Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


MEMORIU TEHNIC INCENDIU

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micMEMORIU TEHNIC INCENDIU
1. Date generale

Prezenta documentatie trateazaAmenajarea unui spatiu existent in Sucursala bancara, amplasat la parterul cladirii, avand    regim de inaltime S+P+4E+5 partial . Proiectul de instalatii sanitare cuprinde urmatoarele capitole de probleme:

instalatii de stingere a incendiului cu apa

instalatii de alimentare cu apa potabila a grupurilor sanitare

instalatii de canalizare

Cladirea Sediului ATEBANK ROMANIA a fost executata pe un teren cu suprafata de 2432 m2 situat in Bucuresti, Calea Grivitei nr.24. In prezent terenul este ocupat de o constructie cu functiunea de birouri (banca) cu regim de inaltime S+P+4E+5 partial

2. Instalatii de stingere a incendiului cu apa.

Gradul de rezistenta la foc

Gradul de rezistenta la foc al cladirii este II, ceea ce permite realizarea ariei construite la nivelul radierului de 2316 m2, respectiv la nivelul solului de 860,50 m2.

Limitarea propagarii focului

Limitarea propagarii focului in interiorul cladirii s-a prevazut prin pereti rezistenti la foc intre 1h si 4h. Astfel, casele de scari sunt inchise cu pereti rezistenti la foc 2h 30min si usi rezistente la foc cu dispozitive de autoinchidere si bara antipanica; holul ghiseelor, care este sala aglomerata, este separat de restul spatiilor prin pereti rezistenti la foc 4h.

S-a prevazut compartimentarea spatiului de deasupra plafoanelor prin diafragme din gipscarton dispuse la maximum 3 travei (21,60m).

Limitarea propagarii pe fatada realizata cu perete cortina s-a realizat prin panouri pline de perete cortina cu inaltimea de 1,90 m si prin etansarea la foc 30 min in dreptul planseelor.

Sunt prevazute dispozitive de evacuare a fumului automate si cu comanda manuala la partea superioara a caselor de scari, reprezentand 5% din suprafata acestora, precum si la partea superioara a holului ghiseelor, reprezentand 1% din suprafata acestuia.

Acelasi sistem de limitare a propagarii focului se utilizeaza si la extinderea etajului 5 al cladirii.

Evacuarea persoanelor

Usile, coridoarele si scarile prevazute pentru functionarea normala a cladirii sunt utilizate si pentru evacuarea persoanelor in caz de incendiu.

Pentru evacuarea nivelurilor supraterane sunt prevazute 2 cai de evacuare, fiecare asigurand evacuarea a 2 fluxuri de 75 de persoane, deci in total 4 x 75 = 300 persoane.

Pentru evacuarea holului ghiseelor sunt prevazute:

-cele doua scari inchise, fiecare asigurand evacuarea a 2 fluxuri;

-unul dintre cele doua escalatoare (1 flux);

-scara libera circulara care leaga subsolul de intrarea publicului de la cota terenului (1 flux).

In total se asigura deci evacuarea a 6 x 65 = 390 persoane.

Protectia la foc a cailor de evacuare se realizeaza prin utilizarea pentru finisaje a materialelor incombustibile (granit, gipscarton, etc).

Echiparea cu instalatii pentru semnalizarea incendiilor

Pentru cladirea existenta    s-au prevazut detectoare de incendiu in toate spatiile, iar pe caile de circulatie butoane de semnalizare, conectate la centrala de avertizare incendiu.

Detectarea inceputului de incendiu si semnalizarea incediului se realizeaza prin subsistemul de semnalizare incendiu cu urmatoarele functiuni specifice:

- detectare automata a incendiului;

-detectarea automata a inundatiei;

-detecarea depasirii nivelului admisibil de noxe in parcarea subterana;

-semnalizarea detectarii automate a incendiului inundatiei sau alertarii manuale in caz de incendiu;

-gestionarea semnalizarilor, preluarea comenzilor de operare si orientarea dispecerului in caz de incident, prin calculator;

-semnalizarea deteriorarii cablurilor de legatura si a murdaririi detectoarelor;

-memorarea evenimentelor aparute si a opertaiilor efectuate.

Incaperile supravegheate sunt echipate cu detectoare de fum cu camera de ionizare; pentru tubulaturile de climatizare s-au prevazut detectoare de fum cu camera de ionizare, de constructie speciala.

Centrala termica, garajul si bucataria vor fi echipate cu detectoare termodiferentiale.

Pe culoare si in casele scarilor sunt instalate butoane de alarmare in caz de incendiu.

Detectoarele si butoanele de alarmare sunt conectate la o centrala de semnalizare incendiu cu microprocesor.

In extinderea nivelului 5 al cladirii prevazuta prin prezenta documentatie se prevad detectoare de fum in birouri si butoane de alarmare pe coridoare si in casa scarii, racordate la centrala de semnalizare existenta.

Pe caile de evacuare s-au amplasat indicatoare si lampi pentru marcarea iesirilor si hidrantilor.

Echiparea cu instalatii de stingere a incendiilor- situatia existenta

Pentru stingerea incendiilor s-au prevazut hidranti interiori si stingatoare manuale. Sistemul de interventie cu hidranti interiori asigura functionarea simultana a doi hidranti cu debitul de 2,5 I/sec fiecare.

De asemenea, pe latura nord a terenului, deasupra rezervorului cu apa pentru stingerea incendiilor, s-au prevazut 2 racorduri tip A de 4' si 2 racorduri tip B de 3'.

Sunt prevazute stingatoare cu C02 la tablourile electrice si incaperile cu aparataj electric, si respectiv stingatoare cu praf si C02 la garaje, asigurandu-se minimum 30 de stingatoare (respectiv un stingator la 250 m2 arie construita).

Alimentarea cu apa pentru stingerea incendiilor

Rezerva intangibila de apa pentru stingerea incendiilor se acumuleaza si se stocheaza intr-un rezervor de beton armat cu volumul de 70 m3 situat in subsolul cladirii.

Instalatia de stingere a incendiuli cu hidranti este echipata cu doua agregate de pompare independente.

Alimentarea cu energie electrica a consumatorilor aferenti sistemelor de protectie

Constructia este prevazuta cu un tablou electric general cu doua alimentari din cele doua transformatoare si o alimentare de la grupul electrogen propriu de 400 kVA, care preia, in cazul caderii tensiunii pe retea o parte din iluminatul constructiei, iluminatul de siguranta, pompele de incendiu, semnalizarea de incendiu, echipamentul de evacuare a fumului. Grupul electrogen este cu pornire automata.

Caile de acces interioare si exterioare pentru interventie in caz de incendiu

Pentru accesul masinilor de interventie in curtea interioara au fost prevazute gabaritele necesare. Caile de circulatie au fost dimensionate pentru o greutate a masinii de interventie de 34 t.3. Instalatii de alimentare cu apa potabila a grupurilor sanitare

Prin proiectul de instalatii de alimentare cu apa a cladirii existente ATEBank, alimentare cu apa potabila a instalatiilor interioare se face dupa urmatoarea schema:

bransament la conducta publica din strada Calea Grivitei

rezervor de acumulare pentru asigurarea variatiei consumului orar si a rezervei intangibile de apa pentru interventia in caz de incendiu

instalatie de distributie si ridicare a presiunii separat pentru consumul menajer si interventia in caz de incendiu onsumul mediu zilnic de apa rece conform proiectului initial al cladirii este de 32.500 l/zi.

Prin extinderea cu inca un etaj, consumul mediu zilnic de apa rece ar trebui sa se majoreze cu consumul mediu zilnic aferent pentru 50 de angajati x 50 =2.500 l/zi). In realitate, prin renuntarea la bucatarie, consumul total mediu zilnic va fi:

Q'zi = 32.500 + 2.500 - 7.500 = 27.500 l/zi

Consumul actual de apa rece se incadreaza in cel stabilit prin proiectul initial.

nstalatia de pompare pentru apa de consum menajer este formata dintr-un grup de pompare, compus din 3 pompe( doua active si una in rezerva) cu urmatoarele caracterisitci tehnice:

debit unitar l s

presiune minima Bar

presiunea de pornire a pompei active Bar

presiunea de oprire a pompei active Bar

puterea instalata a fiecarei pompe kW

Distributia spre punctele de consum apa calda si rece se face prin conducte din otel zincat conform schemei coloanelor si planurilor din proiect.

Debitul pentru dimensionarea racordului de apa rece la extinderea nivelului 5 este de 0 l/s, pentru care s-a prevazut un racord de 1'.

Debitul pentru dimensionarea racordului de apa calda pentru nivelul 5 este de 0 l/s; pentru acoperirea acestui consum s-a prevazut un racord de 3/4' executat din teava zincata.

Racordurile la grupul social de la nivelul 5 se vor realiza prin prelungirea conductelor de la coloana M, conform detaliilor din planul P.T.910S-3 si modificarilor schemei coloanelor din desenul P.T.910S-4.

Conductele pentru apa calda se vor izola termic prin cochilii din vata minerala protejata cu tabla zincata sau alta izolatie termica similara.

4. Instalatii de canalizare

Prin proiectul initial al cladirii s-au prevazut retele complet separate pentru evacuarea apelor sanitare si evacuarea apelor meteorice.

Pentru evacuarea apelor menajere din noile grupuri sanitare amplasate in extinderea nivelului se prelungeste coloana de evacuare M conform desenelor P T910S si P T910S din proiect Pentru colectarea apelor pluviale de pe invelitoare se pastreaza din sifoanele de terasa existente si se deviaza alte colectoare pluviale conform detaliilor din desenele P T 910S si P T910SColectoarele de apa de pe invelitoare (DN 150) vor fi din fonta cu flanse pentru asigurarea hidroizolatiei, tip Passavant 7016.10 cu parafrunzar 7000.10.

5. Normative si standarde de referinte specifice conexe domeniului sigurantei la foc si instalatiilor de protectie impotrivav incendiilor

Normativ pentru proiectarea executarea si exploatarea instalatiilor de stingere a incendiilor indicativ NP086

Masuri de siguranta contra incendiilor usi si cai de evacuare masuri impotriva trecerii fumului STAS

Masuri de protectie contra incendiilor determinarea sarcinii termice in constructii STAS

Sisteme de detectare si de alarma la incendiu SR EN

Normativ de siguranta la foc a constructiilor P118

Norme generale de prevenire si stingere a incendiilor Ordinul M I

Norme generale de protectia muncii N G P M

Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor sanitare I9

Normativ pentru exploatarea instalatiilor sanitare I9

Intocmit,


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2027
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site