Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


COMUNICAREA EXTERNA

Cominicare



+ Font mai mare | - Font mai mic



COMUNICAREA EXTERNA

Spre deosebire de comunicarea interna, care in mare se adreseaza unei singure categorii de public - angajatii, comunicarea externa care se desfasoara prin intermediul departamentelor de relatii publice se poate adresa unei foarte mari varietati de audiente. Astfel, prin intermediul PR-ului corporatiile in special se adreseaza consumatorilor, actionarilor si investitorilor, mediului de afaceri in general, comunitatii sau organizatiilor guvernamentale. In acelasi mod, alte tipuri de organizatii se vor adresa prin intermediul activitatilor de relatii publice diverselor publicuri tinta care le influenteaza activitatea.



COMUNICAREA CU CONSUMATORTUL

Comunicarea cu consumatorul are ca obiectiv principal sustinerea eforturilor de publicitate in sensul ca acesta sa incerce un nou produs, sa afle calitatile unui produs sau serviciu, etc. Cea mai frecventa metoda folosita in acest sens este informarea consumatorului prin intermediul mass mediei sau a informatiilor transmise direct consumatorului prin scrisori, buletine informative sau evenimente pentru consumatori. Multe dintre aceste activitati se situeaza la granita dintre relatiile publice si activitatile de marketing sau promovare. Tocmai de aceea multe carti de specialitate le denumesc Marketing PR (MPR). MPR poate contribui la urmatoarele activitati indreptate catre consumator:

Sa ofere suport pentru lansarea unor produse sau servicii noi;

Asigurarea de asistenta in repozitionarea unui produs matur;

Sa focalizeze interesul publicului asupra unei categorii de produse;

Sa influenteze anumite categorii de public;

Sa "apere" produse care au intampinat dificultati;

Sa construiasca in asa fel imaginea corporatiei incat aceasta sa se reflecte in mod favorabil asupra produselor sau serviciilor oferite.

COMUNICAREA CU ACTIONARII SI INVESTITORII

Intr-o perioada dominata de fuziuni, preluari, falimente rasunatoare si scandaluri fianciare ce fac deliciul presei, rolul acestui tip de activitate de relatii publice este esential in orice corporatie. Aceste activitati se adreseaza in principal actionarilor si analistilor financiari care sfatuiesc brokerii si bancile referitor la situatia financiara curenta si viitoare a unei companii. In cazul actionarilor, activitatea se poate reduce de multe ori la a produce raportul anual pe baza datelor financiare furnizate de catre conducerea companiei sau de catre Departamentul Financiar. Pe de-alta parte, in cazul analistilor financiari activitatea poate fi mult mai intensa. Discutarea cu analistii financiari a situatiei curente a companiei precum si a prognozelor este importanta datorita faptului ca sfaturile pe care acestia le dau brokerilor influenteaza evolutia pretului actiunilor la bursa.

RELATIILE CU COMUNITATEA SI SPONSORIZARILE

Spre deosebire de sponsorizarile de emisiuni facute de departamentele de publicitate prin care se obtine expunere media, sponsorizarile si actiunile caritabile desfasurate de catre departamentele de relatii publice au ca scop construirea unei imagini de bun cetatean pentru companie. Cu toate ca donatiile de echipamente si contributiile banesti sunt cele mai intalnite forme de sponsorizare, din ce in ce mai des organizatiile mari aleg forme de sponsorizare prin care pot implica angajatii fie prin sistemul de munca voluntara in beneficiul comunitatii, fie prin dublarea fondurilor depuse de angajati pentru o cauza.

LOBBY / PUBLIC AFFAIRS

O componenta majora a activitatilor de PR o reprezinta relatia cu guvernul, activitatile de lobby.    Aceasta activitate tinde sa fie atat de importanta in domeniile controlate de stat, incat companiile ce activeaza in aceste domenii au departamente separate care se ocupa de aceste activitati, direct subordonate presedintelui companiei. Motivul este cat se poate de simplu. Deciziile guvernamentale afecteaza major modul de operare al companiilor. Profesionistii care lucreaza in acest domeniu aduna informatii, fac publice parerile conducerii companiei in fata autoritatilor, coopereaza cu acestea in proiecte mutual benefice, etc. Acestia monitorizeaza activitatile executivului, legislativului si ale organelor de reglementare pentru a fi la curent cu actiunile ce se intreprind in domeniul de activitate al companiei. Aceste informatii permit corporatiilor sau unui grup de organizatii dintr-un anume domeniu sa planifice in avans si, daca este cazul, sa incerce sa influenteze natura deciziei care urmeaza sa fie luata de respectiva autoritate.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1203
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved