Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

TEMA PRACTICA - Best Western Parc Hotel

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
TEMA   PRACTICA

Denumirea hotelului: Best Western Parc Hotel
Adresa: Bulevardul Poligrafiei 3-5, Sector 1, BucurestiCategoria: 4 *

Capacitate: 267 camere: respectiv 169 camere single, 79 camere duble si 11 camere single superior, 8 apartamente.

Amplasamentul hotelului, reprezinta un avantaj cert al acestuia din punct de vedere al plasarii intr-o zona neindustriala, situat la doar 15 minute de Aeroportul International Otopeni si la cateva minute de centrul orasului.

Recent renovat si adaptat ultimelor standarde internationale in vara anului 2001 Parc Hotel va pune la dispozitie 24 de ore pe zi personal cu o inalta calificare, prietenos, capabil sa satisfaca cele mai inalte exigente.

Best Western Parc Hotel, va ofera o oaza de liniste si relaxare, un climat optim pentru intalnirile dumneavoastra de afaceri, gazduind conferinte, seminarii, evenimente speciale pentru pana la 300 de persoane.

Centrul de conferinte si evenimente beneficiaza de aer conditionat, de conectare la Internet de mare viteza si de toate echipamentele necesare pentru intalnirile de afaceri.

Restaurantele din incinta hotelului, o adevarata atractie in cadrul acestuia, sunt cadrul perfect pentru o seara deosebita, dar in acelasi timp ambianta perfecta pentru organizarea de receptii, dejunuri de afaceri sau petreceri private.

Personalul prietenos si bine pregatit va asteapta in atmosfera calduroasa a saloanelor. Interioarele sunt confortabile, intime, relaxante si luminoase.

Activitatea de curatenie si intretinere este tot atat de importanta ca si efectuarea corecta a serviciilor. Astfel, se au in vedere spatiile propriu-zise de servire si inventarul de servire.

Se efectueaza zilnic urmatoarele operatiuni:

 • Aerisirea
 • Curatenia blatului meselor si scaunelor
 • Stergerea prafului de pe tavan, pereti, draperii
 • Aspirarea sau maturarea a pardoselii
 • Stergerea prafului de pe mobilier, plante ornamentale, aplice
 • Stergerea oglinzilor, geamurilor
 • Ordonarea sumara a mobilierului
 • Pulverizarea de substante placut mirositoare

Stergerea prafului de pe taven, pereti, draperii se face cu ajutorul aspiratorului, adaptat la conditiile concrete sau cu perii din par de cal cu coada lunga. Operatiunile se executa de sus in jos.

Aspirarea mochetei se face cu aspiratorul, stergerea prafului de pe mobilier se face cu ajutorul unei carpe moi, atat a suprafetelor vizibile, cat si la incheieturi, portiuni de sub blatul meselor, in acelasi mod facandu-se in cazul aplicelor. Geamurile mari se intretin de catre personalul specializat, din afara unitatii hoteliere.

Curatenia in holurile si spatiile de folosinta comuna, intra in atributiile personalului special angajat, important fiind ca aceasta sa fie mentinuta pe toata durata functionarii (sa existe in permanenta sapun, hartie igienica etc.).

Curatenia inventarului de servire. Operatiunea se efectueaza de catre brigada de servire stabilita prin grafic (chelnari, ajutori de chelnari, personal necalificat), in acelasi timp fiecare lucrator imbraca un halat sau sort pentru as proteja imbracaminte.

Spalarea veselei se face prin sapunada, manual sau mecanic.

Stergerea farfuriilor se face astfel: se aseaza teancul in stanga, circa 15 bucati, se ia in mana stanga o farfurie si se trece in dreapta in care se afla carpa de in, prinsa cu ambele maini, ca volanul, farfuria se sterge pe ambele parti, insistandu-se la indoituri. Se aseaza cu mana dreapta, cu ajutorul sevetului la dreapta, continuand cu celelalte. Se pun toate cu emblema in acelasi loc pentru a fi mai usor la aranjarea mise-en-place-ului.

Canile, cestile, supierele, solnitele se intretin, de asemenea, prin sapunada, acordand o atentie in plus la locurile de imbinare, incheieturi, cute etc.

Obiectele din metal se intretin tot prin sapunada, stergandu-se cu o carpa moale.

Tacamurile se spala in sapunada pe tipuri, furculitele necesitand o atentie speciala. Stergerea se face, de asemenea, pe tipuri de tacamuri, prinzand servetul (carpa) in mana stanga si cu acesta piesele respective, apoi se sterg una cate una cu mana dreapta si se pun pe tava sau in sertare. Se insista intre furcheti, deoarece aici pot ramane resturi ce trebuiesc eliminate.

Paharele se spala la spalatorul special pentru acestea, manual sau mecanic. Apa nu trebuie sa fie prea fierbinte, deoarece se risca spargerea paharelor. Daca se spala manual, se recomanda sa se ia fiecare pahar in parte si sa se lucreze cu o carpa sau cu un burete, insistand in special in partea superioara. Se pun la scurs pe tavi sau gratare de lemn.

Se sterg cu carpe moi, uscate, care nu lasa scame. Se prinde paharul de picior cu degetele mare si aratator de la mana stanga si se trece in mana dreapta, in care se afla carpa de sters, cu degetul mare in interior si celelalte in afara. Se sterge prin rotire, cu atentie, fiind fragil. Nu se prinde paharul de talpa cu mana stanga. si in servet, si nu se roteste cu dreapta, deoarece se risca spargerea acestuia.

Paharul se ridica de picior cu mana stanga in lumina pentru a observa daca este bine sters (lustruit) su nu are defecte (ciobit, patat, crapat). Daca este cazul, se continua stergerea, paharele defecte sunt scoasa din uz.

Masa. Daca necesitatile serviciului impun, o masa se poate muta de la un loc la altul astfel: se prinde cu ambele maini de blat pe sub fata de masa, de catre doi lucratori, se ridica si se trece la locul dorit. Nu se recomanda prinderea acesteia cu ambele maini si ridicarea deasupra capului sau tragerea pe pardoseala.

Scaunul se prinde de spatar cu o mana, se ridica putin si se transporta la locul dorit. La fel ca la masa, nu se ridica mult in sus si nu se trage pe pardoseala.

Servetele de masa, se transporta la aranjarea salonului pe palma si antebratul stang si se repartizeaza la fiecare loc de masa. In prezenta clientilor se trasporta pe tava acoperita cu servet sau pe farfurie intinsa (unul singur).

Ancarul (servetul de serviciu) se poarta in pozitie de repaus sau cand nu se transporta obiecte de inventar astfel: se impatureste pe lung, se aseaza pe antebrat cu pliurile spre chelner, avand partea apropiata de corp mai jos fata de cealalta. Se aseaza impaturit pe lung pe palma si antebratul stang pentru transportul platourilor sau in cazul prezentarii unui vin, prin stanga clientului.

Ancarul se desface si acopera palma si antebratul stang, atunci cand se trasporta 3 farfurii cu preparate, la debarasare, (in special la 3 farfurii) cand se transporta 2 platouri fierbinti, la o tava mare pentru protejarea vestimentatiei.

Ancarul nu se foloseste pentru stergerea obiectelor de inventar (pahare, tacamuri, vesela), stergerea transpiratiei sau a mainilor, de asemenea, nu se poarta in buzunar,sub brat (la subtioara), pe umar etc.Aranjarea salonului de restaurant (mise-en-place)

Mise-en-place-ul cuprinde ansamblul operatiunilor ce se efectueaza pentru pregatirea si aranjarea mobilierului si a obiectelor de inventar pentru serviciu destinate meselor principale (mic dejun, dejun si cina), grupurilor de turisti, meselor oficiale.

Obiectele de inventar care se folosesc la servirea clientilor trebuie sa fie curate, fara defecte si toate cu acelasi model.

Etapele amenajarii salonului

 • Alinierea si fixarea meselor. Se aseaza, de regula, pe locurile dinainte stabilite, luand

ca reper prima si ultima masa, celelalte aliniindu-se dupa acestea.

 • Fixarea moltonului. Mesele se acopera cu molton care se confectioneaza dupa forma

si dimensiunile meselor si are rolul de a amortiza zgomotul obiectelor de inventar. Acesta se prinde cu elastic sau cu un cordon de picioarele meselor pentru a putea fi dat jos si curatat.

 • Asezarea fetelor de masa. Pentru fiecare salon se folosesc fete de masa de aceiasi

culoare si acelasi imprimeu pentru a fi estetic. Se aduc pe bratul stang in teanc (sau pe carucior) si se impart pe fiecare masa cu mana dreapta. Se prind cu varful degetelor de colturi (1 si 4 sau 2 si 3) si se arunca peste blatul mesei. Se trage usor catre sine in jos, dungile rezultate de la calcat sa cada pe mijlocul fiecarei margini a blatului mesei.

 • Utilizarea naproanelor. Cand avem de servit un numar de clienti, copii sau fetele de

masa sunt un pic patate se folosesc naproanele, acestea asezandu-se peste fata de masa in aceiasi pozitie, depasind laturile cu 5-10 cm

 • Marcarea locului se face cu farfurie suport, farfurie intinsa sau servet.

Farfuriile se aseaza cu mana dreapta in dreptul fiecarui scaun. Se aseaza initial la

marginea blatul, dupa care cu dosul degetelor de la mana dreapta sprijinite de margine se impinge cca. 1-1,5 cm in interior. Emblema trebuie plasata catre centrul mesei.

 • Aranjarea tacamurilor. Reguli de baza:

- cutitele si ligurile se aseaza in partea dreapta, iar furculitele in stanga farfuriei suport;

- tacamurile de desert se aseaza in fata farfuriei suport, catre centrul mesei in ordinea: cutit, furculita, lingurita; cutitul si lingurita cu manerul spre dreapta, furculita cu manerul spre stanga;

- cutitele se aseaza cu taisul spre interior, furculitele cu furchetii in sus, lingurile cu concavitatea in sus;

- manerele se aliniaza pastrand aceeasi distanta ca la farfurie

In situatii deosebite, primele tacamuri (de baza) pot fi asezate jumatate sub marginea

farfuriei, in rest se pun tangente la aceasta.

Exceptii:

- cutitul pentru unt se aseaza in stanga, pe farfuria pentru paine;

- furculita pentru stridii se aseaza in dreapta, oblic;

- pentru consumarea spaghetelor lingura mare se aseaza in stanga, iar furculita mare in dreapta;

- pentru melci, clestele special se aseaza in stanga, iar furculita in dreapta.

Numarul maxim de tacamuri pentru un client este de zece: cate trei in dreapta, in stanga si in fata farfuriei suport, iar cutitul pentru unt in stanga, pe farfuria pentru paine.

Daca sunt mai multe servicii, tacamurile se aduc succesiv, in functie de preparatele servite.

 • Aranjarea paharelor. Acestea se aseaza incepand de la varful cutitului mare catre

centrul mesei, de la cel mic la mare, in urmatoarea ordine: aperitiv, vin alb, vin rosu, apa minerala.

La aranjarea salonului (mise-en-place), paharele se aseaza cu gura in jos, urmand a se intoarce inainte de sosirea clientului.

Numarul maxim de pahare pentru un client este de patru, si niciodata nu se pun doua pahare de aceeasi capacitate.

 • Aranjarea obiectelor de menaj si de inventar marunt. Presaratoride sare si piper,

scrumiere si numerele de masa se aseaza in centrul mesei pentru a fi usor de utilizat.

 • Aranjarea servetelor se face cand locul este marcat cu farfurie suport.
 • Aranjarea scaunelor se face la sfarsit, la limita fetei de masa, fara a fi trecute sub

aceasta, in pozitia normala de stat a clientului la masa.

Careul reprezinta actiunea de instruire a intregii brigazi de seviciu (chelnari si ajutori) sub controlul si indrumarea directorului de restaurant si a sefului de sala. Acestia verifica prezenta lucratorilor conform graficului, tinuta fizica si vestimentara, ustensilele de lucru.

Se aduc la cunostinta brigazii eventualele deficiente constatate la mise-en-place, se verifica cunoasterea continutului listelor de preparate si bauturi.

Careul se incheie prin spalarea pe maini a intregii brigazi sub supravegherea sefului de unitate si a sefului de sala. In continuare, fiecare lucrator merge in raionul repartizat, facand remedierile necesare, intoarcerea paharelor si asteapta sosirea clientilor.

In cadrul hotelului functioneaza serviciul de etaj, in cadrul caruia isi desfasoara activitatea cameristele si guvernanta.

Programul de lucru al unei cameriste este de 12/24 h.
Guvernanta coordoneaza, controleaza si supravegheaza activitatea lucratorilor din cadrul serviciului de etaj. Dupa inceperea programului, la prima ora se efectueaza careul personalului, tinut de guvernanta, in care se discuta problemele zilnice: tinuta si uniforma de lucru a personalului, analiza situatiilor deosebite din ziua precedenta, defectiunile aparute in spatiul de cazare, aprovizionarea cu materiale pentru indeplinirea sarcinilor zilnice, reclamatii din partea clientilor.

Dupa terminarea careului, guvernanta intocmeste programul de lucru pentru camerista. In programul de lucru este prezentata situatia scriptica a camerelor, iar in baza acestuia camerista primeste cheile pentru spatiile de cazare care i-au fost repartizate.

Camerista isi incepe activitatea prin efectuarea curateniei in spatiile exterioare: parcari, alei, spatii de folosinta comuna: receptie, colidoare, scari, holuri, grupuri sanitare.

Dupa aceasta etapa, camerista incepe curatenia propriu-zisa in spatiile de cazare.

Aceasta curatenie se face diferit, in functie de categoria hotelului si a camerelor: libere, eliberate si ocupate.

 1. Ordinea efectuarii curateniei intr-o camera libera

- se descuie usa si se intra;

- se verifica patul;

- se sterge praful;

- se verifica pozitia tablourilor si a draperiilor;

- se verifica materialele consumabile din baie;

- se verifica aspectul general al camerei.

 1. Ordinea efectuarii curateniei intr-o camera eliberata, aici camerista avand cel mai

mult de lucru:

- se bate la usa, se descuie usa si se intra;

- se aprind toate luminile si se verifica functionarea lor;

- se desfac draperiile si se deschid geamurile;

- se verifica daca sunt obiecte pierdute de clientii care au locuit in acea camera, daca s-au

gasit, se anunta imediat receptia;

- se verifica inventarul spatiului de cazare;

- se anunta la receptie eventualele lipsuri;

- se verifica starea instalatiilor;

- se debaraseaza resturile menajere;

- se trage apa la WC. Si se aplica produsul sanitarizat;

- sa desfata paturile si impreuna cu prosoapele din baie se pun in sacul special de rufe

murdare;

- se fac paturile;

- se curata si se sterge praful, se lustruiesc mobilierul, tablourile, corpurile de iluminat si

televizorul;

- se intra in baie se spala chiuveta, robinetii, faianta, WC.-ul, cada, se clatesc si se sterg,

apoi se curata oglinda;

- se inlocuiesc consumabilele in baie si se pun prosoape noi;

- se spala podeaua din colturile cele mai indepartate ale camerei, spre exterior;

- se aspira camera;

- se inchid ferestrele;

- se verifica aspectul general al camerei.

 1. Ordinea efectuarii curateniei intr-o camera ocupata:

- se bate la usa camerei spunand: camerista, se asteapta, se descuie usa si se intra;

- se aeriseste camera;

- se debaraseaza resturile menajere;

- se aranjeaza patul;

- se aranjeaza lucrulile clientului;

- se sterge praful;

- se face curat in camera, se curata chiuveta, cada, WC.-ul;

- se pun produse consumabile noi in baie;

- se sterge podeaua;

- se aspira camera;

- se inchid ferestrele;

- se mai verifica odata aspectul general al camerei.

Dupa terminarea curateniei, se anunta la receptie situatia reala a camerelor.

In afara de efectuarea curateniei in spatiile de cazare, camerista mai poate efectua servicii suplimentare cu plata sau fara plata.

Prin tot ceea ce face, camerista asigura sanatatea si securitatea clientului, prin respectarea normelor de igiena si protectie a muncii.

CAREUL

1. TINUTA PERSONALA

2. TINUTA VESTIMENTARA

3. ANALIZA ZILEI PRECEDENTE

4. REPARTIZAREA SARCINILOR

5. PROBLEMELE PERSONALULUI

6. INSTRUIREA PERSONALULUI

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1431
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site