Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Filiera produselor agricole/agroalimentare (definire, structura, tipuri de filiera)

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micFiliera produselor agricole/agroalimentare (definire, structura, tipuri de filiera).

Notiunea de filiera este definita ca un ansamblu al activitatilor desfasurate si functiilor asumate de agentii economici implicati in cadrul unui circuit parcurs de un produs sau grupa de produse de la producatorul agricol pana la consumatorul final. Principalele activitati incadrate intr-o filiera pot fi considerate: productia, colectarea, transformarea, distributia si consumul. Pentru produsele agricole si agroalimentare pot fi delimitate urmatoarele trei tipuri de filiere: - filiere care functioneaza cu stocuri intermediare, ce sunt cunoscute si sub numele de stocuri de securitate sau de anticipatie; - filiere care functioneaza cu stocuri tampon previzionale existente la nivelul teritorial cu durata limitata; - filiere care functioneaza intr-o ritmicitate diferita si anume: in flux lent (cu stocuri), in flux continuu (uniform in acest caz neexistand stocuri), fluxuri la cerere (care raspund in mod prompt cererii de produse). Natura ritmicitatii fluxurilor determina organizarea interna a intreprinderilor furnizoare.Metodologia de analiza a filierelor impune cunoasterea unei structuri formate din urmatorale etape:

- Studiul contextului activitatilor studiului, cu referire la: piete, evolutia si tendintele consumului, inovatiile tehnologice majore etc.

- Delimitarea filierei studiate, cu referire la: structura activitatilor produselor/serviciilor; lungimea, latimea si adancimea filierei; delimitarea geografica si temporala etc. Un rol important revine definirii acesteia prin resurse, produs final si tehnologie.

- Descrierea filierei, ce consta in structurile urmatoare : reperarea agentilor economici si pozitionarea lor ; identificarea functiilor si operatiilor ; identificarea produselor ; reperarea, evaluarea si masurarea fluxurilor existente in cadrul filierei ( monetare, bunuri si servicii, informatii ).

- Studiul functionarii filierei, cu referire la studiul strategiilor agentilor; structurile si dinamica pietelor; mecanismele de reglare si adoptare a deciziilor; circuitele informatiilor; tipurile de tranzactii si raporturile de putere intre agentii economici existenti in cadrul filierei; procesele de inovatie, de raspandire si de dezvoltare a progresului tehnic; contextul socio-economic si politic.

- Diagnosticarea si verificarea ipotezelor, consta in explicarea si formularea unei interpretari a functionarii filierei in scopul determinarii parghiilor de actiuni posibile si de viitor. Prin metodele statistice (modelarea econometrica, analiza multifactoriala, corelatii), se poate cunoaste grosimea, stabilitatea, liniaritatea si legaturile dintre filiere.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3367
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved