Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Riscul la incendiu, rezistenta, comportarea si stabilitatea la foc

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micRiscul la incendiu, rezistenta, comportarea si stabilitatea la foc
Riscul la incendiu este criteriul de performanta care reprezinta probabilitatea globala de izbucnire a incendiilor determinata de interactiunea proprietatilor specifice materialelor si substantelor combustibile cu sursele potentiale de aprindere, in anumite imprejurari, in acelasi timp si spatiu.

Identificarea, evaluarea si controlul riscurilor de incendiu se fac conform legii si potrivit regulamentelor specifice.

Riscul de incendiu se stabileste si se precizeaza obligatoriu pe zone, spatii, incaperi, compartimente de incendiu, cladiri sau instalatii tehnologice, asigurandu-se incadrarea in nivele de risc sau categoriile de pericol de incendiu corespunzatoare prevederilor reglementarilor specifice.

Nivelele riscului de incendiu sunt: redus,mediu si mare.

Se recomanda reducerea pe cat posibil a nivelului riscului de incendiu.

Depasirea nivelului riscului de incendiu stabilit prin reglementari specifice sau in documentatiile tehnice si in scenariile de siguranta la foc este, de regula, interzisa, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, cand se impune luarea masurilor compensatorii de aparare impotriva incendiilor, propuse, justificate si cu avizarea compartimentului specializat.

Rezistenta la foc este proprietateaunui element de constructie sau a unei structuri de a-si pastra pe o durata determinata, stabilitatea, etanseitatea la foc si/sau izolarea termica ceruta si/sau alta functiune specializata, intr-o incercare la foc standardizata.

Rezistenta la foc a elementelor de constructii care separa sau delimiteaza compartimentele de incendiu de alte spatii ale constructiilor ori instalatiilor reprezinta intervalul de timp in care elementele de constructie isi epuizeaza capacitatea de rezistenta la foc printr-o incercare standardizata.

Rezistenta la foc a structurii portante se evalueaza pentru ansamblul constructiei sau pentru un compartiment de incendiu.

Compartimentul de incendiu reprezinta constructia sau o parte a unei constructii continand una sau mai multe incaperi sau alte spatii delimitate prin elemente de constructie destinate sa-l izoleze de restul constructiei , in scopul limitarii propagarii incendiului, pe o durata determinate. Ariile compartimentelor de incendiu se stabilesc in functie de riscul de incendiu existent, destinatia, alcatuirea si rezistenta la foc a constructiei.Compartimentarea antifoc se realizeaza prin elemente de constructii rezistente la foc verticale si dupa cazorizontale.

Gradul de rezistenta la foc reprezinta capacitatea constructiei sau a compartimentului de incendiu, indeosebi a structurii portante sau de rezistenta, de a raspunde la incendiu indiferent de destinatie.

Gradul de rezistenta la foc se stabileste in functie de nivelele de rezistenta la foc ale principalelor elemente de constructie componente.

Comportarea la foc a constructiilor si instalatiilor, in ansamblu sau a unor parti componente, este determinata de contributia la foc a elementelor, materialelor si substantelor combustibile utilizate, in raport cu rezistenta la foc asigurata.

Contributia la foc se estimeaza prin potentialul caloric al sarcinii termice si reprezinta suma energiilor calorice degajate prin arderea completa a tuturor elementelor, materialelor si substantelor combustibile din spatial respective.

Limita maxima a potentialului caloric este data de arderea completa in cazul unui incendiu total intr-o constructie, instalatie sau compartiment de incendiu.

Constructiile si instalatiile trebuie sa se comporte la foc, astfel incat, pe timpul interventiei in caz de incendiu sa nu pericliteze siguranta utilizatorilor si a personalului de interventie.

Aprecierea reala a comportarii la foc a unor constructii si instalatii se poate face dupa stingerea incendiilor produse in acestea, atat pri constatari si masuratori directe cat si prin expertizare.

Stabilitatea la foc a constructiilor si instalatiilor sau a compartimentelor de incendiu reprezinta caracteristica globala, exprimata in unitati de timp(ore, minute), intre momentul izbucnirii incendiului si momentul in care structura de rezistenta respectiva isi pierde capacitatea portanta si se prabuseste ca urmare a actiunilor si efectelor incendiului.

Stabilitatea la foc este determinata de rezistanta si comportarea la foc si este influentata de masurile luate pentru limitarea efectelor negative ale agentilor care pot interveni in caz de incendiu

Aprecierea stabilitatii la foc a constructiilor si instalatiilor in care s-au produs incendii se poate face pe baza calificativelor: foarte buna, buna, corespunzatoare, satisfacatoare si nesatisfacatoare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1729
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site