Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

RECEPTIA LOTURILOR DE MARFURI: Continutul si scopul receptiei loturilor de marfuri

management+ Font mai mare | - Font mai micReceptia loturilor de marfuri

In relatiile contractuale dintre furnizori si beneficiari, receptia loturilor de marfuri reprezinta un moment deosebit de important pentru cele doua parti si cu unele repercursiuni asupra consumatorilor.O latura importanta a activitatii comertului o formeaza receptia loturilor de marfuri. Orice primire de marfuri in orice gestiune, ca de altfel si iesirea lor din gestiune, este urmata obligatoriu de receptionarea lor.

1. Notiunea de lot de produse

Lotul de produse reprezinta o multime de produse cu un grad sporit de omogenitate. Loturile fizice cuprind totalitatea produselor ce sunt supuse simultan unei anumite operatii tehnologice.

Loturile conventionale cuprind productia de acelasi tip, realizata de aceeasi unitate tehnologica intr-un anumit interval de timp, in care se poate admite pastrarea relativ constanta a tuturor conditiilor de fabricatie.

In constituirea unui lot nu se poate atinge niciodata o omogenitate perfecta, caz in care ar fi suficienta analizarea unui singur element al sau pentru a se desprinde concluzii precise despre calitatea pe ansamblu. Lotul real este caracterizat de o omogenitate relativa, in sensul ca la constituirea lui s-au eliminat toate cauzele cunoscute ale neregularitatilor. Insa loturile de produse sunt formate astfel, incat sa li se asigure o omogenitate cat mai ridicata.

In ceea ce priveste calitatea lotului de produse, aceasta este strans legata de calitatea unitatii de produs. Calitatea unitatii de produs este judecata in raport cu propriul sau model specificat, care poate fi constituit dintr-un standard, o norma interna, un contract de livrare sau un proiect de executie (o mostra).

Calitatea lotului de produse se exprima printr-un indicator care pune in evidenta productia, in care produsele care compun lotul corespund modelului lor specificat. Acest indicator este de obicei, procentul defectelor din lot sau, pentru produsele complexe, numarul de defecte pe suta de unitati de produs.

Pentru beneficiari e nevoie de metode, care sa le permita sa verifice rapid loturile de produse si sa-i conduca la decizii imediate si cat mai concrete referitoare la acceptarea sau respingerea loturilor in functie de calitatea acestora.

2. Continutul si scopul receptiei loturilor de marfuri

Receptia loturilor de produse este operatia de verificare calitativa si cantitativa a loturilor de marfuri de catre beneficiar, pentru stabilirea gradului de concordanta a calitatii reale cu calitatea prescrisa sau contractata.

Scopul receptiei loturilor de marfuri, consta in:

o       verificarea modului in care furnizorul isi indeplineste obligatiile asumate prin contract cu privire la sortiment, calitate, cantitate, ambalare, marcare etc.;

o       verificarea masurii in care organele de transport si-au respectat obligatiile asumate in legatura cu mentinerea integritatii cantitative si calitative a marfurilor pe toata durata transportului.

Dintre toate etapele pe care le parcurg loturile de marfuri, receptia calitativa si cantitativa poate genera divergente si litigii intre furnizor, transportator si beneficiar. In acest sens este necesara cunoasterea raspunderilor ce revin fiecareia dintre parti.

Raspunderea furnizorului pentru lipsurile calitative sau cantitative ale marfurilor se stabilesc in urmatoarele cazuri:

nerespectarea riguroasa a calitatii marfurilor livrate, potrivit normelor si standardelor de productie ale acestora;

nerespectarea normelor tehnice de ambalare, incarcare, manipulare si fixare in mijlocul de transport;

folosirea pentru ambalaje a unor materiale necorespunzatoare;

completarea gresita a documentelor de transport prin inscrierea unor date inexacte, incomplete sau prin inscrierea datelor in alte rubrici decat cele rezervate;

declararea nereala a greutatii;

livrari masive, nejustificate, care provoaca locatii si perturbari in procesul circulatiei marfurilor;

absenta sigiliilor corespunzatoare pe mijloacele de transport.

Raspunderea transportatorului se stabileste pentru integritatea marfurilor transportate din momentul primirii si pana la eliberarea lor catre beneficiar. Momentul primirii este specific prin aplicarea unei stampile pe documentul de transport. Responsabilitatea transportatorului pentru consecintele unui transport necorespunzator se refera la:

folosirea unui mijloc de transport neadecvat grupei respective de marfuri;

prezenta lipsurilor cantitative rezultate ca urmare a scurgerilor si avariilor pe timpul transportului;

neanuntarea beneficiarului in timp util, pentru a se prezenta sa-si primeasca marfurile.

Raspunderea beneficiarului exista din momentul si de la locul descarcarii pana la cel al depozitarii marfurilor. In aceasta etapa pot aparea lipsuri sau degradari ale marfurilor. Ca urmare, beneficiarului ii revin raspunderi legate de:

indeplinirea unor activitati distincte la primirea marfurilor, cum sunt:

executarea formalitatilor prealabile preluarii loturilor de transport (primirea documentelor de transport;

verificarea mijlocului de transport;

cercetarea si ridicarea sigiliilor de pe mijlocul de transport;

verificarea continutului ambalajelor acestor mijloace;

solicitarea reincarcarii marfurilor atunci cand apar lipsuri pe parcursul transportului;

supravegherea executarii descarcarii marfurilor, transportarea si introducerea lor in depozit;

efectuarea receptiei cantitative si calitative a marfurilor primite in termenul legal stabilit.

Receptia loturilor de marfuri, sub aspectul tehnicii de efectuare, este formata din trei tipuri de operatiuni, a caror succesiune este urmatoarea:

      verificarea documentelor de contractare si celor de insotire a lotului (factura fiscala, avizul de insotire a marfii, nota de comanda, declaratia de conformitate, buletinul de analiza, certificatul de garantie);

      identitatea lotului si verificarea lui cantitativa;

      verificarea calitativa a lotului.

Deoarece procesul de receptie este unul complex, necesita in afara acestor operatiuni de baza efectuarea si a altora care au loc simultan cu receptia. Dintre acestea se pot enumera: consultarea documentelor care atesta calitatea marfurilor, operatiuni legate de extragerea probelor elementare, manuirea, pregatirea si analiza probelor, intocmirea documentelor impuse sau respingerea lotului de marfa.

Conform legislatiei in vigoare, locul efectuarii receptiei loturilor de marfuri poate fi: sediul furnizorului, caz in care este necesara prezenta ambelor parti sau sediul beneficiarului. Prima dintre acestea este indicata marfurilor cu grad mare de complexitate (de exemplu, aparate electronice complexe, echipamente industriale etc.), deoarece furnizorul dispune de aparatura necesara operatiunilor de receptie. Aceasta receptie mai este indicata, de asemenea, in cazurile in care se fac livrari de marfuri in cantitati mari si la perioade scurte, ceea ce justifica prezenta delegatului beneficiarului la firma furnizoare.

3. Elemente juridice ale livrarii loturilor de marfuri

Livrarea produselor necorespunzatoare calitativ poate genera anumite consecinte precizate, la nivel de principii generale, prin prevederile Legii contractelor economice si a Legii privind asigurarea si controlul produselor si serviciilor.

In aceste documente, precum si in cele incheiate intre partile unui contract comercial, denumirea de marfuri necorespunzatoare calitativ se refera la acele produse ale caror caracteristici de calitate nu corespund valorilor inscrise in documentele la care partile contractante au facut referiri cu prilejul incheierii contractelor economice.

Astfel, Legea contractelor economice interzice livrarea de catre furnizor a produselor ale caror caracteristici calitative nu corespund prescriptiilor din contractele economice. Aceeasi lege stabileste raspunderea in perioada de garantie a produselor, precum si ulterior acesteia, pentru viciile ascunse. In conformitate cu Legea contractelor economice, receptionarea de catre beneficiari a unor loturi necorespunzatoare calitativ poate angaja raspunderea materiala a acestora, ei participand alaturi de furnizori, la suportarea eventualelor daune.

Firmele furnizoare au obligatia de a obtine certificate de atestare a calitatii, de a marca si a eticheta in mod corespunzator produsele. Prin certificatul de atestare a calitatii, furnizorul garanteaza ca toate produsele din lotul livrat sunt corespunzatoare calitativ prescriptiilor contractului de furnizare. Incalcarea acestor obligatii constituie contraventie si indreptateste organele competente sa aplice persoanelor vinovate amenzi corespunzatoare gravitatii faptelor constatate. In acelasi timp, receptionarea loturilor de produse neinsotite de certificatul de atestare a calitatii constituie, de asemenea, contraventie si permite acelorasi organe, ca si in cazul precedent, sa aplice celor vinovati amenzi semnificative.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5313
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved