Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INITIEREA UNEI AFACERI

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micINITIEREA UNEI AFACERI

Initierea unei afaceri se bazeaza pe cateva elemente cheie, bine definite, din a caror imbinare trebuie sa rezulte un mecanism functional:Ø      alegerea domeniului potrivit;

Ø      definirea unei strategii;

Ø      conceperea modului de functionare;

Ø      organizarea firmei;

Ø      angajarea personalului corespunzator.

Orice afacere este o combinatie intre:

Ø      tehnologia unui produs sau a unui serviciu;

Ø      tehnologia folosita pentru a executa produsul sau pentru a furniza serviciul;

Ø      caracteristicile produsului sau ale serviciului; si

Ø      satisfacerea nevoilor clientilor de catre produsul sau serviciul respectiv,

care creeaza o relatie economica potentiala sau efectiva intre un cumparator si un vanzator. Aceasta relatie se bazeaza pe antreprenoriat.

  • Antreprenoriatul este in primul rand o stare de spirit

o       . Acesta presupune motivare si capacitatea unei persoane - fie ca este vorba de o persoana independenta sau de o organizatie - de a identifica o oportunitate si de a o folosi adaugand valoare sau obtinand un beneficiu. Antreprenoriatul consta in starea de spirit si procesul de creare si dezvoltare a unei activitati economice imbinand asumarea riscurilor, creativitatea si/sau inovarea, cu un management solid, in cadrul unei firme noi sau al uneia existente.

o       Antreprenoriatul reprezinta oamenii, alegerile si actiunile acestora in initierea, preluarea sau desfasurarea unei afaceri sau implicarea acestora intr-un proces strategic de luare a deciziilor in cadrul unei firme. Intreprinzatorii sunt un grup eterogen apartinand tuturor categoriilor sociale, care au in comun cateva caracteristici ale comportamentului antreprenorial cum ar fi disponibilitatea pentru asumarea riscurilor, spiritul independent si dorinta de realizare personala.

Ø      Antreprenoriatul se poate manifesta in orice sector si in orice tip de afacere. Este deopotriva atributul persoanelor care lucreaza pe cont propriu, al firmelor de orice marime, in orice stadiu al ciclului de viata al afacerii, de la faza premergatoare la cea de dezvoltare, transfer, inchidere sau relansare.

Ø      Antreprenoriatul este aplicabil firmelor din toate sectoarele, de varf sau traditionale, firmelor mici si mari si diferitelor structuri de proprietate, de la afacerile de familie la firmele cotate la bursa, intreprinderile din domeniul social si organizatii non-profit care au adesea activitati economice

Ø      Initiativele intreprinzatorilor, fie deschiderea unei firme noi, fie reorientarea unei firme existente (de ex.: dupa transferarea unei afaceri unui nou proprietar), pot creste productivitatea. Acestea sporesc presiunea concurentiala fortand alte firme sa reactioneze prin imbunatatirea eficientei lor sau prin introducerea inovatiilor. Eficienta sporita si inovatiile din cadrul firmei, fie ca este vorba de organizare, procese, produse, servicii sau piete sporesc puterea competitiva a economiei in ansamblu. Acest proces ofera beneficii consumatorilor prin imbogatirea gamei de produse si practicarea unor preturi mai mici.

Ø      Antreprenoriatul poate contribui de asemenea la incurajarea coeziunii sociale si economice in regiunile a caror dezvoltare a ramas in urma, pentru a stimula activitatea economica si crearea de locuri de munca sau integrarea in procesul muncii a somerilor sau a persoanelor defavorizate.

Ø      Intreprinzatorii sunt adevarati conducatori ai economiei de piata, iar reusitele lor aduc societatii bunastare, locuri de munca si o diversitate de oferte pentru consumatori. Ca raspuns la asteptarile mereu crescande ale populatiei in ceea ce priveste impactul activitatilor comerciale asupra societatii si a mediului, multe firme mari au adoptat strategii privind "Responsabilitatea sociala a firmelor". Aceasta include integrarea voluntara a preocuparilor sociale si a celor privind mediul in operatiunile lor comerciale si in interactiunile lor cu toate partile implicate, recunoscand faptul ca numai un comportament responsabil in domeniul afacerilor poate conduce la succesul afacerii. Un asemenea comportament poate include, de exemplu, angajamentul de a produce respectand cerintele legate de protectia mediului ('eco - eficienta') si de a face afaceri respectand cerintele consumatorului. Prin IMM-uri 'antreprenoriatul responsabil' se manifesta intr-o maniera mai putin formala, dar ele reprezinta structura si punctul focal al multor comunitati. O astfel de abordare poate completa resursele publice si poate extinde gama de servicii oferite consumatorului.

Ø      Antreprenoriatul poate juca de asemenea, un rol pozitiv in domeniul serviciilor de sanatate, educationale si sociale. Intreprinderile de economie sociala incurajeaza participarea tuturor partilor implicate in administrarea si furnizarea acestor servicii, stimuland inovarea si orientarea spre clienti.   

o     Provocarea aflata in fata Romaniei este aceea de a identifica factorii cheie in vederea constituirii unui mediu in care initiativa antreprenoriala si activitatile comerciale sa se poata dezvolta. Va fi nevoie de masuri politice pentru a stimula antreprenoriatul atat la nivelul pietei "unice" cat si al pietei autohtone, printr-o abordare corespunzatoare in vederea cresterii numarului de intreprinzatori si a dezvoltarii unui numar cat mai mare de firme.

Ø      O abordare larga a promovarii antreprenoriatului trebuie sa se realizeze la trei niveluri: individual, firma si societate.

Pentru a motiva cetatenii romani sa devina intreprinzatori, acestia trebuie sa constientizeze conceptul de 'antreprenoriat', iar acesta trebuie sa reprezinte o optiune suficient de atractiva. Romanii trebuie sa detina abilitatile necesare pentru a-si transforma ambitiile in proiecte de succes.

Pentru ca proiectele antreprenoriale din Romania sa se transforme in firme de succes este nevoie de un cadru de lucru de sustinere a lor. Acesta trebuie sa permita firmelor din Romania sa se dezvolte si sa evolueze, sa incheie contracte si sa iasa din acestea, in mod liber.

Activitatea antreprenoriala din Romania va depinde foarte mult de aprecierea pozitiva a intreprinzatorilor respectabili, in primul rand de catre societatea romana. Succesul antreprenorial va trebui sa fie apreciat, iar stigmatul esecului va trebui sa fie redus.

Ø      In Romania, riscurile asociate antreprenoriatului nu sunt echilibrate in mod corespunzator de perspectiva unei recompense, ceea ce impune o reevaluare a balantei riscurilor si beneficiilor asociate antreprenoriatului. Intreprinzatorii trebuie sa fie sprijiniti in dezvoltarea abilitatilor necesare adaptarii permanente a afacerile mediului economic dinamic. Impartasirea experientei si lucrul in asociatii si retele poate ajuta intreprinzatorii sa gaseasca idei si indrumare, sa aiba acces la tehnologie si la informatii si sa identifice parteneri. Incurajarea crearii retelelor poate fi, de asemenea, deosebit de eficienta in sprijinirea anumitor sectoare sau grupuri de intreprinzatori, precum minoritatile etnice, concentrarile industriale si altele.

o     In plus, doar prin creativitate si inovatie va fi posibila patrunderea si concurarea pe piata si schimbarea sau chiar crearea de noi piete. Pentru a transforma o idee de afacere intr-un succes si pentru a adapta o afacere, in vederea dezvoltarii acesteia pe parcursul tuturor etapelor ciclului sau de viata, este necesara abilitatea de a combina creativitatea si inovarea cu un management solid. Acesta trece dincolo de managementul zilnic, deoarece vizeaza strategia si ambitiile comerciale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1688
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved