Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul total al calitatii marfutilor

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul total al calitatii

1. Principiile managementului calitatiiFenomenul intensificarii competitiei la scara globala a dus la accentuarea importantei MC in cadrul procesului de conducere din organizatii. Exista opt principii ale MC, care aplicate aduc beneficii tuturor celor implicati in activitatea economica: de la clienti pana la furnizori, de la individ la intreaga societate.

Un principiu al MC este o regula, credinta fundamentala si cuprinzatoare pentru conducerea si pentru desfasurarea activitatii unei organizatii, al carei obiectiv principal este imbunatatirea continua a propriilor performante pe termen lung prin orientarea spre clienti in concordanta cu asteptarile membrilor organizatiei.

Principiul 1: Organizatia orientata spre client

Organizatiile depind atat de clientii potentiali si reali, cat si de membrii lor. De aceea trebuie intelese nevoile actuale si de perspective ale clientilor, actiunile intreprinse trebuie sa se conformeze cerintelor clientilor, trebuie sa incerce sa depaseasca asteptarile implicite sau ilicite formulate de catre beneficiari.

Principiul 2: Leadershipul

Liderii sunt aceia care stabilesc scopurile si directia de urmat intr-o organizatie. Ei trebuie sa aiba posibilitatea sa creeze si sa mentina acel mediu intern in care oamenii devin pe deplin implicati in realizarea obiectivelor organizatiei. Schimbarea comportamentelor este probabil aria critica in procesul schimbarii. Oamenii nu rezista in mod neaparat la schimbare. Ei se opun propriei schimbari. Este important ca oamenilor sa li se acorde timp pentru ca ei sa inteleaga adevaratele nevoi si procesul schimbarii. Liderii promoveaza comunicarea directa si o viziune clara pentru viitorul organizatiei. Cu cat sunt mai puternice valurile/cultura spre mediul pietei, cu atat mai scazuta va fi nevoia de politica, instructiuni, grafice organizationale etc. Liderii delega puterea, autoritatea si implica oamenii in realizarea obiectivelor organizatiei.

Principiul 3: Implicarea oamenilor

Oamenii din toate nivelele sunt esenta organizatiei. Deplina implicare da posibilitatea utilizarii aptitudinilor lor in folosul organizatiei. Fiind total implicati oamenii vor deveni inventivi si creativi in perpetuarea obiectivelor organizatiei. Este benefica pentru organizatie situatia in care membrii ei sunt satisfacuti de munca lor si sunt implicati activ in dezvoltarea si imbunatatirea propriului stil.

Principiul 4. Abordarea procesuala duce la utilizarea eficienta a resurselor, reducerea timpilor de lucru si reducerea costurilor

Un rezultat dorit este atins in conditii de eficienta in masura in care resursele necesare si activitatile pe care le utilizeaza sunt privite ca un proces. Procesele trebuie tratate astfel, incat sa se conformeze cerintelor si nevoilor atat ale clientilor externi, cat si a celor interni. Trebuie stabilite responsabilitati clare in directia imbunatatirii proceselor.

Principiul 5. Abordarea sistemica in management. Alinierea proceselor la obiectivele cheie ale organizatiei.

Identificarea, intelegerea, rezolvarea unui sistem de procese intercorelate in vederea atingerii obiectivului dat duce la cresterea eficientei si eficacitatii organizatiei. Fluxul productiv ilustreaza relatiile de interdependenta dintre procese.

Principiul 6. Imbunatatirea continua

Activitatile de imbunatatire a calitatii, care se constituie intr-un obiectiv permanent al organizatiei, cer continuu noi valori de raportare si un comportament concentrat pe masurarea si reevaluarea performantelor. Baza de analiza o reprezinta rezultatele obtinute in perioadele anterioare.

Principiul 7. Abordarea pe baza dovezilor sistemului decizional

Deciziile si actiunile clare sunt bazate pe analiza datelor si informatiilor. Procesul de luare a deciziilor trebuie argumentat cu date.

Principiul 8. Relatii cu furnizorii in directia beneficiului reciproc

O organizatie si furnizorii sai sunt independenti. Beneficiul reciproc creste posibilitatea de a crea valoare. Se stabileste un parteneriat pentru calitate cu furnizorii principali in scopul intelegerii comune a nevoilor si cerintelor actuale si viitoare ale clientilor finali.

Crearea si mentinerea calitatii intr-o organizatie depind de o abordare sistemica a managementului calitatii in scopul garantarii intelegerii si indeplinirii cerintelor clientilor, Pentru obtinerea calitatii sunt necesare mai multe conditii. In primul rand, toate nivelele ierarhice ale organizatiei trebuie sa adere la principiile calitatii.

In continuare, sistemul calitatii, implementat in cadrul organizatiei trebuie sa constituie obiectul unei analize permanente si al unei ameliorari continue bazate pe reactia informationala a clientilor in legatura cu perceptia serviciului prestat. Aplicarea cu succes a managementului calitatii, in cazul serviciilor, ofera posibilitati semnificative de ameliorare:

a performantelor serviciului oferit si a satisfactiei clientului;

a productivitatii si eficientei, simultan cu reducerea costurilor;

a prezentei pe piata prin cresterea ponderilor detinute pe diferite piete.

Total Quality Management este o sinteza a elementelor organizationale, tehnice, umane, pe care managerii de nivel superior le iau in consideratie in procesul de fundamentare a deciziilor de proiectare si realizare a produselor si serviciilor cerute de clienti potrivit celor mai inalte standarde de calitate. TQM este mai mult o tehnica motivationala si este orientata in primul rand spre motivarea personalului pentru calitatea proceselor pe care le desfasoara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1631
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved