Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Haptonomia sau comunicarea prin atingere

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micHaptonomia sau comunicarea prin atingereO descoperiere recenta - care redimensioneaza relatia mama-fat - sustine ca, in burta, copilul asteapta un semn de la parintii lui. Copilul - inca din perioada linsitita din burta mamei - este capabil sa poarte un dialog surprinzator cu acestia. Cercetatorii olandezi si francezi sustin ca - daca apropierea si comunicarea cu micutul reuseste, perioada de sarcina va fi mai frumoasa, nasterea mai usoara, relatia dintre soti mai buna, iar familia mai unita.

 O descoperiere recenta - care redimensioneaza relatia mama-fat - sustine ca, in burta,
copilul asteapta un semn de la parintii lui. Copilul - in ca din perioada linsitita din burta
mamei - este capabil sa poarte un dialog surprinzator cu acestia. Cercetatorii olandezi
si francezi sustin ca - daca apropierea si cominicarea cu micutul reuseste, perioada de
sarcina va fi mai frumoasa, nasterea mai usoara, relatia dintre soti mai buna, iar familia
mai unita.

Simptul tactil este prioritar in procesul de comunicare

Mainile - sau mai bine zis - simtul tactil, sunt cele prin care mama si tata pot comunica intre ei, si de asemeni cu copilul. O simpla atingere nu este insa sufiecienta. Un  olandez stability in Frant a- Frans Veldman, a cerceta timp de 50 de ani surprinzatoarele posibilitati de comunicare prin atingere umana, a folosit cu success rezultatele studiilor sale si le-a promovat pina in prezent.  El denumeste aceasta noua stiinta haptonomie. In multe tari occidentale exista adepti  declarati ai haptonomiei, care isi desfasoara activitatea in ginecologie si obstretica.

Ce inseamna  haptonomia?

Notiunea de haptonomie provine de la cuvintele grecesti hapto si nomos. Hapto inseamna 'eu ating, ma unesc cu ceva, stabilesc un contact', iar nomos inseamna 'regula'. Sa examinam ce se intimpla in cursul unei nasteri conduse dupa principiile haptonomiei:

In timpul controalelor prenatale, cand doctoral palpeaza burta pacientei sale, el o atinge de fapt. Conform haptonomiei, atingerea nu e doar rationala, ci si emotionala, antrenand toate simturile, incercand sa-l faca pe 'interlocutor' sa se simta  puternic  si sa perceapa sentimentele celuilalt. Oricat de ciudat ar parea, aceasta este o calitate pe care o are orice om, dar, la cei mai multi dintre noi - aceasta calitate este atrofiata sau putin modificata. Ea poate fi insa activata. In vreme ce atingerea reala ( de exemplu in timpul unui consult medical) determina o contractie involuntara a musculaturii si tesuturilor, contactul haptonomic are efectul contrar: pielea si musculatura se destind si chiar si psihicul se relaxeaza. In corp se raspindeste o caldura placuta, iar pacientul se simte capabil sa realizeze contactul cu celalalt.

Totul depinde de dumneavoastra

In viata de zi cu zi, suntem nevoiti sa pastram o anumita distanta fata de ceilalti. De aceea, relaxarea, starea de bine nu reuseste intotdeauna din primele momente, chiar daca profesorul de haptonomie este foarte experimentat. Dimpotriva, gravidele si viitorii tati reusesc, deseori, doar dupa o ora de initiere - sa se apropie haptonomic de bebelusul lor. Fatul, dornic, ca orice fiinta umana - de dragoste si contact social, se bucura de sprijinul primit si reactioneaza la el. Uneori, uterul si musculatura abdominala se relaxeaza in asemenea masura, incit miscarile copilului dintr-o parte in alta sunt usor de vazut din afara.

Cei care se bazeaza pe haptonomie pot invata sa-si intensifice si sa-si clasifice sentimentele, trairile. Viitoarele mame care sufera contractii premature isi pot atenua durerile si frica prin contactul afectuos cu copilul lor: in consecinta, burta se relaxeaza imediat,ia bataile cordului fetal se tempereaza, se normalizeaza. De asemenea, durerile cedeaza.  Un uter moale si relaxat ii lasa fatului mai mult spatiu si libertate de miscare, chiar si in ultimele luni de sarcina. Placenta e astfel irrigara mai bine cu sange, iar copilul primeste in acest fel mai mult oxigen. De asemenea, parintii pot invata sa-si intimpine haptonomic copilul la venirea lui pe lume. Aceasta nu inseamna ca nasterea va fi mai putin dureroasa - insa durerile vor fi mai usor de suportat - daca femeia se concentraza asupra copilului, iar musculatura abdominala si tesuturile perineale vor fi moi si elastice. Daca nasterea nu avanseaza, deoarece pozitia capului fetal nu este optima, mama poate sa incerce o corectura a pozitiei: 'Vino putin inapoi' spun mainile ei. Teama de a nu manipula copilul este nejustificata. Copilul este dascalul - spun specialistii. El arata foarte clar ceea ce ii place si ce nu. Astfel, parintii invata de pe acum sa-I respecte personalitatea, iar acest lucru constituie o experienta benefica pentru copil.

Tatilor li se cere o delicatete si o grija cu totul speciale. Daca vor sa fie aproape de copil, ei trebuie sa-l atinga inca dinainte de a se naste, prin pielea si corpul viitoarei mame.

Pe copiii asistati haptonomic la nastere, contactul anticipat cu lumea exterioara si atentia care li se acorda ii face mai puternici. Parintii isi cunosc copilul cu mult timp inainte de venirea lui pe lume, ceea ce avantajeaza evolutiea unor etape ulterioare nasterii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1762
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved