Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul Marketingului - Dacia Logan MCV

management+ Font mai mare | - Font mai mic

CUPRINS 

CAPITOLUL 1

CERCETAREA PIETEI

SEGMENTAREA PIETEI SI PIATA TINTA

CAPITOLUL 2

SOCIETATEA

OBIECTIVELE SOCIETATII

PREZENTAREA GENERALA A PRODUSULUI

COMPONENTE DE MARKETING ALE PRODUSULUI

DESIGN

LATURA PRACTICA

FUNCTIONALITATE

LINIA DE PRODUSE

VERSIUNI DE MOTORIZARE

DOTARI STANDARD AMBIANCE

DOTARI STANDARD PREFERENCE

DOTARI STANDARD LAUREATE

DOTARI OPTIONALE

CAPITOLUL 3

CONFIGURAREA PROMOVARII

RECLAMA SI PROMOVAREA

RELATIILE PUBLICE

VANZARI

STRATEGIA DE MARKETING PE PLAN GLOBAL

RETEAUA DE DISTRIBUTIE IN ROMANIA

CAPITOLUL 4

CONCURENTA

CITROEN BERLINGO

CHEVROLET LACETTI

SKODA ROOMSTER

FORD FOCUS TREND

FIAT DOBLO PANORAMA

SKODA FABIA COMBI

OPEL ASTRA G

CAPITOLUL 5

ANALIZA SWOT

CONCLUZIE

CAPITOLUL

Cercetarea de fata consta intr-un studiu de marketing al produselor comercializate de firma Dacia Renault si in special a produsului Dacia Logan MCV. Scopul general al cercetarii este culegerea de informatii despre acest produs in vederea stabilirii unui nivel de referinta fata de cerintele pietei. Pentru alcatuirea acestui studiu se iau in vedere urmatoarele caracteristici referitoare la produsul oferit si serviciile aferente acestuia:

Caracteristicile tehnice ale autovehiculelor

Calitatea serviciilor de garantie si post-garantie

Gradul de promovare al produsului

Punctele tari si punctele slabe ale firmei

Raportarea fata de concurenta

CERCETAREA PIETEI

Produsul Dacia Logan MCV este situat pe piata autoturismelor break. Piata autoturismelor in Romania a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare puternica, fapt demonstrat de intrarea pe piata romaneasca a principalilor producatori mondiali de autovehicule. Potentialul relativ mare al acestei piete, precum si puterea de cumparare in crestere, au dus la o concurenta acerba intre producatori, facand dificila alegerea unui leader in vanzari in acest moment.

Romania a scos pe piata un produs nou, realizat in parteneriat cu Renault, denumit Dacia Logan.

SEGMENTAREA PIETEI SI PIATA TINTA

Din punct de vedere economic, produsul Dacia Logan MCV se adreseaza agentilor economici si familiilor cu venit peste medie, achizitionarea unui autoturism nou necesitand o investitie mare.

Un alt criteriu determinant este cel psihologic, unde trebuie avute in vedere educatia, stilul de viata, personalitatea si nevoia predominanta. Dacia Logan MCV vizeaza in special familiile ce se afla in pragul achizitionarii primei masini, fostilor proprietari de Dacia (modele anterioare) sau celor ce cauta o masina, dar nu accepta achizitionarea unui "second-hand".

Logan MCV se adreseaza familiilor cu multi membri si cu spirit aventurier.

Din punct de vedere al varstei, Logan MCV se adreseaza consumatorului familist in jur de 35 de ani (care munceste mult dar stie sa se bucure si de clipele petrecute cu cei dragi). In acest sens, dezvoltarea campaniei de promovare Logan MCV s-a realizat pe o directie emotionala - o poveste de familie construita in jurul relatiei tata-fiu.

CAPITOLUL

SOCIETATEA

Constructia Uzinei de Autoturisme Pitesti a inceput in 1966, la Colibasi, judetul Arges. Dupa semnarea unui contract de licenta intre Renault si statul roman in 1968, incepe fabricatia modelului Dacia 1100 sub licenta R8, urmat in 1969 de Dacia 1300 sub licenta R12. Intre anii 1970-1980, Dacia dezvolta o intreaga gama de modele care va cuprinde mai multe tipuri de vehicule de persoane si utilitare. Incepand din anul 1978, Automobile Dacia continua autonom productia de autoturisme derivate din gama Renault 12. Anul 1995 este marcat de lansarea primului autoturism de conceptie 100% romaneasca, Dacia Nova si de restructurarea intreprinderii intr-o societate de productie si strategie si 7 filiale comerciale. In 1998, anul in care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe portile uzinei a iesit autoturismul cu numarul 2.000.000. In acelasi an, intreprinderea a obtinut Certificatul de atestare a Implementarii Sistemului Calitatii ISO 9001 si a inregistrat recordul de productie (106.000 unitati).

La 2 iulie 1999, se semneaza contractul de privatizare al societatii si Dacia devine o marca a Grupului Renault, avand ca principala misiune sustinerea dezvoltarii Grupului pe pietele emergente. In 2000 are loc lansarea modelului Dacia SupeRNova, prima concretizare a colaborarii franco-romane, un autoturism echipat cu motor si cutie de viteze Renault. Renault si Dacia au mai multe obiective pe termen mediu si lung : producerea unui vehicul nou destinat pietelor emergente, marirea productivitatii, producerea de automobile de calitate Renault la preturi scazute.

Constructia Uzinei de Autoturisme Pitesti

Contract de licenta cu Renault; Dacia 1100 (Renault 8)

Dacia 1300 berlina (Renault 12)

Dacia 1300 Break

Dacia Pick Up

Incetarea contractului de licenta

Dacia

Dacia 1325 Liberta

Dacia 1307 si 1309 Dubla Cabina

Dacia Nova

Dacia SupeRNova

Dacia Solenza

Dacia Logan

Dacia Logan MCV

OBIECTIVELE SOCIETATII

Dacia va investi in urmatorii 2 ani aproape 100 de milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie a uzinei de la Mioveni, la 350.000 de vehicule anual, in 2008. Totodata, productia modelului break Logan MCV va creste, la inceputul lunii februarie 2007, de la 250 de unitati pe zi la 300 unitati pe zi, ceea ce va permite reducerea termenelor de livrare. Un numar de 260 de salariati ai Automobile Dacia, angajati pana in prezent in baza unor contracte pe durata determinata, vor incheia contracte de munca pe durata nelimitata.

Automobile Dacia, detinuta de grupul francez Renault, estimeaza ca vanzarile modelului Logan MCV, vor ajunge, pe piata romaneasca la circa 20.000 de unitati, in 2007. Vanzarile totale pentru acest model, in Romania si pe pietele externe, sunt prognozate sa atinga in 2007 circa 60.000 de unitati.

Misiunea Dacia este de a inlesni achizitia unei masini noi de catre cei care inca nu au una. Este, fara indoiala, o misiune ambitioasa, insa Dacia poate raspunde acestei provocari gratie sprijinului acordat de Renault.

PREZENTAREA GENERALA A PRODUSULUI

Break spatios si cu o mare capacitate de transport, Dacia Logan MCV beneficiaza de toate avantajele Logan, la care se adauga modularitatea si polivalenta in utilizare. Oferind pana la 7 locuri, Logan MCV revolutioneaza piata break-urilor, asa cum Logan a facut-o deja in segmentul berlinelor de familie.

Inspirat de Logan Steppe Concept, designul noului model Logan MCV accentueaza nota de robustete caracteristica gamei : bandourile de protectie laterale sunt mai largi, bara fata este pozitionata in partea inferioara, blocurile optice imbina verticalitatea cu formele rotunjite si incadreza portierele spate asimetrice. Asemeni variantei berlina, Logan MCV a fost dezvoltat pentru a raspunde unor conditii de utilizare foarte variate, deseori extreme. Inca o data, optiunile tehnice au fost ghidate de vointa de a garanta atributele de robustete si simplitate ale vehiculului.

MCV inseamna de fapt Multi Convivial Vehicle. Iar modularitatea interiorului demonstreaza acest lucru. Ampatamentul a fost marit cu 27 cm comparativ cu versiunea berlina, ajungand la o valoare incredibila pentru un model din acest segment: 2905 mm. Habitaclul poate primi cinci sau sapte pasageri. In cazul versiunii cu 7 locuri, bancheta celui de-al treilea rand poate fi pliata (in proportie de 1/2 -1/2). Ansamblul banchetei (sezut + spatar) poate fi rabatat in intregime. La fel de modulabila este si bancheta de pe randul al doilea. Aceasta poate fi pliata in proportie de 1/3 - 2/3, pe toate versiunile, si chiar rabatata in pozitia sprijinita de locurile din fata, pentru a oferi o capacitate de incarcare maxima. Geamurile de custodie pot fi oricand intredeschise de ocupantii locurilor de pe randul al treilea. Accesul la aceste locuri este de altfel foarte usor. Intrarea se face pe oricare din portierele laterale din spate, dupa care scaunul de pe randul al doilea este basculat cu ajutorul unei clapete situate in partea superioara a spatarului. Tetiera este escamotabila pentru a facilita manevra. Avand la dispozitie un spatiu lateral total la nivelul soldurilor de 1 420 mm, respectiv 1 210 mm si o distanta la nivelul genunchilor de 170 mm, respectiv 174 mm, pasagerii de pe randurile al doilea si al treilea vor fi instalati confortabil.

Capacitatea de incarcare exceleaza. In configuratia cu 5 locuri, volumul util este de 700 de litri. In cazul in care in vehicul iau loc numai doua persoane, Logan MCV dispune de un volum util de 2 350 litri. Chiar si in situatia in care la bord se afla 7 persoane, portbagajul ofera inca un spatiu pentru bagaje de aproape 200 de litri. Accesul la portbagaj se face prin doua usi posterioare. Aceasta configuratie permite ca, in functie de nevoie, sa nu se deschida decat una dintre ele. In plus, ambele portiere au trei grade de deschidere, la 40, 90 si 180.

COMPONENTE DE MARKETING ALE PRODUSULUI

DESIGN

Surprinde, ce-i drept, ampatamentul de aproape trei metri, puntea spate parand a fi asezata aproape la finalul caroseriei. Dar privit din spate, Loganul MCV afiseaza o silueta inalta cu lini rotunjite. Noile stopuri aduc un plus de imagine iar linia celui de-al treilea rand de geamuri este interesanta. In fata, aproape totul este identic cu versiunea berlina. Singurul lucru diferit este spoilerul care are alt desen. Proiectoarele de ceata sunt ingropate iar priza de aer este desenata diferit. La interior, nu s-a schimbat aproape nimic, doar levierul schimbatorului de viteze fiind nou. Comezile sunt identice cu cele ale berlinei, in plus fiind doar stergatorul si spalatorul de luneta. De remarcat si renuntarea la unitatea audio fixa in favoarea unui nou model de cd-player marca Blaupunkt cu fata detasabila. Optional, poate fi comandat chiar si MP3-player.

Elemente precum pasajele rotilor bine marcate sau capota proeminenta nu lasa nicio indoiala asupra faptului ca vehiculul poarta in el genele Logan. Dar Logan MCV profita si de elementele stilistice ale Logan Steppe Concept, prezentat la Salonul de la Geneva 2006. Dupa primele impresii insa, designul lasa de dorit. Logan nu a fost niciodata o masina frumoasa. De fapt, nici nu a fost construita pentru asta si deci nu are cum sa fie o revolutie in materie de design. Stopurile au cu totul alta forma decat la berlina: sunt destul de inguste si sunt plasate pe montantii laterali. Luneta nu este foarte inclinata, ceea ce duce la o forma angulara a partii posterioare. Pe de alta parte, designul noii versiuni nu a surprins pe nimeni.

Nu ne puteam astepta la altceva decat la un clasicism si la o universalitate a liniei. Este posibil ca Loganul sa fi fost gandit initial ca o masina mondiala. Este o masina care trebuie sa fie acceptata de o larga varietate de culturi. Ca si in cazul Loganului in trei volume, este vorba de un design functional. Dacia a gandit o masina eficienta, care sa atraga o clientela cat mai vasta.

LATURA PRACTICA

Orice break are o latura utilitara. Sunt masini pentru familiile care au nevoie de spatiu. Aici, Logan MCV are toate atuurile de partea sa. Fiind un model din care va deriva si o versiune utilitara, spatiul este mare, in care incape cam orice, fara probleme. Singurul lucru care strica un pic ordinea sunt pasajele rotilor care apar in portbagaj. In schimb, podeaua este perfect plata, roata de rezerva aflandu-se sub masina. Usile asimetrice asigura un acces facil iar daca este nevoie de incarcarea unui obiect mai voluminos, doua clapete permit deschiderea usilor la 180 grade. Mai mult, daca cei 700 de litri sunt insuficienti, alte doua clapete rabateaza bancheta fractionabila asimetric. Aceasta se pliaza practic in spatele locurilor din fata printr-un sistem extrem de simplu si elibereaza un volum de 2.350 litri. In plus optiunea pentru inca doua locuri adevarate fac din Logan MCV sa ia un avans decisiv.

Un lucru devine certitudine. Dacia Logan MCV este un break multifunctional cu veleitati de monovolum compact. Desi nu este cea mai frumoasa masina de pe piata, castiga detasat la capitolul practicabilitate.

FUNCTIONALITATE

Daca designul lasa loc interpretarilor, Logan break vine, in schimb, cu o functionalitate sporita.

Ampatamentul si consola spate sunt mai lungi, iar pavilionul este mai inalt si ofera posibilitatea de a avea doua locuri suplimentare in spatiul portbagajului.

Referitor la vanzarile noii versiuni, expertii auto romani se asteapta ca breakul sa se bucure de multa atentie, in special pentru ca are in spate renumele modelului berlina. Pana in prezent, Dacia a fost un succes, indiferent de piata si de motorizare.

LINIA DE PRODUSE

Denumire versiune

Nr. locuri

Pret (Euro)

Taxa prima inmatriculare (Euro)

Dacia Logan MCV Ambiance 1.4 MPI

Dacia Logan MCV Ambiance 1.6 MPI

Dacia Logan MCV Ambiance 1.5 dCi

Dacia Logan MCV Preference 1.4 MPI

Dacia Logan MCV Preference 1.6 MPI

Dacia Logan MCV Preference 1.5 dCi

Dacia Logan MCV Laureate 1.6 MPI

Dacia Logan MCV Laureate 1.6 16V

Dacia Logan MCV Laureate 1.5 dCi

Dacia Logan MCV Ambiance 1.6 MPI

Dacia Logan MCV Ambiance 1.5 dCi

10100

612

Dacia Logan MCV Preference 1.6 MPI

9700

612

Dacia Logan MCV Preference 1.5 dCi

10800

559

Dacia Logan MCV Laureate 1.6 MPI

10500

612

Dacia Logan MCV Laureate 1.6 16V 

11000

612

Dacia Logan MCV Laureate 1.5 dCi

11600

559

VERSIUNI DE MOTORIZARE

In ceea ce priveste gama de motoare disponibile, sunt disponibile aceleasi propulsoare pe care le ragasim sub capota versiunii berline: "benzinele" de 1.4 litri, 1.6 litri si 1.6 litri 16v dar si dieselul de 1.5 litri, acestea beneficiind in acelasi timp de specificatii tehnice identice. Acest lucru se intampla si pentru ca masa proprie a lui Logan MCV este de doar 1165 kilograme.

Motor: 1.4 MPI [ 5 locuri ]

Motor: 1.6 MPI 90 CP [ 5/7 locuri ]

Capacitate cilindrica (cm3)

Capacitate cilindrica (cm3)

Cutie de viteze

5 trepte

Cutie de viteze

5 trepte

Putere maxima (CP / RPM)

Putere maxima (CP / RPM)

Cuplu maxim (NM / RPM)

Cuplu maxim (NM / RPM)

Viteza max (km/h)

Viteza max (km/h)

Acceleratie 0-100km/h (s)

Acceleratie 0-100km/h (s)

Carburant

benzina

Carburant

Benzina

Standard emisie noxe

Euro 4

Standard emisie noxe

Euro 4

Consum

Consum

Intraurban (L/100km)

Intraurban (L/100km)

Extraurban (L/100km)

Extraurban (L/100km)

Mixt (L/100km)

Mixt (L/100km)

Motor: 1.6 MPI 16V 105 CP [ 5/7 locuri ]

Motor: 1.5 dCi [ 5/7 locuri ]

Capacitate cilindrica (cm3)

Capacitate cilindrica (cm3)

Cutie de viteze

5 trepte

Cutie de viteze

5 trepte

Putere maxima (CP / RPM)

Putere maxima (CP / RPM)

Cuplu maxim (NM / RPM)

Cuplu maxim (NM / RPM)

Viteza max (km/h)

Viteza max (km/h)

Acceleratie 0-100km/h (s)

Acceleratie 0-100km/h (s)

Carburant

benzina

Carburant

diesel

Standard emisie noxe

Euro 4

Standard emisie noxe

Euro 4

Consum

Consum

Intraurban (L/100km)

Intraurban (L/100km)

Extraurban (L/100km)

Extraurban (L/100km)

Mixt (L/100km)

Mixt (L/100km)

DOTARI STANDARD AMBIANCE

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Jante de otel 15'

Protectii laterale

Indicatoare digitale : carburant, temperatura lichid racier, kilometraj

Airbag frontal sofer

Stergator parbriz cu 2 viteze si temporizare fixa

Centuri de siguranta fata in 3 puncte, reglabile pe inaltime

Stergator luneta

Centuri de siguranta laterale spate cu prindere in 3 puncte 

Reglaj manual retrovizoare exterioare

Centura de siguranta centrala spate in 2 puncte

Retrovizor interior cu reglaj noapte/zi

Tetiere fata cu reglare pe inaltime

Incalzire - ventilare cu 4 viteze

Pachet de siguranta (trusa medicala, triunghi de presemnalizare, stingator de incendiu)

Distributie caldura pentru locurile spate

Antidemaraj electronic

Comanda reciclare aer

Directie asistata hidraulic

Geamuri pivotante

Inchidere centralizata cu cheie

Geamuri cu tenta de culoare

Reglaj faruri din interior

Parasolar pasager cu oglinda de curtoazie

Scrumiera mobila si bricheta

3 manere de viraj

Iluminare portbagaj

Plafoniera centrala

Scaune fata cu reglaj longitudinal si reglaj al spatarului

Bancheta 3 locuri (randul 2) rabatabila fractionat 1/3-2/3 cu posibilitate de pliere in pozitie 'portofel'

Bancheta 2 locuri (randul 3) cu spatar rabatabil fractionat 1/2-1/2, cu posibilitate de pliere in pozitie 'portofel' si usor extractibila

Cutie de documente (8 litri)

Suport pahare la baza consolei centrale

Spatiu documente pe plansa bord in partea dreapta

Pre-echipare radio (antena radio si precablaj)

DOTARI STANDARD PREFERENCE (suplimentar fata de versiunea Ambiance)

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Bare de acoperis longitudinale

Airbag frontal pasager

Deconectare manuala airbag pasager

Tetiere spate reglabile pe inaltime

Tableta portbagaj tip infasurator

Inchidere centralizata cu telecomanda

Geamuri electrice fata

Radio CD codat cu panou frontal detasabil (2x15 W)

DOTARI STANDARD LAUREATE (suplimentar fata de versiunea Preference)

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Aer conditionat

Computer de bord

Proiectoare de ceata

Oglinzi electrice si incalzite

Scaun sofer cu reglare lombara si pe inaltime

Spot de lectura

DOTARI OPTIONALE

Nume dotare optionala

Pret (euro)

Vopsea metalizata

Radio casetofon

Tableta mobila portbagaj

ABS

Proiectoare ceata

Geamuri electrice spate

Jante aluminiu

Airbaguri laterale

Radio CD MP3

Depozitare plafon

Plasa retinere bagaje

Garantie extinsa 3 ani sau 100 000 Km pentru Logan MCV MPI

Garantie extinsa 3 ani sau 100 000 Km pentru Logan MCV dCI

CAPITOLUL

CONFIGURAREA PROMOVARII

Comunicarea firmelor cu mediul este conditia esentiala a realizarii obiectivului sau de activitate. Scopul general al eforturilor promotionale este acela de a influenta comportamentul. Promovarea este folosita pentru: furnizarea de informatii, stimularea cererii, diferentierea produsului, aducerea aminte, contraatacarea concurentilor, neutralizarea informatiilor nefavorabile.

RECLAMA SI PROMOVAREA

Campania de lansare a modelului Dacia Logan MCV (Multi Convivial Vehicle), intitulata 'Mai mult spatiu, mai multe posibilitati', este semnata de Graffiti BBDO si se difuzeaza incepand din 14 octombrie 2006 pe principalele posturi TV nationale, fiind declinata si pentru segmentele presa scrisa, outdoor, internet si radio. Lansarea Dacia Logan MCV vine la doi ani dupa lansarea in premiera a modelului Logan Sedan. Succesul de piata al acestuia din urma si campania sa memorabila impunea dezvoltarea unui concept inedit, atragator, care sa capteze atentia potentialului consumator.

Fiind un proiect international de anvergura, deosebit de important pentru Renault, campania de lansare Dacia Logan MCV a facut obiectul unui pitch international. BBDO a fost agentia nominalizata sa dezvolte proiectul.

Noutatile care trebuiau comunicate prin campania de lansare Logan MCV erau atributele esentiale ale produsului: spatios si versatil. Mesajul-cheie pe care s-a construit brieful a fost 'o masina exceptionala pentru oameni obisnuiti'. Dificultatea a constat in a exprima caracterul dual al modelului Logan MCV - el putand functiona in egala masura ca un autoturism de famile spatios si elegant, dar si ca un vehicul utilitar flexibil si versatil.

Mesajul campaniei este acela ca Logan MCV nu este doar un nou model Dacia Logan, ci o noua categorie de autovehicule. Daca pana acum vorbeam despre masini de familie, pe de o parte si despre masini cu destinatie practica, pe de alta parte, Logan MCV reprezinta calea de mijloc.

Conceptul creativ s-a bazat pe doua premise contrare: masina practica vs. masina care satisface un James Bond. Solutia creativa aleasa a fost de a se merge pe o pista falsa, pastrand stilul Logan, pentru ca in final sa se descopere un tata de familie care-i face un cadou extraordinar fiului sau. In spot, masina e un sprijin pentru actiuni extraordinare pe care consumatorul le poate intreprinde, iar actiunile extraordinare il transforma pe sofer/proprietar in 'eroul' familiei sale.

Spotul este difuzat incepand cu data de 14 octombrie pe posturile ProTV, Antena 1, TVR1, Prima TV, Realitatea TV, Discovery, Tv Sport, National Geographic, National TV, TVR2, Antena 3, AXN.

Filmarea spotului s-a realizat in Maroc, la Casablanca si Ouarzazate - acest din urma oras fiind foarte cunoscut pentru specilistii din industria cinematografica datorita faptului ca acolo s-au turnat cateva secvente din seria noua a Star Wars.

RELATIILE PUBLICE

Conceptul de "relatii publice" include ansamblul contactelor directe realizate consecvent si sistematic de firma cu publicul, conducerea altor firme, liderii de opinie, mass-media in scopul determinarii unor atitudini favorabile a acestora fata de firma si interesele acesteia.

Datorita sistemului de distributie cele mai importante relatii ce au loc intre firma si angajati se fac prin intermediul distribuitorilor autorizati. Exista de asemenea si un serviciu national de relatii cu clientii, denumit "Vocea Clientului", apelabil telefonic.

VANZARI

In Romania, Loganul (inclusiv berlina) a fost vandut anul trecut in 88.275 de exemplare, cifra care a propulsat modelul uzinei din Pitesti pe primul loc in topul celor mai bine vandute autoturisme de la noi. Numarul vanzarilor este cu peste 37.500 de unitati peste totalul primelor zece cel mai bine vandute modele din import in Romania, a caror cifra a urcat la 50.754 unitati anul trecut, potrivit statisticilor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme.

STRATEGIA DE MARKETING PE PLAN GLOBAL

Uzinele de la Mioveni si Moscova isi vor mari capacitatea de productie

In Rusia, de la lansarea modelului si pana in prezent au fost vandute nu mai putin de 32.571 de autoturisme Logan, din care 25 514 Logan s-au vandut in perioada ianuarie - iulie 2006. Ca urmare, uzinele de la Mioveni si Moscova isi vor mari capacitatea de productie. La sfarsitul anului 2006, productia uzinei de la Mioveni atingea  235 000 unitati pe an.

Incepand din 2008, capacitatea de productie se va mari la 350 000 unitati produse anual. In ceea ce priveste uzina din Moscova, aceasta isi va mari capacitatea in anul 2007, de la 60 000 la 80 000 unitati produse pe an. In Maroc, incepand din luna martie 2006, Dacia a devenit prima marca in materie de vanzari, cu 1 000 vehicule Logan vandute pe luna. Regiunea Americii reprezinta 5% din vanzarile mondiale ale Logan. Columbia este principala piata, cu 3 550 unitati vandute in 2006.

Din 2007, Logan va fi fabricat si in India si Brazilia

Reprezentantii Dacia au anuntat ca Logan va fi fabricat in curand in Iran, iar incepand din anul 2007, in India si Brazilia. In Iran, Logan va fi produs de doi constructori locali, Saipa si Iran Khodro, care vor realiza asamblarea Logan in uzinele respective. In India, acordul semnat in luna martie 2005 cu Mahindra & Mahindra vizeaza fabricatia unei versiuni Logan cu volanul pe partea dreapta. Logan este produs in prezent in Romania, Rusia, Columbia si Maroc.

RETEAUA DE DISTRIBUTIE IN ROMANIA

In toate judetele tarii sunt service-uri si dealeri Dacia.

CAPITOLUL

CONCURENTA

Legat de vehiculele noi, concurenta are atat avantaje cat si dezavantaje. Vehiculele 'break' (Skoda combi, Astra caravan etc) au in general un plus la finisaje, echipare, paleta de motoare mai larga, design si comportament rutier, gama mai mare de dotari disponibile optional.

La minusuri pot fi trecute lipsa celor 7 locuri, volumul portbagajului net mai mic si pretul mai mare.

La derivatele din utilitare se regasesc usi culisante, unele si cu transmisie 4x4 (Kangoo de ex), habitabilitate si mai buna (inaltime mai mare), optiuni la echipamente. Parti negative la derivate din utilitare sunt: pretul, la unele lipsa variantei de 7 locuri, designul si uneori protectia masinii (lipsa scutului).

La vehiculele secondhand poate aparea si dezavantajul kilometrajului ridicat pentru acelasi pret.

MCV-ul are un raport pret/calitate competitiv, dimensiuni generoase pentru toate cele 7 locuri, volum portbagaj mare si un oarece prag de incarcare/descarcare spate coborat. Se mai adauga si o oarece modularitate (banchete rabatabile/amovibile).Reala concurenta este reprezentata de break-urile second-hand, cu o vechime de 4-5 ani, dar cu dotari si calitati superioare, in ciuda kilometrilor in plus.

CITROEN BERLINGO

PRET CIP:

CAROSERIE

MOTOR

Lungime vehicul (mm)

Tip carburant

Motorina

Latime vehicul (mm)

Tip motor

1.6HDi

Inaltime vehicul (mm)

Numar cilindri

Ampatament (mm)

Tip transmisie

Manuala

Ecartament fata (mm)

Viteza max (km/h)

Ecartament spate (mm)

Acceleratie (sec)

Volum portbagaj (L)

Putere maxima (CP)

75 / 4000 rotatii/min

Volum util (L)

Cuplul maxim(Nm)

170 / 1750 rotatii/min

Capacitate rezervor (L)

Consum combustibil (L/100km)

Sarcina utila (kg)

Urban

Masa autovehicul (kg)

Extraurban

Masa maxima remorca (kg)

Combinat

Dimensiuni anvelope

175/70 R 14

Emisii (g/km)

Numar locuri

DOTARI STANDARD

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Bandouri protectie laterala

Servodirectie

Bare de protectie negre

Centuri de siguranta fata cu pretensionare pirotehnica

Faruri cu geam clar

Centuri de siguranta spate cu prindere in 3 puncte

Jante otel

Imobilizator electronic

Oglinzi exterioare negre

Intrerupere alimentare carburant in caz de accident

2 usi batante spate vitrate

Sistem 'Isofix' bancheta spate pentru scaune copii

Bancheta rabatabila 1/3-2/3

Sistem de blocare usa laterala

Caroserie galvanizata

Sistem de franare servoasistat

Ceas digital de bord

Stop suplimentar frana

Faruri reglabile electric pe inaltime

Tetiere fata-spate

Iluminare habitaclu

Airbag sofer

Oglinzi retrovizoare cu reglare manuala

Plafoniere cu temporizare

Preechipare audio

Roata de rezerva de dimensiuni normale

Turometru

Usa laterala dreapta vitrata 

Avertizor sonor lumini/usi deschise

Volan reglabil

Berlingo este o combinatie fericita intre o utilitara de mici dimeniuni si un monovolum compact. Este un model bun mai ales pentru ca ofera un bun raport intre calitate si pret. Citroen a inceput revolutia in domeniul MPV-urilor (Multi Purpose Vehicle) cu originalul Berlingo Multispace. Constructorul francez a fost urmat imediat de renault si Fiat, cu acelasi gen de concept. Acum, Citroen a reusit sa il duca pe Berlingo un pas mai departe pe linia evolutiei, modelul francez primind un look nou si o imagine utilitara estompata. Rezultatul este in continuare un compromis, insa merita toti banii deoarece cu greu gasim pe piata o masina de acest tip mai buna si mai ieftina. In privinta propulsoarelor, trebuie spus ca motorul de intrare in gama, cel de 1.4 litri pe benzina, nu reuseste sa se ridice la standardele cerute de Berlingo, insa dieselul de 2 litri salveaza onoarea constructorului francez.

Unele elemente din plastic din interior arata ieftin, insa tapiteria scaunelor este mult imbunatatita si se pare ca acum este si mai rezistenta. Este adevarat, tehnologia utilizata nu apartine chiar ultimei generatii, insa totul este aranjat dupa o formula deja testata de Citroen, iar in general Berlingo este un model de nivel acceptabil.

CHEVROLET LACETTI

PRET CIP:

CAROSERIE

MOTOR

Lungime vehicul (mm)

Tip carburant

Benzina

Latime vehicul (mm)

Tip motor

DOHC 1598 cm3

Inaltime vehicul (mm)

Numar cilindri

4 cilindri in linie 16V

Ampatament (mm)

Tip transmisie

5 trepte, manuala

Ecartament fata (mm)

Vitezi max (km/h)

Ecartament spate (mm)

Acceleratie (sec)

Volum portbagaj (L)

Putere maxima (CP)

rotatii/min

Volum util (L)

Cuplul maxim(Nm)

rotatii/min

Capacitate rezervor (L)

Consum combustibil (L/100km)

Sarcina utila (kg)

Urban

Masa autovehicul (kg)

Extraurban

Masa maxima remorca (kg)

Combinat

Dimensiuni anvelope

195/55 R15

Emisii (g/km)

Numar locuri

DOTARI STANDARD

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Geamuri fumurii

Servodirectie

Bancheta spate rabatabila si fractionabila

ABS

Geamuri electrice fata si cu actionare manuala, spate

4 discuri de frana

Radio cu CD, fara mp3

Inchidere centralizata cu telecomanda, fara alarma

Volan reglabil

Lampa stop central spate

Priza suplimentara in consola

Lampa de avertizare centura de siguranta pentru sofer

Bricheta si scrumiera cu iluminare

Ceas digital

Cotiera centrala fata

Oglinzi exterioare in culoarea caroseriei 

Afisaj analogic cu tahometru

Maner portiera in culoarea caroseriei

Sistem conectare pentru remorca

Bare de protectie in culoarea caroseriei 

Ornamente laterale in culoarea caroseriei

Panou de instrumente in doua culori

Oglinda de curtoazie (ambele parti)

Tapiterie portiera - partial material textil

Scaun sofer ajustabil in inaltime

Oglinzi exterioare actionate electric si incalzite

Torpedou cu racire

Dupa Kalos, Lacetti reprezinta o alta incercare a celor de la Chevrolet de a se impune prin prezentarea simultana a celor mai populare variante de caroserie.

Daca una dintre prioritati este reprezentata de raportul valoare/pret, atunci unul din modelele la care trebuie analizat in momentul in care sa achizitioneaza o masina este neaparat Chevrolet Lacetti. Fie ca se opteaza pentru varianta hatchback, pentru sedan sau pentru mai mult spatiu convertit prin versiunea Sport Wagon, Lacetti, interiorul va surpinde prin bun gust. La exterior insa, designul lasa de dorit, fiind evident faptul ca s-a dorit fabricarea unei masini care sa nu goleasca portofelele eventualilor clienti.Sunt disponibile exclusiv variante de motorizare pe benzina pentru toate cele trei versiuni de caroserie. Lacetti mai are de sarit peste multe hopuri pana cand acest model sa devina o certitudine. Dar Chevrolet se implica foarte mult iar asta nu poate fi decat bine. In plus, fabricile de asamblare care exista in toate tarile care detin centre de inspectie inaintea livrarii ar trebui sa tina in continuare costurile la un nivel foarte bun.

SKODA ROOMSTER

DOTARI STANDARD

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Bare de protectie vopsite in culoarea caroseriei

MSR (sistem reglaj moment motor) si sistem franare Dual Rate

Bare longitudinale plafon

Airbag sofer si airbag pasager

Buzunare in spatarul scaunelor fata

Airbag-uri laterale fata

Capac compartiment portbagaj ajustabil pe 2 trepte de inaltime

A treia lampa de stop

Iluminare compartiment portbagaj

ABS

Iluminare habitaclu cu contacte la toate usile

Lampa ceata spate

Geamuri atermice si colorate

Centuri de siguranta fata pretensionate, cu sistem de prindere in trei puncte, ajustabile pe inaltime

Geamuri electrice fata

Servodirectie electrohidraulica  

Grila radiator cu rama cromata

Pregatire 'Isofix' pentru ancorarea a 2 scaune de copii, pe scaunele din spate

Capac motor

Trei centuri de siguranta spate cu sistem de prindere in trei puncte

Capac rezervor cu incuietoare

Imobilizator electronic, sticker cu mentiunea seriei de sasiu si cod de bare

Carlige pentru plase in compartiment portbagaj

Inchidere centralizata SAFE-System

Instalatie de aer conditionat Climatic

Inscriptionare cu laser a seriei de sasiu pe toate geamurile

Scaun sofer reglabil manual pe inaltime

Semnal acustic de avertizare faruri aprinse

Semnalizatoare laterale de culoare inchisa

Oglinzi exterioare cu reglare manuala

Oglinzi si manere exterioare vopsite in culoarea caroseriei

Luneta incalzita

Margine incarcare portbagaj cu protectie contra deteriorarii

Mufa input audio in consola centrala

Parasolar sofer cu buzunar

Temporizare iluminare habitaclu

Temporizare viteza actionare stergatoare de parbriz

Tetiere fata/spate ajustabile pe inaltime

Torpedou in partea inferioara a plansei de bord - iluminat si refrigerat

Spatiu de depozitare in partea stanga sub volan

Spatiu de depozitare in portiere fata cu suport pentru sticla de 1.5l

Stergator luneta cu duza stropitoare

Suport tichet de parcare

Torpedou in partea superioara a plansei de bord

Turometru cu ceas digital

Volan cu patru spite, reglabil vertical si axial

Computer de bord - functii: ora, temperatura exterioara, consum instantaneu, consum mediu, distanta parcursa, durata deplasarii, viteza medie, autonomie

Radio-CD-player DANCE, MP3-player, antena de acoperis pliabila, 4 difuzoare fata

Set unelte (cric, surubelnita, chei jante)

Sistem VarioFlex: 3 scaune spate individuale cu posibilitati multiple de configurare

Recircularea aerului, filtru de polen

Reglaj electric faruri

Roata de rezerva normala - otel

Faruri cu halogen si lentila de proiectie

Set unelte (cric, surubelnita, chei jante)

PRET CIP:

Roomster este unic datorita interiorului versatil si designului tineresc si proaspat. Ca de obicei la modelele Skoda, Roomster impresioneaza prin excelentul raport calitate-pret cu care si-a obisnuit clientii, un portbagaj imens, foarte multe spatii de depozitare, precum si o bancheta-spate flexibila. Liniile laterale reflecta dinamica masinii, in timp ce panourile mari din sticla subliniaza ideea de spatiu interior foarte mare. Clientii pot opta pentru varianta preferata de motorizare, dintre trei propulsoare pe benzina si alte trei diesel, care sunt completate cu o cutie de viteze manuala sau cu una automata, in functie de preferinte.

FORD FOCUS TREND

Varianta de dotare Trend poseda mai multe dotari care imbunatatesc nivelul de confort si siguranta. Astfel, oglinzile actionate electric si incalzite fac parte din dotarea standard, ca si airbagurile laterale, inchiderea centralizata cu telecomanda etc.

Versiunea aleasa de motorizare : Duratec 1.4 L 16V, catalizator, injectie Electronica, 80CP

PRET CIP:

DOTARI STANDARD

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Geamuri fata actionate electric

Airbag-uri frontale, sofer si pasager

Jante din otel de 15', anvelope 195/65 R15

ABS(Anti Lock Brake System)+EBD(Electronic Brake Distribution)

Spoilere fata, spate in culoarea caroseriei

Inchidere centralizata

Bandouri laterale negre

PATS ( imobilizator electronic motor )

Sistem de pornire de pana la -25C

VIN vizibil

Luneta incalzita

Inchidere centralizata a usilor cu telecomanda

Parasolare cu oglinzi

Airbag-uri laterale

Torpedou iluminat

Servodirectie

Coloana volan ajustabila axial si vertical

Sistem de franare servoasistat

Scaun sofer ajustabil manual pe inaltime

2 tetiere fata si 2 spate reglabile pe inaltime

Bancheta spate rabatabila fractionat

Centuri de siguranta fata pretensionate pirotehnic

Computer de bord

Centuri de siguranta spate cu fixare in 3 puncte

Compartiment bagaje iluminat

Frane discuri ventilate - fata / tamburi - spate

Stergator / spalator luneta

Tetiera centrala spate

RadioCD 6000 RDS - 6 difuzoare, antena, comenzi pe volan

Faruri reglabile electric

Filtru polen

Copertina spatiu bagaje

Manere interioare usi din aluminiu

Roata de rezerva de dimensiuni reduse

Oglinzi electrice si incalzite

FIAT DOBLO PANORAMA

PRET CIP:

CAROSERIE

MOTOR

Lungime vehicul (mm)

Tip carburant

Benzina

Latime vehicul (mm)

Tip motor

1.44 1386 cm3

Inaltime vehicul (mm)

Numar cilindri

Viteza max(km/h)

Volum portbagaj (L)

Putere maxima (CP)

77 / 6000 rotatii/min

Volum util (L)

Cuplul maxim(Nm)

115 / 3000 rotatii/min

Consum combustibil (L/100km)

Masa autovehicul (kg)

Urban

Extraurban

Combinat

Capacitate rezervor (L)

Emisii (g/km)

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Aer conditionat

ABS+EBD

Geamuri anterioare actionate electric

Airbag sofer si pasager

Dubla oglinda electrica cu sistem de dezghetare

Inchidere centralizata cu telecomanda

Proiectoare ceata

Centuri de siguranta anterioare autorulante cu prindere in 3 puncte si pretensionare

Scaun sofer reglabil in inaltime, cotiera anterioara

Centuri de siguranta posterioare autorulante cu prindere in 3 puncte (al doilea rand)

Volan reglabil in inaltime

Servodirectie

Hayon

Sistem antifurt Fiat Code

Capac mobil portbagaj

Tetiere anterioare reglabile in inaltime

Tablou de bord : vitezometru, turometru, ceas, temperatura apa

Tetiere posterioare

Sistem follow me home

Al treilea stop pe usa posterioara

Scaun sofer cu reglare longitudinala

Bancheta posterioara rabatabila cu spatar divizat

Placi anti-noroi posterioare

Geamuri laterale posterioare culisante (al doilea rand)

Geamuri laterale posterioare cu deschidere compas (al treilea rand)

Geamuri atermice

Usi laterale culisante

Bricheta si scrumiera

4 carlige fixare bagaje

Mocheta pentru portbagaj

Bare de protectie in culoarea caroseriei

Bandouri laterale de protectie culoare neagra

Jante din otel de 15' cu pneuri de 185/65

Roata de rezerva de dimensiuni normale

Vopsea metalizata

Doblo Panorama este un automobil unic si practic care furnizeaza un amplu spatiu de depozitare pentru toate nevoile tale de tranport. Spatiul de depozitare de pe plafon se intinde pe toata latimea plafonului si permite, pe parcursul intregii calatorii, sa ai la indemana toate obiectele de care ai nevoie. In plus, vei avea un torpedo, spatii de depozitare in portiere, consola centrala si un mare spatiu de incarcare in portbagaj, toate oferind o multime de solutii de stocare, fara a face compromisuri in privinta designului.

SKODA FABIA COMBI

PRET CIP:

CAROSERIE

MOTOR

Lungime vehicul (mm)

Tip carburant

Benzina 95/95

Latime vehicul (mm)

Tip motor

DOHC  1.198  cm3

Inaltime vehicul (mm)

Numar cilindri

Ampatament (mm)

Tip transmisie

Manuala 5 trepte

Ecartament fata (mm)

Viteza max (km/h)

Ecartament spate (mm)

Acceleratie (sec)

Volum portbagaj (L)

Putere maxima (CP)

64 / 5.400  rotatii/min

Volum util (L)

Cuplul maxim(Nm)

112 / 3.000  rotatii/min

Capacitate rezervor (L)

Consum combustibil (L/100km)

Numar locuri

Urban

Extraurban

Combinat

Emisii (g/km)

Armonie si dinamism radiaza Fabia Combi. Dar nu numai atat, deoarece aici se combina utilul cu eleganta convingatoare. Acest model ofera un spatiu generos si devine astfel un automobil pentru familii si pentru persoane care au nevoie de mai mult spatiu.

DOTARI STANDARD

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Sistem de recirculare a aerului

Tetiere fata/spate reglabile pe inaltime

SunSet (geamuri laterale spate si luneta in nuanta fumurie)

Airbag sofer si airbag pasager

Bare de protectie, oglinzi laterale si manere exterioare usi vopsite

Inchidere centralizata

Faruri optice cu geam clar

Imobilizator electronic

Jante 6Jx14 din otel, capace Tucanus 14"

Centuri de siguranta fata reglabile pe inaltime

A 5-a usa capitonata integral

Trei centuri de siguranta spate, cu sistem de prindere in trei puncte

Portbagaj capitonat integral

Intrerupere carburant in caz de accidente

Proiectoare de ceata

Doua sisteme de ancorare IZOFIX

Buzunare in capitonajul usilor fata

A treia lampa de stop

Oglinzi laterale reglabile din interior

Servodirectie

Geamuri electrice fata

Scaun sofer reglabil manual pe inaltime

Computer de bord

Coloana directie cu reglare pe inaltime si adancime

Roata de rezerva normala

Bancheta spate rabatabila fractionat

Stergator luneta cu duze stropitoare si cu temporizare

Pregatire radio cu 4 difuzoare

Filtru de polen

Caroserie complet galvanizata

Reglare faruri de la sofer

Iluminare portbagaj

Turometru cu ceas

Scrumiera fata

Priza de 12 V in consola centrala

Temporizatoare de stingere a luminii din habitaclu

Semnal sonor pentru faruri aprinse

Manere plafon fata

Agatatoare haine in spate

Spatiu de depozitare in consola centrala

Compartiment depozitare sofer (doza) cu climatizare

OPEL ASTRA G

PRET CIP:

CAROSERIE

MOTOR

Lungime vehicul (mm)

Tip carburant

Benzina

Latime vehicul (mm)

Tip motor

1.4 TWINPORT ECOTEC 1398 cm3

Ampatament (mm)

Numar cilindri

Ecartament fata (mm)

Tip transmisie

Manuala cu 5 viteze

Ecartament spate (mm)

Viteza max(km/h)

Acceleratie (sec)

Volum portbagaj (L)

Putere maxima (CP)

90 / 6000 rotatii/min

Volum util (L)

Cuplul maxim(Nm)

125 / 4000 rotatii/min

Capacitate rezervor (L)

Consum combustibil (L/100km)

Sarcina utila (kg)

Urban

Masa autovehicul (kg)

Extraurban

Masa maxima admisa (kg)

Combinat

Dimensiuni anvelope

195/60 R 15

Emisii (g/km)

Numar locuri

DOTARI STANDARD

CAROSERIE SI CONFORT INTERIOR

SECURITATE

Bandouri laterale de protectie de culoare neagra

Imobilizator electronic

Fara inscriptionare pe bandourile laterale de protectie

Doua tetiere spate (textil)

Inscriptia 'Classic', spate

Servodirectie asistata electro-hidraulica (EHPS)

Vitezometru (km)

ABS

Instrumente bord de culoare neagra, inclusiv turometru

Tetiera centrala spate, textil, reglabila

Mocheta podea, cu striatii

Discuri de frana fata si tambur spate

Volan cu 3 brate

Tetiere (textil)

Scaune fata cu spatar reglabil

Airbag frontal sofer

Afisaj info triplu (timp, data, temperatura exterioara)

Pregatire instalare radio cu 2 difuzoare

Antena scurta acoperis

Indicator interval service (30

Roata de rezerva din otel

Jante otel 6Jx15

Gama Astra Classic II ofera tot ce isi poate dori un sofer de la o masina moderna, compacta. Interiorul Classic II confera o senzatie de bunastare. Soferul si pasagerul se vor simti rasfatati in scaunele primitoare si generoase. Aerul conditionat si sistemul de control electronic al climei asigura o calatorie in conditii de relaxare, indiferent de lungimea drumului. Design-ul inteligent al habitaclului va va atrage atentia din clipa in care veti aseza mainile pe volanul de piele. Veti crea instantaneu o legatura cu masina. Totul va fi asa cum trebuie - pozitia perfecta de sofat, ergonomia inteligenta si o senzatie inconfundabila de confort si siguranta.

Mai mult decat orice, veti simti un imbold natural de a conduce aceasta masina de exceptie.

CAPITOLUL

ANALIZA SWOT

OPORTUNITATI

AMENINTARI

- Mosteneste berlina Logan, ce s-a bucurat de un real succes intern si international

- Puncte de distributie existente in majoritatea oraselor principale ale tarii

- Introducerea taxelor de prima inmatriculare pentru masini second-hand provenite din U.E.

- Puterea de cumparare in crestere

- Cresterea concurentei

- Disparitia taxelor vamale pentru autoturismele din U.E.

- Numele de Dacia ce nu este asociat in mintea romanilor cu produse de calitate

- Incercarile de discreditare a modelului prin realizarea unor "teste" aparent obiective dar care au scopul de a proteja anumiti producatori internationali sau piata second-hand

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

- Pret bun

- Tinuta de drum imbunatatita fata de berlina

- Spatiu imbatabil in versiunea cu cinci locuri

- Poate gazdui pana la 7 pasageri persoane adulte

- Renumele de care se bucura compania coproducatoare (Renault)

- Costuri mici de intretinere

- Versiunea diesel de motorizare economica, dar submotorizata

- Vizibilitate proasta in spate

- Materiale de proasta calitate

- Fabricat in spiritul reducerii de costuri

- Siguranta slaba pentru pasageri si pietoni in cazul producerii unui accident (3 stele din 5 la testele Euro NCAP)

- Consum (real) ridicat de combustibil al motoarelor pe benzina

CONCLUZIE

Toate datele prezentate au rolul de a arata ca Dacia a suferit, dupa fuziunea cu Renault, o transformare dramatica fiind propulsata de pe pozitia producatorului incapabil sa realizeze masini de calitate, in postura de a fi un concurent puternic pentru marile firme producatoare de autoturisme, pe piata romaneasca cel putin. Este de sperat pentru viitorul acestei colaborari ca acest avantaj al pretului sa fie fructificat si pe alte piete din Europa si nu numai. Parerea specialistilor in domeniu este ca Dacia Logan este piesa care lipsea din peisajul producatorilor autohtoni de autovehicule si ca acest model este menit sa revigoreze putin acest segment al industriei romanesti.

Desi este inca devreme pentru aprecieri ale modelului, cu datele pe care le avem la acest moment, Logan MCV (si in general gama Logan) poate fi considerat modelul care va propulsa Dacia intre producatorii de marca. 

BIBLIOGRAFIE

Dacia Renault - www.dacia.ro

DaciaClub - locul de discutie al posesorilor de autoturisme Dacia - www.daciaclub.ro

CarMarket - www.carmarket.ro

Articole AutoSpot - www.autospot.ro

Revista Autoshow - www.autoshow.ro

Automarket - www.automarket.ro

DACIA groupe Renault - www.daciagroup.comPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3781
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved