Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Boli prin expunerea la REM ultraviolete (UV)

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micBP prin expunerea la REM ultraviolete (UV)Etiologie - radiatiiie UV sunt REM cu λ= 400 - 100 nm. U V cu spectru apropiat de 400-315 nm (UV-A) nu au efecte biologice (lumina alba), efect cel mult fotosensibilizant; UV intre 315-280 nm (UV-B) au actiune antirahitica; UV intre 280-100 nm (UV-C) au actiune bacteriostatica/bactericida si sunt retinute de ozonul atmosferic. Sursele de UV sunt naturale - soarele si artificiale - lampi cu UV, lasere, sudura cu plasma.

Profesiuni expuse: agricultori marinari, in desert, in industrie Ia LM unde temperatura corpurilor (metale) > 10000C (emit UV).

Patogenie - efecte benefice: sunt eritematogene, pigroentogene, stimuleaza fixarea Ca in oase (efect antirahitic) si sinteza vit. D3, tireostimulame, scad consumul de O2, bacteriostaticc, bactericide.

Mecanism de actiune: transferul de energie catre materialul biologic ca si Ia celelalte REM cu mentiunea ca puterea de penetrabilitate e mult mai mica comparativ cu celelalte radiatii si actioneaza Ia suprafata corpului. Au potential patogen asupra analizatorului vizual si tegumentelor.

Tabloul clinic - la nivel ocular apare fotooftalmia (impropriu electrofotooftalmie) la sudori in expunere la arc electric si are evolutie trifazica:

expunerea asimptomatica;

perioada de latenta, tot asimptomatica, de la cateva ore pana la 24h;

perioada de stare - apare lacrimare, senzatia de corp strain in ochi, usturimi, fotofobie insotita de o anxietate de diferite grade determinata de teama bolnavului de a-si pierde vederea; e de fapt o blefaroconjunctivita bulbara si ciliara cu afectare posibila a retinei; se insoteste de edem palpebral si de modificari tegumentare periorbitare. Simptomatologia dispare in 24-48h si se vindeca fara sechele.

La nivel cutanat apare in primul rand eritem produs prin 2 mecanisme actiunea histaminei ce rezulta din Hys, nucleotidelor vasodilatatoare, proteinelor vasoactive si peroxidazelor lipidice, si actiunea PG asupra terminatiilor nervoase vasculare. Eritemul e mai frecvent Ia persoanele blonde, are perioada de latenta de cateva ore, dureaza 3-5 zile dupa care apare descuamarea furfuracee si pigmentatia data de melanina ce rezulta din promelanina.

Dermita atipica are aceleasi caractere ca Ia radiatiile IR. Cancerul cutanat evolueaza pe leziuni hiperkeratozice preexistente ce-si anunta transformarea maligna prin modificarea caracterelor: se burjoneaza, ulcereaza, sangereaza.

Diagnosticul pozitiv - se pune pe cele 3 elemente cunoscute.

Tratament

fotooftatalmie: repaus, sedative, comprese reci;

leziuni cutanate: sedative.

Profilaxie 1. Masuri teimico-organizatorice:

utilizarea de protectoare cutanate cu talc, oxizi de titan, zinc;

utilizarea protectiei oculare (ochelari sau scuturi oculare din plastic);

scaderea intensitatii radiatiilor UV.

Masuri medicale - cele obisnuite.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1261
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved