Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


CONCURENTA

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONCURENTA

1. Definirea, functiile si instrumentele concurentei



Concurenta reprezinta confruntarea deschisa, rivalitatea sau cooperarea dintre agentii economici vanzatori-ofertanti, ca rezultat al comportamentului lor specific interesat de atragere a consumatorilor, in vederea asigurarii unor profituri ridicate si sigure. Din aceasta definitie pot fi desprinse cateva elemente definitorii pentru intelegerea continutului concurentei:

- implica in acelasi timp rivalitatea, dar si cooperarea dintre diferiti agenti economici cu scopul realizarii celor mai bune conditii de productie, vanzare, achizitie a bunurilor de consum, de efectuare a operatiunilor banesti, valutare, financiare etc. Cu alte cuvinte, concurenta reprezinta o intrecere care are drept scop obtinerea unor avantaje cat mai insemnate (sau, in anumite conditii, doar reducerea riscurilor si/sau pierderilor);

- interesul propriu reprezinta elementul major care dicteaza comportamentul fiecarui agent economic ce isi desfasoara activitatea intr-un cadru concurential. Astfel, cumparatorii incearca sa gaseasca vanzatorii cu cele mai convenabile preturi, calitatea cea mai buna, conditiile de livrare a bunurilor de consum si factorilor de productie cele mai favorabile, iar vanzatorii urmaresc atragerea de cumparatori cu forta economica ridicata, stabili in achizitii, receptivi la pret s.a.;

- premisa existentei concurentei o reprezinta libertatea formarii pretului.

Functiile concurentei sunt urmatoarele:

1. Faciliteaza ajustarea autonoma a cererii si ofertei in toate domeniile activitatii economice. Concurenta stimuleaza preocuparile pentru cresterea, diversificarea, imbunatatirea calitatii ofertei de marfuri, pentru adaptarea ei la dinamica cerintelor pietei. Pe pietele dominate de oferta ("piata vanzatorilor"), strategia competitionala determina firmele sa se particularizeze fata de rivali. Pe pietele dominate de cerere (,,piata cumparatorilor"), in relatiile cu clientii potentiali, se urmareste specializarea intr-un sector individualizat al cererii. Concurenta regleaza piata prin mecanismul preturilor orientand fluxurile de factori de productie si initiativa privata spre acele ramuri si sectoare ale economiei care produc utilitati recunoscute social.

Stimuleaza realizarea progresului ca atare, in acceptiunea sa generala, dar mai ales a progresului tehnico-economic. Concurenta ofera un puternic motiv de a dezvolta produse performante si de a descoperi metode de a produce cu un cost mai scazut. Nu se poate cunoaste cu precizie care vor fi noile dorinte ale consumatorilor sau care tehnologie de fabricatie va conduce la minimalizarea costurilor pentru unitatea de produs. Intreprinzatorii sunt liberi sa introduca in fabricatie un nou produs sau sa foloseasca o tehnologie de fabricatie mult mai promitatoare decat cele utilizate pana in prezent, insa au nevoie de sprijinul investitorilor care doresc sa le puna la dispozitie fondurile necesare. In economia de piata functioneaza libertatea de a alege atat a intreprinzatorilor, cat si a celor care ar putea sa-i sustina. Concurenta constientizeaza pe intreprinzatori, cat si pe investitori, ca trebuie sa-si asume responsabilitatea aducerii pe piata a produselor respective, de a le oferi la pretul fundamentat (de oferta), in raportul cu cerintele reale ale pietei.

Pentru un agent economic producator, conditia de a reusi pe o piata concurentiala o constituie anticiparea, identificarea si rapida adaptare a ideilor novatoare. Prin competitia continua intre agentii economici, concurenta deschide perspective de profituri pentru toti participantii la jocul pietei, favorizandu-i pe cei buni si foarte abili si izolandu-i pe cei slabi, pe cei care nu reusesc sa se adapteze la cerintele pietei.

3. Impiedica realizare profitului de monopol de catre agentii economici asigurand o alocare rationala a resurselor intre variantele utilizarilor solicitate pe piata si statornicind o repartizare a profiturilor proportional cu contributia efectiva a agentilor economici in procesul de productie si distributie a marfurilor. Totodata, prin concurenta se descopera marimea si structura optima a activitatii desfasurate de un agent economic, marimea si structura care pot mentine cel mai usor costul pe unitatea de produs sau serviciu, la un nivel cat mai mic. Spre deosebire de alte sisteme economice, economia de piata nu mandateaza si nu limiteaza tipurile de firme carora li se permite sa intre in competitie. Este permisa orice forma legala de organizare a activitatii economice, conditia reusitei pentru orice firma fiind eficienta in raport cu costurile.

4. Mecanismul concurential asigura plasarea preturilor la niveluri reale, favorizand rationalizarea costurilor ca mijloc de crestere a profiturilor, altfel spus, concurenta contribuie din plin la reducerea preturilor de vanzare, in paralel cu diminuarea costurilor si chiar diferentierea si diversificarea ofertei, prin intermediul presiunii pe care o exercita asupra producatorilor in sensul satisfacerii la un nivel cat mai ridicat a exigentelor consumatorilor.

5. Concurenta are rol direct asupra psihologiei agentilor economici, alimentand optimismul acestora, stimulandu-le creativitatea, facand ca ei sa se preocupe in permanenta de eficienta, de maximizarea profitului si, implicit, de satisfacerea in conditii bune a nevoilor de consum.

Desi au evoluat si s-au diversificat odata cu piata si dezvoltarea mecanismului concurential, instrumentele luptei de concurenta pot fi delimitate in doua mari categorii: economice si extraeconomice. Dintre instrumentele economice se mentioneaza: reducerea costurilor bunurilor sub cele ale concurentilor, diminuarea preturilor de vanzare, imbunatatirea calitatii, reinnoirea sortimentelor, publicitatea, acordarea de facilitati clientilor etc. Cele mai frecvente intalnite instrumente extraeconomice sunt: obtinerea de informatii privind activitatea concurentilor, sponsorizarea unor activitati social-culturale de interes local sau national, spionajul economic si, in unele cazuri care eludeaza legea, coruptia, somajul boicotul sau chiar violenta deschisa.

In raport cu instrumentele folosite in lupta concurentiala, aceasta a fost departajata in loiala si neloiala. Concurenta loiala presupune utilizarea nediscriminatorie de catre agentii economici ofertanti a unora dintre instrumentele amintite, in conditiile accesului liber pe piata si ale respectarii legalitatii. Concurenta neloiala consta in utilizarea unor mijloace nelegale, de natura extraeconomica pentru cucerirea si consolidarea pozitiilor detinute pe anumite piete, sau in practici discriminatorii de acordare a anumitor stimulente unor categorii speciale de consumatori etc. Legislatia tarilor cu economie de piata prevede masuri stricte pentru descurajarea si chiar eliminarea celor mai multe dintre actele de concurenta neloiala.

Tipologia concurentei

Formele concurentei sunt foarte variate si diversificate. Unul dintre factorii care contribuie la diferentierea concurentei este numarul si puterea economica a participantilor la tranzactii. Cand participantii la tranzactii sunt in numar mare si de putere aproximativ egala, pe piata se contureaza forma de concurenta perfecta. Cand sunt foarte putini sau numai unul, fie pe latura ofertei, fie pe latura cererii, apar situatii de monopol sau monopson, cand sunt avantajati fie numai producatorii, fie numai cumparatorii.

Alt factor de departajare a concurentei este gradul de diferentiere a bunurilor care satisfac o anumita nevoie umana. Cand bunurile sunt omogene, consumatorilor le este aproape indiferent de unde se aprovizioneaza. Diferentierea produsului insa are ca efect cresterea concurentei intre producatori, fiecare dintre acestia dorind sa atraga un numar cat mai mare de clienti.

In al treilea rand, facilitatile acordate sau restrictiile in calea celor care intentioneaza sa intre intr-o ramura, pe o anumita piata, influenteaza modul de realizare a concurentei. Cu cat accesul intr-o anumita ramura a economiei sau pe o anumita piata a unui agent economic se realizeaza mai usor, cu atat mai mult creste gradul de competitivitate in acea ramura sau pe acea piata, creandu-se conditii pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor la un standard ridicat.

Un alt factor este gradul de transparenta a pietei, care se refera la posibilitatile de acces la informatiile care rezulta din functionarea pietei: produsele cerute sau oferite, preturile, cantitatile, conditiile de tranzactionare, acces care poate fi liber pentru toti participantii de pe piata sau poate fi ingradit de unii dintre acestia in scopul sporirii propriilor avantaje.

Luand in considerare factorii prezentati mai sus si tinand cont de variantele de combinare a lor, teoria economica a concurentei a concluzionat ca exista urmatoarele tipuri de concurenta intre producatori (vanzatori): concurenta perfecta si respectiv, concurenta imperfecta, cu formele: monopol, oligopol si concurenta monopolistica. Manifestarea celor doua tipuri de concurenta determina si existenta pietelor specifice, respectiv piata cu concurenta perfecta si piata cu concurenta imperfecta.

Concurenta perfecta sau pura presupune instituirea unor asemenea raporturi de piata in cadrul carora, pe de o parte, toti vanzatorii (producatorii) sunt in masura sa-si vanda integral produsele fabricate la pretul al pietei pe care, individual sau colectiv, nu sunt capabili sa-l influenteze, iar pe de alta parte, cumparatorii pot achizitiona bunurile si cantitatile de care au nevoie la acelasi pret al pietei, pe care, de asemenea nu il pot modifica dupa vointa lor.

Existenta pietei cu concurenta perfecta de fundamenteaza pe urmatoarele ipoteze:

- atomicitatea participantilor la tranzactii, caracterizata prin existenta unui mare numar de agenti economici vanzatori si cumparatori, de putere concurentiala aproximativ egala, fara a avea posibilitatea de a influenta in vreun fel cantitatile oferite sau cerute ori nivelul preturilor;

- omogenitatea bunurilor, asigurata prin producerea acelorasi bunuri de catre toti producatorii, cu caracteristici si utilizari absolut identice, astfel incat alegerea vanzatorului de la care se efectueaza aprovizionarea este indiferenta pentru cumparatori;

- intrarea si iesirea de pe o anumita piata sunt libere, adica nu exista bariere juridice, institutionale sau de alta natura care sa restrictioneze fie accesul unor producatori, fie parasirea pietei de catre altii, singurele argumente care fundamenteaza asemenea decizii fiind cele specifice economiei de piata, respectiv rentabilitatea activitatilor desfasurate;

- transparenta perfecta a pietei, ceea ce presupune ca toti agentii economici primesc, in egala masura, aceleasi informatii cu privire la natura produselor tranzactionate, calitatea acestora, nivelul cererii si al ofertei, preturile practicate etc.;

- perfecta mobilitate a factorilor de productie, acestia fiind orientati spre destinatiile cele mai eficiente de utilizare.

Desi piata cu concurenta perfecta nu exista ca atare in realitatea economica, studierea acesteia ca model teoretic de analiza a mecanismului concurential "ideal" este extrem de utila tocmai pentru explicarea comportamentului agentilor economici in conditiile concrete, reale, ale pietelor cu concurenta imperfecta.

Intr-o ramura (industrie) exista concurenta imperfecta daca agentii economici - vanzatori si cumparatori - sunt in masura sa influenteze in mod unilateral raportul dintre cererea si oferta de bunuri, dar mai ales nivelul si dinamica preturilor, in intentia de a-si realiza propriile obiective.

Acest    tip de concurenta poate sa imbrace in realitatea economica diferite forme; principalele caracteristici ale acestora, analizate comparativ cu modelul teoretic al concurentei perfecte se prezinta in tabelul nr. 1.

Piata cu concurenta monopolistica conserva caracteristicile pietei perfecta, cu exceptia omogenitatii bunurilor. Oferta provine de la un numar foarte mare de agenti cu putere economica redusa, dar acestia produc bunuri diferentiate, cu elemente de originalitate sau specificitate in cadrul unei gupe date. Aceasta oferta se confrunta cu cererea atomizata a unui mare numar de cumparatori, dispunand la randul lor de o putere economica redusa, dar vanzatorii au posibilitatea, in limita diferentierilor oferite, sa influenteze pretul, si in anumite situatii, chiar cantitatea de bunuri comercializate.

Tabelul nr. 1: Tipuri de concurenta si structuri de piata ale economiilor contemporane dezvoltate

Tipul pietei

Numarul producatorilor si gradul de diferentiere a produselor

Intrarea in ramura (bariere la intrare)

Gradul de control asupra pretului

Metode de marketing si folosirea reclamei comerciale

Exemple de sectoare din economie unde predomina tipul respectiv

Concurenta perfecta

- multi producatori cu produse nediferentiate (omogene)

- libera (usoara)

- inexistent (price taker)

- schimb de piata sau licitatie fara reclama comerciala

- agricultura, servicii catre populatie etc.

Concurenta imperfecta

Concurenta monopolista

- numar mare de producatori cu produse si servicii diferentiate

- relativ usoara

- scazut si foarte scazut

- reclama pentru atragerea clientilor prin calitatea produselor si noutatea acestora si crearea de avantaje economice si sociale

- diferite ramuri industriale cu productie diversificata, servicii, comert

Oligopolul

- omogen

- neomogen (diferentiat)

- numar mic de producatori cu produse omogene (nediferentiate, fara substitute apropiate)

- numar mic de producatori cu produse diferentiate

- dificila

- dificila

- control partial cu luarea in considerare a reactiei firmelor concurente (price searcher)

- control partial cu luarea in consideratie a reactiei firmelor concurente (price searcher)

- reclama comerciala pentru inlaturarea rivalilor concurenti, atragerea clientilor prin sublinierea unor avantaje

- reclama comerciala pentru inlaturarea rivalilor si atragerea clientilor prin calitatea si noutatea produselor

- otel, aluminiu, unele produse chimice

- automobile, tigari, computere

Monopol

- un producator avand produse fara substitute apropiate

- imposibila sau foarte dificila

- control total (fixeaza pretul adeseori cu control al statului) (price maker)

- reclama comerciala numai pentru cresterea cererii, pentru promovarea produselor

- utilitati sau servicii publice, resurse naturale, produse militare

Iancu Aurel, Tratat de economie, vol. 3, Editura Expert, Bucuresti, 1992, p. 186-187

Oligopolul reprezinta structura de piata cea mai frecvent intalnita in statele dezvoltate. Acesta desemneaza acea forma a concurentei imperfecte, caracterizata prin existenta unui numar mic de firme ofertante ale unor produse similare (oligopolul omogen) sau diferentiate (oligopolul neomogen) care, datorita ponderii insemnate detinute in oferta totala reusesc sa influenteze formarea preturilor si cantitatile de produse oferite. Principala trasatura care separa fundamental aceasta structura de piata de alte forme ale concurentei imperfecte este interdependenta firmelor din ramura. Raporturile stabilite intre firmele care actioneaza pe piata de oligopol, pot fi incadrate in una dintre urmatoarele doua categorii extreme:

- necooperante, sub forma concurentei deschise prin "razboiul preturilor" (comportament mai rar intalnit in economiile moderne);

- cooperante, materializate in incheierea unor intelegeri (confidentiale) asupra unor aspecte de interes comun, sau in formarea "oligopolurilor coordonate" (de tip cartel sau trust) sau a oligopolurilor mixte.

Monopolul este structura de piata caracterizata prin existenta unui singur producator (vanzator) care furnizeaza intreaga productie a unui bun (ce nu poate fi substituit rapid si in masura mare) si a unui numar mare de cumparatori. Fata de concurenta perfecta, monopolul se afla la extrema opusa, firma aflata in aceasta situatie de piata avand posibilitatea de a stabili atat pretul, cat si cantitatea de bunuri care urmeaza sa fie produse si comercializate. In general insa, existenta monopolului nu se confunda cu dominatia absoluta asupra pietei, pe de o parte pentru ca, pe termen lung, nici o firma nu este la adapost de concurenta interna sau externa, iar pe de alta parte pentru ca firma de monopol nu iese de sub incidenta legii cererii (in baza careia cererea pietei pentru un bun se afla in relatie inversa cu pretul).

Exista insa si posibilitatea influentarii pietei de catre cumparatori, in situatiile in care vanzatorii sunt numerosi si exista doar cativa purtatori ai cererii, caz in care structura de piata care ia nastere este denumita oligopson, sau chiar unul singur consumator, in situatia de monopson. In ambele situatii, cumparatorii pot sa controleze, in anumite limite, nivelul preturilor, deoarece reprezinta un segment important al cererii (sau chiar intreaga cerere) pe pietele respective.

Daca un singur producator intra in relatii de schimb cu un singur cumparator, piata imbraca forma specifica a monopolului bilateral; in mod asemanator confruntarea dintre un numar redus de vanzatori si, respectiv, cumparatori poarta denumirea de oligopol bilateral.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1517
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved