Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Tehnici si metode de evitare a esecului la lansare

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micTehnici si metode de evitare a esecului la lansare

In cazul in care la firma intrevede simptomele unui esec la lansare, primul lucru avut in vedere este concentratrea asupra punctelor tari ale produsului, dar si ale firmei. Acestia sunt factorii psihologici care impiedica luarea de decizii incorecte. Apoi analizarea deciziilor luate in ultimul timp pentru a gasi greselile de conducere si de marketing. Apelarea la experti si consultanti de specialitate este de asemenea o metoda de repozitionare a eforturilor.Dar pentru a evita aceasta situatie va trebui luate inainte masurile de prevedere concretizate in tehnicile si mijloacele de evitare a unui esec: (Belecciu M. - "Initiere in afaceri. Ghid practic pentru lansarea si gestionarea unei afaceri",1995, pag. 203)

a Asigurarea

Este o forma de prevenire a riscului prin impartirea lui asupra unei grupe de risc. Riscul este preluat de o societate de asigurari carte pretinde de la fiecare intreprinzator plata unei prime de asigurare. In cazul in care un intreprinzator sufera prejudicii datorate factorilor de risc mentionati in contractul de asigurare, el primeste o despagubire egala cu un procent din valoarea asigurata, mentionata in contract.

In acest fel pot fi asigurate : autoturismele in caz de accidente, cladirile in caz de incendii, cutremure, inundatii, masinile, utilajele, instalatiile, pentru cazurile de avarii accidentale, bunurile pentru pagubele rezultate din hotiile si talhariile produse in timpul transportului, recoltele impotriva secetelor si inundatiilor, animalele in caz de epizootii, asigurarea raspunderii civile prin care societatea de asigurari preia raspunderea pentru pagubele produse din vina asiguratului (accidente rutiere si nu numai).

In cazul in care se procura un credit de la banca, intreprinzatorul este obligat sa asigure bunurile cumparate cu ajutorul creditului, pentru a reduce riscul nerambursarii creditului.

Se pot incheia asigurari de viata sau de accidente, inclusiv pentru membrii familiei intreprinzatorilor si a angajatilor.

Gama variata a asigurarilor permite reducerea riscurilor impotriva factorilor independenti de vointa intreprinzatorului.

aPrognoza

Previziunea evenimentelor cu influenta negativa asupra afacerii poate lua in calcul prevenirea riscurilor, atat in cazul factorilor controlabili, cat si a celor necontrolabili.

La intocmirea planului de afaceri trebuie avuta in vedere "plaja" factorilor de influenta negativa asupra afacerii. Acestia pot fi cei descrisi mai sus sau factori de risc specifici afacerii respective care trebuie identificati din timp si cuantificata, cel putin intuitiv, influenta lor asupra evolutiei afacerii.

Iata un exemplu de cuantificare a influentei inflatiei asupra productiei de incaltaminte. Se stie ca inflatia reduce puterea de cumparare a banilor. Aceasta inseamna ca veniturile reale ale populatiei vor scadea provocand o scadere a volumului desfacerilor. Presupunem ca se prognozeaza o rata a inflatiei pentru anul viitor de 300%, ceea ce inseamna ca preturile vor creste de 4 ori. Dar prognoza cresterii veniturilor nominale ale populatiei este de100%, ceea ce inseamna ca in marime absoluta ele se vor dubla. Aceasta inseamna ca veniturile reale ale populatiei sau puterea de cumparare se va reduce la jumatate (preturile cresc de 4 ori, iar veniturile numai de 2 ori).

Lucrul acesta va putea determina cumparatorii sa renunte la cumpararea unei perechi de incaltaminte din 2 perechi pe an sau ar putea determina ca unul din doi cumparatori sa nu-si mai cumpere incaltaminte anul viitor. Aceasta ar putea duce la injumatatirea volumului desfacerilor de incaltaminte. Plus, cu un an inainte, in fata acestei eventualitati intreprinzatorul poate lua din timp masurile care sa mentina vanzarile la un nivel inalt: va cauta alte piete de desfacere, isi va revizui programul de marketing, va diversifica structura sortimentala si eventual, va lua in calcul asimilarea unor noi produse sau reprofilarea unor sectii.

aStudiul fezabilitatii riscului

Este o componenta hotaratoare a planului de afaceri. Inaintea lansarii unei afaceri se identifica factorii de risc ce actioneaza asupra afacerii:

- factorii de risc privind investitia - productie, aprovizionare, tehnologie etc;   

- factorii de risc datorati pietei - cererea, concurenta, veniturile consumatorilor etc.

Apoi se face o evaluare a impactului acestor factori asupra afacerii cu ajutorul calculului probabilistic si al altor metode statistice de evaluare. Daca probabilitatea ca influenta lor asupra afacerilor sa determine esecul afacerii este foarte mare, inseamna ca riscul nu este fezabil.

Iata un exemplu practic: se intentioneaza lansarea unei afaceri in domeniul agricol (producere de vin). Se identifica urmatorii factori de risc:- factorii naturali : seceta in perioada cresterii si maturitatii culturii si ploaie in timpul recoltarii vitei-de-vie;

- cresterea cheltuielilor de productie datorata cresterii preturilor la motorina, erbicide si ingrasaminte chimice;

- mentinerea pretului strugurilor de catre autoritatile guvernamentale la un nivel foarte scazut.

Contractul de arendare se incheie pe 5 ani.

Vom determina probabilitatea ca factorii de risc descrisi mai sus sa provoace esecul afacerii:

- din studiile agrometeorologice din regiune respectiva se poate afla ca probabilitatea de a intampina seceta este de 1/5 ani, iar ploi in timpul recoltarii tot de 1/5 ani. Deci 2/5 ani se intampina probleme cu factorii de mediu care vor reduce productia cu 30%. In acesti ani se obtine o rentabilitate minima de 20% ;

- se prognozeaza o crestere a inflatiei de 100% pe an. Deci, va avea loc o crestere a cheltuielilor cu acelasi procent;

- daca guvernul va fixa raportul pret de achizitie / cheltuieli de productie la peste 1,2 (tinand cont de rata inflatiei) se obtine o rentabilitate minima de 20%;

- in anii in care calamitatile naturale vor reduce productiile agricole in zona, va creste pretul la struguri pe piata taraneasca datorita ofertei reduse; lucru care face profitabila valorificarea strugurilor pe aceasta piata, cu un raport de pret de vanzare / cheltuieli de productie superior celui oferit de stat.

Din analiza situatilor in care actioneaza factorii de risc descrisi mai sus, se trage concluzia ca afacerea cultivarii vitei-de-vie este fezabila in orizontul de 5 ani.

aDezvoltarea afacerii

Cel mai sigur mod de a evita falimentul este reinvestirea profitului. Aceasta ofera posibilitatea firmei de a-si extinde activitatea si a-si ridica nivelul calitatii produselor, devenind din ce in ce mai puternica.

Inca inainte de a lansa afacerea, trebuie evaluate posibilitatile si variantele de dezvoltare a afacerii.

Daca succesul initial la lansare este peste asteptari, exista tentatia de a cheltui profitul in scopuri utile. Aceasta nu numai ca reduce posibilitatile de dezvoltare a afacerii, accentuand riscul falimentului, ci va consuma timpul si potentialitatile intr-un mod nefolositor.

Dezvoltarea continua a afacerii permite formarea unei imagini favorabile, cresterea credibilitatii si increderii in patron si in firma sa, iar concurenta ii va supraevalua punctele forte.

Factorii cei mai periculosi, care provoaca falimentul, pot fi foarte usor anihilati cu ajutorul mijloacelor financiare obtinute din dezvoltarea afacerii.

aReprofilarea, refinantarea si retehnologizarea

Sunt mijloacele folosite atunci cand se epuizeaza " arsenalul conventional" impotriva esecului si nu este alta solutie pentru mentinerea pe "linia de plutire" a firmei in acelasi domeniu.

Reprofilarea presupune abordarea altor domenii de afaceri, orientarea profilului firmei in directii considerate de perspectiva si mai profitabile. Pentru aceasta se intocmeste un nou plan de afaceri pentru a demonstra viabilitatea reprofilarii, in eventualitatea unei noi finantari prin credite, emisiune de actiuni sau obligatiuni.

Fara a realiza o schimbare a profilului firmei, se poate efectua o retehnologizare - inlocuirea tehnologiilor vechi, neproductive cu tehnologii mai performante, care ajuta oferirea de produse / servicii mai competitive. Daca resursele proprii nu permit, va fi necesara apelarea la finantarea externa pentru care se vor intocmi noi studii de fezabilitate si planuri de afaceri.

a Pregatirea si asistenta profesionala

In sprijinul noii afaceri se poate apela la asistenta profesionala si consultatii. Dar acestea ar putea fi mult mai costisitoare decat pregatirea proprie si a angajatilor. Pregatirea intreprinzatorului este un factor cu influenta hotaratoare asupra succesului in afaceri. Luarea unor decizii fara competenta profesionala duce la esec inevitabil. De aceea, perfectionarea continua trebuie sa faca obiectul preocuparii permanente a intreprinzatorului. Cursurile de pregatire, manualele, presa si literatura de specialitate precum si institutiile de invatamant sunt solutiile acestei probleme.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1097
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved