Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Managementul resurselor umane la S.C. DEL S.R.L.

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micManagementul resurselor umane la S.C. DEL S.R.L.

1. Scurt istoric SC DEL S.R.L.Delaco este distribuitor national de produse lactate, fiind unul dintre principalii furnizori pentru marile retele de magazine si ai comertului traditional. Compania Delaco este situata in Codlea, la cativa km de Brasov, in centrul tarii, la 170 km nord fata de Bucuresti.

Delaco este o afacere de familie care a pornit in anul 1996 cu 3 angajati, cu productia de produse lactate proaspete, incepand cu anul 2000 ne-am concentrat pe distributia de branzeturi si am creat un sistem care ne-a permis sa crestem fara limitarile productiei, externalizand acest departament. Am dezvoltat o facilitate de porti onare/ambalare/ etichetare certificata ISO 22000 de catre o firma elvetiana, in prezent lucram cu o echipa de 300 de oameni.

In 2007 Delaco a devenit distribuitorul exclusiv in Romania al produselor Zott, unul dintre cei mai mari producatori din Germania, cu o traditie de peste 85 ani. Acest parteneriat ne-a ajutat sa imbogatim substantial gama de lactate distribuite: branzeturile traditionale romanesti din portofoliul nostru au fost completate cu iaurturi, deserturi pe baza de lapte, delicioase specialitati de branza, lapte pentru cafea, unt si multe altele.

La l noiembrie 2007 Delaco a preluat, in exclusivitate, distributia branzeturilor speciale Bergader. Societatea Bergader Privatkaserei GmbH este unul dintre cei mai mari producatori privati de lactate din Germania, infiintata in 1902 si specializata in produtia de branzeturi cu mucegai nobil.

Tot in noiembrie, Delaco a semnat parteneriatul cu Mona Naturprodukte Gmbh, producator austriac de produse din soia. Delaco devine astfel unic distribuitor al brandului Joya pe piata romaneasca

In 2007, compania Delacoo a investit circa cinci milioane de euro pentru a-si consolida pozitia pe care o ocupa pe piata, iar in 2008 va deschide alte trei centre regionale. Reprezentantii companiei sustin ca este vorba de investitii in promovare, depozite, parcul auto, softuri noi si nu in ultimul rand in resurse umane. Pe langa depozitul central, Delaco si-a creat cateva centre regionale de cross docking (in Arad, Bucuresti si Bacau), iar in 2008 vor fi deschise altele trei in Cluj, Constanta si Craiova. In 2007, compania a investit peste un milion de euro pentru activitati de marketing.

Infiintata in 1996, Delaco era specializata in productia de lactate proaspete, iar din anul 2000 s-a concentrat pe distributia de branzeturi si alte produse lactate importate din Germania, Austria, Franta, Olanda sau produse in Romania

Piata interna a lactatelor se ridica la circa 800 milioane de euro. Principalii producatori sunt Danone. Friesland si firmele Albalact. Brailact, Delaco si Covalact.

Infiintata in 1996, compania Delaco era specializata in productia de lactate proaspete, incepand cu anul 2000, compania Delaco s-a concentrat pe distributia de branzeturi si alte produse lactate importate din Germania, Austria, Franta, Olanda sau fabricate in Romania. In acelasi timp, Delaco este distribuitor unic al producatorului german Zott, dar si pentru Gouda si Bergader. Delaco este prezent in toate retelele de retail si in magazinele traditionale din intreaga tara, Are peste 1.500 de clienti directi, lucrand si cu distribuitori locali, prin intermediul carora produsele Delaco ajung la alti peste 3.000 de clienti.

Compania estimeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de 40 milioane de euro, dubla fata de cea obtinuta in 2007. Pentru 2008, firma si-a bugetat o cifra de afaceri de circa 60 milioane de euro, ca urmare a investitiilor realizate in procesare, logistica si marketing.

Producatorul si distribuitorul de lactate, Delaco, estimeaza in 2008, o cifra de afaceri de peste 43 de milioane de euro, dubla fata de 2007, potrivit datelor furnizate Newsln de catre companie.

'Potrivit declaratiilor directorului general al Delaco Distribution, Tudor Comaniciu, cel mai bine vandut produs al companiei este cascavalul. 'Din punct de vedere cantitativ, pana acum cinci ani cel mai bine vandut produs era telemeaua, acoperind aproape 75% din vanzarile de branzeturi in general, nu doar in cadrul Delaco. Acum, aceasta a fost inlocuita de cascaval, care este si cel mai bine vandut produs al Delaco. Romanii sunt mari consumatori de branzeturi traditionale - cascaval si telemea. Cu toate acestea, in ultima perioada cea mai mare crestere a fost inregistrata pe segmentul de branzeturi speciale, studiile recente aratand ca acest sector este cel mai dinamic, cu o rata de crestere anuala de 30%', a declarat Comaniciu. '

El considera ca aceasta schimbare se explica prin faptul ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania are acces la o piata comunitara recent liberalizata, iar consumatorul roman este din ce in ce mai curios, de unde si manifestarea unui interes crescut pentru produsele europene si, prin urmare, o crestere a vanzarilor pe segmentul branzeturilor speciale. Directorul general al Delaco Distribution a mai precizat ca vanzarile de lactate scad putin in perioada posturilor si pentru a compensa aceasta scadere compania a lansat in noiembrie laptele de soia Joya.

Referitor la piata lactatelor, Comaniciu a mentionat ca valoarea acesteia se ridica la circa 800 milioane de euro. 'O cota de piata este dificil de estima deoarece din piata interna a lactatelor, evaluata la aproximativ 800 de milioane de euro, primii sase jucatori detin putin peste 30 %. Aceasta inseamna ca peste 60% din piata este impartita intre sutele de mici producatori, iar oportunitatile de crestere sunt enorme', a mai afirmat Directorul general al Delaco Distribution.

Delaco a preluat, in exclusivitate, incepand cu data de l noiembrie 2007 distributia branzeturilor speciale Bergader. Prezent pe piata din Romania de mai bine de 10 ani cu produse precum 'Bergader Edelpilz', branza moale 'Bonifaz' sau 'Bavaria Blu', Bergader Privatkaserei GmbH este unul dintre cei mai mari producatori privati de lactate din Germania si este specializat in productia de branzeturi cu mucegai nobil.l9

Societatea comerciala DEL S.R.L. produce sortimente din cadrul urmatoarelor grupe de produse lactate:

A - lapte de consum;

B - produse lactate proaspete

C - unt;

D - branzeturi.

Din grupa A - lapte de consum se produce sortimentul cu 1,8% grasime ambalat in pungi de polietilena de 11, produs ce reprezinta cea. 50% din totalul materiei prime disponibile.

Din grupa B - produse lactate proaspete sunt in fabricatie produsele: iaurt, sana, smantana de consum, frisca, branza proaspata de vaca, branza proaspata cu smantana, inghetata.

smantana de consum, branza cu smantana tip Fagaras, iaurtul si sana
sunt ambalate in pahare din material plastic, inchise cu folie de
aluminiu termosudabila;

sana se ambaleaza la butelii de 11, iar frisca este livrata in bidoane de
aluminiu si butelii de sticla de 11;

branza proaspata de vaca, dietetica si grasa, se ambaleaza in pachete
de 200 g, de hartie metalizata;

inghetata se ambaleaza vafe comestibile (produse de societate), in pahare de material plastic si sub forma de pachete (brichete) in hartie
metalizata.

Din grupa C - unt se produce un singur sortiment: unt cu 65% grasime ambalat in pachete de 100 g si 200 g, in hartie pergament vegetal. Din grupa D - branzeturi se fabrica urmatoarele sortimente:

branzeturi in saramura - tip telemea;

branzeturi cu pasta oparita - tip cascaval;

branzeturi framantate - tip burduf.

Branza telemea, care se fabrica din lapte de vaca si amestec de lapte de oaie si vaca, se ambaleaza in cutii de material plastic (16 kg) sau butoaie de material plastic (30-40 kg).

Sortimentele de cascaval se fabrica atat din lapte de vaca cat si din amestec de lapte de vaca si lapte de oaie. Unele sortimente pot fi afumate si sunt fabricate in greutate de 500-1000 g sau 8-9 kg. Sortimentele sunt parafinate, dar pot fi ambalate si in folie tip Cryovac termosudabila.

Branzeturile framantate se fabrica din amestec de cas de oaie si cas de vaca si sunt ambalate in basici naturale si folie de material plastic.

Produsele secundare rezultate de la fabricarea untului si branzeturilor si anume zara, respectiv zerul, sunt livrate diversilor clienti pentru hrana animalelor.

In ceea ce priveste serviciile, DEL S.R.L., pe langa asigurarea reparatiilor curente desfasurate in atelierele proprii pentru utilajele, instalatiile si mijloacele auto din cadrul fabricilor in functiune, desfasoara unele servicii si pentru terti cum ar fi:

bobinarea motoarelor electrice;

reparatii vitrine frigorifice;

prestari servicii:

-inchirieri mijloace auto (cisterne);

-inchirieri spatii frigorifice pentru produsele alimentare;

-ambalari de unt si margarina, in pachete, pentru diversi clienti.

Toate aceste servicii prestate de societate se ridica la o valoare anuala de circa 20,0 milioane lei. Societatea nu a inregistrat reclamatii privitoare la calitatea produselor sau returnari de produse.

Controlul calitatii se face de catre compartimentul CTC - Laborator, angrenat in urmarirea produsului de fabricatie si efectuarea analizelor de laborator. Produsele S.C. DEL S.R.L. corespund standardelor si normelor interne in vigoare.

2. Elementele pietii societatii comerciale Delaco

Piata societatii DELACO S.R.L se inscrie tipologic in gama produselor alimentare, subramura industriei laptelui, iar ca zona geografica in principal judetul Arges, apoi judetele limitrofe si uneori municipiul Bucuresti.

Produsele sunt destinate consumului acasa si se adreseaza intregii populatii.

Aceasta piata restransa se datoreaza productiei mici pe care o realizeaza S.C. DELACO S.R.L, avand drept principala cauza scaderea resurselor de lapte materie prima: in 1999 cu 67% la lapte de vaca si cu 92% la lapte de oaie fata de realizarile anului 1998.

Se apreciaza ca exportul putea sa continue la nivelul a 40-50 t branzeturi, anual.

Pentru piata interna se impune o politica activa de marketing, cu vanzari si conexiuni la retelele de supermarketinguri alimentare, unde volumul vanzarilor este mai ridicat. Piata de desfacere a inghetatei s-a diminuat prin patrunderea produselor de la S.C. Industria Laptelui Mures care are in dotare linii moderne de fabricatie, si a inghetatei produse de intreprinzatorii particulari la tonete. Acest produs, care inainte de 1996 se vindea in cantitati mari, in vara anului 1999 exista in stoc in depozitele societatii.

In ceea ce priveste aprovizionarea fluxurilor tehnologice cu materiale, energie, combustibili si piese de schimb, acestea sunt bine dezvoltate dat fiind preocuparea constanta a echipei de conducere.

Clientii

Societatea isi desface produsele in magazinele proprii si ale diverselor societati comerciale de stat si particulare prin intermediul contractelor ce se incheie pentru o cantitate mai mare sau mai mica, anual sau pe parcursul anului.

Cei peste 4000 de clienti s-au obisnuit deja cu flexibiliatea si promptitudinea firmei La solicitarea partenerilor firmei si in intampinarea dorintelor consumatorilor, se pregatesc produsele pentru vanzare in cele mai diverse ambalari: vrac, ambalari mici, dar si in pachete economice sau tip multipack, cu acordarea de gratuitati.

Echipa noastra de vanzari lucreaza de zor pentru ca produsele distribuite sa ajunga la toate magazinele din retailul modern, in cat mai multe magazine din comertul traditional, la restaurante, pizzerii, fast food-uri, unitati hoteliere si chiar si la companii aeriene.

Furnizorii

Furnizorii Delaco au fost alesi cu multa grija si responsabilitate, deoarce nu se vrea sa se faca nici un fel de compromis in privinta calitatii produselor.

Produsele pe care le distribuim provin de la producatori de renume din Europa, din tari precum Germania, Austria, Franta, Olanda - tari cu tradite in producerea branzeturilor si a produselor lactate proaspete.

Printre furnizorii Delaco se numara si producatori autohtoni care indeplinesc noile standarde de calitate si siguranta alimentelor, impuse de Uniunea Europeana.

Furnizorii societatii pot fi clasificati astfel:

de materie prima;

de materiale;

de utilitati si servicii.

S.C. DEL S.R.L. colecteaza laptele materie prima (vaca si oaie) de la urmatoarele surse:

societati agricole de stat (fostele I.A.S.);

societati comerciale agricole (fostele C.A.P.);

gospodariile populatiei (producatorii individuali);

A.S.A.S. si alte unitati agricole.

Ponderea acestor surse in cadrul volumului total de lapte materie prima este urmatoarea:

societati agricole de stat

societati comerciale agricole

gospodariile populatiei

A.S.A.S. + alte unitati

TOTAL

In ceea ce priveste colectarea laptelui de la gospodariile populatiei, aceasta se desfasoara in circa 640 de puncte de colectare de pe raza tarii.

Cu toate ca se inregistreaza un plus de efective de vaci cu lapte, DEL S.R.L. colecteaza numai circa 33-34% din cantitatea realizata in 1996. Aceasta situatie se datoreaza in principal urmatorilor factori:

prelucrarea de catre unitatile concurente a circa 20-25.000 l lapte/zi, ceea ce la nivelul unui an insumeaza circa 91.2 mii hl;

existenta unei puternice piete organizate si neorganizate in ceea ce
priveste livrarea laptelui, branzeturilor tip telemea din lapte de vaca si
oaie, casul afumat, smantanii etc., aceasta desfasurandu-se de cele
mai multe ori fara un control sanitar-veterinar riguros.

Pe aceasta piata preturile practicate pe litrul de lapte ajung aproape la dublul sumei cu care este achizitionat laptele de catre stat.

Aceste cantitati mici de lapte prelucrate de DEL S.R.L. trebuie sa determine luarea si a altor masuri de atragere a interesului producatorilor individuali de a livra laptele societatii, printre care amintim:

livrarea contra cost a unor marfuri alimentare, in special in comunele
si satele izolate, amplasate departe de centre urbane;

sprijin in achizitionarea unor utilaje agricole, specifice diferitelor
zone, in contul cantitatilor de lapte care se vor livra;

de asemenea, producatorii individuali trebuie sa fie ajutati in
achizitionarea unor animale de rasa de mare randament in ceea ce
priveste productia de lapte.

In ceea ce priveste celelalte materii prime auxiliare (zahar, cacao, arome, stabilizatori etc.), precum si pentru numeroasele materiale necesare derularii procesului de productie, nu mai sunt probleme de aprovizionare in ceea ce priveste cantitatea, ci numai din punct de vedere financiar datorita preturilor mari practicate de furnizori, mai ales pentru materialele unde concurenta este foarte slaba sau inexistenta, in general, se poarta negocieri in ceea ce priveste pretul de achizitie a unor materiale pentru a putea fi ales cel mai scazut in conditiile unei cantitati corespunzatoare, se organizeaza chiar licitatii pentru anumite produse.

Concurenta

In conditiile unei productii mult diminuate fata de 1996, DEL S.R.L. se confrunta pe piata interna atat cu concurenta unor societati comerciale de profil, cat si cu concurenta societatilor care comercializeaza produse lactate din import.

In ceea ce priveste produsele lactate din import, desfacute pe piata de diverse societati comerciale, acestea sunt de o calitate deosebita, prezentate in ambalaje diversificate, cu un design modern, atragator pentru consumator (cu referire in special la diversele sortimente de iaurt cu fructe, smantana, diverse creme, branzeturi, branzeturi topite, unt). Aceste sortimente nu pot fi fabricate similar de catre S.C. DEL S.R.L. datorita tehnologiilor invechite care se pot aplica cu actualele utilaje si instalatiilor uzate fizic si moral (acestea au o vechime cuprinsa intre 10 si 34 de ani). Singurul avantaj este acela ca produsele importate, datorita pretului mare de desfacere cu amanuntul, se adreseaza unei categorii restranse de consumatori.

Organizarea distributiei

Distributia produselor lactate este importanta la DEL S.R.L. atat prin reteaua proprie de magazine, cat si prin reteaua comerciala a diversilor clienti pe care ii are societatea pe toata raza judetului Arges in special.

De asemenea, desfacerea produselor lactate mai este organizata si prin alte societati cu care exista contract de asociere, cu impartirea adaosului comercial.

Delaco este dispozitia clientilor nostri 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Livram in toata tara si avem reprezentanti care acopera toate judetele.

Toate produsele din portofoliul nostru necesita temperatura controlata de depozitare si transport.

Pentru ca produsele Delaco sa ajunga in conditii optime la destinatie s-a creat:

propriul parc auto de peste 60 de masini frigorifice cu capacitatea
de l .5t - 18t si care 'creste' lunar.

un depozit frigorifig modern, situat in Codlea, cu capacitatea de
depozitare de 5000 europaleti; acesta indeplineste cele mai
exigente cerinte ale Uniunii Europene, fiind certificat ISO 22000
de catre o firma elvetiana.

centre logistice in tara, unde derulam operatiuni de cross-
docking:

Bucuresti;

Bacau;

Arad.

De asemenea, pe baza de comanda, se livreaza produse lactate magazinelor comerciale de stat in cuantum de circa 23% din totalul volumului de desfacere.

Un volum important de produse lactate - circa 33% - este desfacuta prin diverse societati cu capital privat, tot pe baza de comanda.

Pentru magazinele proprii si o parte din celelalte comenzi, distributia se face cu sase masini izoterme (fara frig) de 5-7 t si cu o masina de mica capacitate (1,5 t) izoterma.

Tot parcul de mijloace auto pentru distributia produselor lactate este uzat fizic si moral, nu are instalatii de frig, fiind neadecvat unei desfaceri corespunzatoare a produselor lactate si trebuie inlocuit in totalitate.

3. Managementul resurselor umane la S.C. DEL S.R.L.

Atributiile departamentului de resurse umane

Tabelul nr 2

DOMENII

ATRIBUTII

1. Recrutare, selectie, angajare

stabilirea criteriilor de recrutare si selectie

elaborarea si aplicarea testelor pentru selectie

angajarea si repartizarea pe posturi

negocierea contractelor individuale

desfacerea contractelor de munca

asigurarea integrarii noilor angajati

crearea unor conditii normale de munca

controlul respectarii disciplinei muncii

evidenta personalului

2. Motivare, salarizare

stabilirea criteriilor si metodelor de evaluare

evaluarea performantelor fiecarui angajat

studierea, experimentarea si aplicarea unor forme adecvate de salarizare

conceperea de simulente nefinanciare

asigurarea unor corelatii intre cresterea productiei, a productivitatii muncii, a fondului de salarii si a salariilor individuale

3. Calificare si perfectionare profesionala

stabilirea nevoilor de pregatire si perfectionare profesionala

elaborarea programelor de pregatire si perfectionare si urmarirea aplicarii lor

organizarea cursurilor de pregatire si perfectionare

asigurarea conditiilor pentru participarea salariatilor

evaluarea activitatii de pregatire si perfectionare

4. Promovarea personalului

elaborarea criteriilor de promovare

folosirea unor metode evoluate de promovare

elaborarea unui plan de promovare

organizarea concursurilor de promovare

5. Stabilirea necesarului de personal

elaborarea criteriilor de stabilire a necesarului de personal

normarea muncii

dimensionarea formatiilor de lucru

analiza si descrierea posturilor, elaborarea fisei postului

proiectarea structurii organizatorice si repartizarea posturilor in cadrul ei

elaborarea planului de munca si salarii

6. Strategia si politica de personal

crearea unei baze de date in domeniu

elaborarea strategiei si politicii de personal

intocmirea programului de asigurare pe termen lung a personalului pe categorii si profesii, cu precizarea surselor de recrutare si stimulare

elaborarea programelor de imbunatatire a conditiilor de munca

7. Asigurarea conditiilor bune de munca

elaborarea C.C.M.

negocierea si urmarirea realizarii prevederilor acestuia

identificarea posibilitatilor de imbunatatire a protectiei si igienei muncii

organizarea si prestarea unor serici social-culturale

Recrutarea si selectia personalului

Cand se angajeaza o persoana, se ia o decizie importanta, deoarece modul cum este atrasa si retinuta in firma va avea implicatii directe asupra muncii angajatorului, dar si a celorlalti angajati. In climatul economic dificil din tara noastra, este foarte important sa se ia decizii bune din start. Costurile unei decizii incorecte pot fi foarte mari, nu doar din punct de vedere financiar, ci si ca timp si energie. De aceea inainte de a angaja pe cineva trebuie sa se cunoasca regulile recrutarii, selectiei si motivarii personalului.

Recrutarea este activitatea managementului resurselor umane care identifica sursele de candidati calificati pentru ocuparea unor posturi noi sau vacante in cadrul unei organizatii.

Selectia este activitatea managementului resurselor umane care consta in alegerea, potrivit anumitor criterii, a acelui candidat al carui profil psihico-profesional corespunde cel mai bine caracteristicilor unui anumit post.

Motivatia reprezinta aspiratia si vointa unei persoane de a-si intensifica eforturile in vederea atingerii unor obiective sau a obtinerii unor rezultate dorite.

Recrutarea, activitatea de identificare a persoanelor care au acele caracteristici solicitate de posturile vacante si de atragerea acestora in cadrul organizatiei, foloseste urmatoarele criterii: competenta, potentialul de dezvoltare si experienta.

Fazele unui plan de recrutare sunt:

- studiul politicii de personal

- culegerea informatiilor privind corespondenta oameni-posturi

analiza informatiilor care permit definirea nevoilor de recrutare

- planificarea actiunilor in vederea recrutarii.

Pentru a avea de unde alege, firma trebuie sa gaseasca persoanele cele mai potrivite pentru a ocupa un anumit post si sa le atraga pentru a participa la selectie. Problema se pune unde si cum se pot gasi oamenii de care este nevoie. Recrutarea se poate realiza din 3 grupe de populatie:

TABEL nr. 3:

Grupe

Caracterizare

Populatia apta de munca

- include toti indivizii posibili a fi recrutati

- ofera cel mai mare numar de posibili candidati

- permite folosirea oricarei metode de recrutare

Populatia activa

- sursele de recrutare sunt mai limitate

- metodele de recrutare depind de sursa la care se apeleaza

- mesajul de recrutare (referitor la salariu, indatoriri etc) influenteaza procesul

Multimea celor recrutati

- sunt vizate persoanele evaluate pentru selectie

- este influentata de reputatia organizatiei, de informatiile puse la dispozitia celor interesati etc.

Recrutarea se poate face atat prin contact direct cu sursa de recrutare, cat si prin contact indirect, prin mass - media. Ea poate avea un caracter permanent sau se poate realiza numai atunci cand apare o anumita necesitate. Organismele mici neavand compartimente specializate pe probleme de personal si, ca atare, nici o politica referitoare la resursele umane angajeaza atunci cand au nevoie, practicand o recrutare intensiva, bazandu-se mai mult pe intuitie. In cazul lor numarul angajatilor este mic si fiecare trebuie sa indeplineasca si alte sarcini in afara celor prevazute in descrierea postului. De aceea calitatea ce primeaza este flexibilitatea. Acest lucru nu mai este recomandabil pentru organizatiile mari, in care fiecare angajat are rolul sau bine precizat.

La SC "Delaco" SRL selectia se face prin concurs, cu comisie de examinare care stabileste:

- subiectele pentru lucrarea scrisa;

- modul de notare (note, punctaj etc);

- durata maxima a probei (3 ore);

- nota maxima necesara ocuparii postului.

Exista si posibilitatea ca muncitorii sa dea si proba practica (maxim 8 ore).

Rezultatul se consemneaza in proces verbal semnat de intreaga comisie. Daca un salariat sau un fost salariat si o persoana din afara firmei obtin acelasi rezultat, au prioritate la ocuparea postului salariatul sau fostul salariat. Angajarea prin concurs se face cu perioada de proba de 6 luni. Pentru participarea la concurs candidatul trebuie sa fie apt medical (dispensarul societatii da aviz de examinare fizica/medicala) si trebuie sa fie declarat "reusit" la testarea psihologica (laboratorul psihologic al societatii il testeaza pe baza unor baterii de teste pe meserii) pentru unele posturi TESA selectia se face pe baza de interviu (foarte rar).

Motivarea

Motivatia oamenilor determina in mare masura atat calitatea, cat si cantitatea muncii pe care acestia o depun. Pentru a lucra mai bine, oamenii trebuie sa fie puternic implicati in munca lor si dornici sa-si atinga anumite scopuri, chiar daca este vorba despre scopuri simple, cum ar fi dorinta de a face rost de bani sau de a ajunge acasa mai devreme.

Nemultumirea unei persoane fata de munca se poate reflecta si in comportamentul pe care il afiseaza: nu coopereaza atunci cand este nevoie de un efort suplimentar, intarzie sau pleaca mai devreme, lungeste cat se poate de mult pauzele, nu se ofera niciodata sa faca ore suplimentare, nu respecta termenele limita, se plange mereu de tot felul de lucruri banale, da vina pe altii atunci cand lucrurile merg prost, nu urmeaza instructiunile ce i se dau.

Odata ce oamenii sunt motivati trebuie sa se mentina aceasta stare. Cu cat oamenii stiu mai multe despre ceea ce se intampla in firma si despre munca lor, cu atat au mai multa incredere in ceea ce fac, iar aceste informatii trebuie sa fie primite la timp si sa fie corecte. Oamenii trebuie sa stie ca eforturile lor nu sunt zadarnice, o trecere periodica in revista a rezultatelor obtinute permite oamenilor sa aiba o privire de ansamblu asupra muncii lor, le da o directie pe care sa o urmeze, un sentiment ca stiu unde se indreapta. De asemenea, este necesara crearea unui mediu ambiant placut, oamenii au tendinta de a lucra mai bine intr-o atmosfera de lucru placuta.

La SC "Delaco" SRL motivatia se face prin:

- conditii de munca - toti salariatii beneficiaza efectiv, integral si la termenele stabilite de drepturile prevazute in Contractul Colectiv de Munca

- salariul de baza minim se indexeaza trimestrial incepand cu data de 1 a primei luni a trimestrului cu un procent din rata inflatiei pe ultimele 3 luni publicat in Buletinul Statistic

Procentul din rata inflatiei pe calculul indexarii este 40 %.

Sporuri:

-10% pentru conditii grele de munca (sectii de baza);

- 5% pentru conditii grele de munca (sectii auxiliare);

- 10% pentru conditii periculoase;

- suma fixa (sau 10-15%) pentru conditii nocive;

- 100% pentru ore suplimentare;

- 100% pentru lucru in zile libere si sarbatori legale;

- 50% pentru exercitarea si a unei alte functii;

- spor pentru vechime in munca ( un procent din salariul de baza pentru fiecare an de vechime in munca);

- 25 % spor de noapte (schimbul 3);

- spor pentru utilizarea unei limbi straine;

- alte sporuri legiferate prin acte normative, adaosuri la salariul de baza, premii, cota parte din profit etc);

- tichete de masa.

Recompensarea angajatilor

Recompensarea angajatilor este un important instrument al managementului prin care se influenteaza eficienta activitatii unei firme. S.C. Delaco" S.RL. isi stabileste raporturile cu angajatii prin negocieri directe si continue.

Mentinerea monopolului in sectoare importante creaza inechitati in sistemul de salarizare, defavorizand alte sectoare si in special pe cel bugetar. Liberalizarea preturilor, in contextul functionarii defectuoase a mecanismelor de piata, a dus la cresteri salariale decorelate cu rezultatele activitatii. Pe de alta parte, nivelul scazut al productivitatii muncii genereaza si intretine inechitati in sistemul de recompensare datorita faptului ca se urmareste, in primul rand, asigurarea subsistentei familiei angajatului si nu recompensarea performantei.

Aparitia si extinderea sectorului privat a dus la o rapida reasezare a sistemului de salarizare pe principiile economiei de piata, dar unele disfunctionalitati sunt prezente si aici.

Etapa de inceput in care se gaseste piata muncii face ca rolul sau de reglare a recompenselor angajatilor sa nu se faca simtita intr-o masura suficienta. Aparitia si dezvoltarea pietei muncii, privatizarea societatilor comerciale, perfectionarea managementului, sunt premise favorabile pentru realizarea unui sistem de recompense coerent.

In orice stat democratic, Guvernul are cel putin urmatoarele atributii referitoare la recompensarea personalului: stabilirea legislatiei adecvate etapei de dezvoltare a societatii care sa reglementeze la nivel statal problemele recompensarii personalului; asigurarea recompensarii personalului din unitatile bugetare (invatamant, sanatate, armata); asigurarea protectiei sociale pentru unele categorii specifice de personal (someri, pensionari, elevi, studenti etc.).

In Romania legislatia referitoare la recompensarea personalului se afla intr-un proces dinamic de transformare, vizand eliminarea reglementarilor de tip centralizat si inlocuirea acestora cu altele specifice economiilor competitive.

In sistemul de protectie sociala s-au produs modificari importante care urmaresc apropierea de sistemele similare din tarile dezvoltate, dar formele de realizare sunt inca limitate. Sistemul juridic al protectiei sociale continua sa fie insuficient in actiunile organismelor guvernamentale care nu reusesc sa satisfaca decat intr-o mica masura necesitatile.

Toate acestea impun elaborarea unui cadru legislativ mai adecvat, care sa asigure o diversificare a formelor de recompensare indirecta si care sa vizeze indeosebi angajatii cu salarii mici, tinerii si persoanele care au ajuns la varsta pensionarii, sau in preajma ei. Aceste categorii sociale se confrunta cu cele mai mari dificultati materiale, iar riscul pierderii postului ocupat pentru cei care nu au ajuns la varsta pensionarii este cel mai ridicat.

Acte si prevederi privind stabilirea salariului

Tabelul nr. 1.

ACTE NORMATIVE

PREVEDERI PRIVIND STABILIREA SALARIULUI

Dispozitii generale ale legislatiei referitoare la salariu

salariul minim pe economie sub nivelul caruia nu poate fi platit nici un salariat;

salariul de baza, adaosurile si sporurile sunt confidentiale;

eliminarea discriminarilor de varsta, sex, religie etc;

plata orelor suplimentare efectuate peste programul normal de lucru, intr-un cuantum superior, in raport cu orele normale;

posibilitatea recuperarii din salariu a datoriilor de catre creditori.

Legea salarizarii

la stabilirea salariului nu pot fi facute discriminari pe criterii politice, etnice, confesionale, de varsta, sex sau stare materiala;

salariul de baza minim pe tara se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatului;

indexarea salariilor de baza de stabileste cu consultarea sindicatelor si a patronatului, prin hotarare a Guvernului;

modul de impozitare a veniturilor individuale, precum si al intregului fond de salarii al unitatii economice.

Legea contractului colectiv de munca

stabilirea concreta a fiecarui salariu se realizeaza prin contractul individual de munca, pe baza normelor negociate in contractul colectiv de munca, aplicabile in unitate.

Sursa Manolescu, Aurel- "Managementul resurselor umane", Editura Economica, Bucuresti, 2003;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2937
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved