Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INFORMATIE Sl COMUNICARE: Internet

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micINFORMATIE Sl COMUNICARE

Internet-ul ConcepteNotiunile de Internet si Word Wide Web (WWW)

Reteaua Internet, atat in prezent, dar in mod sigur si in viitor va avea o prezenta din ce in ce mai mare in toate activitatile umane. Definitia notiunii de Internet, preluata din dictionar, este:

Internet-ul este o colectie intinsa de retele de calculatoare care cuprinde intregul glob, conectand la un larg sistem electronic de servicii, resurse si informatii atat institutii guvernamentale, militare, educationale si comerciale cat si persoane fizice. Sunt utilizate o serie de conventii si instrumente pentru a crea imaginea unei singure retele, cu toate ca sistemele de calcul din retea se bazeaza pe platforme hardware si software foarte diferite.

Se poate afirma ca Internet-ul (reteaua mondiala), probabil, este cea mai importanta descoperire a secolului trecut. Aceasta retea nu numai ca reprezinta o sursa inepuizabila de informatii, dar, in acelasi timp, este o noua forma de comunicare intre oameni, gratie unor servicii precum posta electronica (c-mail) si grupurile de informare (Usenet-ul).

Calculatoarele conectate direct la Internet sunt denumite calculatoare server (host, gazda). Unui calculator server ii pot fi conectate mai multe calculatoare locale (client). Calculatoarele locale nu au acces direct la Internet, ci prin intermediul calculatoarelor server. Calculatoarele server 'deschid usa' spre Internet, adica asigura calculatoarelor client intrarea in Internet si ii livreaza informatii.

Reteaua Internet pune la dispozitia utilizatorilor mai multe tipuri de servicii (sectiuni, tipuri de informatii), cele mai des utilizate sunt urmatoarele:

' Serviciul de posta electronica (mesaje e-mail): trimiterea si primirea de scrisori.

■ Serviciul de grupuri de informare (Usenet): receptionarea si emiterea mesajelor referitoare la subiecte din grupuri de informare (discutii).

' Serviciul de transferari de fisiere (FTP, File Transfer Protocol): schimb de fisiere intre calculatoare server si calculatoare locale.

' Serviciul de acces la calculatoare server (Telnet): permite utilizatorului sa se conecteze la un calculator aflat la distanta, propriul calculator fiind un terminal obisnuit al calculatorului indepartat.

Serviciul de conversatii, cu suport Internet (IRC, Internet Relay Chat): conversatie intre mai multi utilizatori, in timp real.

Serviciul WWW (World Wide Web = panza de paianjen care inconjoara lumea) sau WEB, este sectiunea multimedia a retelei. Consta din milioane de pagini care se pot afisa pe ecranul utilizatorului. Aceste pagini, numite pagini Web, pot contine texte, imagini grafice, animatii, fisiere audio si video precum si hyperlink-uri ('legaturi' spre alte pagini Web). Paginile Web sunt scrise in limbajul HTML (Hypertext Markup Language). Se subliniaza faptul ca WWW este doar unul din serviciile oferite de Internet, insa este serviciul utilizat cel mai des.

Notiunile de URL, HTTP, FTP, hyperlink, ISP si site Web

URL (Uniform Resource Locator) este adresa unui obiect din Internet, prin care se identifica o resursa (fisier) din retea si se specifica modul de acces la fisierul respectiv. Prin URL se pot identifica pagini Web, stiri Usenet, fisiere, mesaje e-mail si altele. De obicei un URL contine patru elemente si are forma urmatoare:

Serviciu ://NumeServer/cale/fisier

Nu toate aceste elemente apar in fiecare URL, elementele prezente depind de tipul serviciului.

HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) este numele serviciului Internet prin care paginile Web sunt transferate prin Internet. Prin HTTP se precizeaza programului de navigare faptul ca se va conecta la o pagina Web.

FTP (File Transfer Protocol) este numele serviciului prin care se asigura transferul fisierelor intre doua calculatoare (server si client).

Hyperlink ('hiperlegatura') este adresa unei pagini Web care este inclusa in interiorul unei alte pagini Web. Conceptul de hyperlink este esential pentru navigarea rapida intre paginile Web. Daca cursorul de mouse indica un hyperlink, atunci cursorul se transforma dintr-o sageata k intr-o manuta &, iar in bara de stare a navigatorului (status bar) se afiseaza adresa paginii Web referentiate. Daca se efectueaza un clic pe un hyperlink, in fereastra navigatorului se va afisa pagina indicata de aceasta legatura. Hyperlink-urile sunt subliniate si sunt colorate.

ISP (Internet Service Provider) este firma care ofera accesul la Internet, precum si alte servicii gratuite (spatiu pentru propria pagina Web, software de acces la Internet, accesul la serviciile proprii de informatii si altele).

Site Web este multimea paginilor Web memorate pe un calculator server de adresa specificata. De obicei se foloseste urmatoarea terminologie: informatii referitoare la subiectul x se gasesc la site-ul www.finna.ro.

Structura adresei unei pagini Web

Adresa unei pagini Web de obicei este compusa din urmatoarele patru parti:

HTTP://CalcuIatorServer/Cale/Pagina

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) este numele serviciului prin care paginile Web sunt transferate prin Internet. Prin HTTP se precizeaza programului de navigare utilizat ca se va conecta la o pagina Web.

CalcuIatorServer este numele calculatorului server utilizat, format, de obicei, din urmatoarele trei elemente, despartite prin caracterul punct:

locatia calculatorului respectiv, de obicei www;

numele organizatiei care este proprietarul calculatorului;

sufix, prin care se indica fie profilul organizatiei {corn = comercial, edu = educational, gov - guvern, ), fie tara de domiciliu (ro = Romania, de = Germania, hu = Ungaria,).

Cale este calea spre pagina Web, rezidenta pe un anumit calculator server.

Dosarele specificate in cale sunt despartite prin caracterul / (slash). Daca calea nu este specificata, atunci pagina Web se afla in dosarul radacina al serverului.

Pagina este numele paginii Web utilizate, de extensie HTM sau HTML. Daca pagina nu este specificata, atunci se utilizeaza o pagina implicita avand numele index.htm, index.html, default.htm sau default.html, in functie de modul de organizare a calculatorului server.

Exemple:

https://vvww.gmi.ro/index.htiTil

http

Acest calculator server utilizeaza serviciul HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)

WWW

Serverul este la locatia Word Wide Web

gmi

Serverul este la firma gmi (Grupul Microinformatica, din Cluj-Napoca)

ro

Serverul este in Romania

index.html

Numele paginii Web este index.html, fisier care este memorat in dosarul radacina al calculatorului server www.pni.ro

http://www.gmi.ro/librarie/catalog/

htip

Acest calculator server utilizeaza serviciul HTTP

WWW

Serverul este la locatia Word Wide Web

gmi

Serverul este la firma gmi (Grupul Microinformatica, din Cluj-Napoca)

ro

Serverul este in Romania

Pagina Web esle memorata in dosarul librarie, subdosarul catalog al calculatorului server www.gmi.ro Numele paginii nefiind specificat este pagina index.lumi

/librarie/catalog/

https://members.fortunecity.eom/sanyi/p/cv.html

http

Acest calculator server utilizeaza serviciul HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)

metnbers

Serverul este la iocatia members

fon itiiecit y

Serverul esle la firma fortunecity

cont

Profilul firmei este comercial

/sanyi/p/

Pagina Web esle memorata in dosarul sanyi. subdosarul /; al calculatorului server members.fortunecity.com

ev. hi ml

Numele paginii Web este ev.html

Notiunea de program de navigare in Web si utilizarea lui

Prin program de navigare in Web (navigator, browser) se intelege o aplicatie care este memorata pe calculatorul propriu, adica pe un calculator client. Scopul programului este afisarea, pe ecranul calculatorului propriu, a paginilor Web. Functionand in calitate de client, ia legatura cu calculatorul server asociat, caruia ii transmite adresa paginii Web dorite de utilizator. in continuare, preia pagina Web ceruta de la calculatorul server si o afiseaza pe ecranul calculatorului propriu. Programul de navigare pune la dispozitia utilizatorului mijloace simple pentru descarcarea in calculatorul utilizat a diferitelor fisiere existente in Internet. Exista un numar mare de programe de navigare in Web, de exemplu Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera, Neoplanet. in aceasta lucrare ne vom referi la programul de navigare Internet Explorer.

Notiunea de motor de cautare si utilizarea lui

Prin motor de cautare se intelege un program cu ajutorul caruia se pot cauta paginile Web referitoare la o informatie specificata de utilizator. Aceasta informatie se introduce intr-o cutie text, dupa care se lanseaza in executie procesul de cautare. Rezultatul cautarii este o pagina Web in care sunt specificate rezultatele gasite (adica adresele paginilor Web in care apar informatii despre subiectul cautat). Exista un mare numar de motoare de cautare, de exemplu Google, Yahoo, Altavista.

Notiunea de cache

Cand utilizatorul afiseaza pagini Web, navigatorul 'urmareste' activitatea de afisare a paginilor. Aceasta urmarire inseamna ca prima data cand se deschide o pagina, ea este salvata pe harddisk-ul calculatorului utilizat intr-o zona numita cache. in afara de pagini Web, aceasta zona contine si imaginile

rafjce afisate pe pagini Web, precum si fisiere tip cookie. Fiecare utilizator al calculatorului are o zona cache proprie. Aceasta zona se gaseste in dosarul :

C:Documents and SettingsNumeUtilizatorLocal SettingsXTemporary Internet Files

Daca ulterior se revine la o pagina Web care a fost vizitata anterior, atunci, folosind informatiile memorate in zona cache, reafisarea paginii respective va fi mult mai rapida, deoarece navigatorul o va incarca direct de pe harddisk-ul, in loc sa o incarce din Web. Astfel, utilizatorul poate economisi din timpul necesar afisarii paginii respective, deoarece incarcarea de pe disc este mult mai rapida. De obicei modul de actualizare a fisierelor memorate in zona cache este realizat automat de navigator, insa utilizatorul poate sa reconfigureze parametrii zonei. in caz de criza de spatiu pe harddisk, continutul zonei cache poate fi sters.

Notiunea de cookie

Prin cookie se intelege un mic fisier text creat de unele site-uri Web si memorat pe calculatorul vizitatorului de site. Acest tip de fisier contine anumite informatii despre calculator, de exemplu preferintele utilizate in vizionarea paginilor Web, lista paginilor Web vizitate, timpul utilizat pentru vizitarea paginilor, chiar si informatii referitoare la persoana vizitatoare, motiv pentru care fisierele cookie sunt considerate ca fiind un atac dur la confidentialitate. Avantajul cookie-urilor este ca la vizitarea ulterioara a site-ului care a creat cookie-ul respectiv, schimburile de informatii intre vizitator si site-ul respectiv vor fi mai rapide. Fisierele tip cookie pot fi sterse, deoarece stergerea lor nu influenteaza buna functionare a sistemului de operare.

1.2 Securitatea

Notiunea de site Web protejat

Unele site-uri Web permit pastrarea confidentialitatii datelor utilizatorilor. La aceste site-uri, Prima data, utilizatorii trebuie sa solicite un nume de utilizator si o parola de la administratorul site-ului. Dupa ce s-au obtinut aceste informatii, in momentul apelarii

site-ului respectiv se va completa un -

formular in care se vor specifica numele utilizatorului (User Name) si parola lui (Password). Datele memorate in site vor fi accesibile numai daca ambele mformatii s-au completat corect.

Notiunea de certificat digital

Certificatele digitale sunt fisiere folosite pentru identificarea in mod unic a resurselor pe retele cum este Internet-ul. Certificatele digitale dau posibilitatea comunicatiei sigure si confidentiale intre doua parti. Certificatele digitale sunt alocate de catre o autoritate numita Certification Authority. Rolul acestei autoritati este sa valideze identitatea posesorului certificatului si 'sa semneze' certificatul astfel incat acesta sa nu poata fi falsificat de catre o terta parte. Certificatele digitale garanteaza o comunicatie criptata, de mare securitate intre navigatorul clientului si serverul web.

Notiunea de criptare

Prin criptare se intelege procesul prin care se face imposibila citirea datelor proprii de catre persoane straine. Aceste date personale pot fi fisiere pastrate pe suport magnetic sau mesaje e-mail. Cand un fisier este criptat, datele memorate pe discuri sunt 'amestecate', imposibil de citit de persoane straine; acest lucru este valabil si la mesaje e-mail, ele nu se pot citi in timpul transmiterii lor.

Sistemul criptografic utilizat de sistemul de operare Windows XP foloseste o tehnica numerica de criptare, extrem de complexa, numita EFS (Encryption File System). Pe volume disc tip NTFS criptarea unui fisier sau dosar este extrem de simpla: se selecteaza fisierul sau dosarul, se afiseaza fereastra de dialog referitoare la proprietatile avansate ale fisierului sau dosarului, dupa care se selecteaza caseta de selectare Encrypt contents to secure data. Criptarea este transparenta pentru utilizatorul care a criptat un fisier sau dosar (adica nu este necesara decriptarea fisierului sau dosarului criptat inainte de utilizare). Ceilalti utilizatori al calculatorului vor primi un mesaj de forma 'Access denied' (acces interzis) in momentul in care doresc sa deschida un obiect criptat.

Pericolul infectarii calculatorului cu virusi in momentul descarcarii unor programe din Internet

in reteaua Internet sunt multe site-uri specializate in propagarea diferitelor produse software. Produsele software descarcate de la aceste site-uri prezinta insa un pericol potential, deoarece ele pot contine virusi. in aceste conditii, se recomanda ca un program descarcat din Internet, inainte sa fie instalat, sa fie verificat cu un program antivirus.

Pericolul utilizarii cartilor de credit pe Internet

Nu se recomanda utilizarea cartilor de credit pentru a cumpara produse de pe Internet, intrucat prin aceasta contul utilizat poate sa devina public, deci banii din cont pot sa fie sustrasi de straini.

Notiunea de f irewall

' Prin firewall ('zid de aparare a incendiilor') se intelege o combinatie de hardware si software care formeaza un sistem de securitate, prin care se interzic accese neautorizate din exterior in interiorul retelei proprii de tip LAN. Acest zid interzice comunicarea directa intre reteaua proprie si calculatoarele din exteriorul retelei. In loc de comunicare directa, toate informatiile sunt dirijate spre un calculator server, numit proxy server, situat in exteriorul retelei proprii. Calculatorul proxy server stabileste daca este periculos sau nu transferul unui fisier in reteaua interna. Fisierele considerate periculoase sunt respinse de proxy server. Un proxy server inregistreaza si volumul de informatii schimbat cu calculatoare din exterior precum si atacurile (incercarile) calculatoarelor din exterior de a ajunge la datele proprii. Se recomanda ca firmele care au retele proprii sa-si construiasca un firewall.

1.3 Primii pasi cu un program de navigare in Web: Internet Explorer

Deschiderea si inchiderea unui program de navigare in Web

in cele ce urmeaza ne vom referi la programul de navigare Internet Explorer (versiunea 6.0, livrat impreuna cu sistemul de operare Windows XP).

Pentru a deschide acest program se va efectua un clic pe butonul Start, se va indica meniul AH Programs si se va da comanda Internet Explorer.

care de obicei

Varianta: efectuarea unui clic dublu pe simbolul grafic este afisat pe desktop.

Pagina afisata initial depinde de modul de configurare a navigatorului. Aici s-a presupus ca pagina de start este o pagina necompletata ('vida'). Desktop-ul programului Internet Explorer contine urmatoarele elemente:

Bara de titlu (contine titlul

Done

paginii Web afisate si numele navigatorului).

Bara meniului principal (elementele sunt File = fisier, Edit = editare, View = vizualizare, Favorites = preferinte; Tools = instrumente; Help = ajutor).

Bara de adresa, etichetata cu Address, in care se va tasta URL-ul (adresa) paginii care se va vizualiza.

Barele de instrumente, prin care operatiile utilizate cu mare frecventa sunt accesibile printr-un clic pe un simbol grafic al barei, fara a fj necesara parcurgerea barei de meniu.

Zona de lucru, adica spatiul rezervat afisarii continutului paginii Web ceruta prin bara de adresa.

Bara de stare, gestionata de catre programul de navigare, contine informatii sumare despre meniuri, comenzi si pagini afisate. Aceasta bara poate fi afisata sau ascunsa prin meniul Vievv, comanda Status Bar.

Pentru a inchide programul de navigare Internet Explorer din meniul File se va da comanda Close.

Varianta: se va aplica un clic pe Close) situat in coltul dreapta butonul sus al ferestrei programului de navigare.

Modificarea paginii de pornire a unui program de navigare in Web

De fiecare data cand se lanseaza in executie programul de navigare, este afisata aceeasi pagina Web, numita pagina de pornire ('start' sau 'referinta', home page). Exista, insa, posibilitatea ca utilizatorul sa decida care pagina Web sa fie pagina afisata initial de navigator. Pentru a stabili pagina de pornire a navigatorului:

Se navigheaza la pagina Web care urmeaza sa fie pagina de pornire.

Din meniul Tools se da comanda Internet Options. Se afiseaza o fereastra de dialog cu sapte fise, din care se selecteaza fila General.

Cutia text Address este completata automat de navigator cu adresa paginii curente. Se actioneaza butonul de comanda Use Current (pagina curenta).

You can change whieh page to use for j'our home page. ~-J Address: https://www.sni.ro

Use Current

' Se executa un clic pe butonul OK, prin care se salveaza modificarile efectuate. La proxima lansare in executie a navigatorului, pagina astfel selectata va fi pagina de pornire a programului de navigare.

Daca se actioneaza butonul de comanda Use Blank, atunci pagina de pornire va fi o pagina necompletata. Prin actionarea butonului de comanda Use Default (implicita) pagina de pornire va fi pagina utilizata in momentul instalarii navigatorului, pagina firmei Microsoft, avand adresa https://www. msn. eoni/

Afisarea unei pagini Web intr-o fereastra noua

Uneori se doreste vizualizarea simultana pe ecran a mai multor pagini Web. De exemplu, se pot afisa rezultatele unei cautari intr-o fereastra a navigatorului si in ferestre independente ale navigatorului paginile descoperite de un motor de cautare. Numarul paginilor vizualizate simultan depinde doar de capacitatea memoriei interne a calculatorului utilizat. Daca intr-o fereastra a navigatorului se indica un hyperlink sau o imagine careia i s-a asociat o pagina Web si daca se efectueaza un clic dreapta pe elementul indicat, atunci in meniul local afisat va apare comanda Open in New Window (deschidere in fereastra noua). Efectuand un clic pe aceasta comanda, pagina aferenta elementului indicat se va afisa intr-o noua fereastra a navigatorului.

Comutarile intre ferestrele deschise ale navigatorului se realizeaza astfel:

. ."., afisat pe bara

se efectueaza un clic pe simbolul grafic de forma de task-uri.

Se deschide o lista de forma i{-y alaturata. in exemplul de fata, sunt vizualizate 3 pagini. Trecerea la o pagina se efectueaza printr-un clic aplicat pe un , element al listei.

Oprirea descarcarii unei pagini Web

Utilizatorul poate opri navigatorul sa incarce restul unei pagini, daca cele afisate deja contin informatii suficiente si nu se doreste asteptarea descarcarii unor imagini si a unor fragmente de text. in acest scop se va executa un clic pe

butonul de comanda ap (Stop, oprire) al barei de instrumente.

Varianta: din meniul View se da comanda Stop, care are tasta de comenzi rapide Esc. Daca nu s-a terminat afisarea paginii, in fereastra navigatorului vor apare chenare dreptunghiulare in locul imaginilor si unele texte pot sa lipseasca.

Reimprospatarea (actualizarea) unei pagini Web

Sa presupunem ca incarcarea unei pagini Web a fost oprita cu ajutorul

butonului de comanda ap (Stop) al barei de instrumente. Pentru reluarea

incarcarii paginii Web respective, se va actiona butonul de comanda Refre* (Refresh, reimprospatare) al barei de instrumente.

Varianta: din meniul View se da comanda Refresh, care are tasta de comenzi rapide F5.

Utilizarea comenzii Help

Navigatorul Internet Explorer este prevazut cu un sistem de ajutor foarte bine documentat. Acest ajutor este accesibil prin meniul Help, comanda Contents and Index (cuprins si index, tasta de comenzi rapide FI). Prin lansarea in executie a acestei comenzi, se deschide o fereastra formata din doua panouri. Panoul stang contine patru file: Contents (cuprins), Index (indice de notiuni), Search (cautarea unei notiuni specificate de utilizator) si Favorites (lista paginilor preferate de utilizator din sistemul de ajutor soft).

Fila Contents afiseaza in panoul stang cuprinsul asistentei, grupat in clase (categorii) de subiecte. Se cauta subiectul dorit, dupa care se efectueaza un clic pe linia corespunzatoare subiectului. Ca urmare, in panoul drept al ferestrei se afiseaza textul explicativ referitor la subiectul selectat.

Fila Index permite afisarea paginilor asistentei referitoare la anumite cuvinte cheie (notiuni) specificate de utilizator. in panoul stang este afisata lista cuvintelor cheie. Daca se efectueaza un dublu clic pe un cuvant cheie, explicatia cuvantului cheie ales este afisata in panoul drept.

Fila Search este prevazuta cu o cutie text in care se tasteaza un cuvant cheie cautat, dupa care se efectueaza un clic pe butonul de comanda List Topics. Nume de pagini referitoare la cuvantul cheie cautat se va afisa intr-o lista etichetata cu Select Topic to display. Daca se efectueaza un dublu clic pe un element al acestei liste, atunci in panoul drept se va afisa continutul paginii respective.

Fila Favorites permite regasirea rapida a unor pagini din ajutor folosite des de utilizator. Fiind afisata in panoul drept o pagina a ajutorului, daca se cupleaza la fila Favorites si se da comanda Add, adresa paginii se va depune in lista paginilor preferate. Ulterior, daca se efectueaza un dublu clic pe un element al listei paginilor preferate, continutul paginii va fi afisata in panoul drept.

1.4 Modificarea configurarilor navigatorului Internet Explorer

Afisarea si ascunderea barelor de instrumente

Programul de navigare Internet Explorer foloseste urmatoarele bare de instrumente:

Bara de butoane standard (Standard Buttons). Aceasta bara contine un sir de butoane de comanda prin care pot fi lansate rapid in executie

comenzi des utilizate (pentru lansarea comenzilor respective nu trebuie sa folosim bara de meniuri).

. Bara de adrese (Address Bar). Aceasta bara serveste la introducerea adresei unei resurse Internet, adresa numita URL (Uniform Resource Locator). Dupa introducerea adresei se va apasa butonul ENTER sau

se va efectua un clic pe butonul - -■ Go (salt). in urma acestei actiuni - dupa o perioada de asteptare - in fereastra navigatorului se va afisa continutul resursei Internet (de exemplu continutul unei pagini Web). ■ Bara de legaturi (Links). Aceasta bara contine un numar de butoane corespunzatoare adreselor unor pagini Web populare, vizitate des. Pentru a adauga adresa unei pagini Web in bara de legaturi, se va naviga la pagina respectiva, dupa care din bara de adrese se va trage simbolul grafic al paginii pe bara de legaturi.

Aceste trei bare se pot afisa sau ascunde prin efectuarea unui clic pe meniul View, indicarea submeniului Toolbars si lansarea in executie a comenzilor Standard Buttons, Address Bar respectiv Links. Daca o bara este afisata, atunci numele barei respective este precedat de un caracter de bifare. Bara fiind afisata, daca din nou se da comanda corespunzatoare barei, bara respectiva se va ascunde si din fata comenzii va dispare caracterul de bifare.

De asemenea, exista cinci bare de instrumente din categoria explorator (explorer): Search (Cautare), Favorites (Preferinte), Multimedia (media), History (Istoric), Folders (Dosare). Barele din aceasta categorie sunt accesibile prin meniul View, submeniul Explorer bar, comenzile Search, Favorites, Media, History si Folders. Aceste cinci bare sunt afisate langa marginea din stanga a ferestrei navigatorului. Barele se exclud reciproc: la un moment dat se poate afisa doar o singura bara. Pentru ascunderea acestor bare se va aplica un clic pe butonul X (Close) corespunzator barei.

grafice existente intr-o pagina

Afisarea si ascunderea imaginilor Web

Daca se doreste economisire de ^ timp in procesul de descarcare a paginilor Web, atunci se recomanda interzicerea descarcarii elementelor multimedia existente in paginile Web, de exemplu a imaginilor grafice. in acest scop din meniul Tools se va da comanda Internet Options. Se afiseaza o fereastra de Utilizarea comenzii Help

Navigatorul Internet Explorer este prevazut cu un sistem de ajutor foarte bine documentat. Acest ajutor este accesibil prin meniul Help, comanda Contents and Index (cuprins si index, tasta de comenzi rapide FI). Prin lansarea in executie a acestei comenzi, se deschide o fereastra formata din doua panouri. Panoul stang contine patru file: Contents (cuprins), Index (indice de notiuni), Search (cautarea unei notiuni specificate de utilizator) si Favorites (lista paginilor preferate de utilizator din sistemul de ajutor soft).

Fila Contents afiseaza in panoul stang cuprinsul asistentei, grupat in clase (categorii) de subiecte. Se cauta subiectul dorit, dupa care se efectueaza un clic pe linia corespunzatoare subiectului. Ca urmare, in panoul drept al ferestrei se afiseaza textul explicativ referitor la subiectul selectat.

Fila Index permite afisarea paginilor asistentei referitoare la anumite cuvinte cheie (notiuni) specificate de utilizator. In panoul stang este afisata lista cuvintelor cheie. Daca se efectueaza un dublu clic pe un cuvant cheie, explicatia cuvantului cheie ales este afisata in panoul drept.

Fila Search este prevazuta cu o cutie text in care se tasteaza un cuvant cheie cautat, dupa care se efectueaza un clic pe butonul de comanda List Topics. Nume de pagini referitoare la cuvantul cheie cautat se va afisa intr-o lista etichetata cu Select Topic to display. Daca se efectueaza un dublu clic pe un element al acestei liste, atunci in panoul drept se va afisa continutul paginii respective.

Fila Favorites permite regasirea rapida a unor pagini din ajutor folosite des de utilizator. Fiind afisata in panoul drept o pagina a ajutorului, daca se cupleaza la fila Favorites si se da comanda Add, adresa paginii se va depune in lista paginilor preferate. Ulterior, daca se efectueaza un dublu clic pe un element al listei paginilor preferate, continutul paginii va fi afisata in panoul drept.

1.4 Modificarea configurarilor navigatorului Internet Explorer

Afisarea si ascunderea barelor de instrumente

Programul de navigare Internet Explorer foloseste urmatoarele bare de instrumente:

Bara de butoane standard (Standard Buttons). Aceasta bara contine un sir de butoane de comanda prin care pot fi lansate rapid in executie

comenzi des utilizate (pentru lansarea comenzilor respective nu trebuie sa folosim bara de meniuri).

Bara de adrese (Address Bar). Aceasta bara serveste la introducerea adresei unei resurse Internet, adresa numita URL (Uniform Resource Locator). Dupa introducerea adresei se va apasa butonul ENTER sau se va efectua un clic pe butonul .-i Go (salt). in urma acestei actiuni - dupa o perioada de asteptare - in fereastra navigatorului se va afisa continutul resursei Internet (de exemplu continutul unei pagini Web).

Bara de legaturi (Links). Aceasta bara contine un numar de butoane corespunzatoare adreselor unor pagini Web populare, vizitate des. Pentru a adauga adresa unei pagini Web in bara de legaturi, se va naviga la pagina respectiva, dupa care din bara de adrese se va trage simbolul grafic al paginii pe bara de legaturi.

Aceste trei bare se pot afisa sau ascunde prin efectuarea unui clic pe meniul View, indicarea submeniului Toolbars si lansarea in executie a comenzilor Standard Buttons, Address Bar respectiv Links. Daca o bara este afisata, atunci numele barei respective este precedat de un caracter de bifare. Bara fiind afisata, daca din nou se da comanda corespunzatoare barei, bara respectiva se va ascunde si din fata comenzii va dispare caracterul de bifare.

De asemenea, exista cinci bare de instrumente din categoria explorator {explorer): Search (Cautare), Favorites (Preferinte), Multimedia (media), History (Istoric), Folders (Dosare). Barele din aceasta categorie sunt accesibile prin meniul View, submeniul Explorer bar, comenzile Search, Favorites, Media, History si Folders. Aceste cinci bare sunt afisate langa marginea din stanga a ferestrei navigatorului. Barele se exclud reciproc: la un moment dat se poate afisa doar o singura bara. Pentru ascunderea acestor bare se va aplica un clic pe butonul x (Close) corespunzator barei.

Afisarea si ascunderea imaginilor grafice existente intr-o pagina Web

Daca se doreste economisire de timp in procesul de descarcare a Paginilor Web, atunci se recomanda mterzicerea descarcarii elementelor multimedia existente in paginile Web, de exemplu a imaginilor grafice. in acest scop din meniul Tools se va da comanda Internet Ptions. Se afiseaza o fereastra de dialog formata din mai multe file. Se va activa fila Advanced (complex). Sectiunea Multimedia a acestei file contine un numar de casete de selectare. Aceste casete de selectare permit efectuarea mai multor configurari referitoare la gestiunea elementelor multimedia ale paginilor Web.

Daca este selectata caseta de selectare Show pictures. atunci se va permite descarcarea imaginilor grafice existente in paginile Web. Daca cutia nu este selectata, atunci se interzice afisarea imaginilor grafice existente in paginile Web descarcate. Imaginile lipsa sunt inlocuite cu chenare, in care apare un

simbol grafic de forma '. Imaginile neafisate si in acest caz pot fi vizualizate.

In acest scop se efectueaza un clic dreapta pe simbolul grafic -=*-J si din meniul local afisat se da comanda Show Picture. Caseta de selectare Show pictures este selectata implicit.

Afisarea paginilor Web vizitate anterior foiosind bara de adrese a navigatorului Internet Explorer

Bara de adrese a programului Internet Explorer, contine langa marginea

din dreapta, un buton de forma

Daca se efectueaza un clic pe acest buton, atunci se afiseaza o lista care contine adresa (URL-ul) paginilor Web vizitate anterior, adica istoricul navigarilor. Pentru a reveni la o pagina Web vizitata anterior se va aplica un clic pe adresa paginii dorite.

Stergerea istoricului de navigare in Web

Programul Internet Explorer creeaza si memoreaza un articol referitor la adresa fiecarei pagini Web vizitata de utilizator, in sesiunea actuala sau in sesiunile anterioare. Aceste informatii sunt utilizate pentru a asigura o introducere rapida a adreselor in bara de adrese si sunt specifice fiecarui utilizator al calculatorului; ele sunt depuse in dosarul :

C:Documents and SettingsNumeUtilizatorLocaI SettingsHistory

Pentru a configura modul de utilizare a acestui dosar:

■ Din meniul Tools al navigatorului se da comanda Internet Options. Se afiseaza fereastra de optiuni a navigatorului formata din sapte file.

Printr-un clic se selecteaza fila General.

' Prin lista Days to keep pages in history se stabileste durata pentru care adresele paginilor vizitate sunt pastrate in dosarul History. Prin actionarea butonului de comanda Clear History (stergere istoric) se poate sterge continutul dosarului History. Operatia de stergere trebuie validata de utilizator.

Navigare in Web 2.1 Accesarea paginilor Web

Afisarea unei pagini Web de adresa specificata

Pentru a afisa o pagina Web, in fereastra programului de navigare se va

actiona astfel:

Se executa un clic in cutia text etichetata cu Address din bara de
adrese a navigatorului utilizat, in cazul nostru Internet Explorer.

Se tasteaza adresa paginii Web (URL-ul paginii).

https://www.gmi.ro/index.htrn

■ Se efectueaza un clic pe butonul de comanda -_;i (Go, salt) sau se apasa tasta Enter. In urma acestei actiuni, dupa o oarecare perioada de asteptare, in fereastra programului de navigare se va afisa continutul paginii Web solicitate.

Evident, dupa vizualizarea unei pagini se poate trece la o alta pagina, prin repetarea algoritmului anterior.

Activarea unui hyperlink afisat intr-o pagina Web

Paginile Web pot contine si hyperlink-uri, adica adresele altor pagini Web. Ele permit navigarea rapida intre paginile Web. Daca cursorul de mouse indica un hyperlink (un fragment de text explicativ, o imagine grafica sau o adresa propriu-zisa), atunci cursorul de mouse se transforma dintr-o sageata ^ intr-o manuta ^ , iar in linia de stare a navigatorului se afiseaza adresa paginii Web referentiate. Daca se efectueaza un clic pe un hyperlink, in fereastra navigatorului, dupa o perioada de asteptare, se va afisa pagina indicata de hyperlink-ul respectiv. Hyperlink-urile sunt subliniate si sunt colorate.

Imaginilor depuse in paginile Web li se pot asocia si diferite hyperlink-uri. Daca cursorul de mouse indica o imagine pentru care s-a asociat un hyperlink, atunci cursorul de mouse se transforma dintr-o sageata intr-o manuta, iar in mia de stare a navigatorului se afiseaza adresa paginii. Daca se efectueaza un c lc pe imagine, atunci in fereastra navigatorului se va afisa pagina asociata

Exista posibilitatea ca unei (singure) imagini sa-i corespunde chiar mai multe hyperlink-uri. Sa presupunem, de exemplu, ca intr-o imagine apare harta Romaniei si harta Bulgariei. Daca se efectueaza un clic pe harta Romaniei atunci se va afisa o pagina care contine informatii despre Romania. Analog daca se efectueaza un clic pe harta Bulgariei, pagina afisata va livra informatii despre Bulgaria. Singurul mod de a afla daca unei imagini ii sunt asociate mai multe hyperlink-uri este examinarea liniei de stare a navigatorului in timp ce se deplaseaza cursorul de mouse deasupra imaginii.

Navigare inapoi si inainte in sirul paginilor Web vizitate anterior

Navigand in Internet, in aceeasi sesiune de obicei se viziteaza mai multe pagini Web. Uneori se doreste revenirea la o pagina vizitata anterior. Prin

Back

efectuarea unui clic pe butonul * (Back, inapoi) se va reveni la pagina deschisa anterior. Prin actionarea repetata a butonului Back se poate ajunge pana la prima pagina vizitata in sesiunea actuala. De asemenea, daca se executa

. Forward

chc-un succesive pe butonul (Forward, inainte), atunci se poate

ajunge din nou la ultima pagina vizitata in sesiunea actuala (dupa ce s-a reajuns Ia ultima pagina, butonul Forward va fi inhibat).

Completarea unui formular afisat intr-o pagina Web

Unele pagini Web contin formulare. Ele permit, de exemplu, incheierea unor tranzactii. Astfel, pagina Web a unei edituri poate contine formularul alaturat. Se completeaza cutiile text ale formularului cu datele cumparatorului. Pentru a trimite comanda editurii respective se va actiona butonul de comanda Submit (trimite).

2.2 Utilizarea atributului 'preferat' asociat unei pagini Web

Unele pagini Web sunt vizitate frecvent de utilizator. Similar, unele programe ale calculatorului utilizat sunt lansate in executie cu regularitate. Pentru a accelera procesul de afisare a paginilor Web sau pe cel de lansare a diferitelor programe, sistemul de operare Windows XP pune la dispozitia utilizatorului un atribut special care are numele 'preferat' sau 'prevazut cu un bookmark'. Adresele paginilor Web prevazute cu atributul preferat sunt

ernorate intr-un dosar special denumit Favorites. Acest dosar, specific fiecarui utilizator al sistemului de calcul, se gaseste la locatia:

C:Documents and SettingsNumeUtilizatorFavorites

in acest dosar se pot insera adrese de pagini Web (URL), nume de programe ale calculatorului utilizat, nume de unitati ale calculatorului utilizat si nume de dosare ale calculatorului utilizat.

Fiind lansat in executie navigatorul Internet Explorer, continutul dosarului Favorites poate fi vizualizat prin efectuarea unui clic pe meniul Favorites (preferinte).

in meniul derulant apar urmatoarele elemente:

Comanda Add to Favorites (adaugare Ia preferinte).

Comanda Organize Favorites (organizare preferinte). Links

Nume de subdosare predefinite (de exemplu Msaa Channels, Links, Media) sau create de j hsn utilizator. I o***

, ■ ni l /tiht ' webEvents

Adrese de pagini Web (URL). ' M5Ncom

Prescurtari spre fisierele calculatorului ' MyDocLnts

Utilizat. Salut in functie de ora

Prescurtari spre dosarele sau unitatile - **
calculatorului utilizat. > ^'^

Adaugarea adresei unei pagini Web in dosarul Favorites

in fereastra programului de navigare Internet Explorer se afiseaza

pagina Web care va avea atributul 'preferat' (pagina prevazuta cu un

'bookmark'). Din meniul Favorites se da

comanda Add to Favorites.

Se afiseaza o fereastra de

dialog etichetata cu Add

Favorite. in cutia text Name se

tasteaza sau se accepta

numele propus pentru pagina Web. Daca se efectueaza un clic Create in (creare in), atunci

fereastra actuala de dialog este completata cu o imagine in care este afisata structura actuala a dosarului Favorites. Efectuand un clic pe

pe butonul de comanda inumele unui dosar, se poate desemna dosarul in care se va depune adresa paginii Web analizate, respectiv folosind butonul de comanda New Folder se poate crea un nou subdosar de salvare in dosarul Favorites sau in subdosarele lui.

' Daca se selecteaza caseta de selectare etichetata cu Make available offline (accesibil in mod neconectat), atunci se cere ca pagina Web analizata sa fie accesibila in regimul offline, adica atunci cand calculatorul nu este conectat la Internet. In acest caz, pagina Web se va memora in zona cache a calculatorului, care ulterior poate fi vizualizat. Astfel, este posibila descarcarea unei pagini Web pe un calculator portabil, iar continutul respectiv poate fi vizualizat in momentul in care nu mai exista legatura spre Internet. in cazul selectarii acestei casete de selectare in pagina actuala de dialog va fi accesibil butonul de comanda Customize (particularizare). Daca se efectueaza un clic pe butonul de comanda Customize, atunci se lanseaza in executie un expert, prin care se configureaza optiunile de vizualizare in modul neconectat ale paginii Web analizate.

Prin actionarea butonului de comanda OK se adauga adresa paginii Web actuale dosarului Favorites.

Afisarea unei pagini Web care a fost prevazuta cu atributul 'preferat'

in fereastra programului Internet Explorer se efectueaza un clic pe elementul de meniu Favorites.

in meniul afisat se va aplica un clic pe adresa paginii Web dorite. In urma acestei actiuni in fereastra navigatorului se va afisa continutul paginii Web selectate.

Folder creeaza un nou subdosar in dosarul Favorites. Dupa actionarea butonului se va tasta numele noului subdosar, dupa care se va apasa tasata

ENTER.

Butonul de comanda Move to Folder afiseaza o fereastra de dialog prin care elementul selectat al dosarului Favorites poate fi mutat intr-un dosar specificat. in fereastra afisata (etichetata cu Browsefor Folder) printr-un clic se desemneaza dosarul destinatie al elementului selectat, dupa care se actioneaza butonul de comanda OK.

Butonul de comanda Rename permite redenumirea elementului selectat al dosarului Favorites. Se tasteaza noul nume, dupa care se actioneaza tasta Enter.

Butonul de comanda Delete sterge elementul selectat din dosarul Favorites. Operatia de stergere trebuie confirmata de utilizator.

Butonul de comanda Properties afiseaza proprietatile paginii Web selectate din lista Favorites (adresa paginii Web, cantitatea de informatie care se descarca impreuna cu pagina Web, modul de planificare a sincronizarii paginii Web si alte proprietati).

Daca este selectata caseta de selectare Make available offline, atunci continutul paginii Web selectate este accesibil in regim de offline, adica atunci cand calculatorul utilizat nu este conectat la Internet. Daca o pagina este marcata ca fiind accesibila offline, atunci continutul paginii respective poate fi actualizat manual folosind comanda Synchronize (sincronizare) a meniului Tools (instrumente). Daca se doreste actualizarea automata a paginii Web, atunci se va efectua un clic pe butonul de comanda Properties, dupa care se va stabili modul de sincronizare a paginii.

Butonul de comanda Close inchide fereastra de dialog Organize Favorites.

2.3 Organizarea dosarului Favorites

Organizarea dosarului Favorites (adica a dosarului in care sunt depuse adresele paginilor Web prevazute cu atributul 'preferat' sau 'bookmark') se realizeaza cu ajutorul comenzii Organize Favorites (organizare preferinte).

Aceasta comanda afiseaza o fereastra de dialog in care se afiseaza structura curenta a dosarului Favorites. Fereastra este prevazuta cu sase butoane de comanda.

Butonul de comanda Create

3 Cautare in Web

3.1 Utilizarea unui motor de cautare

Selectarea unui motor de cautare

Prin motor de cautare se intelege un program, accesibil in Internet, prin care se pot cauta pagini Web care contin informatii referitoare la un subiect specificat de utilizator. Exista un mare numar de motoare de cautare. Numele si adresele principalelor motoare de cautare sunt centralizate in tabelul alaturat. Se Pare ca, la ora actuala, cele mai populare motoare de cautare sunt Google, Yahoo si Altavista.

Nume motor

Adresa

7Scarch.Com

https:/7vww.7seurch.com

AltaVista

lntp://altavista.digital.corn

Nume motor

Adresa

AltaVizsla

hUp://www.oriuo.hu

Euroseck

hJlpj/Avv, w.c un iscck.com

Excite

hUp://vv vvvv.cxcite.com

Go

h! p://w w w. so.con i

Google

hltp://www. oosle.com

GoTo

httD://www.OU>:Com

HotBot

hupj//wvvvv.hotbot.com

Infoseek

https://vvvvvv.inroscck.com

Lycos

https://www.lvcos.com

MSN

hltp://vvvv. msn.com

SNAP!

https://www.snap.com

WebCrawter

httD://www.webcrawler.com

Yahoo

https://vvvvvv.vahoo.com

Realizarea unei cautari pentru o informatie folosind un cuvant cheie sau o fraza

Oirectory

JSfantu Gheorghe Covasna Romania|

Google Search l'm Feeling Lucky

Dupa cum se poate observa si in captura de mai sus, paginile Web corespunzatoare motoarelor de cautare, contin o cutie text in care se tasteaza un cuvant cheie (reprezentativ) sau o fraza care caracterizeaza subiectul cautat. Cutia text este asociata cu un buton de comanda etichetat de obicei cu Search.

Daca se efectueaza un clic pe acest buton, atunci se lanseaza in executie procesul de cautare a paginilor Web in care apare subiectul specificat.

Rezultatul cautarii este o lista care contine adresele paginilor Web in care apar informatii despre subiectul cautat.

in exemplul de mai sus, a fost utilizat motorul de cautare Google si s-au cerut informatii despre orasul Sfantu Gheorghe din judetul Covasna, Romania. Motorul a indicat aproximativ 700 rezultate.

Combinarea criteriilor de selectie intr-o cautare

Motoarele de cautare, de obicei, permit stabilirea unor optiuni utilizate in procesul de cautare1. Aceste optiuni se pot stabili, de regula, prin efectuarea unui clic pe legatura Advanced Search (cautare avansata). in cazul motorului de cautare Google modul de cautare referitor la textul cautat sunt urmatoarele:

Se voi' cauta paginile Web in care apar:

toate cuvintele specificate;

fraza exacta;

_ oricare dintre cuvintele specificate;

tara cuvintele specificate.

Copiere de texte, URL-uri (adrese, hyperlink-uri) si imagini dintr-o pagina Web intr-un document

Portiuni de text, hyperlink-uri si imagini continute in pagina Web curenta pot fi copiate intr-un document, de exemplu Word, al calculatorului propriu.

Se navigheaza la pagina Web din care se va copia o informatie.

Se selecteaza textul, hyperlink-ul sau imaginea care urmeaza sa fie copiata intr-un document. Daca se doreste copierea textului intregii pagini Web, atunci din meniul Edit se va da comanda Select AH (selectare totala). Informatia selectata se va fi afisa in video invers.

Din meniul Edit al navigatorului se da comanda Copy (copiere), prin care informatia selectata este copiata pe clipboard.

Se deschide documentul destinatie, intr-un program de editare (de exemplu Word), in care se va include informatia depusa pe Clipboard.

. Se muta cursorul de text la locatia destinatie din interiorul documentului.

Pentru inserarea informatiei depuse pe masa de montaj din meniul Edit al editorului utilizat se va da comanda Paste (lipire).

Salvarea unei pagini Web pe Pagina Web curenta poate fi in vederea analizarii ei ulterioare este conectat la Internet, adica in se va utiliza algoritmul urmator: ■ in fereastra programului va salva pe calculatorul As. Se afiseaza fereastra

calculatorul propriu salvata intr-un fisier al calculatorului utilizat, , de exemplu atunci cand calculatorul nu mai regim offline. Pentru salvarea paginilor Web

de navigare, fiind afisata pagina Web care se propriu, din meniul File se da comanda Save de dialog etichetata cu Save Web Page.

In cele ce urmeaza se va utiliza interfata in limba romana: se efectueaza un clic pe legatura Language Tools (unelte pentru limba) si din lista de limbi Use tlie Google lnterface in Your

se alege varianta Romanian.

Save web.J>aga

Save in:

O My Docurcents

^JMy DataSources

'MyMusic

My Recent

MyPirtures

Oocumenls

'My Videos

AimaChenar.htm

S] Date.htm

Desktop

SjOsz.htm

My Documents

My Computei

% 'a File jiame:

My Network Save as type: jEncodtng:

Cu ajutorul listei combinate Save in se stabileste unitatea si dosarul

calculatorului utilizat in care se va salva pagina Web curenta.

In cutia text File name se introduce numele cu care se salveaza pagina

Web.

Cu ajutorul listei combinate Save as type se stabileste tipul fisierului

de salvare. Se pot alege din patru tipuri de salvare, centralizate in

tabelul urmator:

Tipul de salvare

Rezultatul salvarii

Web Page, complete (*.htm, *.html)

Se salveaza toate fisierele necesare afisarii paginii, inclusiv imaginile grafice, sunetele, foi de stil si altele. Fiecare fisier este salvat in formatul lui original. Astfel, de exemplu, daca pagina Web, continand doua imagini grafice, are titlul A, atunci salvarea paginii in formatul HTM este realizata in fisierul A.htm si se genereaza un dosar cu numele AJlles, in care sunt salvate cele doua imagini grafice.

Web Archive single file(*.mht)

Se salveaza toiite informatiile necesare afisarii paginii Web intr-un singur fisier. Se salveaza un 'instantaneu' ui paginii curente; aceasta optiune este accesibila numai daca pe calculatorul utilizat s-a instalat versiunea 5 (sau mai recenta) a programului Outlook Express.

Web Page, HTML only (*.h(m, *.html)

Se salveaza doar pagina HTML curenta, nefiind salvate imaginile grafice, sunetele si alte constructii utilizate in pagina Web actuala.

Tipul de salvare

Rezultatul salvarii

Text File (*.txt)

Se salveaza doar textul paginii curente, nefiind salvata nici o caracteristica de formatare existenta pe pagina. Astfel, de exemplu, daca pagina contine un tabel, atunci se salveaza doar continutul celulelor din tabel, fara sa fie salvata formatarea de tabel.

Din lista combinata Encoding se selecteaza setul de caractere utilizat in procesul de salvare.

Pentru lansarea in executie a procesului de salvare se actioneaza butonul de comanda Save.

Descarcarea unui fisier, unei imagini sau a unui produs software dintr-o pagina Web pe calculatorul propriu

Daca pagina Web actuala contine un hyperlink, pe care se efectueaza un clic dreapta, atunci se activeaza meniul local. Comanda Save Target As (salvare tinta ca) a meniului local salveaza obiectul indicat de hyperlink2 intr-un fisier al calculatorului utilizat. Aceasta comanda va afisa trei ferestre de dialog.

in prima fereastra de dialog, etichetata cu File Download (descarcare fisier), programul de navigare determina informatii de baza despre fisierul care se va descarca (dimensiunea fisierului, rata de transfer, timpul de descarcare estimat).

in a doua fereastra de dialog, etichetata cu Save As, utilizatorul trebuie sa specifice informatii referitoare la locul de salvare al fisierului care se va descarca, si anume in cutia text Save in se va specifica unitatea si calea utilizata in procesul de salvare. in cutia de text File name se incarca automat numele fisierului indicat de hyperlink (acest nume poate fi insa modificat). Lista Save as type se incarca automat si contine tipul fisierului indicat de hyperlink. Pentru a demara procesul de salvare a obiectului indicat de hyperlink se va actiona butonul de

comanda Save.

in continuare, va apare a treia fereastra de dialog in care, printr-o bara de progres, se indica evolutia procesului de descarcare.

De exemplu un document, un fisier text, un fisier audio, un fisier video, un fisier executabil (Program). ■ Daca pagina Web actuala contine o imagine neasociata unui hyperlink, pe care se efectueaza un clic dreapta, atunci se activeaza un meniu local. Comanda Save Picture As (salvare imagine ca) a meniului local salveaza imaginea indicata intr-un fisier al calculatorului utilizat. Aceasta comanda afiseaza fereastra de dialog etichetata cu Save Picture. In cutia text File name se incarca automat numele imaginii indicate (acest nume poate fi modificat). Lista Save as type contine tipul imaginii indicate. Lista Save in permite stabilirea unitatii si caii care se vor utiliza in procesul de salvare a imaginii. Pentru a demara procesul de salvare se va actiona butonul de comanda Save.

' Daca pagina Web actuala contine o imagine asociata unui hyperlink, pe care se efectueaza un clic dreapta, atunci se activeaza meniul local. Comanda Save Target As a meniului local salveaza obiectul indicat de hyperlink atasat imaginii, intr-un fisier. in fereastra de dialog afisata, in cutia text File name se incarca automat numele obiectului indicat de hyperlink-ul asociat imaginii (acest nume poate fi modificat). Lista Save as type contine tipul obiectului, care este incarcat automat. Lista Save in permite stabilirea unitatii si a caii care va fi utilizata in procesul de salvare. Pentru a demara procesul de salvare se va actiona butonul de comanda Save.

Observatie:

Din Internet se pot descarca pe calculatorul propriu produse software. Cele mai cunoscute calculatoare server de la care se pot descarca produse software sunt date in tabelul de mai jos. La aceste calculatoare server, prima data se localizeaza programul care se va descarca, dupa care se efectueaza un clic pe un hyperlink etichetat de

CNet

https://www.dovvnload.com/

htto://www.shareware.com/

Tucows

https://www.tucows.com/

https://idilis.tucows.com/

https://tucows.windows.vipnet.ro/

https://rdstm.tucows.coni

https://tucows.euroweb.hu/

WebAttack

https://www.vvebatlack.coni/

WinDrivers

https://www.windrivers.com/

ZDNet

htlp://w■ww.holllles.com

Se afiseaza o fereastra de dialog in care se intreaba daca se doreste deschiderea (Open) sau salvarea fisierului (Save). Se va alege varianta Save. in continuare se va specifica dosarul din calculatorul propriu in care se va salva fisierul descarcat. inaintarea procesului de descarcare este indicata printr-

o bara de progres. Se estimeaza si durata aproximativa a descarcarii si se comunica viteza de transfer.

Multe fisiere descarcate sunt in formatul comprimat, de extensie zip, putand fi despachetate din interiorul sistemului de operare Windows XP3 (adica nu este necesar nici un program extern de despachetare de genul WinZip). Se recomanda verificarea programelor descarcate cu un program antivirus. Pentru a incepe instalarea programului descarcat, de obicei se va executa un dublu clic pe un fisier avand numele Install.exe sau Setup.exe.

3.2 Pregatirea imprimarii paginii Web actuale

inainte de a imprima pagina Web actuala (curenta), se recomanda:

configurarea paginilor de hartie pe care se va imprima, prin care se stabilesc diferite optiuni de baza, de exemplu dimensiunea hartiei utilizate, marginile si altele (meniul File, comanda Page Setup, initializare pagina);

vizualizarea paginii inainte de imprimare (meniul File, comanda Print Preview, examinare inaintea imprimarii).

Configurarea paginilor pe care

Din meniul File se da comanda Page Setup. Se afiseaza o fereastra de dialog etichetata cu Page Setup.

Se configureaza optiunile referitoare la pagina utilizata.

Se actioneaza butonul de comanda OK.

Optiunile referitoare la pagina utilizata in procesul de imprimare sunt urmatoarele:

Cele doua liste combinate depuse in^e efectueaza un clic dreapta pe numele fisierului de extensie zip. Din meniul local afisat se da comanda Extract AH

subfereastra Paper stabilesc optiunile referitoare la hartia utilizata: Size = dimensiunea hartiei; Source = sursa de alimentare cu hartie.

Butoanele de optiune depuse in subfereastra Orientation stabilesc orientarea hartiei: Portrait = portret, liniile imprimate sunt paralele cu marginea mai ingusta a hartiei; Landscape = vedere, liniile imprimate sunt paralele cu marginea mai lata a hartiei.

in subfereastra Margins in cele patru cutii text se specifica, in inch, latimea marginilor: Left = stanga; Right = dreapta; Top = sus; Bottoni = jos.

' Cutiile text depuse in subfereastra Headers and Footers stabilesc textele care se vor imprima in zona antet (cutia text Header) si in zona subsol a hartiei (cutia text Footer). in aceste cutii pot fi introduse texte si/sau coduri de control.

Examinarea (vizualizarea) paginii inainte de imprimare

Pentru vizualizarea paginii Web inainte de imprimare, din meniul File se va da comanda Print Preview. Aceasta comanda afiseaza o bara de instrumente avand aspectul de maj jos:

As laici outonscreen

Functiile butoanelor de comanda ale acestei bare de instrumente sunt centralizate in tabelul urmator:

Butonul de comanda

Functie

Print (Print)

Configurare;! optiunilor de imprimare si lansarea procesului de imprimare a paginii. Aceasta comanda afiseaza fereastra corespunzatoare comenzii Print a meniului File.

' (Page Setup)

Stabileste dimensiunea hartiei, anteturile si subsolurile, orientarea si marginile paginii actuale. Aceasta comanda afiseaza fereastra corespunzatoare comenzii Page Setup a meniului File.

(First page)

Afisarea primei pagini.

(Previous page)

Afisarea paginii precedente.

Pjge 1 of i (Page number)

In cutia text se tasteaza numarul paginii care se va afisa.

(Next)

Afisarea paginii urmatoare.

(Last)

Afisarea ultimei pagini.

u> (Zoom out)

Micsorarea panoramarii paginii analizate.

'* (Zoom in)

Majorarea panoramarii paginii analizate.

?m ' (Zoom list)

Afisarea listei cu procentajele de panoramare si selectare.

As loid oul on screen

(Optiunile de imprimare a paginilor cu chenare)

Specifica modul de imprimare a paginilor Web cu chenare. As laid out on screen: Se vor imprima paginile din chenar in modul in care ele sunt afisate de programul de navigare. Only the selected frame: Se va imprima numai pagina memorata in chenarul selectai.

Butonul de comanda

Functie   

AH j'rames individuali)': Fiecare pagina din chenar se va imprima separat, pe foi distincte. Aceasta comanda este accesibila numai daca pagina actuala utilizeaza un chenar.

H^P (Help)

Afisarea ferestrei cu ajutor.

Qm> (Close)

inchiderea ferestrei de examinare (vizualizare) inainte de imprimare.

3.3 Imprimarea paginii Web actuale

Dupa ce au fost stabilite optiunile referitoare la pagina utilizata in imprimare si s-a dat comanda de examinare a paginii inainte de imprimare, se poate demara procesul de imprimare propriu-zisa a paginii Web actuale. In

acest scop:

Din meniul File se da comanda Print (imprimare). Se afiseaza o fereastra de dialog etichetata cu Print, formata din doua file (General si Options).

Se configureaza optiunile de imprimare.

Pentru lansarea in executie a procesului de imprimare se actioneaza butonul de comanda Print.

Fila General a ferestrei de dialog Print are structura urmatoare:

> v ■[ J

General Qptions

Add Printer Epson LX-800

O Print lojile

Numbw of Qopies: 1

Cancel' Controalele din subfereastra Select Printer se refera la selectarea imprimantei utilizate in procesul de imprimare. Lista contine tipurile de imprimante, care au fost instalate la calculatorul utilizat. Imprimanta dorita se selecteaza printr-un clic. Prin utilizarea butonului de comanda Add Printer se lanseaza expertul specializat in instalarea unei noi imprimante.

Butonul de comanda Preferences afiseaza o fereastra de dialog prin
care pot fi configurate proprietatile imprimantei selectate.

' Daca se selecteaza caseta de selectare Print to file, atunci pagina Web curenta va fi imprimata intr-un fisier specificat, de extensie PRN. Fisierul respectiv poate fi imprimat fizic ulterior, cu comenzile standard din sistemul de operare asfel: se actioneaza butonul de comanda Start, se indica AII Programs, in continuare Accessories si se da comanda Command Prompt. La prompter se introduce comanda COPY nume.PRN LPT1: /b .

Butoanele de optiune din subfereastra Print range stabilesc sirul (domeniul) de pagini care urmeaza sa fie imprimat. Optiunile posibile sunt urmatoarele: AU (se imprima toate paginile documentului); Pages (se imprima un numar de pagini, numarul paginii de inceput se introduce in cutia text From, numarul paginii de sfarsit se introduce in cutia text To); Selection (se imprima textul selectat al paginii).

Controalele din subfereastra Copies se refera la numarul de copii imprimate si modul lor de imprimare. Lista Number of copies stabileste numarul copiilor. Daca se imprima mai multe copii, atunci caseta de selectare Collate defineste modul de asamblare a copiilor.

Fila Options a ferestrei de dialog Print contine urmatoarele controale: ' Butoanele de optiune din subfereastra Print frames sunt accesibile numai atunci cand pagina Web actuala este compusa din mai multe cadre. Optiunile posibile sunt: As laid out on screen (pagina Web se imprima exact asa, cum apare pe ecran); Only the selected frame (se imprima doar cadrul selectat; selectia unui cadru se realizeaza prin efectuarea unui clic dreapta in interiorul cadrului); AU frames individually (se imprima fiecare cadru, sub forma de documente separate).

Daca este selectata caseta de selectare Print all linked documents, atunci se vor imprima si documente, care sunt legate (referentiate) prin hyperlink-uri de documentul curent.

Daca este selectata caseta de selectare Print table of links, atunci la sfarsitul documentului se imprima un tabel cu legaturile (referintele) existente in documentul curent.

Observatie:

inainte de lansarea operatiei de imprimare se recomanda dezactivarea functiei de imprimare a culorilor si a imaginilor de fundal. in cazul imprimarii acestora textul, probabil, va fi mai lizibil dar, in acelasi timp, consumul de consumabile (toner, cerneala) este mare. Pasii de urmat pentru a evita consumul exagerat de consumabile sunt:

Din meniul Tools se da comanda Internet Options.

Din fereastra de dialog afisata se selecteaza fila Advanced (complex).

in sectiunea Printing se deselecteaza caseta de selectare Print background colors and images.

4 Posta electronica 4.1 Concepte

Structura unei adrese electronice

Adresa de posta electronica, similar adresei de posta clasica, serveste la stabilirea adresei la care se va livra mesajul (un e-mail). O adresa de posta electronica (de exemplu sanyi@gmi.ro) se compune din urmatoarele componente:

Numele utilizatorului prin care s-a inregistrat la un calculator server de
posta, de exemplu sanyi.

' Caracterul @ (care este un separator standardizat si se citeste at sau coada de maimuta). * Numele subdomeniului (adica numele calculatorului server de posta electronica sau numele furnizorului care administreaza cutia postala sau numele institutiei), in cazul nostru gmi.

Numele domeniului, in cazul nostru ro (prescurtare de la Romania). Avantajele utilizarii postei electronice

Cost scazut - este in mod evident mai ieftina trimiterea unui mesaj cu ajutorul postei electronice, decat cu ajutorul postei clasice. Singurul cost al transmiterii unui mesaj cu ajutorul postei electronice se refera la costul conexiunii dial-up, daca trimiterea mesajului se face de acasa, adica pretul a circa 2 impulsuri telefonice.

Viteza de transmisie mare - transmiterea si primirea mesajelor in format electronic este aproape instantanee, depinzand de viteza de conectare, lungimea mesajului si conditiile de transmitere la destinatar.

Flexibilitate - Practic, se pot trimite si primi mesaje oriunde si oricand, cu conditia existentei unui calculator legat la Internet.

Gestiunea automatizata a trimiterii mesajelor - mesajele se pot trimite automat la un cerc larg de oameni, gratie listelor de distribuire.

Cateva reguli de comportament referitoare la scrisori electronice (netiqette)

' Nu transmiteti mesaje fara importanta.

Mesajele sa fie scurte si clare.

Fiecare scrisoare electronica va fi semnata (nu are sens ascunderea expeditorului, deoarece destinatarul pe baza proprietatii mesajului va identifica expeditorul).

Daca la un mesaj se raspunde folosind comanda Reply (raspuns), atunci scrisoarea trimisa va contine implicit si intreaga scrisoare primita. Se recomanda ca din textul original sa fie sters tot ceea ce este neesential.

Se va evita utilizarea diacriticelor (a, s, t, ). Ele se vor utiliza doar atunci, cand sunteti sigur ca destinatarul poate vizualiza corect diacriticele.

Textul introdus in campul Subject al mesajelor (subiectul scrisorii) sa fie intotdeauna completat, sa fie concis, dar sa fie suficient de lung pentru ca destinatarul sa inteleaga continutul mesajului.

' Mesajul sa nu contina erori ortografice si sintactice (inainte de trimiterea mesajului se va utiliza comanda de verificare ortografica a mesajului Spelling).

' Regulile de etica in retea (netiqette) se pot studia la adresa https://wvvvv.dtcc.edu/cs/i-rc 855.html

4.2 Securitate

Posibilitatea primirii mesajelor nesolicitate

Foarte multe firme comerciale, datorita costului mic si a vitezei de transmitere mare, folosesc mesaje electronice in scopul de a face reclama comerciala. Aceste mesaje agresive si nesolicitate, care afecteaza grav viteza de transfer, in jargonul Internet sunt denumite spam-uri. Exista pericolul primirii zilnice a unui numar mare de mesaje inutile. Pentru evitarea acestei situatii se recomanda sa comunicati adresa Dumneavoasta electronica numai persoanelor de incredere. Multe mesaje spam contin instructiuni pentru stergerea adresei proprii din lista de distributie a mesajelor. Rezultatul unei stergeri insa s-ar putea sa fie primirea si mai multor mesaje. Se recomanda utilizarea comenzilor de filtrare a mesajelor precum si utilizarea programelor antispam.

Pericolul infectarii cu virusi a calculatorului

Mesajele primite prin posta electronica sunt asociate deseori cu atasamente (fisiere anexate mesajelor). Fisierele atasate pot contine virusi care pot infecta calculatorul destinatarului. in consecinta, se recomanda stergerea mesajelor care contin atasamente neasteptate sau primite de la persoane necunoscute. O mare atentie trebuie acordata atasamentelor executabile (fisiere de extensie .EXE, .VBS, JS), care in multe cazuri contin virusi, deci in nici un caz ele nu se vor deschide. Denumirile unor fisiere sunt inselatoare. De exemplu atasamentul avand numele FLORI.BMP.EXE sugereaza o imagine grafica, dar care este in realitate un fisier executabil, deoarece ultima extensie este semnificativa.

Simpla descarcare a unui mesaj asociat cu un atasament inca nu infecteaza calculatorul. Doar deschiderea unui atasament executabil poate infecta calculatorul. Se mentioneaza, insa, ca la ora actuala sunt si virusi ascunsi in fisiere tip document.

Semnatura digitala

Prin semnatura digitala se intelege o informatie in format electronic atasat unui mesaj electronic. Mesajele electronice se pot semna si cu semnaturi digitale. Ele permit ca destinatarul mesajului sa verifice univoc identitatea semnatarului. O semnatura digitala poate fi obtinuta de la site-uri autorizate, de exemplu de la Microsoft Outlook Express Digital ID Web site, avand adresa :

https://go.microsoft.com/fwlink/7LinkIds364

Mesajele electronice se pot semna digital astfel (aici se presupune utilizarea programului de gestiune a mesajelor electronice Outlook Express):

in fereastra de compunere a unui mesaj nou, din meniul Tools se da comanda Digitally Sign (semnatura digitala).

Se compune noul mesaj, dupa care se trece la trimiterea acestuia. In acest moment, programul Outlook Express va verifica daca aveti pregatita o semnatura digitala. in caz afirmativ semnatura digitala este asociata mesajului.

4.3 Primii pasi in lucrul cu programul de posta electronica

Deschiderea si inchiderea unei aplicatii de posta electronica

Programul Outlook Express este un client (utilitar) de gestiune a mesajelor e-mail, foarte simplu de utilizat. Are incorporat un editor de tip HTML pentru compunerea mesajelor. Programul, aflat la versiunea 6, este .ivrat si instalat impreuna cu sistemul de operare Windows XP.Pentru lansarea in executie a acestui program se va efectua un clic pe butonul Start, se va indica legatura AH Programs si se va da comanda Outlook Express. Simbolul grafic al programului, de obicei depus pe desktop,

are forma ?$?■. Acest program poate fi lansat in executie si din interiorul navigatorului Internet Explorer, cu ajutorul comenzilor situate in meniul Tools, submeniul Mail and News (corespondenta si stiri).

Fereastra de prezentare afisata, care depinde si de configurarea programului, poate avea aspectul din captura de mai jos:

Outbox, atunci fereastra programului Outlook Express poate avea aspectul de mai jos:

fjte gdit View Tools Message Help

To Subject

JlUserO@grfu.ro Dataexame

jWabetque SRL q
pAndrasKovacs;

Hk dit Wew iools Message rjelp

5J Wwkng Online

In panoul din stanga al ferestrei apare structura de arbore a dosarelor gestionate de programul Outlook Express precum si cartea de adrese. Legaturile prezentate in panoul drept al ferestrei permit afisarea rapida a continutului diferitelor ferestre specializate (de exemplu Read Mail permite afisarea dosarului cu lista mesajelor primite; new Mail Message permite afisarea ferestrei destinate compunerii unui mesaj nou; Open the Address Book lanseaza in executie programul de gestiune a adreselor electronice). in partea inferioara a ferestrei apare o caseta de selectare. Prin selectarea acestei cutii in momentul lansarii in executie a programului Outlook Express se va afisa automat continutul dosarului Inbox, cu mesajele e-mail primite.

Pentru inchiderea programului Outlook Express din meniul File se va da comanda Exit.

Deschiderea unui dosar gestionat de programul Outlook Express

Continutul unui dosar poate fi vizualizat prin efectuarea unui clic pe numele dosarului respectiv. Daca, de exemplu, se efectueaza un clic pe dosarul

From: Kovacs Sandor To: UserO(9>gmi.r Subject: Data examenului

Examenul practic va avea loc miercuri, 6 august

Profesorul

In urma acestei actiuni in partea superioara a panoului drept al ferestrei principale va apare o lista, care contine lista mesajelor existente in dosarul respectiv.

Dosarele standard (numite si dosarele locale) gestionate de programul Outlook Express sunt urmatoarele:

primite de

Inbox: Contine mesajele utilizator.

Outbox: Contine mesajele care se vor trimite ulterior (adica in fereastra de compunere a mesajelor noi New Message, dupa ce a fost tastat un nou mesaj, s-a dat comanda File/Send Later, trimitere mai tarziu). Ulterior, mesajele depuse in acest

dosar se pot trimite la destinatari. in acest scop in bara de instrumente se va actiona butonul de comanda ?*; (meniul Tools, submeniul Send and Receive, comanda Send and Receive AII, trimitere si primire totala, sau tasta de comenzi rapide Ctii+M). Sent Items: Contine copiile mesajelor trimise de utilizator, adica in fereastra de compunere a mesajelor noi New Message, dupa ce a fost tastat un nou mesaj, s-a efectuat un clic pe simbolul grafic L-^* sau in meniul File s-a dat comanda Send Message (trimitere mesaj, careia ii corespunde tasta de comenzi rapide Alt+S). Deleted Items: Contine mesajele care au fost sterse din celelalte dosare (in fereastra principala se selecteaza antetul mesajului care se sterge, dupa care in bara de instrumente se efectueaza un clic pe simbolul

grafic (meniul Edit, comanda Delete (stergere, sau tasta de

comenzi rapide Ctrl+D).

Drafts: Contine schite (mesajele in curs de elaborare). in cazul acestor mesaje, in fereastra de compunere a mesajelor noi New Message, dupa ce s-a tastat partial un mesaj, din meniul File s-a dat comanda Save.

Deschiderea unui mesaj

Efectuand un clic pe numele unui mesaj afisat in lista de mesaje a panoului de vizualizare, in partea inferioara a panoului va apare previzualizarea mesajului. Daca se efectueaza un dublu clic pe numele unui mesaj, atunci mesajul se va afisa intr-o fereastra noua, afisata deasupra ferestrei principale a programului Outlook Express.

Varianta: in lista de mesaje se efectueaza un clic pe numele mesajului dorit, dupa care din meniul File se da comanda Open. Mesajul se va afisa intr-o fereastra noua.

Deschiderea mai multor mesaje

Exista posibilitatea de a deschide simultan mai multe mesaje, care sunt afisate in ferestre separate. Aceste mesaje se pot deschide cu oricare din metodele descrise in paragraful anterior. Fiecarui mesaj deschis, ii va corespunde in bara de task-uri un simbol grafic. Simbolul grafic corespunzator mesajului activ (mesajul afisat in fereastra activa) este in stare apasata.

Utilizarea comenzii Help (ajutor)

Informatii referitoare la modul de utilizare a programului Outlook Exprress se pot obtine prin efectuarea unui clic pe meniul Help, comanda Contents aand Index (tasta de comenzi rapide FI). Aceasta comanda afiseaza o fereastrai de dialog formata din trei file: Contents (cuprins), Index (indicele de notiuni)) si Search (cautare in functie de cuvinte cheie specificate de utilizator).

4.4 Modificarea configurarilor programului de posta electronica

Modificarea structurii liniei de antet in panoul de vizualizarea a mesajelor depuse in diferite dosare

Linia de antet a panoului de vizualizare a mesajelor depuse in difeerite dosare (de exemplu lnbox) poate avea aspectul alaturat.

Received

Structura liniei de antet se poate modifica prin efectuarea unui clic dreaapta pe linia de antet.

Din meniul afisat se da comanda Columns (coloane). in urma aceestei actiuni se afiseaza o fereastra de dialog prin care se poate stabili eiememtele afisate si ascunse in linia de antet, precum si ordinea lor.

Componentele ferestrei programului Outlook Express. Afisareia si ascunderea barelor de instrumente

Componentele care se pot afisa in fereastra programului Outlook Exppress sunt prezentate in tabelul urmator (elementele recomandate sunt afisatse cu caractere ingrosate). Comutare intre mesajele deschise

Daca sunt deschise simultan mai multe mesaje, pentru a trece dintr-o fereastra de mesaj in alta fereastra de mesaj, in bara de task-uri se va efectua un clic pe simbolul grafic corespunzator mesajului dorit.

inchiderea unui mesaj

Pentru a inchide fereastra corespunzatoare mesajului activ, din meniul File se va da comanda Close (avand tasta de comenzi rapide AU+F4). O alta

varianta este efectuarea unui clic pe butonul I (Close, situat in coltul din dreapta a barei de titlu a ferestrei).

Toolbar (bara de instrumente)

Viewbar (bara de vizualizare)

Folder bar (bara de dosare)

bar

Folder List

Lista mesajelor existente in dosarul selectat din lista de dosaare

tlook

(lista de dosare)

Preview Pane header (antetul panoului de previzualizare)

O

Contacts (contacte, cartea de adrese)

Preview pane (panoul de previzualizare a mesajului selectai

Status bar (bara de stare)

Pentru modificarea componentelor afisate in fereastra programul Outtlook Express:

Din meniul View (vizualizare) se da comanda Layout (aspect sau implementare). in urma acestei comenzi se afiseaza fereastra de dialog etichetata cu Window Layout Properties (proprietatile aspectului de fereastra).

Se selecteaza casetele de selectare corespunzatoare componentelor care vor apare in fereastra programului Outlook Express.

In fereastra de compunere a mesajelor noi (New Message), barele de instrumente se pot afisa, respectiv ascunde, prin meniul View, submeniul Toolbars, comenzile Standard Buttons (butoane standard) si Formating Bar (bara de formatare).

5 Mesaje

5.1 Citirea unui mesaj

Marcarea (semnalizarea) unui mesaj. Stergerea marcarii unui mesaj

Mesajele afisate in panoul de mesaje pot fi prevazute de utilizator cu marcaje de tipul ^ , care sunt afisate in coloana avand antetul V (Flag).

Rolul acestor marcaje este atentionarea utilizatorului referitor la o activitate cu mesajul respectiv. Marcarea unui mesaj se realizeaza prin selectarea mesajului respectiv, dupa care din meniul Message (mesaj) se da comanda Flag Message (mesaj semnalizat). Marcajul asociat unui mesaj poate fi sters. In acest scop din meniul Message din nou se va da din nou comanda Flag Message.

Atasarea atributului de mesaj ca fiind citit sau mesaj ca fiind necitit

in panoul de mesaje, mesajele sunt prevazute implicit cu simbolurile

grafice -^ (mesajul a fost citit de utilizator), respectiv ^ (mesajul inca nu a fost citit de utilizator). Utilizatorul are posibilitatea sa modifice simbolurile grafice asociate mesajelor (de exemplu un mesaj citit sa fie prevazut cu atributul de mesaj necitit). Aceste simboluri sunt afisate in coloana avand antetul From. Pentru ca un mesaj citit sa fie afisat ca fiind necitit, printr-un clic se selecteaza mesajul respectiv si din meniul Edit se da comanda Mark as Unread (marcare ca necitit). Pentru ca un mesaj necitit sa fie afisat ca fiind citit, printr-un clic se selecteaza mesajul respectiv si din meniul Edit se da comanda Mark as Read (marcare ca citit).

Deschiderea si salvarea atasamentelor asociate mesajelor

Atasamentele (fisierele) asociate mesajelor sunt reprezetate prin simboluri grafice afisate in cutia text Attach a antetului de mesaj, dupa cutiile text To, Ce si Subject. in exemplul urmator, mesajul contine o inlantuire si trei fisiere.

@3 To: sanyi@gmi.ro

IS Ce:

Subiect: mente

ta*: Ja>IPHON.hk(5(8t>yt)

^Joi La VieEnRose.wma(M4MB) Ss]FMnte.!ds (H.S KB)

Daca destinatarul scrisorii efectueaza un dublu clic pe un simbol grafic

afisat in zona Attach4 (atasare), atunci se va deschide o fereastra de

dialog etichetata cu Open Attachment Warning. In aceasta fereastra se comunica utilizatorului ca unele fisiere pot contine virusi. in fereastra apar si doua butoane de optiune, prin care se poate decide natura activitatii urmatoare referitoare la atasamentul primit: - Daca se alege butonul de optiune Open it, atunci fisierul respectiv va fi deschis. Astfel, de exemplu, daca fisierul din atasament este o foaie de calcul, atunci se va lansa in executie programul Excel si in fereastra programului se va afisa foaia respectiva.

Daca se alege butonul de optiune Save it to disk, atunci fisierul respectiv poate fi salvat pe discul utilizat. Se afiseaza o fereastra de dialog etichetata cu Save Attachment As. in cutia text Save in se specifica unitatea si locatia fisierului, iar in cutia text File name numele fisierului care se salveaza. Pentru lansarea in executie a operatiei de salvare se va actiona butonul de comanda Save. In panoul de mesaje, mesajele prevazute cu un atasament sau cu mai multe

atasamente sunt prevazute cu simbolul a (in coloana avand numele Attachment).

-5.2 Raspunsul la un mesaj

Utilizarea comenzilor Reply si Reply AII

Mesajelor primite li se poate raspunde imediat sau ulterior:

Uaca se efectueaza un clic pe butonul din dreapta mouse-ului, atunci se afiseaza un meniu local ln care sunt accesibile mai multe comenzi.' in panoul de mesaje se selecteaza mesajul receptionat pentru care se va raspunde.

Daca se doreste trimiterea unui raspuns persoanei care a trimis

mesajul, atunci se va actiona butonul de comanda ' (Reply, raspuns) al barei de instrumente. in fereastra de compunere a mesajelor noi campurile To (catre) si Subject (subiect) sunt completate automat, iar mesajul original este inclus automat in corpului noului mesaj.

' Se tasteaza raspunsul, dupa care se va da comanda ■=* (Send, se trimite). Evident, daca se doreste, corpul mesajului original poate fi sters total sau partial.

Daca se doreste trimiterea unui raspuns tuturor persoanelor care au
primit mesajul respectiv (cele din cutiile text To si Ce), atunci se va

t:

actiona butonul de comanda - * (Reply AII, se raspunde tuturor) al barei de instrumente si se va proceda ca si in cazul comenzii Reply.

in panoul de mesaje, mesajele pentru care s-au utilizat comenzile Reply si Reply AU sunt prevazute, in coloana From, cu simbolul grafic '-&..

5.3 Trimiterea unui mesaj

Crearea unui mesaj nou

Pentru crearea si trimiterea mesajelor e-mail noi se va utiliza algoritmul urmator:

■ in fereastra principala a programului Outlook Express, in bara de

(Create

instrumente, se efectueaza un clic pe butonul de comanda mail, creare corespondenta sau compunere de mesaj). Varianta: in meniul File se indica submeniul New si se efectueaza un clic pe comanda Mail Message (mesaj e-mail). Se afiseaza o fereastra noua etichetata cu New Message. in partea superioara a ferestrei sunt situate cutiile text etichetate cu To (catre) si Ce. O cutie text poate fi activata printr-

un clic efectuat in interiorul cutiei5.

In cutia text To se introduce adresa e-mail a destinatarului sau se introduc adresele destinatarilor. in cazul in care in aceasta cutie se introduc mai multi destinatari, atunci adresele lor vor fi separate prin caracterul';' (punct si virgula) sau prin caracterul',' (virgula). in cutia text Ce (Carbon Copy, copie la indigou) se pot introduce adresele persoanelor, care vor primi o copie a scrisorii. Atat persoanele din cutia To, cat si persoanele din cutia Ce vor afla cine sunt destinatarii mesajului e-mail.

Observatie:

Adresele destinatarilor pot fi introduse si pe baza informatiilor introduse anterior in cartea de adrese (agenda, Address Book). in acest scop se va actiona butonul de comanda S afisat in partea din stanga a cutiilor text To, Ce si Bec. Se afiseaza fereastra de dialog a utilitarului Address Book.

Pentru a selecta din cartea de adrese o adresa oarecare, se efectueaza un clic pe numele persoanei din lista derulanta din stanga si se actioneaza butoanele de

nb4E

.JGyotayNagyBaka

i Bec ■> ;

lor) se vor depune in subferestrele butoane. Dupa completarea acestor subferestre se va actiona butonul de comanda OK, prin care se revine la fereastra de compunere a unui mesaj e-mail nou si sunt incarcate automat cutiile text cu adresele destinatarilor.

Cutia To trebuie completata obligatoriu cu cel putin o adresa; celelalte campuri pot fi lasate necompletate.

Daca este activata comanda AH Headers a meniului View, atunci dupa cutia text Ce apare o alta cutie text, etichetata cu Bec (Blind Carbon Copy) in care se pot introduce adresele persoanelor, care de asemenea vor primi o copie a scrisorii: persoanele mentionate in cutia To si Ce insa nu vor afla cine sunt persoanele mentionate in lista secreta Bce.

in cutia text Subject se tasteaza subiectul mesajului. Daca aceasta cutie nu este completata, in momentul trimiterii mesajului se va afisa un mesaj de avertisment.

Printr-un clic se activeaza zona destinata introducerii mesajului si se tasteaza textul mesajului. Textul mesajului poate fi formatat si in interiorul mesajului pot fi inserate imagini grafice, hyperlink-uri, fisiere text, atasamente care contin fisiere, linii orizontale, o semnatura predefinita sau una digitala.

Pentru trimiterea imediata a mesajului la destinatari se va efectua un

clic pe butonul de comanda .* (Send, se trimite) al barei de instrumente.

Varianta: din meniul File se da comanda Send Message (trimitere mesaj) sau se vor utiliza tastele de comenzi rapide Alt+S. Daca se lucreaza in modul conectat (online), atunci mesajul trimis in momentul initial este depus in dosarul Outbox, si dupa un scurt timp, dupa expedierea efectiva, mesajul se va muta automat din dosarul Outbox in dosarul Sent Items.

Corectarea greselilor ortografice

Programul Outlook Express utilizeaza programul de verificare ortografica utilizat si de programele familiei Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint). Comanda de verificare ortografica este accesibila numai in cazul in care sunt instalate aceste programe. Pentru a lansa in executie programul de verificare ortografica in fereastra New Message din meniul Tools se va va da comanda Spelling (corectare ortografica). Modul de lucru al programului de corectare ortografica poate fi configurat in fereastra principala a programului Outlook Express: in meniul Tools se va da comanda Options, si se va alege fisa Spelling.

Asocierea unui atasament tip fisier unui mesaj

intr-un mesaj e-mail se pot insera mai multe categorii de obiecte. Fiind afisata fereastra de creare a mesajelor noi (New Message), aceste obiecte se pot insera in corpul mesajului cu ajutorul comenzilor din meniul Insert. Pentru a insera in mesaj un fisier de tip arbitrar sub forma unei atasament (anexe) se va proceda astfel:

Din meniul Insert (inserare) se da comanda File Attachment (atasare fisier). Se afiseaza o fereastra de dialog etichetata cu Insert Attachment

■ Folosind lista Look in se stabileste unitatea si calea spre fisierul care urmeaza sa fie inserat6. Tipul fisierului se selecteaza din lista Files of type. in cutia text File name se introduce numele fisierului. Daca se selecteaza caseta de selectare Make Shortcut to this file, atunci se va crea o inlantuire (comanda rapida) spre fisierul respectiv, adica in anexa se va trimite doar adresa fisierului, nu si continutul lui. inlantuirile au extensia implicita lnk. Dupa ce au fost stabilite aceste date se va actiona butonul de comanda Attach (atasare). Simbolul grafic, numele si dimensiunea fisierului selectat se va afisa in cutia Attach a antetului de mesaj (aceasta cutie apare dupa cutiile text To, Ce si Subject).

Trimiterea unui mesaj cu prioritate mare sau mica

Un mesaj poate fi asociat cu atributul de prioritate. in acest scop in fereastra New Message se va efectua un clic pe meniul Message si se va indica submeniul Set Priority (stabilire prioritate). Prioritatile utilizabile sunt High (prioritate mare), Normal (prioritate normala) si Low (prioritate mica). in panoul de vizualizare a mesajelor primite (Inbox) prioritatea asociata unui mesaj este afisata in coloana avand antetul i (Priority). Simbulul grafic pentru mesaje cu prioritate mare este -- , iar pentru mesaje cu propritate mica este i.

Trimiterea unui mesaj unui grup de persoane (lista de distributie)

Un mesaj poate fi trimis unui grup de persoane. in acest scop din cartea de adrese Address Book putem selecta un grup sau mai multe grupuri de Persoane. Adrese selectate se vor plasa in cutiile text To, Ce respectiv Bec. Se recomanda selectarea fisierelor comprimate (de extensie ZIP).

Retransmiterea (redirectionarea) unui mesaj

Mesajele primite pot fi retransmise (redirectionate) si catre alte persoane, astfel ca persoanele respective vor primi cate o copie a mesajului original. In acest scop:

' in panoul de mesaje se selecteaza mesajul receptionat care se va retransmite.

Se actioneaza butonul de comanda ~ (Forward, redirectionare) al barei de instrumente. In fereastra de compunere a mesajelor noi in cutia To se va tasta noua adresa, dupa care se va da comanda '* (Send). Mesajul original este inclus automat in corpul noului mesaj.

5.4 Copiere, mutare, stergere

Copierea si mutarea unui text in interiorul unui mesaj sau intre mesaje active Se activeaza mesajul din care se va copia sau se va muta o portiune de text intr-un mesaj nou.

. Se selecteaza textul care se va muta sau se va copia si din meniul Edit se da fie comanda Copy (in caz de copiere), fie comanda Cut (in caz de mutare).

Daca este cazul, se activeaza un mesaj nou in care se muta sau se copiaza. ' Se deplaseaza cursorul de text in locatia destinatie.

Din meniul Edit se da comanda Paste.

Copierea unui text dintr-un document intr-un mesaj e-mail

Documentul sursa fiind deschis (de exemplu un document Word), se selecteaza textul care se copiaza si din meniul Edit se da comanda Copy, prin care textul selectat este copiat pe Clipboard. in continuare se comuta in mesajul analizat si din meniul Edit se da comanda Paste.

Stergerea unui text dintr-un mesaj

Stergerea unui text dintr-un mesaj se realizeaza prin actionarea (multipla) a tastelor Delete (stergere dupa cursorul de text) sau Backspace (stergere in fata cursorului de text).

Stergerea unui atasament dintr-un mesaj

Sa presupunem ca utilizatorul a creat Attach. un mesaj nou si a asociat mesajului respectiv un numar de atasamente. inainte de a trimite noul mesaj se ajunge la

concluzia ca un atasament trebuie sters din fisierelor atasate mesajului. in acest scop, in cutia text Attach se efectueaza un clic dreapta pe atasamentul care a devenit inutil si din meniul local se da comanda Remove (eliminare).

6 Gestiunea mesajelor

Tehnici de organizare a postei electronice

Mesajele electronice se pot organiza si memora in dosare standard precum si in dosare tip utilizator. Programul Outlook Express este prevazut cu comenzi puternice destinate gestionarii mesajelor electronice: cautare de mesaje in functie de anumite criterii specificate de utilizator, mutarea sau copierea mesajelor intr-un dosar destinatie specificat, sortarea mesajelor, stergerea si restabilirea mesajelor. Pentru specificarea destinatarilor mesajelor trimise se poate utiliza utilitarul Address Book.

Utilizarea cartii de adrese

Utilitarul Address Book (agenda) este destinat memorarii si cautarii informatiilor despre anumite persoane. in cazul cautarilor, de obicei, se cauta adresa electronica aferenta unei persoane. Pentru lansarea in executie a utilitarului se poate folosi oricare din urmatoarele doua metode.

in fereastra programului Outlook Express se selecteaza meniul Tools
(instrumente), dupa care se da comanda Address Book (agenda).

in fereastra de compunere a unui mesaj nou New Message se

efectueaza un clic pe simbolul grafic ^ atasat cutiilor text To, Ce sau Bec. Fereastra afisata de acest utilitar poate avea aspectul din captura urmatoare:Adaugarea manula a informatiilor in cartea de adrese

in bara de instrumente a programului Address Book se efectueaza un clic pe butonul de comanda -^ (New) si din meniul afisat se da comanda New Contact (persoana de contact noua). Varianta: din meniul File se da comanda New Contact (tasta de comenzi rapide Ctrl+N). Se afiseaza o fereastra de dialog care contine sapte file (informatii personale, de domiciliu, de serviciu si altele).

Se completeaza cutiile text si celelalte controale ale filelor din fereastra.

Dupa introducerea datelor cunoscute se va da comanda OK. Noua persoana va fi afisata in fereastra principala a programului Address Book.

Daca in fereastra principala a cartii de adrese se efectueaza un dublu clic pe numele unei persoane, atunci se va afisa fereastra cu opt file care contine informatii detaliate despre persoana respectiva.

Varianta: se efectueaza un clic pe numele persoanei si din meniul File se da comanda Properties (tasta de comenzi rapide: Alt+Enter) sau in bara de

instrumente se face un clic pe buttonul de comanda -' (Properties). Prin aceste fise se pot modifica informatiile referitoare la o persoana.

Crearea unui grup de persoane (liste de distributie)

Se intampla, adesea, sa trimitem acelasi mesaj mai multor persoane.

Tastarea adreselor persoanelor respective in cutia text To (destinatar) a mesajului ar fi prea obositoare. In aceste conditii, se vor crea grupuri de persoane (liste de distributie). Elementele grupului vor avea caracteristici identice, de exemplu prieteni, colegi de serviciu, rude etc.

Grupurile de persoane sunt reprezentate sub forma de subdosare ale dosarului principal: dosarul principal contine multimea tuturor persoanelor din cartea de adrese, elementele repartizate intr-un grup vor apare atat in dosarul radacina, cat si in subdosarul aferent grupului. In fereastra principala a cartii de adrese nume de grupuri sunt afisate cu caractere ingrosate. Gruparea persoanelor prezinta urmatorul avantaj: daca intr-un mesaj nou in cutia text To (destinatar) se introduce numele unui grup, atunci mesajul respectiv va fi expediat fiecarui membru al grupului. O persoana poate apartine mai multor grupuri. in exemplul alaturat dosarul Main Identity's Contacts contine grupuri de persoane, avand numele Contabilitate si Ziare. Pentru a crea un grup nou de persoane se va proceda astfel:

■ in bara de instrumente a programului Address Book se efectueaza un (New) si din meniul afisat se da comanda New Group. in urma acestor actiuni se afiseaza o fereastra de dialog formata din doua file prin care se poate stabili numele si componentii grupului. Varianta: din meniul File se da comanda New Group (taste de comenzi rapide Ctrl+G). Se afiseaza o fereastra de dialog formata din doua file. Se activeaza prima fila a grupului, etichetata cu Group. in cutia text Group Name se tasteaza un nume sugestiv pentru noul grup. Adaugarea unui grup in cartea de adrese se poate realiza in trei moduri:

- Daca informatiile adaugate grupului provin din cartea de adrese, atunci se va actiona butonul de comanda Select Members. Se afiseaza o fereastra de dialog formata din doua panouri. in panoul stang este afisata lista tuturor persoanelor din cartea de adrese, in panoul drept apare lista persoanelor care vor apartine grupului selectat. Din panoul stang, printr-un clic, se selecteaza numele persoanei care se va adauga grupului, dupa care se actioneaza situat intre cele doua panouri.

Numele persoanei selectate se va muta in panoul drept. Se repeta aceasta operatie pana cand se vor selecta toate persoanele care se vor include in grup, dupa care se va da comanda OK. Prin aceasta comanda se revine la fereastra referitoare la proprietatile grupului. Daca grupului i se adauga persoane noi, inexistente in cartea de adrese, atunci se va da comanda New Contact, prin care se afiseaza fereastra standard pentru introducerea informatiilor referitoare la noua persoana. Se introduc informatiile respective, dupa care se da comanda OK. Prin aceasta comanda se revine la fereastra referitoare la proprietatile grupului selectat. Persoanele specificate in acest mod vor apare atat in grup, cat si in cartea de adrese.

- in cutia text Name se introduce numele unei persoane, iar in cutia text E-mail adresa e-mail a persoanei respective. in continuare se da comanda Add, prin care persoana respectiva devine membru al grupului. Prin repetarea acestui algoritm grupul poate fi marit. Persoanele specificate in acest mod devin membri ai grupului, insa numele lor nu vor apare in cartea de adrese.

Facand un clic pe fisa etichetata cu Group Details, se pot specifica informatii aditionale despre proprietatile grupului creat.

Prin actionarea butonului de comanda OK se va inchide fereastra referitoare la proprietatile grupului selectat. Grupul este creat si numele lui este afisat in fereastra de dosare.

Proprietatile unui grup creat anterior se pot modifica cel mai simplu prin efectuarea unui dublu clic pe numele grupului respectiv; in acest fel se va afisa fereastra de proprietati corespunzatoare grupului.

Stergerea unei adrese din cartea de adrese

Din cartea de adrese pot fi indepartate atat informatii referitoare la o persoana, cat si cele referitoare la grupuri de persoane (lista de distributie).

Daca se sterge o informatie din interiorul unui grup, informatia va ramane in cartea de adrese (in dosarul radacina). Analog, daca se sterge un grup intreg din cartea de adrese, informatiile referitoare la membrii grupului vor ramane in dosarul radacina al cartii de adrese. Pentru stergerea unei informatii despre o persoana:

in fereastra programului Address Book, in lista radacina se efectueaza
un clic pe numele persoanei.

V

Se actioneaza butonul de comanda *' (pelete). Numele persoanei

respective va fi sters din fiecare grup de persoane de care apartine persoana respectiva.

Stergerea informatiei referitoare la o persoana din interiorul unui grup

in fereastra programului Address Book se efectueaza un dublu clic pe numele grupului.

in lista membrilor grupului Members se efectueaza un clic pe numele persoanei.

Se actioneaza butonul de comanda Remove. Informatiile referitoare la persoana nu se vor sterge din lista radacina.

Stergerea unui grup (lista de distributie)

in fereastra programului Address Book se efectueaza un clic pe numele grupului.

Se actioneaza butonul de comanda ' (Delete).

Actualizarea listei de adrese pe baza mesajelor primite

De fiecare data cand se raspunde la un mesaj e-mail prin comanda Replay (raspuns) a programului Outlook Express, in mod implicit se face o inregistrare in cartea de adrese despre persoana respectiva: numele si adresa e-mail sunt introduse in cartea de adrese. Aceasta metoda de culegere automata a adreselor poate fi insa validata sau interzisa. in acest scop, in meniul Tools al programului Outlook Express se da comanda Options. Se afiseaza o fereastra de dialog, in care se afiseaza fisa Send. Daca se selecteaza caseta de selectare Automatically put people I replay to in may Address Book, atunci in momentul trimiterii unui raspuns prin comanda Replay numele si adresa destinatarului se vor adauga cartii de adrese. Daca aceasta caseta de selectare este neselectata, adaugarea numelui si adresei in cartea de adresa poate fi realizata si astfel:

Se selecteaza un mesaj trimis de o persoana a carei adresa urmeaza sa fie adaugata cartii de adrese.

Din meniul Tools se da comanda Add Sender to Address Book (adaugare expeditor in agenda), prin care numele si adresa persoanei respective sunt adaugate cartii de adrese.

in continuare se recomanda completarea si a altor informatii referitoare la noua adresa (dublu clic pe adresa in fereastra programului Address Book).

6.3 Organizarea mesajelor

Cautarea unui mesaj dupa expeditor, destinatar, subiect si continut in dosarele de memorare a mesajelor

Deseori numarul mesajelor existente in dosarele de mesaje este destul de mare, astfel incat localizarea unui mesaj devine dificila. Pentru automatizarea cautarii de mesaje din meniul Edit se va indica comanda Find (gasire) si se va da comanda Message (mesaj). in urma acestei actiuni se va afisa fereastra de dialog etichetata cu Find Message (a se vedea captura de mai jos).

Cautarile de mesaje se realizeaza implicit in dosarul actual, insa dosarul dorit poate fi stabilit prin intermediul butonului de comanda Browse. Criteriile de cautare se vor specifica in cutiile text From (de la), To (catre), Subject (subiect), Message (continutul mesajului). Se pot pune si criterii de cautare referitoare la data de primire a mesajelor (mesaj primit inaintea datei specificate, mesaj primit dupa data specificata). Pentru demararea operatiei de cautare a mesajelor se va actiona butonul de comanda Find Now (gasire acum).

Crearea unui dosar nou destinat memorarii mesajelor

Daca numarul mesajelor existente intr-un dosar devine foarte mare (de obicei in dosarul Inbox), atunci se recomanda crearea dosarelor noi si repartizarea mesajelor in dosarele corespunzatoare dosarului standard. Se mentioneaza ca si subdosarele create de utilizator la randul lor, pot avea alte subdosare.

in fereastra programului Outlook Express, in meniul File se va indica submeniul Folder si se va da comanda I New.

in urma acestei actiuni se afiseaza o fereastra de dialog etichetata cu Create Folder. in cutia text Folder name se tasteaza numele noului dosar, iar in continuare in structura de dosare afisata printr-un clic se desemneaza dosarul parinte al noului dosar. Noul dosar este creat si afisat sub dosarul parinte in momentul inchiderii ferestrei de dialog cu ajutorul butonului OK.

Mutarea sau copierea mesajelor intr-un dosar destinatie

Pentru a muta sau a copia un mesaj sau mai multe mesaje dintr-un dosar in altul, in panoul de vizualizare se selecteaza mesajul sau mesajele care se vor muta sau copia. in continuare din meniul Edit se da comanda Move to Folder (in cazul mutarii) sau Copy to Folder (in cazul copierii). Se afiseaza o fereastra de dialog prin care se poate stabili dosarul destinatie sau se poate cere crearea unui dosar nou. Dupa selectia dosarului destinatie se va efectua un clic pe butonul de comanda OK. Se mentioneaza ca din panoul de vizualizare se pot muta mesaje intr-un dosar destinatie si prin procedura de tragere a mesajelor cu ajutorul mouse-ului.

Sortarea mesajelor dupa nume, data sau altor caracteristici

Mesajele afisate in panoul de vizualizare a mesajelor se pot reordona (sorta). in acest scop se va efectua un clic dreapta pe antetul de coloana dorit (de exemplu antetul de coloana From) si din meniul afisat se va da comanda Sort Ascending (sortare in ordine crescatoare) sau Sort Descending (sortare in ordine descrescatoare). Anteturile de coloana afisate in panoul de vizualizare se pot stabili cu ajutorul comenzii Columns a meniului local.

Stergerea unui mesaj

in panoul de vizualizare se selecteaza mesajul sau mesajele care se sterg.

Din meniul Edit se da comanda Delete. Mesajul sters sau mesajele sterse se vor depune automat in dosarul Deleted Items.

Restabilirea (recuperarea) unui mesaj sters accidental

Se afiseaza continutul dosarului Deleted Items.

Se trage cu ajutorul mouse-ului mesajul dorit inapoi in dosarul Inbox sau intr-un alt dosar. Golirea manuala a dosarului Deleted items

Se selecteaza dosarul Deleted Items.

Din meniul Edit se da comanda Empty 'Deleted Items' Folder.

Operatia de golire a dosarului Deleted Items trebuie confirmata de utilizator.

6.4 Imprimarea mesajelor

Examinarea (vizualizarea) mesajului inaintea imprimarii

Daca programul de posta electronica utilizata are in meniul File o comanda etichetata cu Print Previevv, atunci este posibila afisarea mesajului intr-o fereastra separata, prin care se poate vedea exact modul in care se va imprima mesajul analizat. Din fereastra se poate cere configurarea (initializarea) paginii utilizate in imprimare precum si lansarea in executie a procesului de imprimare a mesajului analizat. Se mentioneaza ca aceasta facilitate nu este accesibila in programul Outlook Express, programul analizat in acest capitol, insa este

accesibila in programul 'frate', Microsoft Outlook, membru al familiei de programe Microsoft Office.

Imprimarea mesajului

Un mesaj afisat in panoul de vizualizare sau un mesaj afisat intr-o fereastra separata poate fi imprimat. in acest scop, in panoul de vizualizare, printr-un clic se selecteaza mesajul dorit si din meniul File se da comanda Print. Daca mesajul este afisat intr-o fereastra separata, atunci de asemenea din meniul File se va da comanda Print. Se afiseaza o fereastra de dialog prevazuta cu doua file, care are aspectul alaturat.

In fila etichetata cu General se stabilesc optiunile generale utilizate in procesul de imprimare.

Din lista Select Printer, printr-un clic se alege imprimanta care se va utiliza.

Folosind butoanele de optiune existente in zona Page Range se stabileste secventa de pagini care se va imprima {AU = toate paginile ale mesajului, Selection = textul selectat al mesajului, Current Page = pagina curenta a mesajului, Pages = paginile specificate ale mesajului, stabilite cu ajutorul cutiei text corespunzatoare butonului de optiune).

Daca se doreste imprimarea intr-un fisier de extensie PRN, atunci se va selecta caseta de selectare etichetata cu Print to file. Locatia si numele fisierului de extensie PRN se vor stabili in momentul in care se va actiona butonul de comanda Print. Fisierul de extensie PRN poate fi imprimat efectiv ulterior, chiar daca la calculatorul utilizat nu este instalat programul Outlook Express

in cutia text Number of copies se va preciza numarul de copii dorite. Pentru lansarea in executie a procesului de imprimare se va efectua un clic pe butonul de comanda Print.

Clic pe butonul Start, se indica AII Programs, Accessories si se da comanda Command Prompt. In continuare se tasteaza comanda

COPY fisier.PRN LPT1: /B (dupa care se apasa tasta Enter)Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2543
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved