Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Motivarea si demotivarea in munca

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai micMotivarea si demotivarea in munca

Motivarea reprezinta actiunea de a motiva, in sens general, ea desemnand aplicarea in practica a metodelor si tehnicilor utilizate in sensul realizarii acestei actiuni.A motiva inseamna a facilita emergenta resurselor persoanei. Aceasta ii permite de a fi in acord si de a realiza acordul dintre nevoile si scopurile colective. Aceasta da sens unei activitati: reprezinta actiunea de a ridica obstacolele, formele de a crea un mediu si o organizare care sa faciliteze atingerea obiectivelor personale si colective.

A fi motivat inseamna a orienta actiunea spre anumite obiective si a angaja o parte a energiei si a resurselor la realizarea acestor obiective.

Demotivarea este un proces negativ care afecteaza performanta in cadrul organizatiilor.

Factorii care duc la aparitia demotivarii pot fi: lipsa de informatii suficiente, lipsa de respect si confidentialitate, lipsa de sprijin din partea colegilor sau a superiorilor, lipsa de atentie acordata nevoilor individuale, lipsa de feedback,etc .

Etapele demotivarii sunt:

"Confuzia". In aceasta faza incepe sa scada productivitatea, creste nivelul de stres, persista dorinta de a realiza ceva, dar acest lucru nu va fi dus la bun sfarsit, mesajele pot fi receptionate si interpretate gresit.

"Supararea". Dureaza cam o saptamana, persoana devine defensiva sau ofensiva, directia nu mai este clara, se incearca diverse variante."Sperante in subconstient". Dureaza cam o luna, se caracterizeaza prin pasivitate, scade nivelul de stres, apare teama de imprevizibil, superiorii sunt evitati, se dezvolta dorinta de " a reusi indiferent de conditiile care stau impotriva".

"Deziluzia". In aceasta etapa, productivitatea scade dramatic, apare mentalitatea, "de la 9 la 5", initiativa nu se mai manifesta aproape deloc, apare barfa si atitudinea de genul "sa vedem ce se intampla, dar"

"Lipsa de cooperare". Atitudine cinica: " La ce bun ?"

Ultima faza: permite celor care au trecut prin procesul demotivarii sa aleaga: sau isi dau demisia, sau se resemneaza si vor continua " sa se tarasca" in cadrul organizatiei. La nivelul de management, daca se ajunge la acest ultim stadiu, in general echipa pleaca, fiind inlocuita.

La diferite nivele si in diferite situatii, ciclul demotivarii poate fi scurtat sau reluat. S-a constatat ca factorul cel mai semnificativ in declansarea demotivarii este seful direct. De aceea este important ca persoanele care indeplinesc functii manageriale sa fie la curent cu modalitatile prin care se pot motiva angajatii pentru a evita declansarea procesului demotivarii.Herzberg F., Mausner B., Lynderman B., (1959), The motivation to work, John Willey & Inc.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7453
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved