Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Regulile comunicarii orale

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ASCULTAREA ACTIVA SI ASCULTAREA EMPATICA
Contactarea si invitarea
Zvonul in randul maselor. Drumul catre criza
Persuasiunea la nivel de masa
RADIOGRAFIEREA INTERRELATIILOR UMANE
COMUNICAREA TACTILA
COMUNICARE SI LIMBAJ - COMUNICAREA VERBALA SI NONVERBALA
Stiluri Functionlale
COMUNICAREA - INTRE TERAPIE SI INTERRELATIE
Diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj - Limbajul si dezvoltarea lui


Regulile comunicarii orale

A vorbi bine, inseamna a utiliza multiple competente in plan psiho-social si presupune respectarea a trei reguli de baza:a te pregati sa vorbesti (prin DESCHIDERE, INVATARE);

a fi pregatit sa vorbesti (prin CONTINUITATE, PROIECTAREA CUVINTELOR INAINTE DE ROSTIRE);

a sti sa asculti (prin RECUNOASTERE, INTELEGERE).

Finalitatile comunicarii orale

Potrivit acestor reguli - in plan teoretic - in cadrul unei expuneri orale reusite se urmaresc:

Sinceritatea si naturaletea exprimarilor - se traduce prin a fi Noi insine in orice situatie. Nesinceritatea sau lipsa de incredere in sine se observa de cele mai multe ori (rigiditatea in discutii, simularea cunoasterii depline, folosirea unor cuvinte nefamiliare, stangacia gesticulatiei etc.). Folosirea unui ton prietenesc ajuta, totodata, in stabilirea unei relatii optime ca dinamica a mesajului.

Acuratetea si claritatea exprimarilor - ca sa fim intelesi cu adevarat este necesar sa comunicam ceea ce dorim intr-un mod simplu (dar nu simplist - reducand prea mult mesajul pe care vrem sa-l transmitem ajungem sa-l transformam intr-un alt mesaj) si clar (nereduntant - nerepetitiv). In acelasi timp este recomandat ca auditoriul sa poata auzi fara dificultati sau efort mesajul care este transmis.

Acuratetea, reclama folosirea, in primul rand, a propriului limbaj cu care suntem familiarizati iar claritratea implica si o bogatie suficinta a vocabularului propriu printr-o continuitate a adaptarii si invatarii si, totodata, printr-o exprimare adecvata a ceea ce rostim.Cateva idei:

tineti seama mereu de mesajul pe care vreti sa-l transmiteti si de auditoriul care-l asculta,

luati in considerare locul (sala de curs, birou etc.) si contextul (ce cunoaste si ce nu cunoaste interlocutorul) in care transmiteti mesajul,

reflectati daca fiecare fraza pe care o folositi va ajuta asupra finalitatii pe care o urmariti.

Empatia - exprima intelegerea nedisimulata a celuilalt. Ca sa fim amabili (indiferent de starea noastra psihica - pozitiva sau negativa) trebuie sa fim empatici - sa ne punem in situatia celor care ne asculta si care nu sunt cu nimic 'vinovati' de propriile noastre stari sufletesti.

O comunicare eficienta presupune nu numai pregatire formala ci si intelegerea a ceea ce simte auditoriul (iar cel mai simplu mijloc de a constientiza acest lucru este scenariul prin care ne situam in ipostaza inversa).

Exista posibilitatea de a fi empatici ca proiectare - inaintea unei comunicari importante este necesar sa constientizam ceea ce simtim (care este starea de spirit in care ne aflam) si pe urma este esential sa rationam asupra posibilei stari de spirit a celui (celor) care asculta (cum vor receptiona mesajul transmis?) si, totodata, avem posibilitatea de a fi empatici prin adaptare, prin observarea si analizarea concreta a atentiei, a reactiilor, a mesajului nonverbal sau verbal care este emis de catre auditor (care este cauza reactiilor pozitive sau negative?).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5217
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site