Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Teoria Comunicarii -DOSAR APLICATII-

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micSCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE

FACULTATEA DE COMUNICARE SI RELATII PUBLICE " DAVID OGILVY"Profesor universitar doctor:VASILE TRAN

Lector universitar drd. :IRINA STANCIUGELU

Teoria Comunicarii

-DOSAR APLICATII-

Aplicatia 1:

Elaborati variante de text cu un continut dintr-un domeniu ce va este familiar, variante care sa reflecte urmatoarele stiluri de comunicare:

a)     Familiar;

b)     neutru;

c)     stiintific;

d)     publicistic;

e)     administrativ;

f)       de comunicare manageriala.

a)     Familiar:

Noroace, X! Ai vazut, mosule, ce au facut cei de la COMPANY SRL? Ne-au

anulat contractele de transport, din cauza accidentului de ieri, ca cica nu vor sa se riste sa se mai repete treaba asta inca o data. De parca poti sa planifici accidentele. Asta e! I-am pierdut, nu mai avem ce face.

b)     Neutru:

Salut, X! Ai aflat ce au facut cei de la COMPANY SRL? Ne-au anulat

contractele de transport din cauza accidentului in care a fost implicat ieri camionul care le transporta marfa. Nu mai vor experiente din astea.

c)      Stiintific:

Buna ziua, X! Ai aflat de rezilierea contractelor de transport cu cei la

COMPANY SRL? Datorita deraparii camionului in care se afla marfa lor, au decis sa apeleze la alta firma, mentionand ca nu sunt satisfacuti de serviciile pe care noi le oferim.

d)     Publicistic:

Vasilescu Ion, soferul camionului care transporta marfa celor de la COMPANY

SRL, a pierdut controlul asupra vehiculului, intrand cu viteza intr-o curba stransa. Astfel, camionul s-a rasturnat in santul de pe marginea drumului. Marfa a fost compromisa in proportie de 70%, iar camionul a suferit avarii serioase. Soferul se afla in spital, iar starea sa este stabila. Ca urmare, cei de la COMPANY SRL au cerut rezilierea contractelor incheiate cu noi.

e)     Administrativ:

X, prin prezenta iti aduc la cunostinta ca, datorita incidentului de ieri in care

a fost implicat camionul firmei noastre, beneficiarul marfii transportate a dispus rezilierea contractelor incheiate intre firma noastra si ei.

f)        Comunicare manageriala:

Buna ziua, X. Tin sa te anunt pe aceasta cale ca cei de la COMPANY SRL au

decis sa anuleze toate contractele de transport existente, ca urmare a celor intamplate ieri cu camionul nostru.

Aplicatia 2:

"Un lider eficient trebuie sa fie un lider comunicativ". Dati un exemplu concret care sa sustina aceasta afirmatie.

"Un lider eficient trebuie sa fie un lider comunicativ".

Sa fii un manager bun nu inseamna doar sa dai ordine si sa tii prelegeri, asa cum si-ar imagina unii (in necunostinta de cauza), ci multa munca si responsabilitate. Liderul este o persoana cu abilitate de a anticipa anumite actiuni sau tendinte, de a-si pune in practica ideile si, lucrul cel mai important, de a reusi sa transmita si celorlalti viziunea sa.

Un lider trebuie sa stie sa medieze intre membrii echipei si sa creeze atmosfera necesara in care subalternii sa-si poata exprima liber parerile. Domeniul in care ne desfasuram activitatea este unul foarte stresant si mereu trebuie sa fii la curent cu ce se intampla pe teren, termenele-limita ,si mai ales respectarea acestor termene, fiind ceva la ordinea zilei. Important pentru un lider este sa poata transmite feed-back intr-o maniera in care sa nu jigneasca pe cineva.

Un feed-back consistent venit din partea liderului ii va ajuta pe membrii echipei sa inteleaga mai bine ce asteptari are de la ei, unde si ce anume au gresit, dar si cum trebuie sa continue mai departe munca. El trebuie sa isi asume raspunderea si pentru lucrurile neplacute si dure.

Liderul stabileste teluri clare, da indrumari precise, ofera feed-back asupra performantelor angajatilor.

In mod surprinzator insa, foarte putini lideri sunt capabili sa dea instructiuni clare si concise. Acesti lideri nu pot fi considerati eficienti deoarece comunicarea dintre echipa si lider nu se poate realiza. Ori, fara aceasta comunicare, este practic imposibil sa iti dezvolti o echipa eficienta si sa obtii rezultatele dorite, deoarece lipsa comunicarii duce la aparitia unui "zid" intre manager si propria lui echipa, izolandu-i pe unii de ceilalti. Nestiind care sunt problemele din interiorul echipei, iti va fi mult mai dificil sa obtii cele mai bune rezultate. In cadrul echipei pe care o conduc, incerc pe cat de mult posibil sa fie o atmosfera cat mai putin tensionata, in care fiecare sa se simta bine si sa isi faca treaba cat de bine pot.

Aplicatia 3:   

Identificati situatii de comunicare in care schimbarea opiniei receptorului corespunde celor trei procese identificate de Kelman. Identificati variabile care contribuie la intarirea acestor efecte. Realizati pe baza acestei analize un comentariu al situatiilor de comunicare identificate.

Conformarea:

O discutie intre sot si sotie. Aceasta ii reproseaza ca, desi au hotarat de comun acord sa renoveze casa, el cauta sa se sustraga de la unele activitati, preferand sa-si ocupe timpul cu alte lucruri. Pentru a nu provoca o discutie aprinsa, el promite schimbarea acestei stari de fapt, cu o implicare mai activa din partea lui.

Identificarea:

Un tanar doreste sa intre intr-un grup select. Un amic, ce face deja parte din acel grup, ii spune ca, pentru a deveni membru, trebuie sa adopte un anumit comportament, o anumita tinuta, tunsoare, etc. Deoarece individul doreste sa fie acceptat, se conformeaza acestor cereri.

Internalizarea:

Un individ supraponderal merge la medicul sau fiindca are dureri la coloana. Doctorul ii face o trimitere la un cabinet de gimnastica medicala, iar apoi abordeaza problema obezitatii. Pacientul este intrigat, neintelegand de ce doctorul face referire la felul in care arata. Acesta ii explica faptul ca o greutate mai mare decat cea normala duce la numeroase probleme de sanatate, printre care si cea de care sufera el. In urma explicatiilor primite de la medic, pacientul considera ca va fi mai bine pentru el daca va urma sfaturile medicului privitoare la scaderea in greutate.

Aplicatia 4:

Dati exemple de emisiuni TV, radio, articole de presa, articole de revista, al caror

Emisiunile ce pleaca de la presupozitiile amintite in curs sunt "Ciao, Darwin!", "Kensky Show", "Monica". Aceste emisiuni se adreseaza unui public slab pregatit din punct de vedere cultural. Au la baza ideea de a distra si relaxa telespectatorii, fara a provoca o suprasolicitare a intelectului. Prin cazurile prezentate cauta sa socheze, pastrand astfel viu interesul publicului. Emisiunile sunt dinainte regizate, nu prezinta in nici un fel reactii spontane, iar invitatii sunt indrumati sa raspunda astfel incat sa provoace ilaritate. Efectele pozitive pe termen scurt pot fi relaxarea si distrarea. In ceea ce priveste efectele negative, unul dintre ele ar fi cultivarea lipsei de bun simt, comoditatea, ipocrizia. Pe termen mediu ele provoaca un blocaj mental si o reactie de respingere a tot ceea ce tine de cultura si de bun simt. Pe de alta parte, rolul televiziunilor nu mai este si nu trebuie sa fie unul cultural si de educatie, ele reprezentand un produs economic care trebuie sa fie profitabil si care trebuie sa se adreseze unui anumit public tinta astfel incat sa nu inregistreze pierderi.   

In schimb, emisiuni precum "Idei in libertate", "Agenda Politica", "Profetii despre trecut" prezinta adevaratele personalitati contemporane, ce pot fi considerate repere ale societatii actuale. Se dezbat subiecte de interes major ale societatii in care traim. Pe termen mediu prezinta informatii generale privind cultura societatii, personalitati ale acesteia, precum si dezvoltarea spirtului critic.

Aplicatia 5:

Gasiti exemple de comunicare in care efectele influentei sunt limitate de functionarea sistemului comunicational in sensul amintit mai sus. Identificati efecte pozitive si negative ale acestei limitari.

1. Satul X din Muntii XYZ se afla intr-o zona greu accesibila, motiv pentru care aici nu exista electricitate. Satenii sunt in marea lor majoritate batrani, trecuti de 65 de ani. Sunt persoane care o viata intreaga au trait in acelasi sat, cunoscand aceeasi oameni. Singurul lucru care-i leaga de "lumea din afara" este postasul care deserveste acest sat. Oamenii au mare incredere in el, cunoscandu-l de multi ani. Faptul ca el e singurul care le poate furniza informatii despre ceea ce se mai intampla in lume a facut ca acesta sa se bucure si de un oarecare prestigiu in randul lor.

In acest caz este vorba de un monopol al sursei de comunicare, monopol dublat de prestigiu si de credibilitate.

Un efect pozitiv ar fi acela ca satenii nu sunt "bombardati" zilnic cu stiri inutile, ca viata lor nu este tulburata din exterior. Insa, in cazul in care ei ar parasi satul, din cauza lipsei de informare, ar fi total nepregatiti pentru un contact direct cu viata agitata a oraselor.

Aplicatia 6:

Caracterizati modul de comunicare in cadrul unui grup de munca pe care il cunoasteti bine. Comentati eficienta sau noneficienta acestuia.

Grupul de munca este format din 5 persoane. Orice decizie luata la nivelul top-management-ului, si care priveste grupul de munca, este transmisa prin intermediul liderului fiecarui membru in parte. Aceasta informatie are un caracter formal, mesajul fiind scurt si la obiect.

In mediul de lucru, comunicarea are loc dupa anumite reguli bine definite de catre grup si se incearca, pe cat posibil, eliminarea a cat mai multor neclaritati si divergente.

Liderul grupului face o evaluare periodica asupra eficientei modului de organizare si de lucru.

In cadrul sedintelor, comunicarea este de tipul retelei in cerc. Se discuta pe marginea problemelor aparute pe parcurs si se cauta de comun acord rezolvarea acestora.

Modul liber, fara restrictii, in comunicare, creeaza un climat de lucru degajat, fara presiuni si incorsetari de ordin formal. Tinand cont ca este un job extrem de solicitant din punct de vedere psihic, consider ca acest mod de lucru, fara presiuni venite din partea colegilor, este prielnic.

Aplicatia 7:

Discutati avantajele unei discutii presedinta din punctul de vedere al celui care o coordoneaza. In ce situatii o astfel de discutie nu este recomandata?

Discutiile presedinta pot avea avantaje si dezavantaje atat pentru coordonator, cat si pentru cei implicati.

Din punctul de vedere al celui care o coordoneaza, avantajele ar fi: familiarizarea participantilor cu problemele ce vor fi discutate si culegerea de informatii de la acestia. Vorbind cu participantii, poate afla lucruri pe care el le-a trecut cu vederea. De asemenea, acestia il pot ajuta la stabilirea agendei de lucru.

Un dezavantaj ar fi faptul ca cei implicati si-ar putea pierde interesul in legatura cu acea sedinta sau ar veni cu idei formate. De asemenea, ar putea sa nu afle informatii noi de la acestia si sa faca risipa de timp.

Aplicatia 8:

Identificati campanii de comunicare publica realizate in Romania; comentati subiectul acestor campanii si modul de realizare.Propuneti trei subiecte pentru care credeti ca este necesara realizarea unor campanii de comunicare publica. In limita cunostintelor pe care le detineti, incercati sa elaborati o strategie de campanie pe aceste subiecte.Campaniile de comunicare publice s-au indesit tot mai tare in mediul mass media romanesc.

Campaniile de comunicare publica au aparut mai tarziu in Romania decat in restul Europei. Cum era si normal, ele au incercat sa combata cele mai frecvente probleme cu care se confrunta societatea romaneasca. Principala strategie folosita a fost aceea de a soca. Printre aceste campanii se numara campania impotriva abuzului asupra minorilor ( "Eu nu o sa bat niciodata covoare, pentru ca le doare"), cea impotriva traficului de carne vie,    impotriva discriminarii persoanelor cu handicap etc. Toate aceste campanii au incercat sa sensibilizeze publicul, sa il faca sa se gandeasca de doua ori. Multi au fost impresionati de tragedia copilasului care se uita pe geam la covorul ce este scuturat de praf, si este atat de traumatizat de drama pe care o traiste el, incat promite sa nu bata niciodata nici macar covoare; probabil ca fetele care vroiau sa plece ca dansatoare pentru a face rapid bani multi au stat de doua ori pe ganduri dupa rasul sinistru al celor patru "pesti" care stateau la masa incercand sa formuleze un mesaj cat mai apetisant in speranta de a atrage cat mai multe fete in capcana;

Desi au existat campanii pe aceasta tema, consider ca este nevoie sa se insiste mult mai mult pe tema consumului de droguri. Probabil ca o strategie mai buna ar fi sa se arate neputinta pe care o provoaca consumul de droguri. Personal, as regiza o reclama de genul: un tanar intr-o camera semi-intunecata, ce se clatina dintr-un colt in altul cu mana intinsa incercand sa atinga prietenii pe care ii avea inainte, slujba, masina.dar toate nu sunt decat miraje.pentru ca le-a pierdut pe toate.pentru o planta, o pastila, o seringa.pentru ca a fost prea slab "sa spuna nu!" Sloganul ar fi: "chiar credeai ca totul ramane neschimbat?!"

O alta campanie pe care o consider necesara este o campanie in care care sa li se arate adolescentilor (si nu numai lor) ce inseamna sa faci un copil pe care nu il vrei. Asemenea "campanii" au fost sustinute numai de producatorii de prezervative, pentru a-si vinde produsul (" faci ce vrei, dar stii ce faci?"). Statul insa nu imi amintesc sa fi sustinut vreodata o asemenea campanie. Pentru ca e un subiect foarte vast, as impartii campania pe cazuri: cazul in care tanara face avort si as prezenta consecintele avortului, cum poate traumatiza pe viata sau cum poate duce la imposibilitatea de a mai face copii; cazul in care tanara pastreaza copilul, dar il duce la orfelinat si simte ca si-a abandonat o parte din suflet, sau cazul in care il pastreaza, dar nu este pregatita pentru acest copil si cel mai probabil ajunge sa distruga viata amandurora.

Aplicatia 9:

Sunteti de acord cu punctele de vedere exprimate in acest text? Argumentati-va pozitia intr-un eseu de maxim o pagina si jumatate.

Oamenii au comunicat dintotdeauna. In ceea ce priveste comunicarea prin imagine ca parte a unui intreg sistem de comunicare, putem spune ca a aparut chiar inainte de folosirea limbajului articulat. Oamenii au tinut sa-si exprime gandurile atat fata de semenii lor, cat si fata de stramosi sau urmasi, prin picturi rupestre sau sculpturi inca din cele mai vechi timpuri. Exista peste tot in lume reprezentari grafice, ilustrand scene de vanatoare sau de ritualuri, statuete si alte obiecte de cult care pot reprezenta incercari de comunicare ale omului cu divinitatea sau chiar si cu semenii sai.

Acest tip de comunicare a avut dintotdeauna un impact foarte puternic asupra receptorului datorita unei reproduceri mai usor de inteles a lumii reale, a anumitor fapte si intamplari, aceasta realizandu-se intr-un mod concis si la obiect. Mai tarziu, in istoria omenirii, comunicarea prin imagine s-a orientat pe principiile artistice, culminand in perioada Renasterii cu realizarea unor opere de arta nepretuite.

In a doua jumatatea secolului XIX s-a inventat fotografia, aceasta fiind prima forma de captare a realitatii.

Tot la sfarsitul acestui secol au avut loc primele spectacole de imagine in miscare, consemnand nasterea cinematografiei.

La sfarsitul anilor 30 s-au efectuat primele transmisii de televiziune alb-negru, pentru ca, mai apoi, prin anii 60, televiziunea sa fie deja color.

In zilele noastre, comunicarea prin imagini este prezenta la tot pasul, lumea noastra fiind de neconceput fara televiziune, cinematografie, fotografie publicistica, publicitate etc. Cofruntandu-se cu o lipsa tot mai mare de timp, omul modern este nevoit, in acelasi timp sa aiba un acces cat mai rapid si mai direct la informatie. De aceea, informatia vizuala are cel mai mare impact, ea fiind poate cea mai la indemana dintre informatiile posibile.

Pe langa acest aspect, putem spune ca sta in natura umana ca omul sa evalueze mult mai corect o anumita intamplare sau caracteristicile unui anumit obiect atunci cand acesta are o reprezentare in imagini a respectivelor fapte sau caracteristici. Cu alte cuvinte ii este relativ greu sa creada ceva pana nu vede. Putem spune ca omul devine in zilele noastre mai insetat de imagine ca niciodata, si ca motivul pe care copiii il invoca, atunci cand refuza sa citeasca o carte, si anume, ca nu o fac pentru ca nu are poze, devine valabil si pentru omul matur din zilele de azi. Orice publicatie, pentru a-si putea atrage publicul, trebuie sa fie insotita de imagini atragatoare, de coperti care sa fie in intregime alcatuite din imagini, cu un impact foarte mare. Orice emisiune TV trebuie sa contina imagini cat mai iesite din normalitate, pentru a garanta o audienta cat de cat rezonabila.

Este de neconceput, de exemplu, promovarea unui lider politic fara a-i prezenta publicului imaginea acestuia in toate locurile posibile si prin toate caile de comunicare. Foarte putini cunosc un anumit program politic intr-o campanie politica, dar aproape toata lumea poate recunoaste chipurile principalilor candidati, ba mai mult, isi poate forma simpatii sau antipatii in functie de cum 'da' respectivul candidat pe sticla sau in poza.

Asadar, importanta imaginii in comunicare este cruciala in zilele noastre, incepand cu simpla fotografie de presa si culminand cu imaginile unor produse, oameni politici, show-uri TV, filme s.a.m.d.

Aplicatia 10:

Construiti un mesaj si adaptati continutul acestuia in functie de tipul de comunicare:

a)    Intra / interpersonala si de masa;

b)    ascendenta, descendenta, orizontala.

Directorul departamentului de marketing al companiei SC x SRL hotaraste sa convoace o sedinta cu membrii departamentului sau. El comunica managerului departamentului detalii referitoare la data si ora sedintei. Acesta, la randul sau, comunica oamenilor din departamentul sau informatia, pregatit sa raspunda la eventualele intrebari. Unul dintre angajati ii spune ca nu poate veni la sedinta, reamintindu-i managerului ca trebuie sa mearga la doctor. Avand in vedere faptul ca angajatul a anuntat cu o saptamana inainte ca are programare la doctor, managerul hotaraste ca poate sa plece si va fi informat ulterior despre cele discutate. Angajatul discuta apoi cu colegul sau de birou despre posibilele subiecte ce vor fi discutate in sedinta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1592
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved