Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CEFALOSPORINE SAU CEFEME

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
41 DE SFATURI PENTRU VIATA LUNGA
ISTORICUL RINITEI ATROFICE OZENOASE
Boli cromosomale (sindrom down, Klinefelter)
STRUCTURA RETINEI
Mecanismul de actiune al neurolepticelor
Materiale Dentare Subiecte Rezolvate
CLASIFICAREA SUBSTANTELOR IMUNOMODULATOARE
Hiperplazia si carcinomul prostatic - test grila
NOTIUNI DE PSIHOLOGIE A COPILULUI MEDIC DENTIST
TOXICOLOGIE test grila


CEFALOSPORINE SAU CEFEME

Cefalosporinele (CS) reprezinta o grupa de antibiotice betalactamice, cu actiune bactericida, modificand structura peretelui bacterian. Spectrul antibacterian de actiune este ,,ultralarg', variabil cu generatia apartina-toare.
Prezinta o sensibilizare de grup si uneori si cu penicilinele.

Ele se clasifica in ,,generatii' pe criteriul proprietatilor antibac-teriene, farmacocinetice, precum si a ordinii cronologice a descoperirii lor.

Cefalosporinele de generatia I, au un spectru de actiune limitat la cocci Gram-pozitivi, in special stafilococci meti-S, si la cativa bacili Gram-negativi. Ele patrund rau sau deloc in l.c.r. Au ca principale indicatii; infectiile O.R.L., respiratorii, urinare, cutanate sau recidivante. Cateva exemple de C.S. cu administrare orala; Cefaclor, Cefadroxil (Oracef). Cateva sunt produse pentru administrare parenterala (i.m., i.v.) Cephalexin, Cefalotin (Keflin), Cefapirin (Cefaloject).

Cefalosporinele de generatia a II-a, cuprind in spectru si enterobacterii (cefamandol este activ fata de Proteus - indol pozitiv, cefoxitima fata de Bacteroides fragilis). Sunt prescrise in infectii cu germeni rezistenti la Cefalosporinele de generatia I (infectii ORL, bronhopulmonare, urinare inalte, septicemii), fie singure fie in asociere. Cateva dintre produsele apartinand acestei grupe: Cefamandol, Cefoxitim, Cefuroxim - se administreaza parenteral (i.v., i.m.) - ultimul Cefuroxim fiind prezentat si sub forma de comprimate de administrare orala sub denumirea de Zinnat. Cu exceptia ultimului exemplu, celelalte sunt de folosinta spitaliceasca. Patrunderea meningeana este slaba pentru intreaga grupa.

Cefalosporinele de generatia a III-a, se caracterizeaza printr-un spectru mai extins de actiune, in special pe germeni multirezistenti, pe multi bacili Gram-negativi; B. Piocianic. Difuzeaza bine in meninge. Se prescriu in infectii severe, localizate sau generalizate cu germeni rezistenti la alte betalactamine (in special in infectiile intraspitalicesti).Majoritatea medicamentelor din aceasta grupa se administreaza parenteral Ex.: Ceftriaxon (Rocephin), Cefoperazon, Cefotaxim (Claforan), Ceftazidin (Fortum), Catamoxef (Moxalactam). Per os se administreaza Cefixim (Oroken). Cel mai des, produsele din aceasta grupa se administreaza in perfuzii intravenoase cu durata de 30-60 min.

Cefalosporinele de generatia a IV-a nu sunt inca puse in comert. Li se recunoas_te o sporita activitate asupra Enterococului si a B. Pseudo-tnonas. Dintre efectele nedorite ale intregii clase, mentionam alergia incrucis.ata a penicilinelor cu cefalosporinele in 10-15% din cazuri:

dureri la locul de inoculare;

tromboflebite pe traseul perfuziilor (motivand recomandarea de folosire in perfuzii de scurta durata: 30-60 min.;

tulburari de coagulare cu hemoragii prevenite prin administrarea de vitamina K de 1-2 ori pe saptamana in injectii intravenoase.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1391
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site