ANS:

scurta

mica

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 89

26. Cea mai faimoasa ________ este McDonald’s.

ANS: franciza

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 90

27. Agentii care intermediaza contracte si isi obtin plata sub forma unui comision sau procent din suma vanzarii se numesc _______

ANS: brokeri

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 91

28. Aspectul principal al evaluarii comerciale al oricarui produs este cercetarea de _________

ANS: marketing

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 99

29. __________ de licenta, in general, defineste intinderea termenilor licentei care este oferita spre vanzare si conditiile de plata.

ANS: contractul

DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 103

30. In cazul negocierii unui contract pentru achizitionarea unei tehnologii externe, faza conventionala de cercetare-dezvoltare a fost inlocuita cu faza ____________ tehnologic.

ANS: transferului

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 106

31. Contractul privind un transfer de tehnologie ar trebui sa specifice ________ transferului de tehnologie si rezultatele ce urmeaza a fi transferate.

ANS: perioada

DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 107

32. _________ tehnica reprezinta ajutorul dat de vanzator cumparatorului, dupa ce perioada de transfer tehnologic s-a terminat.

ANS: asistenta

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 109

33. Legislatia privind protectia consumatorului confera responsabilitatea asupra unui produs pe umerii ______________

ANS: producatorului

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 111

34. Responsabilitatea ______ este definita ca “responsabilitatea care nu are nevoie ca un reclamant sa demonstreze ca acuzatul a fost neglijent si nu scuteste acuzatul de raspundere daca acesta dovedeste ca pur si simplu nu a fost neglijent”.

ANS: directa

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 112

35. Directiva Consiliului Europei legata de interpretarea legilor, regulamentelor si procedurilor administrative ale statelor membre legate de responsabilitatea privind produsele defecte stipuleaza: “____________ va fi responsabil din punct de vedere legal pentru pagubele provocate de un defect al produsului sau”.

ANS: producatorul

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 112

36. Daca producatorul unui produs nu poate fi identificat, responsabil din punct de vedere legal este __________

ANS: vanzatorul

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 112

37. __________ este o forma de insusire a bunurilor de catre oameni.

ANS: proprietatea

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 119

38. Termenul de proprietate _____________ este rezervat pentru acele categorii de proprietati care rezulta din creatia mintii umane.

ANS: intelectuala

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 119

39. Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci protejeaza proprietatea __________

ANS: industriala

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 121

40. _________ constituie una dintre cele mai vechi modalitati de protectie a proprietatii intelectuale.

ANS: brevetele

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 121

41. O ________ este brevetabila daca este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala.

ANS: inventie

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 123

42. O ________ brevetabila trebuie sa nu incalce ordinea publica sau bunele moravuri.

ANS: inventie

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 124

43. Nu exista notiunea de brevet international _______

ANS: unic

DIF: dificil REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 125

44. Pentru _______ unui brevet trebuie platita taxa de protectie in fiecare tara in care se doreste brevetarea.

ANS: protectia

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 125

45. O _____ __________ este un semn care individualizeaza bunurile sau serviciile unei anumite intreprinderi in vederea distingerii acestora fata de cele ale competitorilor.

ANS: marca comerciala

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 127

46. Marcile sunt un domeniu al proprietatii intelectuale si scopul lor este de a proteja _______ produsului si nu al unei inventii sau idei privind produsul.

ANS: numele

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 127

47. Marca _________ este marca destinata a servi la deosebirea produselor sau a serviciilor membrilor unei asociatii de produsele sau serviciile apartinand altor persoane.

ANS: colectiva

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 128

48. Marca __________ este marca inregistrata, precum si marca depusa pentru a fi inregistrata in Registrul National al Marcilor, cu conditia ca ulterior sa fie inregistrata.

ANS: anterioara

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 128

49. O _________ geografica este, de fapt, o informatie care arata ca un produs dat provine dintr-o anumita regiune geografica.

ANS: indicatie

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 132

50. In contextul intelegerilor __________, o anumita tara se angajeaza intr-o intelegere cu alta tara pentru protectia mutuala a indicatiilor geografice din cele doua tari.

ANS: bilaterale

DIF: dificila REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 133

51. O apelare la origine este o _________ geografica care declara faptul ca anumite caracteristici de calitate ale unui produs se datoreaza exclusiv sau in mod esential locului in care este produs.

ANS: indicatie

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 133

52. Proprietarul drepturilor de _____ cu privire la o lucrare protejata poate sa-si utilizeze lucrarea dupa cum doreste si poate sa impiedice utilizarea ei de catre alte persoane sau organizatii fara autorizarea sa.

ANS: autor

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 136

53. Drepturile ______ sunt inalienabile ramanand intotdeauna in posesia autorului indiferent daca drepturile economice sunt transferate sau nu.

ANS: morale

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 137

54. Dreptul la _______ are in vedere evitarea distorsionarii unei lucrari sau utilizarii ei intr-un context prin care se aduc prejudicii onoarei sau reputatiei artistice a autorului.

ANS: respect

DIF: medie REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 137

55. Se defineste un act de concurenta ________ ca fiind orice act de concurenta contrara practicilor cinstite in probleme legate de comert si industrie.

ANS: neloiala

DIF: usoara REF: Tehnologie si Inovare, manual, pag 140







Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1352
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site