Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


TIPURI DE CERERE SI STRATEGII DE MARKETING

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micTIPURI DE CERERE SI STRATEGII DE MARKETING

Produsele unei organizatii se bucura de un anumit nivel al cererii, considerat dezirabil. In orice moment, cererea poate sa nu mai existe, sa fie mai mica, sa varieze neregulat sau sa fie prea mare, iar managementul activitatii de marketing trebuie sa gaseasca permanent modalitati de depasire a acestor situatii. Managementul marketingului se ocupa nu numai cu identificarea si cresterea cererii, ci si de modificarea sau chiar scaderea acesteia. Astfel, se incearca influentarea nivelului, manifestarii in timp si a caracteristicilor cererii, in asa fel incat organizatia sa-si poata atinge obiectivele. Intr-un cuvant, managementul marketingului inseamna managementul cererii Managerii de marketing din cadrul diferitelor organizatii se pot confrunta cu oricare dintre situatiile prezentate in continuare. Obiectivul activitatii de marketing este acela de a depasi aceste situatii in conditii de eficienta.Cerere negativa

O mare pare a cumparatorilor nu agreeaza produsul, fiind posibil chiar sa plateasca pentru a-1 evita. Exemplele includ: vaccinurile, lucrarile dentare, analizele pentru depistarea cancerului, centurile de siguranta. Operatorii de marketing trebuie sa vada de ce piata nu agreeaza produsul si daca reconceperea acestuia, scaderea preturilor sau promovarea predominant pozitiva a produsului poate modifica atitudinea consumatorilor.

Cerere zero

Produsul ar putea sa nu-i intereseze pe consumatorii vizati. Astfel, se poate ca inginerii constructori sa nu manifeste interes pentru o noua metoda de cofrare.Opertatorul de marketing trebuie sa gaseasca solutii de corelarea a avantajelor pe care le ofera produsul cu nevoile si interesele pietei.

Cerere latenta

Consumatorii au o nevoie care nu este satisfacuta de niciunul dintre produsele sau serviciile existente pe piata. Exista o cerere latenta pentru tigari nedaunatoare sanatatii, locuinte in zone mai sigure, ambalaje biodegradabile si automobile avand consum de combustibil redus. Sarcina compartimentului de marketing este aceea de a determina marimea pietei potentiate si de a crea bunuri si servicii eficiente, care sa satisfaca cererea.

Cerere in scadere

Mai devreme sau mai tarziu, orice organizatie se confrunta cu scaderea cererii pentru unul dintre produsele sale. Operatorul de marketing trebuie sa afle cauza declinului pietei si sa restimuleze cererea prin identificarea unor piete noi, modificarea caracteristicilor produsului sau realizarea unei comunicari mai eficiente.

Cerere neregulata

Cererea variaza de la un sezon la altul, de la o zi la alta si chiar de la o ora la alta, cauzand probleme de neutilizare sau de suprautilizare a capacitatilor. In constructii majoritatea resurselor sunt solicitate la maximum in perioadele de sezon calduros si sunt libere pe perioada de iarna.Operatorii de marketing trebuie sa gaseasca solutii de modificare a manifestarii cererii in timp, prin practicarea unei politici de pret flexibile, prin promovare si alte stimulente.

Cerere acoperita

Organizatia se confunta cu o cerere exact pe masura dorintelor capacitatilor sale de a o satisface. Operatorul de marketing depune eforturi ca sa mentina cererea la nivelul actual, in conditiile in care preferintele consumatorilor sunt instabile, iar concurenta se intensifca. Organizatia mentine nivelul calitativ si masoara permanent satisfactia consumatorului, pentru a se asigura ca face o treaba buna.

Supracerere

Cererea depaseste capacitatea sau previziunile firmei. De exemplu, multe autostrazi suporta un trafic mult mai intens decat cel pentru care au fost proiectate. Sarcina compartimentului de marketing, numita demarketing, este de a gasi solutii pentru a diminua cererea temporar sau permanent. Demarketingul implica derularea unor actiuni, cum ar fi cresterea preturilor si reducerea activitatii de promovare, ca si prestarea unor servicii. Demarketingul nu vizeaza eliminarea cererii, ci reducerea ei selectiva.

Definim managementul activitatii de marketing ca fiind analiza, planificarea, implementarea si controlul programelor destinate sa creeze, sa extinda si sa mentina schimburile avantajoase cu consumatorii vizati, in scopul atingerii obiectivelor organizatiei. In categoria managerilor de marketing intra directorii comerciali, agentii de vanzari, managerii de produs, specialistii in stabilirea preturilor si altii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3796
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved