Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


RELATIILE PUBLICE SI DOMENIILE ADIACENTE

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai micRELATIILE PUBLICE SI DOMENIILE ADIACENTE

PR SI JURNALISM

Obiective:Jurnalistii sunt angajati de catre organizatiile mass media pentru a strange si selectiona informatii in scopul diseminarii de informatii si stiri obiective. Astfel, comunicarea este in acest caz un scop in sine. In relatii publice insa, comunicarea este doar o componenta a activitatilor, un mijloc pentru atingerea scopului care poate fi influentarea, informarea, schimbarea de perceptii, etc. Profesionistii de PR nu sunt reporteri obiectivi ci avocati ai unei cauze sau organizatii.

Categorii de public:

Jurnalistii se adreseaza in principal audientei de masa care prin definitie este extrem de larga si nu foarte clar definita pe cand oamenii de relatii publice creaza mesaje in urma unor cercetari si analize amanuntite menite sa defineasca si sa segmenteze audienta pentru a tinti mesajele.

Canalele:

Marea majoritate a jurnalistilor, prin natura meseriei, comunica printr-un numar limitat de canale, toate mass media. Profesionistii de PR au la dispozitie, pe langa un mix de canale mass media, un numar foarte mare de alte posibilitati de comunicare cum ar fi evenimentele speciale, direct mail, postere, sponsorizari, etc.

PR SI ADVERTISING

In engleza exista o distinctie foarte clara intre termenii ce definesc rezultatul muncii de relatii publice (publicity) si a celei de advertising (advertisigng). Astfel cuvantul "publicity" denumeste informatiile despre o persoana, organizatie, produs sau eveniment transmise prin intermediul mass media fara plata si menite sa atraga atentia publicului in mod favorabil. Publicity este rezultatul activitatilor de relatii publice si din momentul difuzarii de catre organizatie poate suferi multiple modificari inainte de publicare. Advertising este mesajul publicat exact asa cum l-a difuzat organizatia intr-un spatiu platit.

O seama de alte diferente vin sa intregeasca aceasta    imagine :

Advertising-ul merge in mare parte pe canalele mass media, pe cand relatiile publice apeleaza la o multitudine de alte modalitati cum ar fi interviurile, evenimentele speciale, sponsorizarile, comunicatele de presa, etc.Adeverting-ul se adreseaza cu precadere audientelor externe (consumatorii) pe cand PR-ul se adreseaza atat publicului extern (consumatori, investitori, furnizori, lideri de opinie, etc.) cat si publicului intern (angajatii)

Advertising-ul si relatiile publice nu se exclud ci se sprijina. Advertising-ul este menit sa vanda produse si servicii, iar relatiile publice au ca scop crearea unui mediu in sensul cel mai larg al cuvantului in care organizatia sa poata activa in conditii optime.

Costurile de publicitate sunt foarte ridicate pe cand costurile de PR sunt mult mai reduse.

Advertisingul este perceput clar ca avand intentia de a vinde pe cand informatiile transmise prin relatii

publice tind sa beneficieze de o perceptie presupus  obiectiva .

CUM SPRIJINA PR EFORTURILE DE MARKETING

Philip Kotler, profesor de marketing si autor al unor carti fundamentale in acest domeniu spune ca PR-ul este cel de-al 5-lea P din strategia de marketing (cei 4 P sunt produsul, pretul, piata si promovarea). El spunea ca : " relatiile publice se construiesc in timp, dar in momentul in care devin active pot propulsa o companie pe piata". Astfel, relatiile publice pot asigura un suport foarte bun eforturilor de marketing : pot oferi credibilitate si obiectivitate eforturilor de publicitate conventionala, pot pozitiona organizatia ca o sursa de informatii demna de incredere referitor la anumite produse si servicii, pot oferi o metoda ieftina de popularizare a produsului, poate propulsa pe piata un produs minor ce nu beneficiaza de bugete mari de marketing, poate starni curiozitatea potentialilor consumatori, etc.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1051
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved