Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


MESAJE PROTECTOARE CARE NE OTRAVESC VIATA: DEVIZELE

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Factorii generatori de stres in organizatii, teoriile conflictualiste si modalitati de gestionare a stresului in aceste organizatii
Limbajul verbal de la serviciu
ASCULTAREA
COMUNICAREA ASERTIVA
INTERVIUL
COMPORTAMENT - PSIHISM - COMUNICARE
Comunicarea organizationala - Tipurile comunicarii organizationale
PREGATIREA UNEI EXPLICATII
Stilul si trasaturile lui
INTELIGIBILITATEA VORBIRII

MESAJE PROTECTOARE CARE NE OTRAVESC VIATA: DEVIZELE

(DRIVERS SAU MESAJE DE CONSTRANGERE)Vom continua sa descoperim elementele care contribuie la modelarea personalitatii noastre si care se dovedesc extrem de ambivalente: devizele.

Acestea sunt mesaje transmise in general de Starea de Parinte a stramosilor nostri cu scopul de a ne modela Copilul Adaptat.

Si, ca sa fim foarte precisi, trebuie sa spunem ca aceste mesaje se inscriu de asemenea in propriul nostru Parinte (cu scopul de a le retransmite la randul nostru ca sa incercam sa modelam Copilul Adaptat al celor care ne inconjoara).

Despre ce este vorba?

Observati-o pe Jacqueline: in orice moment al zilei, ea le surade celor pe care ii intalneste. Ca secretara, se grabeste sa-i indeplineasca dorintele (pe care si le inchipuie ea) sefului ei. li intampina pe ceilalti ca pe niste printi. Ca si cand o voce i-ar spune de multa vreme: „Fa-le placere celorlalti, arata-ti devotamentul!”.

Observati-l pe Philippe: el indeplineste cererile patronului sau accentuand faptul ca va trage din greu ca sa-i execute ordinele. Ca si cand o voce i-ar sopti: „Arata-i ca faci un efort!”.

Observati-l pe Didier: intotdeauna alearga, pleaca cu intarziere ca sa se poata „grabi” pe drum. Este ca iepurele din cartea „Alice in tara minunilor”. Ca si cum o voce i-ar sopti continuu: „Grabeste-te!”.

Observati-l pe Marcel: vorbeste foarte rar despre el insusi si prefera sa stea retras, in afara de zilele de sarbatoare cand - in mod exagerat - face pe nebunul. Ca si cand o voce i-ar sopti: „Arata ca esti puternic!”.

Observati-l pe Robert: verifica de zeci de ori daca totul este in ordine in legatura cu conferinta pe care o va tine. Cand vorbeste, explica cuvintele (pe care le considera el) dificile. Ca si cand o voce i-ar sopti: „Fii perfect!”.

Dar voua, in special cand situatia este incordata, ce va sopteste „vocea” sa faceti ca sa aplanati lucrurile?

Cele cinci devize pe care le-am citat in exemplele de mai sus exista cu adevarat in mintea noastra. Sunt „mesaje” inregistrate in mintea noastra, de unde vor interveni ca niste „voci” care ne dicteaza ce comportament sa adoptam fata de ceilalti, ca sa facem fata imprejurarilor „stresante” din viata noastra.

Mesaje Parinte care sunt literalmente „gravate” in Starile de Parinte ale Eu-lui - ca norme - si in Starile de Copil (Adaptat) ca un comportament reflex.

Supunandu-ne acestor devize, noi ne (super)adaptam directivelor celor mai in varsta decat noi.

Taibi Kahler, un tranzactionalist di n a treia generatie, a publicat in 1970 un prim articol referitor la devize.

In engleza - Kahler este american - el a botezat aceste „mesaje” foarte deosebite cu numele de drivers, a caror traducere literala ar fi „mesaje conducatoare”. Oare ca efect al vechii psihologii europene - mult mai dornica sa studieze limitele si abaterile psihicului omenesc - sa fi ales tranzactionalistii francofoni expresia mesaje constrangatoare?

Caracteristicile devizelor

Fii perfect

Semnificatie: este mult mai bine sa faci totul perfect (sa nu faci nimic la voia intamplarii, sa iei in consideratie orice amanunt)

Comportament sub influenta acestui mesaj, un individ traieste cu teama de a nu uita ceva, reia lucrurile de mai multe ori, este

incordat, incearca sa controleze tot ce se intampla. Munceste ca un „adevarat hamal”, fiind foarte exigent cu ceilalti.

Convingere eronata si distructiva: O fiinta omeneasca poate sa faca lucrurile perfect.

Fa placere

Semnificatie: este preferabil sa fii in relatii bune cu ceilalti, si de aceea arata-le ca esti devotat, amabil, gentil.

Comportament sub influenta acestei devize, un individ actioneaza ca sa-i satisfaca pe ceilalti, chiar daca face lucruri care nu ii convin, chiar daca mai tarziu va regreta. Renunta la multe lucruri ca sa nu ii deceptioneze pe ceilalti. Nu indrazneste sa refuze, sa spuna „NU”, poate sa prezinte deformat realitatea doar ca sa nu fie dezagreabil.

Convingere eronata si distructiva: exista un mod de a le face tuturor pe plac.

3. Straduieste-te mai mult

Semnificatie: este important sa arati ca te straduiesti cu inversunare.

Comportament sub influenta acestei devize, un individ considera ca eforturile pe care le face ca sa realizeze ceva sunt cele mai importante lucruri. Va ajunge sa complice totul, vrea sa fie compatimit, este usor nervos, adica agitat. Se comporta uneori ca un adevarat rebel (este foarte repede „impotriva”)

Convingere eronata si distructiva: o persoana care „se straduieste din rasputeri” sfarseste intotdeauna prin a reusi.

Fii puternic sau Nu arata nimic (din ceea ce simti sau gandesti)

Semnificatie: este de preferat sa fii neincrezator in privinta celorlalti.

Comportament sub influenta acestei devize, un individ va fi toarte rezervat (nu arata nimic din ceea ce simte - si chiar destul de des din ceea ce gandeste). Poarta o masca chiar si atunci cand se bucura. Isi poate asuma de asemenea riscuri enorme.

Convingere eronata si distructiva: este important sa lasi impre­sia ca esti puternic.

Grabeste-te

Semnificatie: este de preferat sa mergi repede (sau sa pari grabit) decat sa pierzi vremea.

Comportament alearga, se agita, deplaseaza mult aer in jurul sau (din cauza miscarilor pe care le face si a modului sau de a vorbi), doreste sa-i antreneze si pe altii in acest vartej, masoara camera in lung si-n lat; tonus instabil: obosit - dinamic - obosit - dinamic - intarzie ca sa fie obligat sa alerge.

Convingere eronata si distructiva: nu faci lucrurile bine decat daca le faci repede.

Asa cum am mai spus, aceste devize au incontestabil un caracter pozitiv: intr-o situatie incordata, delicata sau de stres, ele sunt ca un colac de salvare. Ele ne arata „cum sa actionam”. Durata de actiune a unei devize poate ti scurta, dar constatam ca aceeasi persoana o poate relua mai tarziu.

Orice om aplica pe parcursul vietii toate devizele (in functie de imprejurari si de evolutia personala), dar numai una sau doua dintre ele sunt dominante.

 


Modul de aplicare a acestor devize variaza in functie de per­soana si de imprejurari: ca sa facem placere cuiva procedam diferit intr-un mediu favorabil sau intr-un mediu defavorabil.

Consideram ca aspectul cel mai negativ al devizelor consta in faptul ca il impiedica pe individ sa reactioneze in anumite imprejurari, ca il opreste sa reactioneze fata de unele persoane intr-o maniera destinsa - neindraznind sa fie el insusi - si, in acest caz, devin o frana serioasa in dezvoltarea si evolutia personala.

Si aceasta cu atat mai mult cu cat devizele creeaza iluzia foarte raspandita ca ele sunt solutia multor probleme de viata. Iar in functie de deviza dominanta din mintea individului in momentul unei discutii (la un cocteil, de exemplu) il vom auzi spunand ca lumea, guvernele, lucrurile ar merge mai bine daca

toti ar ti mai amabili (Fa placere);

oamenii nu ar pierde atat de mult timp (Grabeste-te);

oamenilor nu le-ar fi teama sa taca un mic efort (Straduieste-te mai mult);

oamenii nu s-ar lasa in voia impulsurilor si sentimentelor lor (Fii puternic);

oamenii ar reflecta mai mult (Fii perfect).

Este important sa precizam ca cele cinci devize sunt induse fiecarui individ, insa nu sunt repartizate in mod egal.

Distribuirea devizelor in mintea lui Pierre

Distribuirea devizelor in mintea IulieiTEST DE EVALUARE

In situatiile urmatoare, René actioneaza dominat de o

deviza. Puteti sa o recunoasteti?

Fii perfect

Fa placere

Straduieste-te mai mult

Fii puternic

Grabeste-te

Isi reciteste de trei ori referatul.

Ii surade totusi patronului care tocmai i-a facut observatie.

Conduce cu 140 km pe ora pe autostrada Pentru ca a plecat prea tarziu de acasa.

Spune:,,Am incercat de nenumarate ori pana mi-am dat seama despre ce este vorba”.

Se abtine sa planga la inmormantarea prietenului sau, Jean.

Il auzim facand,,aaa in cursul unui interviu.

Face nenumarate paranteze, chiar si atunci cand vorbeste.
Nu schiteaza nici un gest intr-o sedinta in care este criticat

Dupa un seminar, se repede la bar ca sa ofere de baut colegilor sai.

O pune pe secretara sa reinceapa de mai multe ori o scrisoare.

CORECTAREA COMENTATA A TESTULUI

Fii perfect.

Fa-le placere altora. Intr-adevar, sa zambesti dupa ce ai fost admonestat este un semn al devizei. „Fa-i placere celuilalt”, cu prioritate fa-l sa se simta bine in adancul sufletului sau. Berne numeste acest suras sau, atunci cand este vorba in mod clar de ras, „rasul spanzuratului” prin analogie cu spanzuratii din Londra, pe care multimea se ducea sa-i vada si cand acestia - spanzuratii - se prefaceau ca se bat, pentru a face lumea sa rada, chiar inainte de a muri. Aceste lucruri se petreceau la sfarsitul Evului Mediu.

Grabeste-te.

Fa un efort. Persoana respectiva, sub influenta acestei de-vize, considera ca este foarte important sa-si demonstreze bunavointa si eforturile pe care le-a facut.

Fii puternic. Nu arata nimic din ceea ce simti.

Acele „a a a” sunt un mesaj inconstient care demonstreaza ca faci un efort.

Fii perfect. Sub influenta acestei devize, persoana respectiva adauga explicatii suplimentare. Paranteze verbale sau scrise.

Fii puternic.

Aceasta situatie descrie combinarea aproape simultana a devizelor Grabeste-te si Fa placere.

Fii perfect.

PENTRU CEI CARE DORESC SA STIE MAI MULTE

Pe baza acestor descoperiri, T. Kahler a construit un modei tipologic de personalitate, pasionant si original fara indoiala, dar care nu intruneste votul unanim al tranzactionalistilor. Fiind extrem de practic, acest model cunoaste - sub denumirea de Process Communication1 - un succes de netagaduit in lumea afacerilor.

In aceasta lucrare, ne vom multumi sa amintim doar aspectele pe care le-a retinut propria noastra practica drept aspecte deosebit de pertinente.

Primul punct extrem de apreciat de catre participantii din cadrul organizatiilor este selectia pe care Kahler a facut-o pentru modelul sau format din cinci tipuri de tranzactii pozitive pe care le numeste cele cinci canale de comunicare:

Canalul 1 - „Interuptiv” (tranzactie Parinte Normativ - Copil) a carui utilizare este relativ limitata la salvarea celuilalt:

exemplu: Atentie! (subinteles, sa nu te ranesti)

Canalul 2 - Directiv (tranzactie Parinte Normativ - Adult) exemplu: Fa-mi cinci copii dupa asta.

Canalul 3 - Informativ (tranzactie Adult - Adult) exemplu: Unde este dosarul Martin?

Canalul 4 - Binevoitor (Grijuliu) (tranzactie Parinte Binevoitor - Copil)

exemplu: Ce treaba frumoasa ai facut, Dupont!

Canalul 5 - Emotiv - Reactiv (tranzactie Copil - Copil)

exemplu: Grozav! Este pauza! Vino sa bem o cafea.

Inca un lucru destul de pertinent: Kahler - cu concursul lui P. Ware - observa ca anumite persoane ‚prefera” anumite canale de comunicare si ca aceasta preferinta merge mana in mana cu deviza dominanta a persoanei respective.

Va reamintim — vom intelege astfel mult mai bine de ce Kahler a ales acesti termeni ca acest model este destinat in special organizatiilor:

Workaholic (cel care munceste din rasputeri) este dominat de deviza Fii perfect si se inscrie in Canalul 3.

Reactor (Reactiv) este dominat de deviza Fa placere si se inscrie in Canalul 4.

Dreamer (Visatorul) este dominat de deviza Fii puternic si se inscrie in Canalul 2 (ca receptor) si in Canalul 3 (ca emitator).

Rebel (Rebelul) dominat de deviza Fa efort si se inscrie in Canalul 5.

Promoter (Promotor) pentru sine insusi poseda toate cele 5 devize fiind superadaptat la toate Canalele (Este un cameleon).

In modelul sau complet, Kahler mai propune si un Persister (Persistent — Militant) care combina devizele Fii perfect si Fii puternic, inscriindu-se in Canalul 3.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 800
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site