Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


PREVENIRE A INCENDIILOR

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micINCENDIUL contine 3 elemente, care reactionand intre ele duc la aparitia focului. OXIGENUL este cel care sustine reactia, CALDURA este cea care aduce materialul la temperatura de aprindere, iar COMBUSTIBILUL este cel care alimenteaza si intretine arderea.
CONCEPTUL DE PREVENIRE A INCENDIILOR SE BAZEAZA PE SEPARAREA ACESTOR 3 ELEMENTE

Este foarte important sa cunoasteti locatiile si tipurile de stingatoare din

incaperea in care va aflati, inainte sa folositi vreunul. Stingatoarele pot fi grele, de aceea ar fi bine sa incercati sa luati un stingator si sa il studiati cu atentie, pentru a va face o idee despre greutatea lui. Incercati sa va faceti timp sa cititi instructiunile de folosire

si avertismentele care se gasesc pe eticheta, deoarece NU TOATE STINGATOARELE SUNT LA FEL. Exersati desprinderea furtunului si mobilitatea acestuia, indreptandu-l la baza unui foc imaginar. Nu incercati sa scoateti siguranta sau sa apasati pe maner, deoarece aceste lucruri pot duce la pierderea presiunii din stingator.

CAND ESTE NEVOIE SA FOLOSITI UN STINGATOR, TINETI MINTE URMATORII PASI:

                   
             

           

Pornind de la distanta recomandata, miscati furtunul sau teava pentru a cuprinde tot focul. Pe masura ce focul se restrange, apropiativa mai mult si incercuiti zona. Apoi supravegheati locul pentru ca focul sa nu se reaprinda.

1. ANUNTATI pompierii la numarul de telefon 112, daca nu aveti posibilitatea sa faceti acest lucru, puneti pe altcineva sa o faca (OBSERVATIE: in cazul in care exista alarme, acestea trebuie activate la primul semn de incendiu)
2. AJUTATI orice persoana care se afla in pericol iminent, sau orice alta persoana incapabila sa se descurce singura. FACETI ACEST LUCRU FARA A VA RISCA PROPRIA VIATA.
3. ACTIONATI asupra focului doar dupa ce ati urmat primi 2 pasi de mai sus, folosind echipamentul PSI adecvat.

Incercati sa stingeti incendiul doar daca focul este mic si restrans momentul ideal de a folosi un stingator, este in starea de inceput a focului. Tot atunci este recomandat sa indepartati din directia focului, toate materialele combustibile care ar putea duce la extinderea mai rapida a acestuia. Faceti acest lucru fara sa va asumati vreun risc. Odata ce focul incepe sa creasca si sa se raspandeasca, este recomandat sa evacuati cladirea, inchizand in urma voastra toate usile si ferestrele, pentru a incetini propagarea acestuia. doar daca fumul toxic nu va pune viata in pericol daca focul produce mari cantitati de fum negru si des, sau fum toxic este recomandat sa nu incercati sa il stingeti. Cu atat mai mult nu este recomandat sa incercati sa stingeti focul intr-un spatiu inchis. In exterior, combateti focul mereu cu vantul care sa bata din spatele vostru. Retinei ca orice foc produce monoxid de carbon si multe incendii vor produce si gaze toxice, care va pot fi fatale chiar si in cantitati mici. doar daca aveti posibilitatea de a parasi cladirea- in interior este recomandat sa incercati sa combateti focul cu spatele la o usa sau orice alta alternativa de evacuare. Daca focul nu este stins repede, trebuie sa aveti posibilitatea de a va salva imediat si a nu risca sa ramaneti blocat. doar daca instinctele va spun ca este OK daca nu va simtiti in masura sa incercati sa stingeti incendiul, NU INCERCATI!. Parasiti incaperea si lasati pompierii sa isi faca datoria.

Nu toate incendiile sunt la fel. Diferite materiale produc incendii diferite care necesita diferiti agenti de stingere. In functie de natura materialului, incendiul se incadreaza intr-o clasa anume, fiecare clasa necesitand agenti de stingere diferiti. Necesitatea cunoasterii claselor de incendiu si a agentilor de stingere recomandati, este foarte importanta, deoarece o alegere gresita, poate complica si mai mult situatia.                  CLASA

Explicatii:


La clasa A sunt incluse incendiile care au la baza materiale solide obisnuite, precum lemnul, hartia, hainele, gunoiul si plasticul.


La clasa B sunt incluse incendiile care au la baza lichidele inflamabile, precum gazolina, petrolul, grasimile si vopseaua.


La clasa C sunt incluse incendiile care au la baza gazele inflamabile, precum gazul metan, propan, hidrogen, acetilena si gazele naturale.


La clasa D sunt incluse incendiile care au la baza metalele, precum aluminiul, magneziu, litiu, sodiu, potasiu si aliaje ale acestora.


La clasa E sunt incluse incendiile care au la baza echipamente electrice

aflate sub tensiune, precum motoare, transformatoare si

intrerupatoare.
(OBSERAVATIE - daca se va intrerupe sursa electrica care alimenteaza aceste echipamente, clasa E va deveni una dintre celelalte clase de incendiu)

   

Tipuri de incendii:
Stingatoarele cu pulbere pot fi folosite la toate tipurile de incendii care au la baza materiale solide, lichide si gaze inflamabile, metale dar si echipamente electrice aflate sub tensiune.

   

Tipuri de incendii:
Stingatoarele cu gaz pot fi folosite la toate tipurile de incendii care au la baza lichidele si gazele inflamabile dar si echipamentele electrice aflate sub tensiune.

Tipuri de incendii:
Stingatoarele cu spuma pot fi folosite la toate tipurile de incendii care au la baza materialele solide si lichide.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site