Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA cod: IPSMM-006 Denumire: EXECUTAREA DE LUCRARI IN STATII ELECTRICE, PUNCTE DE ALIMENTARE, POSTURI DE TRANSFORMARE SI CUTII DE DISTRIBUTIE

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micINSTRUCTIUNE PROPRIE DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA cod: IPSMM-006 Denumire: EXECUTAREA DE LUCRARI IN STATII ELECTRICE, PUNCTE DE ALIMENTARE, POSTURI DE TRANSFORMARE SI CUTII DE DISTRIBUTIE
Art.1. (1) Lucrarile la intreruptoarele debrosabile montate pe carucior se executa numai cu caruciorul scos din celula (cu exceptia lucrarilor la dispozitivele de actionare, cand exista separatoare de bare, prin care s-a realizat separarea vizibila).

(2) Dupa scoaterea caruciorului, usile celulei trebuie inchise, iar pe sistemul de inchidere se monteaza un indicator de securitate adecvat.

(3) Daca celula nu este prevazuta cu usi, dupa scoaterea caruciorului trebuie montat pe partea frontala a celulei un paravan mobil (sau banda viu colorata), pe care se fixeaza indicatorul de securitate adecvat.

(4) Daca scoaterea caruciorului din celula constituie o separare vizibila si pentru lucrari la alte elemente decat intreruptorul celulei respective, se va monta indicatorul de securitate adecvat pe usile celulei, paravanul mobil sau banda viu colorata, dupa caz.

Art.2. (1) Pentru lucrarile la cablurile de iesire din celulele camerelor de conexiuni sau la alte aparate montate in partea fixa a celulelor cu intreruptoare debrosabile, separarea vizibila se realizeaza prin scoaterea completa a caruciorului din celula. Daca acest lucru nu este posibil din motive tehnice, separarea vizibila se realizeaza prin separatorul de bare, daca el exista. In caz contrar, separarea vizibila se realizeaza prin scoaterea din celula a primului carucior sau a primelor carucioare debrosabile dinspre sursa (surse).

(2) La lucrarile executate in compartimentul celulei cu carucior debrosabil din care s-a scos caruciorul, seful de lucrare trebuie sa verifice vizual ca s-au inchis complet clapetele din tabla care acopera orificiile de trecere a contactelor mobile ale intreruptorului catre contactele fixe.

(3) Pe partea frontala a celulei se va monta un indicator de securitate adecvat, usile celulei (in cazul in care acestea exista) ramanand deschise.

(4) Se interzic accesul si executarea lucrarilor in interiorul compartimentelor celulelor cu intreruptoare debrosabile, fara separator de bare, cand intreruptorul este debrosat, barele colectoare sunt sub tensiune si nu exista un perete despartitor care sa impiedice accesul persoanelor sau uneltelor la ele.

(5) Se admite accesul in compartimentul intreruptorului numai dupa scoaterea de sub tensiune a barelor colectoare sau montarea unor paravane (sau placi electroizolante, dupa caz), conform prevederilor referitoare la delimitarea materiala a zonei de lucru.

Art.3. (1) Daca se executa lucrari in compartimentele celulelor cu intre-ruptor debrosabil prevazute cu pereti continui, care impiedica accesul persoanelor sau al uneltelor la elementele conductoare legate la barele colectoare (cand intreruptorul este debrosat), este permis sa nu se monteze scurtcircuitor in celula langa separarea vizibila pe partea spre barele colectoare.

(2) In cazul celulelor metalice la care peretii laterali ai compartimentelor nu asigura protectia impotriva apropierii sub distantele de vecinatate fata de partile aflate sub tensiune din compartimentele vecine, in vederea executarii lucrarii trebuie sa se ia cel putin una dintre urmatoarele masuri:

a) obturarea orificiilor, prin montarea de placi electroizolante sau covoare electroizolante mobile;

b) scoaterea de sub tensiune a partilor respective din compartimentele vecine.

Art.4. La lucrarile care se executa in celule cu intreruptor debrosabil, in portiunea din celula intre intreruptor si racordarea la linie, legarea la pamant si in scurtcircuit se va executa prin inchiderea CLP-urilor celulei. Daca acestea lipsesc, se va monta un scurtcircuitor pe portiunea de bara la care este racordata linia in celula. In ambele situatii, se va bloca in pozitie deschis maneta dispozitivului de actionare a separatorului de sectionare a liniei cel mai apropiat de celula si se va monta pe el indicatorul de securitate adecvat, fara sa fie necesara montarea si a unui scurtcircuitor langa aceasta separare vizibila.

Art.5. In cazul lucrarilor ce se executa la cablurile de iesire din statie, care fac legatura cu LEA, inclusiv la cutiile terminale ale acestora, aflate in celule (de orice fel), realizarea separarii electrice catre linie se face la separatorul cel mai apropiat de statie.

Art.6. In vederea executarii unor lucrari la intreruptoare sau separatoare, dispozitivele lor de actionare trebuie blocate in pozitia deconectat sau deschis (cu exceptia cazurilor in care la unele operatii este necesara pozitia conectat sau inchis a acestora), prin intreruperea circuitelor de comanda. De asemenea, trebuie luate prin grija admitentului sau a sefului de lucrare, dupa caz, urmatoarele masuri:a) la intreruptoarele si separatoarele actionate cu aer comprimat, se va inchide admisia aerului comprimat si se vor bloca mecanic electroventilele prin care se face admisia aerului comprimat la dispozitivul de actionare al acestora, descarcandu-se de presiune circuitul din aval fata de robinetul de izolare; daca nu se poate executa blocarea mecanica a electroventilelor, este obligatorie golirea de aer comprimat a rezervoarelor proprii, robinetul de evacuare a aerului comprimat ramanand deschis;

b) la intreruptoarele si separatoarele actionate electric, se vor scoate sigurantele prin intermediul carora se alimenteaza motoarele, bobinele de actionare etc.;

c) la intreruptoarele cu dispozitive de actionare cu lichide sub presiune se vor intrerupe circuitele de alimentare ale electro-pompelor si in cazul in care se lucreaza la piese, elemente sau parti, in miscare sau sub presiune, se va descarca de presiune circuitul de comanda; daca dispozitivul de actionare cu fluid nu se descarca de presiune, lucrarea se va executa in baza instructiunii specifice acestui caz, intocmita de fabricant sau beneficiar;

d) la intreruptoarele actionate de dispozitive cu resorturi, se vor detensiona resorturile respective;

e) pe cheile sau ventilele de comanda si pe robinetele de admisie a aerului comprimat se vor monta panouri de semnalizare;

f) daca in cazul lucrarii la intreruptor sau separator este necesar ca acesta sa fie manevrat, se va restabili agentul de actionare sau circuitul curentului operativ si se va interzice stationarea oricarei persoane langa intreruptorul sau separatorul al carui reglaj se probeaza, in afara celor care executa nemijlocit proba si care s-au asigurat ca manevra se poate efectua fara risc;

g) daca simultan cu lucrarile la intreruptor sau separator se lucreaza si in circuitul de comanda, scoaterea sigurantelor de pe circuitul de comanda se inlocuieste cu intreruperea circuitului de la bobinele de actionare, prin dezlegarea acestora sau prin dispozitive de deconectare, special prevazute in acest scop; aceasta masura se va lua in comun de sefii de lucrare de la intreruptor sau separator si de la circuitele secundare;

h) daca este posibil, in cazul intreruptoarelor sau separatoarelor telecomandate se va monta la punctul de telecomanda indicatorul de securitate adecvat.

Art.7. Folosirea flacarii deschise este permisa numai cu conditia ca distanta de la aceasta pana la partile aflate sub inalta tensiune sa fie mai mare decat distantele de vecinatate, plus 0,8 m, iar persoana care executa operatia sa posede permis de lucru cu foc, eliberat de emitent.

Art.8. (1) In cazul izbucnirii unui incendiu in instalatiile electrice aflate in incinte, interioare sau exterioare, personalul de servire operativa este obligat sa intervina, cu respectarea instructiunilor specifice pentru stingerea incendiilor.

(2) In timpul interventiei cu mijloace mobile (portabile) pentru stingerea incendiilor se va intrerupe tensiunea la partea de instalatie la care se va interveni si la alte instalatii, dupa caz.

(3) Partea de instalatie de j.t. la care se intervine poate sa ramana sub tensiune, dar personalul de interventie trebuie sa foloseasca manusi electro-izolante, cizme electroizolante, casca de protectie cu viziera sau masca contra gazelor, dupa caz; se va evita expunerea manusilor si a cizmelor la temperaturile ridicate provocate de incendiu.

(4) Se va evita apropierea extinctorului de instalatia electrica de joasa tensiune ramasa sub tensiune.

(5) In cazul interventiilor pentru stingerea incendiilor in instalatiile interioare trebuie utilizata masca de gaze din dotare.

Art.9. In statiile de transformare si/sau de conexiuni, in locurile in care intensitatea campului electric depaseste 10 kV/m, personalul de servire operativa si cel care executa lucrari de intretinere – reparatii sau montaj trebuie sa foloseasca mijloace de protectie specifice sau sa reduca timpul de expunere.

Art.10. La executarea controalelor sau a lucrarilor in gospodariile de cabluri din statiile si din posturile de transformare subterane trebuie luate urmatoarele masuri:

a) aerisirea, ventilarea si verificarea obligatorie a lipsei gazelor cu ajutorul detectoarelor mobile de gaze, mentinute in functiune pe toata durata executarii controlului/lucrarilor; daca se constata prezenta gazelor nocive (oxid de carbon) sau gaze naturale cu concentratie apropiata de limita inferioara de explozie, se va interzice orice activitate si se vor lua masurile stabilite prin instructiunile proprii;

b) interzicerea folosirii mijloacelor de iluminare electrica in constructie normala si a flacarii deschise pana la constatarea lipsei gazelor combustibile;c) ingradirea si montarea panourilor de semnalizare/postarea unui supraveghetor din cadrul formatiei de lucru la gurile deschise (de vizitare) ale incaperilor, puturilor, tunelurilor, canalelor, posturilor de transformare subterane.

Art.11. Pentru realizarea controlului si/sau a lucrarilor in puturi, tuneluri si galerii sau posturi de transformare subterane, fiecare lucrator trebuie sa fie dotat cu detector de gaze. Emitentul si seful de lucrare stabilesc daca dotarea va include si aparat autonom de salvare. Aparatul autonom se va utiliza la primul semnal de avertizare, emis de unul dintre detectoarele de gaze.

Art.12. Lucrarile cu flacara deschisa in gospodariile de cabluri din statiile de transformare si posturile subterane se executa in conditiile limitarii flacarii prin materiale refractare, dotarea lucratorilor cu echipament de protectie si cu stingatoare adecvate.

Art.13. Lucrarile asupra unor parti din instalatii situate in incaperi comune cu alte instalatii de inalta sau joasa tensiune, ramase sub tensiune, daca nu exista ingradiri fixe inspre acestea, vor incepe numai daca se monteaza ingradiri provizorii mobile, iar pe acestea panouri de semnalizare.

Art.14. Inainte de a se atinge bara de nul a tablourilor de distributie, se va verifica vizual continuitatea legaturii acesteia la instalatia de legare la pamant si se va verifica lipsa tensiunii.

Art.15. Este interzisa varuirea cu aparate de pulverizare sau stropire in interiorul posturilor de transformare (punctelor de alimentare) in care exista parti aflate sub tensiune sau in exteriorul acestora, pe partea unde se afla instalatii sub tensiune.

Art.16. In cazul inundarii posturilor de transformare (punctelor de alimentare) subterane, trebuie sa se verifice starea lor, folosindu-se in acest scop o sursa independenta de lumina. Daca apa a atins partile aflate sub tensiune sau se afla in imediata apropiere a acestora, se interzice atingerea apei de catre lucratori inaintea scoaterii de sub tensiune a instalatiei. Nu se va cobori in apa, inaintea verificarii adancimii acesteia.

Art.17. La lucrarile executate prin urcare pe constructiile posturilor de transformare pe stalpi, trebuie sa se aplice masurile specifice de protectie impotriva riscului de cadere de la inaltime, sa se verifice starea esafodajului si a balustradei postului, precum si fixarea corespunzatoare a transformatorului. Daca se constata un grad avansat de putrezire a esafodajului (platformei), se va lucra numai cu utilaje specifice pentru lucru la inaltime sau conform ITL.

Art.18. Nu este admisa executarea de lucrari simultan la doua niveluri, decat daca exista paravane corespunzatoare, care sa-i asigure pe executanti impotriva caderii accidentale a unor obiecte de la nivelul superior.

Art.19. (1) La ridicarea echipamentului electric cu ajutorul utilajelor, prinderea trebuie sa se realizeze numai de locurile special destinate acestui scop sau de cadrele metalice ale aparatelor.

(2) La ridicare, este interzisa prinderea funiilor sau a gaselor de izolatoare sau de caile de curent ale aparatelor, de carligele de pe capacul transformatoarelor de putere (destinate numai pentru decuvare), de profilurile celulelor prefabricate etc.

Art.20. Este interzisa sprijinirea scarilor fara dispozitive de sprijinire sau agatare, ca si a membrilor formatiei de lucru, de cai de curent (bare flexibile) sau de izolatoarele aparatelor electrice.

Art.21. Dupa terminarea montarii si a legarii cailor de curent la bornele transformatoarelor, pana la efectuarea probelor si punerii in functiune, acestea trebuie legate la pamant si in scurtcircuit.

Art.22. In timpul deplasarii transformatoarelor, a celulelor etc., prin tractare cu cabluri, este interzisa stationarea membrilor formatiei de lucru in vecinatatea cablurilor. Daca echipamentul respectiv se deplaseaza pe o cale de rulare, lucratorii trebuie sa stea in spate sau lateral, nefiind permisa tragerea din fata (din sensul deplasarii).

Art.23. (1) Inainte de manevrarea separatoarelor cu dispozitivele de actionare mecanice sau pneumatice, trebuie sa se verifice ca nu exista nici o persoana in celula si, in special, ca nu lucreaza nimeni la separator.(2) Separatoarele se vor manipula si monta in pozitia „inchis'.

Art.24. La montarea intreruptoarelor si a dispozitivelor de actionare cu resorturi trebuie sa se verifice, in prealabil, ca resorturile nu sunt armate.

Art.25. In timpul actionarilor pentru reglajul intreruptoarelor se interzice:

− accesul membrilor formatiei de lucru in apropierea acestora;

− introducerea mainii intre mecanisme de catre lucratorul care efectueaza reglajul.

Art.26. Pentru lucrari pe traseele cablurilor racordate la cutiile de distributie supraterane, inclusiv cutiile de trecere, firidele principale de bransament, cutiile de aprindere pentru iluminat public etc, unde nu se pot monta scurtcircuitoare sau montarea acestora s-ar face in conditii periculoase pentru personalul manevrant sau pentru personalul neavizat, dupa intreruperea tensiunii pe cabluri si separarea lor vizibila, in locul sigurantelor se vor monta capace sau manere electroizolante colorate in rosu si panouri de semnalizare adecvate.

Art.27. Pentru lucrari executate pe traseele cablurilor racordate la cutiile de distributie subterane sau direct asupra cutiilor de distributie subterane, in care nu se pot monta scurtcircuitoare, dupa intreruperea tensiunii pe cabluri trebuie montate pe cutitele cutiilor terminale palarii electroizolante si panouri de semnalizare.

Art.28. La lucrarile la cutiile de distributie subterane trebuie sa se asigure masuri de delimitare materiala a zonei de lucru prin ingradirea cutiei de distributie cu panouri, paravane sau benzi si montarea, pe acestea, a panourilor de semnalizare de interzicere, in asa fel incat sa se evite accesul si accidentarea persoanelor neavizate.

La intreruperea lucrarilor, cu deplasarea formatiei de la locul de munca, cutia de distributie deschisa nu trebuie lasata fara supraveghere, chiar daca este ingradita.

Art.29. (1) Lucrarile la cutiile de distributie se executa pe baza de AL, AS sau ITIPM, dupa cum stabileste conducatorul entitatii.

(2) Legarea – dezlegarea cablurilor la cutiile de distributie se poate executa si pe baza de ITI-PM sau AS.

Art.30. La manevrarea sigurantelor din cutiile de distributie, executantul trebuie sa utilizeze casca de protectie cu viziera de protectie a fetei, incaltaminte electroizolanta, manusi electroizolante sau covor electroizolant portabil (cand manevra se executa de pe marginea cutiei de distributie din pozitia in genunchi) si maner electroizolant cu manson de protectie a bratului pentru montarea – demontarea sigurantelor MPR.

Art.31. Pentru lucrarile de la cutiile de distributie subterane, fara scoaterea de sub tensiune a tuturor elementelor de instalatie din interiorul lor, se vor aplica urmatoarele masuri:

a) folosirea pe toata durata lucrarii a echipamentului individual de protectie specificat in articolul anterior;

b) scoaterea sigurantelor de pe toate cablurile;

c) montarea palariilor/tecilor electroizolante pe cutitele sau furcile fixe ale plecarilor, indiferent daca sunt sau nu sub tensiune;

d) executarea reviziei contactelor la cutitele de pe plecari pe rand, numai la cate o faza, celelalte ramanand izolate cu teci;

e) intreruperea tensiunii pe cablul racordat la cutia terminala la care se lucreaza, in cazul lucrarilor de inlocuire a acesteia;

f) supravegherea permanenta a membrilor formatiei de lucru de catre seful de lucrare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1725
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site