Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Conceptul de comunicare de masa

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de comunicare de masa

Nu putem defini conceptul de comunicare de masa fara sa tinem cont de faptul ca este vorba despre un ansamblu de fenomene socio-culturale strans legate de evolutiile in domeniul stiintei si tehnologiei, ceea ce implica unele trasaturi specifice. Desi inceputurile comunicarii de masa pot fi situate in secolul al XV-lea datorita inventarii tiparului, aceasta este pregnanta in secolul al XX-lea, dupa prima conflagratie mondiala, o data cu dezvoltarea mijloacelor tehnice in domeniul audio-vizualului. Abia in aceste conditii se poate spune ca acest tip de comunicare face posibila transmiterea unui mesaj catre un public variat si numeros, care il receptioneaza simultan, chiar daca este despartit din punct de vedere spatio-temporal de sursa. Emitatorul, in acest caz, este un profesionist al comunicarii, un jurnalist o "persoana institutionalizata" sau o organizatie de comunicare, un post de radio, un canal de televiziune, un ziar (grupuri sociale specializate - antrepenorii de presa si personalul lor).De cele mai multe ori, la nivelul cunoasterii comune, comunicarea de masa este identificata drept mass-media. "Termenul medium (la plural media) este un cuvant de origine latina, transplantat intr-un ansamblu anglo-saxon. El desemneaza in principiu procesele de mediere, mijloacele de comunicare si se traduce, in general, cu expresia comunicatiile de masa"[1].

Prin urmare, media semnifica mijloace de comunicare, iar mass-media reprezinta mijloacele de comunicare pentru un mare public, un public de masa, inventate si utilizate in civilizatiile moderne si avand drept caracteristica esentiala marea lor forta sau putere, vasta lor raza de actiune. In aceasta categorie se inscrie radiodifuziunea si televiziunea, cinematograful, presa, cartea discursurile, benzile, casetele sau videocasetele, de asemenea, afisul publicitar, si dupa opinia lui Marshall McLuhan chiar si cuvantul, telefonul, telegraful sau scrisul

Intre notiunile de mass-media si comunicare de masa sau mijloace ale comunicarii de masa nu poate exista o sinonimie perfecta. Confuziile care se fac in acest sens limiteaza sensurile conceptelor printr-un reductionism simplist, inadecvat. Intre comunicare de masa, inteleasa ca mesaje si procese de comunicare si mijloace de comunicare (instrumentele comunicarii, mijloacele tehnice de transmitere a mesajelor) exista diferente vizibile, care nu pot fi ocolite sau trecute cu vederea.

Expresia mass-media nu poate si nu trebuie sa inlocuiasca notiunea de comunicare de masa. Chiar mass-media semnifica si are o cuprindere mai mare decat cea de mijloace.

Notiunea de mass inseamna de fapt un public numeros, dar poate fi inteleasa si ca o amplitudine sociala a mesajului, ca o simultaneitate a receptarii pe o arie larga, ca o standardizare a consumului de produse culturale si, in acelasi timp ca un nivel scazut de receptivitate. Din aceasta perspectiva, conceptul de comunicare de masa este definit in sens unilateral, simplist, creandu-se in mod artificial o despartire intre cultura inalta, a elitelor sociale si cultura de masa, productia de masa, receptarea de masa, consumul de masa. Acesta este si motivul care ii determina pe unii teoreticieni sa prefere notiunile de tehnici de difuzare colectiva, canale de difuzare colectiva.Apud., Tran, Vasile, Stanciugelu, Irina, op. cit., p. 118.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1607
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved