Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Tehnici de masurare a riscului de piata

management+ Font mai mare | - Font mai micTehnici de masurare a riscului de piata

Riscul de piata sau beta constituie riscul unui proiect evaluat din punct de vedere al unui investitor care detine un portofoliu foarte diversificat in ceea ce priveste alocarea capitalului. Pentru a se analiza riscul de piata a unui astfel de proiect se poate utiliza metoda bazata pe ipoteza ca, rata necesara a rentabilitatii unei actiuni este egala cu rata rentabilitatii titlurilor financiare lipsite de risc, plus prima de risc. Este metoda denumita CAPM ( Capital Assets Pricing Model) folosita pe piata de capital. Relatia de calcul utilizata este:unde,

Rai - ratei rentabilitatii sperata a actiunii "i";

Rp - rata de plasament fara risc (a unei obligatiuni de stat);

Rs - ratei rentabilitatii sperata a pietii;

bai - coeficientul de volatilitate a actiunii "i".

Exemplu

Firma Alfa este cotata la bursa, principalele date de referinta ale actiunilor firmei tranzactionate pe piata de capital sunt urmatoarele:

coeficientul beta al actiunilor firmei Alfa (bai) este 1,2;

rata de rentabilitate a obligatiunilor de stat (Rp) = 7%;

rata de rentabilitate sperata a pietii (Rs) = 15%;

rata de rentabilitate a actiunilor firmei Alfa (Rai) in baza datelor prezentate anterior este:

Rai = 7%+(15%-7%)▪ 1,2 =16,6%

Analizand rata de rentabilitate a actiunilor firmei Alfa de 16,6% se poate concluziona ca investitorii ar dori sa investeasca in firma, respectiv in proiecte de risc similar cu cele existente in firma, daca din capitalurile alocate s-ar obtine o rentabilitate egala sau mai mare de 16,6%.

Prin urmare, firma Alfa pentru orice proiect cu risc similar cu cele ale proiectelor existente in firma ar trebui sa utilizeze o rata de actualizare de 16,6% pentru a determina valoarea prezenta neta (VAN).

1. Metoda strategiei pure

Metoda consta in identificarea unor proiecte similare cu proiectul evaluat pentru a prelua coeficientii beta ai acestora si ai utiliza la determinarea ratei rentabilitatii asteptata a proiectului evaluat. Dupa identificarea coeficientilor bate in cauza, se calculeaza media lor, aceasta fiind utilizata drept coeficient beta al proiectului evaluat. Neajunsul metodei consta in dificultati de identificare a proiectelor similare cu proiectul evaluat.

2. Metoda coeficientilor beta contabili

Este metoda general utilizata de analistii financiari datorita limitei metodei strategiei pure. Metoda se numeste astfel, intrucat utilizeaza date contabile nebursiere. Coeficientii beta se determina prin raportarea:

rentabilitatii actiunilor unei firme la rentabilitate a unui indice bursier;

profitului (calculat fara a scadea dobanzile si impozitele) la total activ.

Dezavantajul metodei este ca determinarea coeficientilor beta se realizeaza numai dupa acceptarea proiectului, dupa ce acesta a generat rezultate contabile. Eliminarea neajunsului se poate face daca proiectul evaluat este similar cu alte proiecte din trecut utilizate de firma de la care se pot prelua coeficientii beta determinati potrivit metodei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1304
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved