Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


COMUNICAREA EFICIENTA

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Comunicarea de Masa – Efecte limitate
COMUNICAREA ORALA
STILURILE FUNCTIONALE
Propaganda versus eveniment
RETORICA ARGUMENTARII PUBLICITARE
V.I.A. (Interactiune vizuala augumentativa)
Comunicare publica si argumentare
COMUNICAREA SPORTIVA CA FACTOR DE SOCIALIZARE
LOGICA SI LIMBAJ - Argument, concluzie, inferenta
SOFT UTILIZAT IN COMUNICARE

COMUNICAREA EFICIENTA

Specialistii sustin ca silul congruent de comunicare este cel mai eficient.[i]Congruenta este un termen utilizat pentru a descrie atat un stil de comunicare, cat si un model de a fi al persoanei. Se spune despre o persoana ca ofera o comunicare congruenta, atunci cand comunica onest, direct, clar, avand emotii coerente cu continutul mesajului. Congruenta implica utilizarea cuvintelor ce se potrivesc exact cu sentimentele personale si experienta, asa incat intre comunicare si metacomunicare nu exista contradictie (mesaje incrucisate). Ca stare de a fi, o persoana congruenta este echilibrata, vigilenta si in contact cu resursele sale personale.

Fiintele umane sunt structurate pentru comunicare si sunt in cautarea uneia mai profunde care sa aduca implinire, sa contribuie in mai mare masura la formarea personalitatii, chiar sa aiba “efecte catharctice”. O comunicare implinitoare innobileaza viata, o optimizeaza, scopul insusi al existentei ni-l descoperim mai lesne.

Pentru ca sa fie eficienta comunicarea trebuie sa indeplineasca cateva conditii.

CONDITII:

a.      consistenta de continut a mesajelor, data de cantitatea de informatie principala cuprinsa in mesaj si de semnificatia acesteia atat pentru emitator cat si pentru receptor;

b.     expresivitatea comunicarii;
c.     intelegibilitatea celor transmise, determinata de nivelul de acces al interlocutorilor la informatie, de compatibilitatea comunicationala a acestora.

Allan Pease si Allan Garner considera ca eficienta comunicarii este conditionata de flexibilitate, iar metalimbajul este important in mentinerea unor relatii de prietenie cu ceilalti. Ei spun ca oamenii ar trebui sa devina constienti de frazele standard si de cliseele pe care le folosesc si sa le elimine sau sa le inlocuiasca pe cele care impiedica realizarea unei comunicari eficiente. Majoritatea oamenilor, arata autorii, utilizeaza metalimbajul – adica “una spun alta gandesc”. De multe ori in propozitiile si frazele pe care le rostesc se ascund alte intelesuri decat cele sugerate de cuvinte.

Deci, de aici rezulta ca o alta conditie a comunicarii este sinceritatea.[i] Vladislav, Elena – Psihoterapia comunicarii in familie – in “Revista de psihoterapie experimentala”, Hic et Nunc, nr. 14-15, Ed. Sper, 2001

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1001
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site