Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Ciroza hepatica si complicatiile cirozei - test grila

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic



Ciroza hepatica si complicatiile cirozei

(302 intrabari)

COMPLEMENT SIMPLU




5. [C2620029] Suntul porto-cav in urgenta este insotit de o mortalitate de: (pag. 1877)

A: 25%

B: 30%

C: 60%

D: 15%

E: 40%

6. [ciroza01] Diagnosticul de encefalopatie se bazeaza pe urmatoarele, CU EXCEPTIA: ()

A: prezenta asterixisului

B: aspectul patognomonic al electroencefalogramei

C: inversarea ciclului somn/veghe

D: cresterea amoniemiei

E: prezenta foetorului hepatic

7. [M1116001] Dintre indivizii cu consum alcoolic excesiv dezolta ciroza: (pg. 1878)

A: 10-15%

B: 20%

C: 30-35%

D: 50%

E: 60%

9. [M1116003] Unii pacienti cu encefalopatie hepatica pot dezvolta: ()

A: degenerescenta cerebeloasa

B: parapareza spastica

C: sindrom de lob parietal

D: sindrom de lob frontal

E: sindrom Leriche

10. [M1116004] Compusii si metabolitii care pot contribui la dezvoltarea encefalopatiei hepatice sint: (pg. 1891)

A: flumazenilul

B: fenolii

C: ionii amoniu

D: acizii grasi cu lant lung

E: acizii grasi cu lant mediu

11. [M1116005] Presiunea normala in vena porta este: (pg. 1885)

A: 20 cm solutie salina

B: 10-15 cm solutie salina

C: sub 5 cm solutie salina

D: 15-20 cm solutie salina

E: 5-10 cm solutie salina

12. [M1116006] Asociat vasopresinei, in singerarea din varice esofagiene se mai folosesc: (pg. 1886)

A: octreotidul

B: nitroglicerina in perfuzie venoasa

C: nitroprusiatul de sodiu

D: metronidazolul

E: diazoxidul

13. [M1116007] Pacientii cu ascita: (pg. 1888)

A: excreta surplusul de apa in mod normal

B: nu prezinta reducerea sensibilitatii la peptidul natriuretic atrial

C: prezinta reabsorbtie renala crescuta de sodiu

D: prezinta reabsorbtie renala scazuta de sodiu

E: prezinta, in 95% din cazuri, peritonita bacteriana spontana

14. [M1116008] In sindromul hepato-renal: (pg. 1890)

A: biopsia renala este frecvent normala

B: biopsia renala arata modificari similare cu cele din glomerulonefrita membrano-proliferativa

C: pielografia (urografia) arata modificari ale sistemului pielo-caliceal

D: examenul urinei arata modificari similare cu cele din glomerulonefrite

E: in mod tipic concentratia de soooodiu urinar este mai mare de 5 mmol/L

15. [M1116009] Despre stadiul I al encefalopatiei hepatice este adevarat ca: (pg. 1892)

A: este prezenta letargia

B: pacientul poate fi in coma, cu raspuns la stimuli durerosi

C: pacientul poate avea confuzie marcata

D: pacientul poate fi in coma, fara raspuns la stimuli durerosi

E: pacientul prezinta tulburari de somn

16. [M1216010] Ce cantitate de alcool si cat timp trebuie sa consume un pacient pentru a dezvolta ciroza hepatica alcoolica? (pg 1878)

A: 500 ml whisky/zi cel putin 10 ani

B: 100 ml whisky/zi 5 ani

C: 2 sticle (a 500 ml) de bere/zi 8 ani

D: 200 ml vin/zi 10 ani

E: 150 ml vin/zi 9 ani

17. [M1216011] Tratamentul pruritului din ciroza biliara primitiva se face cu: (pg 1883)

A: vitamina D

B: vitamina A

C: colestiramina

D: silimarina

E: vitamina K

18. [M1216012] Care este boala ce determina hipertensiune portala la nivel sinusoidal? (pg 1885)

A: sindromul Budd-Chiari

B: tromboza venei cave inferioare

C: boala venoocluziva

D: schistosomiaza

E: ciroza hepatica

19. [M1216013] Cum se calculeaza doza de propranolol in tratamentul hipertensiunii portale? (pg 1886)

A: mg/kg corp

B: g/kg corp

C: se ajusteaza pana la reducerea pulsului de repaus cu 25%

D: se ajusteaza pana la scaderea tensiuni arteriale diastolice la cel putin 70 mmHg

E: se calculeaza in functie de nivelul albuminelor serice

20. [M1216014] Sindromul hepatorenal din ciroza hepatica se caracterizeaza prin: (pg 1890)

A: azotemie crescuta

B: poliurie

C: biopsia renala cu modificari de tip glomerulonefritic

D: eliminarea excesiva de natriu prin urina

E: hematurie

21. [M1216015] Tratamentul sangerarilor prin ruptura varicelor esofagiene se face cu: (pg 1886)

A: somatostatina

B: lactuloza

C: ursofalk

D: silimarina

E: colchicina

23. [M1316017] Urmatoarele afirmatii despre ciroza biliara secundara sunt adevarate, cu exceptia: (pg 1883)

A: febra si durerile colicative de tip biliar sunt tipice pentru tabloul clinic.

B: in ser exista lipoproteina X.

C: colangita este o complicatie frecventa.

D: ruperea ductelor biliare duce la formarea de lacuri biliare.

E: pentru ca obstructia biliara se produca ciroza sunt suficiente 3 luni.

24. [M1316018] Urmatoarele afirmatii referitoare la caracteristicele clinice ale cirozei biliare primitive sunt adevarate, cu exceptia: (pg 1882)

A: fatigabilitatea este frecvent un simptom important.

B: icterul precede intotdeauna aparitia pruritului.

C: cresterea prelungita a nivelului lipidelor serice determina aparitia xantelasmelor si xantoamelor.

D: la 75% la pacientii cu ciroza biliara primitiva pot fi evidentiate semne clinice de sindrom Sicca.

E: artrita reumatoida, sindromul CREST, sclerodermia pot fi intalnite cu frecventa crescuta in ciroza biliara primitiva

25. [M1316019] Testele de laborator in ciroza biliara primitiva releva, cu exceptia: (pg 1882)

A: activitatea 5 nucleatidazei este crescuta in ser.

B: rareori la pacientii cu caracteristici histologice sugestive pentru ciroza biliara primitiva Ac antimitocondriali pot fi negativi

C: prezenta unei lipoproteine serice anormale in ser, lipoproteina X.

D: cresterea cantitatii cuprului in ficat.

E: cresterea lipidelor in ser in putine cazuri.

26. [M1416020] Bacterascita monomicrobiana non neutrocitica este definita de urmatoarele date de analiza a lichidului de ascita: (pg 1890)

A: absenta bacteriilor in culturi

B: > 500 leucocite/microlitru

C: > 500 neutrofile/microlitru

D: < 250 neutrofile/microlitru

E: > 10.000 leucocite/microlitru

27. [M1416021] Masuri eficiente dovedite in terapia cirozei biliare primitive sunt urmatoarele: (pg 1883)

A: glucocorticoizii

B: D-penicilamina

C: metotrexat

D: acid ursodezoxicolic

E: ciclosporina

28. [M1416022] Stadiul II al leziunilor histopatologice din ciroza biliara primitiva este caracterizat de: (pg 1882)

A: corpi Mallory si scleroza hialina centrala

B: noduli de regenerare mari separati de benzi fibroase

C: infiltrat inflamator redus, ductopenie si proliferarea canaliculelor biliare mici

D: congestie pasiva, fibroza si necroza pericentrolobulara

E: hepatocite incarcate lipidic

29. [M1416023] Sindromul hepatorenal, complicatie a cirozei hepatice se caracterizeaza prin urmatoarele, cu EXCEPTIA: (pg 1890)

A: sediment urinar neremarcabil

B: hipotensiune

C: rinichi normal la biopsia renala

D: concentratie urinara a Na > 5 mmol/l

E: ineficienta administrarii de dopamina intravenos

30. [M1516024] Care dintre urmatorii neurotransmitatori este implicat in aparitia encefalopatiei hepatice: (pg 1891-1892)

A: levodopa

B: bromocriptina

C: cetoanalogi ai aminoacizilor esentiali

D: acid gama-aminobutiric

E: aminoacizi cu lant ramificat

31. [M1516025] Care dintre urmatoarele medicamente este utilizat in tratamentul cirozei biliare primitive: (pg 1883)

A: ursodiolul

B: lamivudina

C: salazopirina

D: glucocorticoizii

E: interferonul alfa-2b

32. [M1516026] Hipertensiunea portala este definita la valori ale presiunii sanguine in vena porta de: (pg 1885)

A: 10 cm solutie salina

B: 15 cm solutie salina

C: 20 cm solutie salina

D: 12 cm solutie salina

E: peste 30 cm solutie salina

33. [M1516027] Pentru tratarea hemoragiei determinata de gastropatia portal hipertensiva la pacientii cirotici se utilizeaza: (pg 1887)

A: propranolol

B: blocanti de H2

C: protectoare de mucoasa gastrica

D: saruri de aluminiu sau magneziu

E: prostaglandine cu efect citoprotector

34. [M1516028] Ascita poate fi evidentiata la examenul clinic atunci cand cantitatea de lichid peritoneal este: (pg 1888)

A: 100 ml

B: 300 ml

C: 10 ml

D: peste 500 ml

E: peste 1000 ml

35. [M1516029] In tratamentul sindromului hepato-renal din ciroza hepatica un efect benefic il poate avea: (pg 1890)

A: administrarea de vasodilatatoare

B: albumina desodata

C: perfuzia cu dopamina

D: sunturile chirurgicale porto-cave selective

E: propranololul intravenos

36. [M1616030] Care din urmatoarele modificari ale analizelor de laborator nu caracterizeaza ciroza biliara primara? (pg 1882)

A: Cresteri marcate ale fosfatazei alcaline.

B: Hiperlipidemie.

C: Anticorpi antinucleari in titru peste 1:40.

D: Crestere progresiva a bilirubinemiei.

E: Hipoprotrombinemie.

37. [M1616031] Ciroza biliara primitiva este asociata cu numeroase afectiuni presupus autoimune, cu EXCEPTIA: (pg 1881)

A: Tiroidita autoimuna.

B: Glomerulonefrita membranoproliferativa.

C: Sindrom Sicca.

D: Sindrom CREST.

E: Fenomene Raynaud.

38. [M1616032] Urmatoarele afectiuni sunt cauze mai frecvente de ciroza biliara secundara cu EXCEPTIA: (pg 1883)

A: Stricturi postoperatorii ale cailor biliare.

B: Calculi biliari.

C: Pancreatita cronica.

D: Tumori maligne ale pancreasului sau coledocului.

E: Colangita sclerozanta primara.

39. [M1616033] Care este prima masura terapeutica intr-o hemoragie digestiva superioara de cauza variceala? (pg 1886)

A: Administrare de vasopresina, 0,1 a 0,4 unitati/minut.

B: Sclerozare endoscopica a varicelor.

C: Tamponament cu sonda Sengstaken-Balkemore

D: Evaluare a pierderii de volum si substitutie volemica.

E: Administrare de somatostatina in bolus 250 I¼g urmat de perfuzie 250I¼g/ora.

40. [M1616034] Diagnosticul peritonitei bacteriene spontane se bazeaza pe analiza lichidului ascitic, care prezinta: (pg 1890)

A: Peste 50 leucocite polimorfonucleare/microlitru.

B: Peste 250 leucocite/microlitru.

C: Peste 250 lecocite polimorfonucleare/microlitru.

D: Peste 80% limfocite.

E: Aspect chilos.

41. [M1616035] Encefalopatia hepatica poate fi controlata prin urmatoarele masuri: (pg 1892)

A: Restrictie sodata.

B: Sunt portosistemic intrahepatic transjugular (SPTI).

C: Sunturi portosistemice selective.

D: Tratament diuretic

E: Restrictie de proteine in alimentatie.

51. [M2216045] Alegeti situatia in care se aplica denumirea de colangita autoimuna: (pg 1882)

A: caracteristici histologice de ciroza hepatica si anticorpi antinucleari pozitivi

B: anticori anti-muschi neted si aspect histologic de ciroza biliara

C: caracteristici histologice de ciroza biliara primitiva si anticorpi antimitocondriali pozitivi

D: anticorpi antimitocondriali negativi si aspect histologic de ciroza biliara primitiva

E: caracteristici histologice de ciroza biliara primitiva si anticorpi antimitocondriali negativi dar cu prezenta anticorpilor antinucleari si anti-muschi neted

52. [M2216046] Care este terapia specifica pentru ciroza biliara primitiva? (pg 1883)

A: nu exista

B: glucocorticoizi

C: D-penicilamina

D: azatioprina

E: vitaminele liposolubile

53. [M2216047] Care este la adulti cauza cea mai frecventa de ciroza biliara secundara? (pg 1883)

A: calculii biliari cu colangita infectioasa suprapusa

B: colangita sclerozanta primara

C: tumori pancreatice

D: fibroza chistica

E: chisturile coledociene

54. [M2216048] La ce nivel este situata de obicei hipertensiunea portala ce complica ciroza hepatica? (pg 1885)

A: sinusoidal

B: presinusoidal

C: postsinusoidal

D: la nivelul venelor hepatice

E: proximal de sinusoidele hepatice

55. [M2216049] Alegeti situatia in care ciroza alcoolica ar trebui sa fie prima luata in considerare ca diagnostic: (pg 1880)

A: ingestie prelungita de alcool

B: semne fizice de boala hepatica cronica

C: istoric de ingestie prelungita sau excesiva si semne fizice de boala hepatica cronica

D: hepatomegalie si teste functionale hepatice modificate

E: icter, febra, hepatomegalie sensibila si ascita

56. [M2216050] Care din urmatoarele terapii medicamentoase este rezervata cazurilor severe de hepatita alcoolica si encefalopatie ? (pg 1880)

A: prednison sau prednisolon

B: colchicina

C: aminoacizi cu lant ramificat

D: tiamina

E: acetaminofen

57. [M2216051] Care din urmatoarele aspecte morfopatologice este tipic pentru ciroza postnecrotica ? (pg 1881)

A: ficatul este micsorat de volum

B: predomina hepatomegalia

C: mai frecvent se intalnesc noduli mari de regenerare

D: tesutul conjunctiv este discret reprezentat

E: exista dilatari marcate ale canaliculelor biliare

66. [M2316060] Sindromul Budd-Chiari se caracterizeaza prin: (pg 1884)

A: ocluzia venei porte

B: ocluzia venei mezenterice superioare

C: ocluzia arterei hepatice

D: ocluzia venelor suprahepatice

E: ocluzia trunchiului celiac

67. [M2316061] Urmatoarele manifestari caracterizeaza encefalopatia hepatica, cu exceptia: (pg 1890)

A: flapping tremor

B: obnubilare

C: modificari EEG

D: disociatii puls temperatura

E: tulburari ale ritmului somn/veghe

68. [M2316062] Prognosticul nefavorabil in hepatita alcoolica se asociaza cu, exceptand: (pg 1880)

A: Cresterea > 1,5 ori fata de control a indicelui de protrombina;

B: Hiperbilirubinemie marcata;

C: Indice de diferentiere > 32;

D: Ascita si encefalopatia;

E: Cresterea transaminazelor.

69. [M2316063] Urmatoarele afirmatii referitoare la sindromul Budd-Chiari sunt adevarate: (pg 1884)

A: Ascita este usor remisibila sub tratament;

B: Diagnosticul este stabilit prin venografie hepatica sau biopsie hepatica;

C: Semnele si simptomele de insuficienta cardiaca sunt intotdeauna prezente;

D: Cauza cea mai frecventa este tromboza de vena porta;

E: Biopsia hepatica arata proliferarea si dilatarea canaliculelor si ductelor biliare portale .

70. [M2516064] Ciroza alcoolica are cel mai frecvent aspect (pg 1878)

A: macronodular

B: micronodular

C: de steatoza hepatica heterogena

D: de staza biliara

E: pseudonecroze

71. [M2516065] Frecventa alcoolicilor care dezvolta ciroza hepatica este de: (pg 1878)

A: 10-15%

B: 1-5%

C: 10-15 aー

D: 1-5 aー

E: 20-25%

72. [M2516066] Care din urmatoarele entitati este considerata precursorul major al cirozei alcoolice: (pg 1878)

A: steatoza

B: hepatita autoimuna

C: glicogenoza

D: hepatita alcoolica

E: hiperlipemia

73. [M2516067] Fibroza fasciei palmare (Dupuytren) se asociaza frecvent cu: (pg 1879)

A: granulomatoza Wegener

B: ciroza postvirala

C: ciroza biliara

D: hepatita autoimuna

E: ciroza alcoolica

74. [M2516068] Ã始 orientarea etiologiei colestazei la un pacient cu ciroza alcoolica, prima metoda de investigatie pentru excluderea obstructiei biliare extrahepatice este: (pg 1880)

A: biopsia hepatica

B: scintigrafia hepatica

C: ultrasonografia

D: radiografia abdominala

E: colangiografia

75. [M2516069] Tratamentul cu colchicina este indicat in: (pg 1880)

A: ciroza postvirala

B: hepatita autoimuna

C: hepatita cronica virala

D: hepatopatiile alcoolice

E: ciroza biliara secundara

76. [M2516070] Ciroza postnecrotica are un aspect morfologic: (pg 1880)

A: micronodular

B: steatozic

C: cu dilatarea venelor hepatice

D: macronodular

E: cu microtromboze pe ramurile porte

77. [M2516071] Ciroza criptogenica este descrisa atunci cand etiologia este: (pg 1881)

A: determinata genetic

B: virala

C: alcoolica

D: biliara

E: necunoscuta

78. [M2516072] Ciroza care se asociaza cu sindromul CREST este: (pg 1881)

A: ciroza postvirala

B: ciroza alcoolica

C: ciroza cardiaca

D: ciroza biliara primitiva

E: ciroza biliara secundara

79. [M2516073] Mecanismul patogenic in ciroza biliara primitiva este dat de: (pg 1881)

A: obstructia cailor biliare extrahepatice

B: raspuns imun alterat

C: necroza hepatocitara

D: steatoza heterogena

E: transformarea cavernoasa a venei porte

80. [M2516074] Anticorpii antimitocondriali circulanti de tip IgG (IgM) sunt decelati frecvent in: (pg 1881)

A: ciroza alcoolica

B: hepatita alcoolica

C: ciroza biliara secundara

D: ciroza postvirala

E: ciroza biliara primitiva

81. [M2516075] Dupa aspectul morfologic, evolutia cirozei biliare primitive este impartita in: (pg 1882)

A: 4 stadii

B: 2 stadii cu sau fara asocierea tulburarilor de coagulare

C: stadiu compensat sau decompensat

D: cu sau fara prezenta encefalopatiei hepatice

E: cu sau fara asocierea anemiei

82. [M2516076] Sindromul sicca se evidentiaza frecvent in: (pg 1882)

A: ciroza postvirala

B: ciroza biliara secundara

C: ciroza biliara primitiva

D: ciroza alcoolica

E: hepatita alcoolica

83. [M2516077] Presiunea venoasa in vena porta (in cm solutie salina) este de: (pg 1885)

A: 30-35 cm

B: 1-5 cm

C: 5-9 cm

D: 40-45 cm

E: 10-15 cm

84. [M2516078] Cea mai frecventa cauza a hipertensiunii portale este: (pg 1885)

A: sindromul Budd-Chiari

B: boala veno-ocluziva hepatica

C: insuficienta cardiaca

D: predispozitia genetica

E: ciroza hepatica

85. [M2516079] Octreotidul utilizat in hemoragiile varicelor eso-gastrice este: (pg 1886)

A: vasodilatator splanhnic

B: anestezic local

C: sedativ

D: blocant al receptorilor H1

E: vasoconstrictor splanhnic direct

86. [M2516080] Doza eficienta de octreotid in hemoragiile variceale eso-gastrice este de: (pg 1886)

A: 25-50 microgr/h

B: 25-50 g/zi

C: 25-50 mg/min

D: 500-1000 microgr/h

E: 25-50 microgr/saptamana

87. [M2516081] Gastropatia portal-hipertensiva se vizualizeaza prin: (pg 1887)

A: ecografie

B: radioscopie baritata

C: CT

D: RMN

E: endoscopie

88. [M2516082] Sub tratament ambulator de diminuare a ascitei si edemelor la un pacient cu ciroza hepatica este recomandata o scadere zilnica de: (pg 1889)

A: 3 kg

B: 1 kg

C: 0,5 kg

D: 4 kg

E: 5 kg

89. [M2516083] Un regim adecvat pentru a induce o balanta negativa a sodiului si a permite diureza la un pacient cu ciroza hepatice si ascita contine NaCl in cantitate de: (pg 1889)

A: 10 g

B: 0,2 g

C: 2 mg

D: 20 g

E: 2 g

90. [M2516084] Doza maxima de spironolactona administrata in ciroza hepatica decompensata este de aproximativ: (pg 1889)

A: 400 mg/zi

B: 100 mg/zi

C: 25 mg/zi

D: 400 g/zi

E: 400 microgr/zi

91. [M2516085] Ã始 tratamentul initial al ascitei voluminoase, cea mai eficienta si putin costisitoare motoda este: (pg 1889)

A: paracenteza evacuatorie

B: administrarea de vasopresina

C: injectarea de somatostatina

D: ligatura endoscopica a varicelor esofagiene

E: restrictia de sodiu

93. [M2616087] Urmatoarele medicamente pot precipita encefalopatia portala cu exceptia: (pg 1891)

A: Diuretice

B: Sedative

C: Corticoterapia

D: Tranchilizante

E: Narcotice

94. [M2616088] Care din urmatoarele medicamente nu se folosesc in tratamentul hemoragiei din varicele esofagiene: (pg 1886)

A: Octerotid

B: Nitroglicerina

C: Betablocante

D: Blocante ale canalelor de calciu

E: Somatostatin

95. [M2616089] Care din ummatoarele afirmatii cu privire la tratamentul hipertensiunii portale sunt false? (pg 1886)

A: Betablocantele se folosesc in doze care reduc frecventa cardiaca cu 25%.

B: Betablocantele nu mai sunt indicate la pacientii care au avut sangerare variceala

C: Se poate folosi propranololul sau nadololul.

D: Å柆nturile portosistemice chirugicale nu cresc supravietuirea bolnavilor cirotici.

E: Exista posibilitatea realizarii unor sunturi portosistemice nechirugical

96. [M2616090] Peritonita bacteriana spontana se caracterizeaza prin urmatoarele modificari ale lichidului de ascita, cu exceptia: (pg 1890)

A: Peste 500 leucocite/microlitru

B: Peste 250 leucocite/microlitru

C: Peste 50% polimorfonucleare neutrofile

D: Lichid ascitic tulbure

E: Culturi bacteriene pozitive

97. [M2616091] Care din urmatoarele nu sunt factori majori in definirea encefalopatiei portale: (pg 1891)

A: Aspect caracteristic al EEG

B: Combinatii schimbatoare de semne neurologice (asterixis, rigiditate, hipereflexie)

C: Alterari ale starii de constienta.

D: Afectiuni hepatocelulare acute sau cronice sau sunturi porto-sistemice

E: Fetorul hepatic

98. [M2616092] Ã始 tratamentul encefalopatiei hepatice se folosesc urmatoarele medicamente cu exceptia: (pg 1893)

A: Neomicina



B: Lactuloza

C: Metronidazol

D: Antagonisti de benzodiazepine

E: Betablocante

99. [M2616093] Care din urmatoarele modificari ale hemogramei nu pot fi intalnite in hepatita alcoolica acuta? (pg 1879)

A: Anemie hemolitica

B: Anemie prin deficit de acid folic si vitamina B12.

C: Anemie prin pierderi de sange

D: Leucocitoza

E: Trombocitoza.

100. [M2616094] Urmatorii parametri biologici si clinici sunt indicatori de prognostic nefavorabil in hepatita alcoolica acuta, cu exceptia: (pg 1880)

A: Encefalopatia

B: Ascita

C: Icterul sever

D: Varsta inaintata

E: Retentia azotata

101. [M2616095] Urmatoarele medicamente pot produce ciroza hepatica, cu exceptia: (pg 1881)

A: Contraceptivele orale

B: Metilprednisolon

C: Metotrexat

D: Isoniazida

E: Oxifenisatin

102. [M2716096] Sindromul hepatorenal din ciroza hepatica se caracterizeaza prin__: (pg 1890)

A: hipernatremie

B: hipertensiune

C: diagnosticul impune biopsia renala

D: azotemie care se agraveaza in absenta unor cauze identificabile de disfunctie renala

E: sediment urinar incarcat cu cilindrii hialini

103. [M2816097] Ciroza alcoolica se intalneste cel mai frecvent in: (pg 1878)

A: America Centrala

B: America de Nord, Europa de Vest, America de Sud

C: Europa de Est

D: India

E: China

104. [M2816098] Tratamentul de prima linie in scopul controlarii sangerarilor acute ale varicelor esofagiene se face cu: (pg 1887)

A: interventie endoscopica

B: tratament perfuzabil cu vasopresina cu o rata de 0,1-0,4 u/min

C: administrarea de betablocanti

D: nitroglicerina in perfuzie

E: isosorbid dinitrat sublingual

105. [M2916100] Substanta cel mai des incriminata in patogeneza encefalopatiei hepatice: (pg 1891)

A: Acidul gama-amino butiric.

B: Amoniacul.

C: Mercaptanii.

D: Fenolii.

E: Acizii grasi cu lant scurt.

106. [M2916101] Cel mai frecvent factor precipitant pentru encefalopatia hepatica la pacientul cirotic este: (pg 1891)

A: Excesul proteic in alimentatie.

B: Dezechilibrele electrolitice.

C: Infectiile acute.

D: Constipatia.

E: Sangerarile gastrointestinale.

107. [M2916102] Cea mai frecventa ciroza hepatica este: (pg. 1878)

A: ciroza postnecrotica;

B: ciroza postvirala;

C: ciroza Laennec;

D: sindromul Balint;

E: ciroza cardiaca.

108. [M2916283] Indicati medicamentul folosit pentru tratarea pruritului in ciroza hepatica: ()

A: ranitidina

B: spironolactona

C: rifampicina

D: rifabutinul

E: toate variantele de mai sus sunt gresite

109. [M2916287] In morfopatogeneza cirozei alcoolice intra: (110)

A: ciroza posthepatica

B: ciroza postnecrotica

C: ficatul gras alcoolic

D: ciroza biliara secundara

E: toate variantele de mai sus sunt corecte

110. [M2916288] Factorii care contribuie la perpetuarea ascitei la pacientii cu ciroza sunt urmatorii, cu EXCEPTIA: ()

A: rebsorbtia renala crescuta de Na prin tubii proximali

B: scaderea secretiei de ADH

C: reducerea sensibilitatii la peptidul natriuretic atrial circulant

D: hipoalbuminemia

E: hipertensiunea portala

COMPLEMEMNT MULTIPLU:

112. [anca000] Cazurile mai severe de hepatita alcoolica se poate complica cu: ()

A: ascita

B: scadere ponderala

C: edeme

D: sangerari

E: encefalopatie

114. [M1116102] Corpii Mallory se intilnesc in: (pg. 1878)

A: ciroza biliara secundara

B: hepatita alcoolica

C: by-pass jejuno-ileal

D: boala Wilson

E: hepatita autoimuna tip I

115. [M1116103] Tulburarile metabolice intilnite in ciroza alcoolica sint: (pg. 1879-1880)

A: acidoza respiratorie

B: hiperfosfatemia

C: hipofosfatemia

D: azotemia prerenala

E: hipomagnezemia

116. [M1116104] In encefalopatia hepatica se folosesc urmatoarele antibiotice cu spectru larg, cu una sau mai multe exceptii: (pg. 1892)

A: tetraciclinei

B: cefriaxonului

C: ampicilinei

D: oxacilinei

E: metronidazolului

117. [M1116105] Majoritatea pacientilor cu ciroza alcoolica mor prin: (pg. 1879)

A: hemoragii masive din varice eso-gastrice

B: complicatii ale unei insuficiente renale cronice

C: hemoragii din leziuni Mallory-Weiss

D: encefalopatie hepatica

E: complicatii ale acidozei respiratorii

118. [M1116106] Ciroza biliara primitiva este asociata cu alte afectiuni cum ar fi: (pg. 1881-1882)

A: tiroidita autoimuna

B: cancerul medular tiroidian

C: esofagita de reflux

D: acidoza tubulara renala

E: boala Wilson

119. [M1116107] Leziunile histologice din ciroza biliara primitiva se aseamana cu cele din: (pg. 1882)

A: ciroza biliara secundara

B: hemocromatoza

C: reactia grefa contra gazda consecutiva transplantului hepatic

D: reacti agrefa contra gazda consecutiva transplantului de maduva osoasa

E: hepatita cronica virala cu virus hepatitic B

120. [M1116108] Semne clinice tardive in ciroza biliara primitiva sint: (pg. 1882)

A: icter de intensitate variabila

B: xantelasme

C: splenomegalie

D: cianoza centrala

E: glosita

121. [M1116109] Aproape intotdeauna in ciroza biliara secundara sint prezente: (pg. 1883)

A: hiperfosfatemie

B: cresterea fosfatazei alcaline

C: hiperbilirubinemie conjugata

D: hipocolesterolemie

E: cresterea 5-nucleotidazei serice

122. [M1116110] Semnele asociate singerarii din varicele esofagiene ar putea fi: ()

A: tahicardie posturala usoara

B: bradicardie

C: episoade de fibrilatie atriala paroxistica

D: alcaloza metabolica

E: soc hemoragic

123. [M1116111] Encefalopatia hepatica este un sindrom neuro-psihiatric caracterizat prin: ()

A: asterixis

B: modificari ale comportamentului

C: modificari ale starii de constienta

D: modificari electroencefalografice similare cu cele din epilepsie

E: halucinatii vizuale si auditive

124. [M1116112] Factorii precipitanti ai encefalopatiei hepatice sint: (pg. 1891)

A: hiperpotasemia

B: hipovolemia

C: administrarea de sedative

D: hipopotasemia

E: singerarile gastrointestinale

125. [M1116113] Cei mai importanti factori patogenetici ai encefalopatiei hepatice sint: ()

A: disfunctia severa hepatocelulara

B: hemoragia digestiva superioara

C: hemoragia digestiva inferioara

D: suntarea intra- si extrahepatica a singelui venos portal spre circulatia sistemica

E: hipopotasemia

126. [M1216114] Care din urmatoarele semne sugereaza ciroza hepatica de etiologie alcoolica? (pg 1879)

A: marirea de volum a glandelor parotide

B: ascita sub tensiune

C: hipertrofia falangelor distale

D: sindromul hemoragipar

E: flapping tremor

127. [M1216115] Ciroza biliara primitiva se poate asocia cu urmatoarele boli autoimune: (pg 1881)

A: tiroidita autoimuna

B: pielonefrita cronica

C: acidoza tubulara renala

D: sindromul CREST

E: glomerulonefrita cronica

128. [M1216116] Care sunt semnele si simptomele in ciroza biliara primitiva? (pg 1882)

A: pruritul

B: fatigabilitatea

C: icterul

D: dureri osoase

E: dispneea

129. [M1216117] Cauzele cirozei biliare secundare sunt: ()

A: litiaza coledociana

B: pancreatita cronica

C: alcoolul

D: virusul B

E: colangita sclerozanta primara

130. [M1216118] Care sunt medicamentele utilizate in tratamentul asictei din ciroza hepatica si actioneaza prin economisirea de potasiu? (pg 1889)

A: spironolactona

B: acidul etacrinic

C: furosemidul

D: triamterenul

E: amiloridul

131. [M1216119] Care afirmatii privind diagnosticul peritonitei bacteriene spontane prin analiza lichidului ascitic sunt adevarate? (pg 1890)

A: PMN>250/microlitru si cultura bacteriana pozitiva

B: limfocite > 300/microlitru

C: PMN < 250/microlitru si cultura bacteriana pozitiva (monomicrobiana)

D: limfocite > 500/microlitru

E: leucocite > 10.000/microlitru si cultura bacteriana pozitiva (pentru mai multe microorganisme)

132. [M1216120] Care sunt factorii precipitanti ai encefalopatiei hepatice? (pg 1891)

A: hemoragiile gastrointestinale

B: excesul de glucide din alimentatie

C: constipatia

D: consumul exagerat de legume

E: hipopotasemia

133. [M1216121] Subliniati mijloacele terapeutice ce pot fi utilizate in tratamentul encefalopatiei hepatice: (pg 1892)

A: lactuloza

B: metronidazolul

C: diazepamul

D: proteine alimentare pana la 150-200 g/zi

E: ampicilina

134. [M1316122] Urmatoarele afirmatii despre hemoragia digestiva superioara prin ruptura varicelor esofagiene sunt adevarate: (pg 1886)

A: 80% din cazuri se opresc spontan.

B: controlul terapeutic al sangerarii se obtine la 50% din cazuri.

C: resangerea apare la mai putin de 50% din cazuri.

D: 50% se opresc spontan

E: tratamentul medicamentos consta in folosirea vasopresinei si stomatostatinei.

135. [M1316123] Aspectele morfopatologice caractersitice pentru ciroza hepatica postnecrotica sunt urmatoarele cu exceptia: (pg 1880)

A: pierdere extensiva confluenta de celule hepatice.

B: prezenta de granuloame periductale si foliculi limfatici.

C: colaps al stromei si fibroza producand benzi extensive de tesut conjunctiv.

D: pierderea hepatocitelor doar la nivelul limitantei interne.

E: noduli neregulati de hepatocite regenerative.

136. [M1316124] Urmatoarele afirmatii privind tratamentul cirozei biliare primitive sunt adevarate, cu exceptia: (pg 1883)

A: exista terapie specifica, eficienta.

B: glucocorticoizii sunt intotdeauna eficienti.

C: D-penicilamina nu pare a fi eficienta si prezinta multiple efecte secundare.

D: tratamentul cu Ursodiol determina ameliorarea simptomatica.

E: colestiramina poate fi utila pentru tratamentul pruritului.

137. [M1316125] Metodele de profilaxie a recidivelor hemoragice la bolnavii cu varice esofagiene sunt: (pg 1887)

A: tratamentul cu doze de propranolol care sa scada cu un sfert frecventa cardiaca de repaus

B: inhibitorii de H2 receptori in doze mari.

C: suntul porto sistemic transjugular intrahepatic.

D: sunturile chirurgicale porto sistemice

E: omeprazolul in administrare cronica.

138. [M1316126] Urmatoarele afirmatii privind tratamentul cirozei biliare secundare, sunt adevarate, cu exceptia: (pg 1883)

A: indepartarea obstructiei biliare este cel mai important pas.

B: antibioticele pot fi utile ca terapie profilactica sau in infectiile acute supradaugate.

C: in absenta dezobstructiei evolutia este constant catre ciroza hepatica.

D: tratamentul cu Ursodiol este de electie.

E: corticoterapia este frecvent eficienta.

139. [M1316127] Care din urmatoarele afirmatii despre ciroza cardiaca sunt adevarate? (pg 1884)

A: examenul macroscopic al ficatului arata adesea 'ficat cu aspect tigrat'.

B: dimensiunile ficatului sunt intotdeauna scazute.

C: pot aparea dureri in hipocondrul drept prin dilatarea capsulei Glisson.

D: sangerarea de la nivelul varicelor esofagiene sunt evidente.

E: nu exista teste hepatice specifice constant alterate.

140. [M1316128] Urmatoarele afirmatii privind sindromul Budd-Chiari sunt adevarate: (pg 1884)

A: ascita este severa si netratabila.

B: semnele si simptomele de insuficienta cardiaca sunt intotdeauna prezente.

C: cauza cea mai frecventa este tromboza de vena porta.

D: diagnosticul este stabilit prin venografie hepatica sau biopsie hepatica.

E: biopsia hepatica demonstreaza congestie centrolobulara si dilatarea sinusoidelor.

141. [M1316129] Care din urmatoarele medicamente pot fi implicate in etiopatogenia cirozei hepatice: (pg 1881)

A: Izoniazida

B: rifampicina

C: metotrexatul

D: azatioprina

E: metildopa

142. [M1416130] In patogeneza cirozei biliare primitive intervin urmatorii factori: (pg 1882)

A: anticorpi anti LKM1

B: anticorpi antimitocondriali

C: anticorpi anti-SLA

D: expresia aberanta a moleculelor de histocompatibilitate clasa I la nivelul epiteliului biliar

E: defectul limfocitelor T supresoare

143. [M1416131] Elemente clinice care pledeaza in favoarea etiologiei etanolice a unei ciroze hepatice sunt: (pg 1879)

A: hipertrofia parotidiana

B: pruritul

C: contractura Dupuytren

D: pericardita cronica constrictiva

E: episoade de orbire nocturna

144. [M1416132] Examenele de laborator in diferitele tipuri de ciroza hepatica pot furniza urmatoarele informatii: (pg 1879, 1883, 1884)

A: nivelul seric al ALT in hepatita cronica alcoolica este crescut disproportionat fata de AST

B: acantocitoza poate fi prezenta la alcoolicii ce asociaza ciroza cu anemie hemolitica

C: lipoproteina X este specifica cirozei biliare primitive

D: in ciroza cardiaca nivelul AST poate creste tranzitor foarte mult dupa episoade de debit cardiac scazut

E: in ciroza biliara secundara se inregistreaza cresteri moderate a AST si ALT

145. [M1416133] Etiologia cea mai frecventa a cirozei biliare secundare la copil este reprezentata de: (pg 1883)

A: colangita sclerozanta primara

B: stricturile postoperatorii

C: atrezia biliara congenitala

D: fibroza chistica

E: chisturile de coledoc

146. [M1416134] In terapia complicatiilor majore ale cirozei, urmatoarele afirmatii sunt corecte: (pg 1886, 1889, 1890)

A: blocantele receptorilor H2 sunt utile in tratamentul gastropatiei portal hipertensive

B: administrarea de albumina iv. dupa practicarea paracentezei este utila la pacienti fara edeme

C: terapia cu nadolol este eficienta in prevenirea recidivei sangerarii variceale

D: durata terapiei antibiotice in peritonita bacteriana spontana este de 10-14 zile

E: administrarea intraarteriala selectiva a vasopresinei este superioara administrarii iv. in controlul hemoragiei variceale

147. [M1416135] In tratamentul sangerarilor varicelor din cirozele hepatice: (pg 1886-1887)

A: scleroterapia profilactica in absenta unei sangerari dovedite reduce mortalitatea

B: propranololul administrat la pacienti cu varice mari care nu au sangerat prelungeste supravietuirea

C: riscul encefalopatiei hepatice este mai mare in cazul efectuarii sunturilor chirurgicale comparativ cu suntul portosistemic transjugular intrahepatic (SPTI)

D: vasopresina controleaza sangerarea variceala si previne resangerarea la peste 80% dintre pacienti

E: hiponatremia si insuficienta renala acuta sunt efecte secundare ale terapiei cu vasopresina

148. [M1516136] Aparitia trombocitopeniei la pacientii cu ciroza hepatica alcoolica se datoreaza: (pg 1879)

A: anticorpilor antitrombocitari

B: sindromului antifosfolipidic asociat

C: carentei de acid folic

D: hipersplenismului

E: efectului inhibitor al alcoolului asupra maduvei osoase

149. [M1516137] Modificarile anatomo-patologice caracteristice stadiului I al cirozei biliare primitive sunt: (pg 1882)

A: distrugerea ductelor biliare mici si medii

B: infiltrat cu celule inflamatorii si granuloame periductale

C: proliferarea canaliculelor biliare de dimensiuni mici

D: fibroza periportala sub forma unei retele de tesut conjunctiv cicatricial

E: diminuarea numarului hepatocitelor

150. [M1516138] In patogeneza ascitei din ciroza hepatica sunt implicati urmatorii factori: (pg 1888)

A: hipoalbuminemia

B: scaderea rezistentei vasculare intrahepatice

C: cresterea volumului intravascular efectiv

D: reducerea presiunii oncotice plasmatice

E: scaderea perfuziei renale

151. [M1516139] Reducerea dozelor de spironolactona in tratamentul ascitei din ciroza hepatica este impusa de: (pg 1889)

A: cresterea azotemiei

B: hiperpotasemie

C: scaderea densitatii urinare

D: aparitia hematuriei

E: hipomagneziemie

152. [M1516140] Diagnosticul peritonitei bacteriene spontane la pacientii cu ciroza hepatica este sustinut de: (pg 1890)

A: prezenta unui lichid tulbure la paracenteza

B: culturile bacteriene din lichidul de ascita pozitive

C: numarul neutrofilelor este 150/microlitru

D: debut acut cu febra, frisoane, dureri abdominale difuze

E: rectoragii recidivante

153. [M1516141] Principalele caracteristici ale sindromului hepato-renal sunt: (pg 1890)

A: azotemie

B: hipotensiune

C: hipernatremie

D: oligurie

E: concentratia urinara a sodiului peste 5mmol/l

154. [M1516142] Encefalopatia hepatica este un sindrom neuropsihiatric complex caracterizat prin: (pg 1890)

A: modificari ale starii de constienta

B: nevroza obsesivo-fobica

C: areflexie osteotendinoasa in stadiile incipiente

D: asterixis

E: modificari electroencefalografice distincte

155. [M1616143] Care din urmatoarele modificari paraclinice sunt frecvente la pacientii cu ciroza alcoolica? (pg 1878-1879)

A: Raport AST/ALT>2.

B: Raport ALT/AST>2.

C: Hipofosfatemie.

D: Hipomagneziemie.

E: Hipocalcemie.

156. [M1616144] Care din urmatoarele principii terapeutice ale ascitei sunt adevarate? (pg 1889)

A: Restrictia de sare reprezinta cea mai importanta masura terapeutica.

B: Este indicat repausul la pat

C: Scopul tratamentului este de a elimina maximum 0,5 kg/zi daca pacientul prezinta ascita si edeme.

D: Scopul tratamentului este de a elimina maximum 1 kg/zi daca exista numai ascita.

E: Diureticele de prima intentie sunt diureticele de ansa, cum este furosemidul.

157. [M1616145] Profilaxia recurentelor peritonitei bacteriene spontane se face cu: (pg 1890)

A: Norfloxacin.

B: Ciprofloxacin.

C: Cefotaxim.

D: Trimetoprim-sulfametoxazol.

E: Ampicilina.

158. [M1616146] Care dintre urmatoarele sunt factori precipitanti ai encefalopatiei hepatice? (pg 1891)

A: Tratamentul diuretic.

B: Constipatia.

C: Excesul de proteine in alimentatie.

D: Hiponatriemia.

E: Hiperkaliemia.

159. [M1616147] Care din urmatoarele medicamente pot cauza ciroza hepatica? (pg 1881)

A: Acetaminofen.

B: Izoniazida.

C: Metotrexat.

D: Contraceptive orale.

E: Corticosteroizi.

160. [M1616148] romboza venelor hepatice (sindromul Budd-Chiari) poate aparea in urmatoarele boli, cu EXCEPTIA: (pg 1884)

A: Consumul de contraceptive orale.

B: Sindroame mieloproliferative.

C: Hemoglobinurie paroxistica noctuna.

D: Invazie tumorala a venei cave superioare.

E: Sindrom Raynaud.

161. [M1616149] Tratamentul cirozei biliare primitive se face cu: (pg 1883)

A: Glucocorticoizi.

B: D- peniciliamina.

C: Acid ursodeoxicolic.

D: Colchicina.

E: Acid chenodeoxicolic

169. [M2216157] Sindromul hepato-renal, complicatie a cirozei hepatice, se caracterizeaza prin: (pg 1890)

A: oligurie progresiva

B: hipernatriemie

C: hiperazotemie

D: hipernatriurie

E: hipotensiune arteriala

173. [M2216161] Alegeti cauzele posibile de dezvoltare a trombozei de vena porta: (pg 1885)

A: policitemia vera

B: trombocitemie esentiala

C: deficit de proteina C si S

D: deficit de antitrombina III

E: fibroza portala usor cirotica

174. [M2216162] Care din urmatoarele sunt manifestari clinice majore ale hipertensiunii portale? (pg 1885)

A: hemoragiile din varicele gastro-esofagiene

B: splenomegalia cu hipersplenism

C: ascita

D: encefalopatia hepatica acuta si cronica

E: icterul

175. [M2216163] Alegeti afirmatiile corecte despre diagnosticul hipertensiunii portale: (pg 1885)

A: existenta varicelor esofagiene este cel mai bine documentata de esofagoscopia cu fibroscop optic

B: prezenta varicelor esofagiene ofera un sprijin indirect diagnosticului de hipertensiune portala

C: presiunea venoasa portala poate fi masurata prin cateterizare percutana transhepatica sau prin canularea transjugulara a venelor hepatice

D: presiunea din vena hepatica masurata prin canulare transjugulara este de obicei crescuta in hipertensiunea portala presinusoidala

E: angiografia mezenterica si hepatica pot fi utile pentru evaluarea preoperatorie

176. [M2216164] Alegeti afirmatiile corecte despre terapia cu propranolol a hipertensiunii portale: (pg 1886)

A: reduce presiunea portala

B: are efecte vasodilatatoare asupra patului arterial splanhnic

C: are efecte asupra sistemului venos portal

D: creste debitul cardiac

E: este eficienta in prevenirea primei sangerari de la nivelul varicelor esogastrice

177. [M2216165] Alegeti caracteristicile clinice corecte ale sangerarilor variceale esogastrice: (pg 1886)

A: au loc adesea datorita unor factori precipitanti

B: de obicei se prezinta ca o hematemeza nedureroasa, masiva

C: semnele asociate merg de la tahicardie postural usoara pana la soc profund

D: pacientii cu varice pot sangera si datorita existentei altor leziuni gastro-intestinale

E: la pacientii cu hemoragii anterioare nu e necesara excluderea altor surse de sangerare

178. [M2216166] Alegeti afirmatiile corecte legate de tratamentul cu vasoconstrictoare al hemoragiilor acute de la nivelul varicelor esogastrice: (pg 1886)

A: perfuzia intravenoasa cu vasopresina determina cresterea fluxului sanguin in sistemul venos portal

B: controlul sangerarii variceale cu vasopresina se obtine intr-o proportie de pana la 80% din cazuri

C: terapia cu vasopresina se poate asocia cu ischemia cardiaca si a tractului gastro-intestinal

D: izosorbid dinitratul sublingual poate reduce complicatiile terapiei cu vasopresina

E: somatostatina si octreotidul sunt mai putini eficienti si produc mai multe complicatii decat vasopresina

179. [M2216167] Terapia cu agenti blocanti beta-adrenergici are urmatoarele indicatii in hipertensiunea portala: (pg 1886)

A: in tratamentul sangerarilor acute la nivelul varicelor esogastrice cu hipertensiune si hipovolemie

B: reducerea riscului hemoragiilor digestive superioare recurente

C: tratamentul profilactic cu blocanti neselectivi la pacientii cu varice mari care nu au sangerat niciodata

D: tratamentul cu propranolol in prevenirea sangerarilor recurente la cirotici cu gastropatie hipertensiva portala severa

E: pentru prelungirea supravietuirii la ciroticii fara sangerare variceala

180. [M2216168] Care din urmatorii parametri de laborator sunt specifici cirozei biliare primitive? (pg 1882)

A: anticorpii antimitocondriali, titrul > 1:40

B: fosfataza alcalina crescuta

C: cresterea aminotransferazelor serice

D: VSH crescuta

E: nivelul crescut de IgM serica



191. [M2216179] Caracteristicile morfopatologice cardinale ale cirozei hepatice cuprind: (pg 1878)

A: fibroza extensiva

B: formarea de noduli regenerativi

C: necroza hepatocitara

D: colapsul retelei de reticulina de sustinere

E: steatoza

192. [M2216180] Ciroza reprezinta o entitate (pg 1878)

A: definita morfopatologic

B: ce se asociaza cu un spectru de manifestari clinice caracteristice

C: reflecta lezarea cronica ireversibila a parenchimului hepatic

D: entitate exclusiv morfopatologica

E: entitate exclusiv clinica

193. [M2216181] Caracteristicile morfopatologice ale cirozei hepatice rezulta din: (pg 1878)

A: necroza hepatocitara

B: colapsul retelei de reticulina de sustinere

C: depunerea ulterioara de tesut conjunctiv

D: distorsiuni ale patului vascular

E: steatoza macroveziculara

194. [M2216182] Caracteristicile clinice ale cirozei hepatice: (pg 1878)

A: deriva din alterarile morfologice

B: adesea reflecta severitatea lezarii hepatice

C: sugereaza intotdeauna etiologia cirozei

D: indica cu exactitate patogeneza

E: precizeaza gradul fibrozei

195. [M2216183] Pierderea functiei masei celulare hepatice in ciroza hepatica poate conduce la: (pg 1878)

A: icter

B: edeme

C: coagulopatii

D: o varietate de tulburari metabolice

E: hipertensiune portala

196. [M2216184] Fibroza si modificarile vasculare hepatice in ciroza hepatica conduc la: (pg 1878)

A: hipertensiune portala

B: varoice gastro-esofagiene

C: splenomegalie

D: hepatomegalie

E: steatoza

197. [M2216185] Ascita si encefalopatia hepatica in ciroza hepatica poate rezulta din: (pg 1878)

A: insuficienta hepatocelulara

B: hipertensiunea portala

C: ambele de mai sus

D: fibroza perisinusoidala

E: steatoza microveziculara

198. [M2216186] Ciroza alcoolica se caracterizeaza prin: (pg 1878)

A: existenta unor cicatrice fine, difuze

B: pierderea destul de uniforma a celulelor hepatice

C: mici noduli regenerativi

D: steatoza macroveziculara

E: corpi Mallory

199. [M2216187] Alegeti afirmatiile corecte legate de etiologia cirozei alcoolice: (pg 1878)

A: doar 10-15% dintre alcoolici dezvolta ciroza

B: femeile par a dezvolta leziuni hepatice induse de alcool la niveluri de consum mai mici

C: femeile au niveluri crescute ale alcool-dehidrogenazei din mucoasa gastrica si rata crescuta de metabolizare a alcoolului

D: mecanismele imune sunt nesemnificative

E: factorii genetici sunt foarte importanti

200. [M2216188] Alegeti afirmatiile corecte legate de etiologia leziunilor hepatice induse de alcool: (pg 1878)

A: ficatul gras alcoolic apare la majoritatea marilor bautori

B: ficatul gras alcoolic este reversibil la oprirea consumului de alcool

C: hepatita alcoolica este considerata precursorul major al cirozei

D: ficatul gras alcoolic este un precursor inevitabil al hepatitei alcoolice sau cirozei

E: depunerea de colagen in spatiile perivenulare in hepatita alcoolica apare tardiv in procesul de cirogeneza

201. [M2216189] Alegeti situatiile corecte in care diagnosticul de ciroza postnecrotica poate fi pus sau suspicionat la unii pacienti: (pg 1881)

A: accidental, intraoperator

B: postmortem, la autopsie

C: prin biopsie hepatica percutana in caz de hepatosplenomegalie asimptomatica

D: simptome si semne de hipertensiune portala

E: icter colestatic sever

202. [M2216190] Selectionati abordarile terapeutice utilizate de obicei in ciroza postnecrotica: (pg 1881)

A: tratarea complicatiilor hipertensiunii portale, incluzand controlul ascitei

B: terapia antifibrotica

C: tratamentul prompt al infectiilor

D: ingestie crescuta proteica la ciroticul subnutrit

E: sedarea pacientului cu coma hepatica

203. [M2216191] Alegeti afirmatiile corecte legate de etiologia si patogeneza cirozei biliare primitive: (pg 1881)

A: cauza ramane necunoscuta

B: poate fi implicat un raspuns imun alterat

C: este frecvent asociata cu afectiuni autoimune

D: este rezultatul obstructiei indelungate a ductelor extrahepatice de calibru mare

E: la majoritatea pacientilor se identifica niveluri serice crescute de IgG si Complement

204. [M2216192] Care din urmatoarele alterari sunt cel mai frecvent intalnite in ciroza biliara primitiva ? (pg 1881-1882)

A: anticorpi antimitocondriali circulanti de tip IgG

B: niveluri serice crescute de IgM si crioproteine

C: anticorpi antinucleari circulanti

D: IgA serica crescuta

E: limfocitoza

205. [M2216193] Alegeti modificarile morfo-patologice intalnite in stadiul I al cirozei biliare primitive: (pg 1881-1882)

A: distrugerea ductelor biliare mici si medii

B: infiltrat dens de celule inflamatorii de faza acuta si cronica

C: usoara fibroza

D: proliferarea canaliculelor biliare mai mici

E: descrestere a numarului ductelor interlobulare

206. [M2216194] Alegeti caracteristicile clinice care survin precoce in ciroza biliara primitiva: (pg 1881-1882)

A: pruritul

B: fatigabilitatea

C: icterul

D: melanoza

E: steatoreea si malabsorbtia vitaminelor liposolubile

207. [M2216195] Care dintre urmatoarele manifestari clinice reflecta alterarea excretiei bilei in ciroza biliara primitiva ? (pg 1881-1882)

A: echimozele

B: durerile osoase

C: orbirea nocturna

D: dermatita

E: splenomegalia

208. [M2216196] Selectati afirmatiile corecte despre examenul fizic in ciroza biliara primitiva: (pg 1881-1882)

A: poate fi in intregime normal in stadiul incipient al bolii

B: initial apare icterul, hiperpigmentarea

C: xantelasmele, xantoamele, hepatomegalia, splenomegalia apar mai tarziu in evolutia bolii

D: sindromul sicca survine rar

E: alte modificari frecvente sunt artrita reumatoida, sclerodermia

209. [M2216197] In ciroza biliara primitiva se intalnesc urmatoarele caracteristici de laborator intr-un stadiu presimptomatic: (pg 1882)

A: fosfataza alcalina serica de 2-5 ori crescuta

B: activitate serica a 5``-nucleotidazei scazuta

C: nivelul bilirubinei serice de obicei crescut

D: aminotransferazele serice de obicei normale

E: testul anticorpilor antimitocondriali pozitivi in titru de mai mare de 1:40

210. [M2216198] Alegeti afirmatiile corecte despre testul anticorpilor antimitocondriali in ciroza biliara primitiva: (pg 1882)

A: testul este absolut specific pentru boala

B: testul este sensibil pentru boala

C: testul pozitiv se intalneste la peste 90% dintre pacientii simptomatici

D: diagnosticul bolii, cand bilirubina si aminotransferazele serice sunt normale, este sprijinit de pozitivitatea testului

E: titrul este mai mic de 1:40 cand testul este pozitiv

211. [M2216199] In care dintre urmatoarele situatii trebuie luat in considerare diagnosticulde ciroza biliara primitiva? (pg 1882)

A: femeile de varsta mijlocie cu prurit neexplicat

B: nivel crescut al fosfatazei alcaline la femeile de varsta mijlocie

C: determinarea pozitiva a anticorpilor antimitocondriali

D: anticorpi impotriva proteinei E2 absenti

E: anticorpi antinucleari si anti-muschi neted prezenti

212. [M2216200] Alegeti medicamentele care pot fi utile in incetinirea progresiunii ciroza biliara primitiva: (pg 1883)

A: azatioprina

B: colchicina

C: glucocorticoizi

D: metotrexat sau ciclosporina in doze mici

E: ursodiol (13-15 mg/Kg pe zi)

213. [M2216201] Care din urmatoarele tratamente au fost invocate pentru controlul pruritului in ciroza biliara primitiva? (pg 1883)

A: colestiramina

B: rifampicina

C: vitaminele A si K

D: plasmafereza

E: suplimentarea zincului

214. [M2216202] Alegeti simptomele si semnele tipice pentru ciroza biliara secundara: (pg 1883)

A: febra, reflectand atacul de colangita

B: durerile in hipocondrul drept sau colici biliare

C: hipertensiunea portala

D: pruritul

E: icterul

215. [M2216203] Alegeti din urmatoarele modificari ale testelor de laborator pe cele prezente in ciroza biliara primitiva: (pg 1883)

A: hiperbilirubinemia neconjugata

B: cresterea fosfatazei alcaline

C: cresteri pronuntate ale aminotransferazelor in colangita de complicatie

D: anticorpi antimitocondriali pozitivi de obicei

E: steatoree

216. [M2216204] Alegeti afirmatiile corecte despre patogeneza hipertensiunii portale: (pg 1885)

A: presiunea normala in vena porta este inalta (>30 cm solutie salina)

B: rezistenta vasculara din sinusoidele hepatice este mare

C: hipertensiunea portala rezulta cel mai frecvent din rezistenta opusa curgerii sangelui portal

D: sistemului venos portal ii lipsesc valvele

E: ciroza hepatica complicata cu hipertensiune portala determina rezistenta crescuta de obicei la nivel sinusoidal

217. [M2216205] Alegeti, dintre urmatoarele, cauzele frecvente de hipertensiune portala: (pg 1885)

A: ciroza hepatica

B: obstructia de vena porta

C: tromboza de vena hepatica

D: boala venoocluziva hepatica

E: fibroza portala non cirotica

218. [M2216206] Acumularea de grasime in ficatul alcoolicilor este rezultatul unei combinatii dintre: (pg 1878)

A: alterarea oxidarii acizilor grasi

B: preluarea si esterificarea crescuta a acizilor grasi in scopul formarii de trigliceride

C: diminuarea biosintezei si secretiei lipoproteinelor

D: neoglucogeneza crescuta hepatica

E: glicogenoliza hepatica diminuata

219. [M2216207] Caracteristicile morfologice ale hepatitei alcoolice include: (pg 1878)

A: degenerarea si necroza hepatocitelor adesea cu aspect de balon

B: infiltrat de leucocite polimorfonucleare si limfocite

C: prezenta in hepatocitele lezate de corpi Mallory sau hialin alcoolic

D: hepatocite cu mari vacuole citoplasmatice macroveziculare de lipide

E: septuri conjunctive periportale si pericentrale cu formare de noduli de regenerare

220. [M2216208] Corpii Mallory sau hialinul alcoolic sunt: (pg 1878)

A: inalt sugestivi dar nu sunt specifici pentru hepatita alcoolica

B: aglomerari de material perinuclear intens eozinofil

C: apar frecvent in obezitate, diabet zaharat

D: material similar morfologic se poate intalni in asociere cu B. Wilson si ciroza indiana a copilariei

E: reprezinta o probabilitate crescuta a evolutiei catre ciroza

221. [M2216209] Morfopatologia si patogeneza cirozei alcoolice implica: (pg 1878-1879)

A: consumul continuu de alcool

B: distrugerea continua de hepatocite

C: aparitia fibroblastelor la locul leziunii

D: de obicei evolutia cirozei continua si dupa oprirea consumului de etanol

E: pierderea de hepatocite nu depaseste in general capacitatea de inlocuire

222. [M2216210] Caracteristicile clasice ale ficatului gras alcoolic sunt adesea: (pg 1879)

A: minime sau in intregime absente

B: hepatomegalia, uneori acompaniata de sensibilitate

C: icter sever

D: ascita moderata

E: edeme exprimate

223. [M2216211] Alegeti caracteristicile clasice prezentate adesea de pacientii cu hepatita alcoolica: (pg 1879)

A: anorexie, greata, varsaturi

B: stare de rau general, scadere ponderala

C: icter

D: diaree

E: splenomegalie

224. [M2216212] Caracteristici clinice frecvente in ciroza alcoolica sunt: (pg 1879)

A: icterul

B: eritroza palmara, stelutele vasculare

C: marirea de volum a glandelor parotide si lacrimale

D: hipertrofia falangelor distale

E: contracturile Dupuytren

225. [M2216213] Alegeti afirmatiile corecte despre testele hematologice si biochimice de rutina la pacientii cu ficat gras alcoolic: (pg 1879)

A: sunt de obicei normale

B: se pot intalni minime cresteri ale aspartat aminotransferazei serice

C: ocazional sunt crescute nivelurile fosfatazei alcaline

D: bilirubina este intotdeauna normala

E: leucocitoza este adesea prezenta

226. [M2216214] Anemia din afectiunile hepatice si ciroza indusa de alcool poate rezulta din: (pg 1879)

A: pierderi gastrointestinale acute si cronice difuze

B: deficienta nutritionala coexistenta (in special de acid folic si vit. B12)

C: hipersplenism

D: efect direct supresiv al alcoolului asupra maduvei osoase

E: deficit de eritropoetina

227. [M2216215] Alegeti raspunsurile corecte legate de examinarile de laborator in afectiunile hepatice si ciroza indusa de alcool: (pg 1879)

A: leucocitoza este adesea prezenta in hepatita alcoolica severa

B: nivelurile serice ale AST sunt frecvent crescute

C: nivelul ALT este tipic mai mare decat nivelul AST in steatohepatita alcoolica

D: nivelurile globulinelor serice sunt de obicei normale

E: timpul de protrombina in ser este frecvent prelungit

228. [M2216216] In care din urmatoarele situatii ar trebui luat in considerare diagnosticul de hepatita alcoolica ? (pg 1880)

A: alcoolic care a consumat cantitati importante de alcool

B: alcoolic care prezinta icter, febra

C: alcoolic cu ficat marit de volum si sensibil

D: alcoolic cu atrofie hepatica nedureroasa

E: alcoolic cu teste functionale hepatice minim modificate

229. [M2216217] Alegeti situatiile in care o biopsie hepatica percutana poate fi utila pentru diagnosticul bolii hepatice alcoolice sau cirozei: (pg 1880)

A: in deosebirea pacientilor cu afectare hepatica mai putin avansata de cei cu ciroza

B: excluderea hepatitei virale

C: evaluarea pacientilor care neaga consumul de alcool

D: pentru a confirma constatarile tipice pentru hepatita alcoolica sau ciroza

E: pentru excluderea prezentei obstructiei biliare extrahepatice

230. [M2216218] Alegeti afirmatiile corecte legate de prognosticul afectiunilor hepatice si cirozei induse de alcool: (pg 1880)

A: ficatul gras alcoolic si fara complicatii are un prognostic bun

B: hiperbilirubinemia marcata, cresterea creatininei serice, prelungirea marcata a timpului de protrombina, ascita si encefalopatia sunt asociate cu un prognostic nefavorabil pe termen scurt la pacientii cu hepatita alcoolica

C: abstinenta de la alcool, terapie precoce si adecvata pentru a putea preveni sau impiedica aparitia complicatiilor

D: recuperarea clinica poate fi completa in atacurile repetate de hepatita alcoolica

E: prognosticul global al pacientilor cu afectare hepatica avansata ramane in general favorabil

231. [M2216219] Alegeti factorii de prognostic nefavorabil pe termen scurt in hepatita alcoolica: (pg 1880)

A: bilirubinemia moderata

B: cresterea creatininei serice

C: prelungirea moderata a timpului de protrombina

D: ascita

E: encefalopatie

232. [M2216220] Alegeti dintre urmatorii termeni pe cei sinonimi cu ciroza postnecrotica: (pg 1880)

A: ciroza macronodulara

B: ciroza posthepatitica

C: ciroza multilobulara

D: ciroza micronodulara

E: ciroza Laennec

233. [M2216221] Ciroza postnecrotica se caracterizeaza morfologic prin: (pg 1880)

A: pierdere extensiv, confluenta, de celule hepatice

B: colaps al stromei si fibroza

C: benzi extinse de tesut conjunctiv continand ramasite ale multor triade portale

D: noduli neregulati de hepatocite regenerative variind ca marime

E: proces inflamator necrozant al triadelor portale

234. [M2216222] Alegeti afirmatiile corecte legate de etiologia cirozei postnecrotice: (pg 1881)

A: are numai cauze specifice

B: hepatita B sau C poate reprezenta un factor preexistent pana la trei sferturi din ciroza postnecrotica aparent criptogenica

C: hepatita C explica numarul mare de cazuri de ciroza posttransfuzionala

D: ciroza postnecrotica se poate dezvolta la pacientii cu hepatita cronica de tip autoimun

E: ciroza postnecrotica nu poate surveni in afectiunile hepatice avansate sau ciroza biliara primitiva

235. [M2216223] De care dintre urmatoarele caracteristici clinice sunt legate de obicei simptomele clinice in ciroza postnecrotica ? (pg 1881)

A: ascita

B: splenomegalia

C: hipersplenismul

D: encefalopatia si varicele esofagiene cu potential de sangerare

E: icterul colestatic intens

238. [M2316226] Manifestarile clinice majore ale hipertensiunii portale includ urmatoarele, cu exceptia: (pg 1885)

A: ascita

B: splenomegalia

C: edemele

D: icterul

E: hemoragiile prin ruptura variceala

239. [M2316227] Factorii care intervin in geneza ascitei sunt: (pg 1883)

A: hipertensiunea portala

B: hipertensiunea arteriala esentiala

C: hipoalbuminemia

D: hiperaldosteronismul secundar

E: tratamentul cu diuretice

240. [M2316228] Peritonita bacteriana spontana se caracterizeaza prin: (pg 1890)

A: prezenta in lichidul de ascita a mai mult de 250 de polimorfonucleare pe microlitru

B: culturi bacteriene intotdeauna pozitive

C: debut brusc uneori

D: agravarea progresiva a icterului si instalarea encefalopatiei hepatice

E: peste 10.000 leucocite pe microlitru si flora polimicrobiana

241. [M2316229] Factorii precipitanti ai encefalopatiei hepatice sunt: (pg 1891)

A: diuretice tiazidice

B: sangerari digestive

C: infectii

D: antibiotice din clasa penicilinelor

E: interventii chirurgicale

242. [M2316230] Tratamentul encefalopatiei hepatice presupune urmatoarele: (pg 1892)

A: restrictie proteica

B: laxative

C: antibiotice cu spectru larg

D: neuroleptice

E: antidepresive

243. [M2316231] De utilitate in tratamentul hemoragiilor variceale sunt: (pg 1886-1887)

A: vasopresina

B: tamponamentul cu sonda Sengstaken- Blakemore

C: somatostatina

D: splenectomia

E: sclerozarea endoscopica

244. [M2316232] Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la etiopatogenia cirozei alcoolice sunt adevarate: (pg 1878)

A: Cantitatea si durata ingestiei de etanol par sa fie cei mai importanti factori care determina lezarea hepatica;

B: Perioada de latenta care precede dezvoltarea cirozei este direct proportionala cu nivelul consumului zilnic de alcool

C: Este posibil ca factorii nutritionali sa amplifice efectele nefaste ale ingestiei cronice de alcool;

D: Femeile par a dezvolta leziuni hepatice la niveluri de consum mai mari decat barbatii;

E: 80 a 85% dintre alcoolici dezvolta ciroza.

245. [M2316233] Care dintre urmatoarele afirmatii privitoare la aspectele morfologice sunt sugestive pentru etiologia alcoolica a cirozei: (pg 1878-1879)

A: Prezenta de hepatocite lezate care contin corpi Mallory;

B: Staza biliara si zone focale de necroza centro-lobulara;

C: Colangita sterila sau infectata;

D: Prezenta unor cicatrici fine cu pierdere de celule hepatice si formare de noduli regenerativi mici;

E: Colaps al stromei si fibroza care produce benzi extensive de tesut conjunctiv.

246. [M2316234] Afectiunile hepatice induse de alcool se exprima paraclinic prin: (pg 1879)

A: Testele biochimice de rutina sunt de obicei normale la pacientii cu ficat gras;

B: Nivelurile serice ale AST sunt frecvent crescute;

C: Raportul AST/ALT este < 2;

D: La unii alcoolici este prezenta anemia hemolitica;

E: Leucocitoza este adesea prezenta in hepatita alcoolica.

247. [M2316235] Care dintre afirmatiile urmatoare referitoare la tabloul clinic al cirozei biliare primitive sunt false: (pg 1882)

A: 90% dintre pacienti sunt femei cu varsta peste 70 de ani;

B: Fatigabilitatea este frecvent un simptom precoce important;

C: Pruritul este adesea un simptom tardiv;

D: Xantelasmele si xantoamele se datoreaza cresterii prelungite a nivelului lipidelor serice;

E: 75% dintre pacienti pot prezenta semne clinice de sindrom sicca.

248. [M2316236] Probele de laborator in ciroza biliara primitiva releva, cu exceptia: (pg 1882)

A: Cresterea de 2 a 5 ori a nivelului fosfatazei alcaline;

B: Scaderea activitatii 5-nucleotidazei in ser;

C: Titrul anticorpilor antimitocondriali > 1/40 la 90% dintre pacienti;

D: Scaderea cantitatii de cupru in ficat;

E: Scaderea importanta a colesterolului seric neesterificat (pag. 1882).

249. [M2316237] Care dintre afirmatiile privind tratamentul cirozei biliare primitive sunt adevarate: (pg 1883)

A: Nu exista terapie specifica;

B: Glucocorticoizii amelioreaza afectarea osoasa;

C: D-Penicilamina prezinta multiple efecte secundare;

D: Tratamentul cu ursodiol determina ameliorarea simptomatica si biochimica;

E: Rifampicina si antagonistii opiacei se administreaza pentru ameliorarea pruritului.

250. [M2516238] Caracteristicile morfopatologice ale cirozei hepatice rezulta din (pg 1878)

A: infiltratia limfocitara difuza

B: necroza hepatocelulara

C: distorsiuni ale patului vascular

D: colapsul retelei de reticulina si depunerea de tesut conjunctiv

E: regenerarea nodulara a parenchimului hepatic

251. [M2516239] Aspectele morfopatologice de definire ale cirozei cuprind (pg 1878)

A: infiltrarea grasa

B: trombozele in sistemul port

C: chistele hepatice

D: fibroza extensiva

E: nodulii regenerativi

252. [M2516240] Ascita si encefalopatia hepatica rezulta datorita (pg 1878)

A: tulburarilor de coagulare

B: icterului

C: insuficientei hepatocelulare

D: cresterii transaminazelor

E: hipertensiunii portale

253. [M2516241] Aspectul de corpi Mallory este dewscris la nivelul hepatocitului in: (pg 1878)

A: hepatita autoimuna

B: boala Wilson

C: diabetul zaharat slab controlat

D: by-pass-ul jejuno-ileal

E: hepatita alcoolica

254. [M2516242] Anemia in ciroza alcoolica se datoreaza: (pg 1879)

A: hipersplenismului

B: deficientei de acid folic

C: sangerarilor gastro-intestinale

D: hemolizei

E: infiltratiei limfocitare hepatice

255. [M2516243] Ciroza biliara primitiva este mai frecventa la: (pg 1882)

A: barbati

B: varstnici

C: copii

D: femei

E: intre 35 si 60 ani

256. [M2516244] Simptomele precoce in ciroza biliara primitiva sunt: (pg 1882)

A: fatigabilitatea

B: pruritul palmo-plantar

C: aparitia echimozelor

D: steatoreea

E: ascita

257. [M2516245] In stadiul presimptomatic al cirozei biliare primitive, diagnosticul paraclinic este orientat de: (pg 1882)

A: cresterea fosfatazei alcoline serice

B: cresterea 5-nucleotidazei

C: titrul anticorpilor antimitocondriali peste 1/40

D: hiperamoniemie

E: hipoprotrombinemie

258. [M2516246] Ã始 ciroza biliara primitiva este indicat tratament cu: (pg 1883)

A: ursodiol (acid ursodeoxicolic)

B: colestiramina

C: vitamina K parenteral

D: vitamina A parenteral

E: sulfasalazina

259. [M2516247] Sindromul Budd-Chiari este favorizat de: (pg 1884)

A: folosirea contraceptivelor orale

B: policitemia rubra vera

C: hipertensiunea portala

D: ascita

E: sindroame mieloproliferative

260. [M2516248] Din complicatiile majore ale cirozei hepatice fac parte: (pg 1885)

A: encefalopatia hepatica

B: peritonita bacteriana spontana

C: sindromul Raynaud

D: sindromul sicca

E: sindromul hepato-renal

261. [M2516249] Manifestarile de hipertensiune portala sunt: (pg 1885)

A: icterul

B: hemoragiile variceale gastro-esofagiene

C: splenomegalia

D: ascita

E: encefalopatia hepatica

262. [M2516250] Ã始 tratamentul hipertensiunii portale se folosesc: (pg 1886)

A: transplantul hepatic

B: inhibitorii de pompa de protoni

C: blocantii de calciu



D: propranololul

E: inhibitori ai enzimei de conversie

263. [M2516251] Tratamentul hemoragiilor acute la nivelul varicelor eso-gastrice include. (pg 1886)

A: heparina

B: vasopresina

C: scleroterapia

D: ligaturile endoscopice

E: papaverina

264. [M2516252] Efectele secundare severe la vasopresina administrata pentru tratamentul sangerarilor varicelor eso-gastrice includ: (pg 1886)

A: insuficienta renala acuta

B: ischemia cardiaca

C: crioglobulinemia

D: hiponatremia

E: ischemia tractului gastro-intestinal

265. [M2516253] Pentru reducerea complicatiilor tratamentului cu vasopresina in hemoragiile variceale esogastrice, se poate administra: (pg 1886)

A: nitroglicerina in perfuzie venoasa

B: isosorbid dinitrat sublingual

C: amoxicilina

D: silimarina

E: preparate cu fier

266. [M2516254] Factorii patogenici ai ascitei din ciroza hepatica includ: (pg 1888)

A: hipertensiunea portala

B: hipertonia vagala

C: hipoalbuminemia

D: cresterea adrenalinei si noradrenalinei serice

E: hiponatremia

267. [M2616255] Ciroza biliara primitiva se caracterizeaza biologic prin: (pg 1882)

A: Cresterea fosfatazei alcaline

B: Prezenta anticorpilor antinucleari

C: Cresteri peste 200 UI ale transaminazelor serice

D: Hipercolesterolemie

E: Prezenta anticorpilor ANCA

268. [M2616256] Ciroza biliara primitiva beneficaza de tratament cu: (pg 1883)

A: Corticosteroizi

B: Ursodiol

C: Colestiramina

D: Interferon

E: Vitamine hidrosolubile

269. [M2616257] Hepatita alcoolica acuta se poate manifesta clinic prin: (pg 1879)

A: Greturi si varsaturi

B: Febra

C: Dureri abdominale

D: Eruptii cutanate

E: Mialgii si artralgii

270. [M2616258] Care din urmatoarele afirmatii referitoare la epidemiologia cirozei alcoolice sunt adevarate? (pg 1878)

A: Alcoolul este cea mai frecventa cauza a cirozei.

B: Perioada de latenta a aparitiei cirozei este direct proportionala cu durata consumului.

C: Doar 25-50% din alcoolici vor dezvolta ciroza hepatica.

D: Tipul bauturii alcoolice si modalitatea consumului sunt factori determinanti fata de cantitatea consumata.

E: Femeile sunt mai susceptibile decat barbatii la actiunea alcoolului.

271. [M2616259] Care din urmatoarele manifestari cutanate pot aparea in ciroza alcoolica? (pg 1879)

A: Stelute vasculare

B: Eritroza palmara

C: Diminuarea pilozitatii corporale

D: Icter

E: Atrofie testiculara.

272. [M2616260] Examinarile de laborator pot releva in ciroza alcoolica urmatoarele: (pg 1879)

A: Cresteri predominate ale ALT

B: Cresteri predominante ale AST

C: Raport AST/ALT peste 2

D: Raport AST/ALT sub 2

E: Scurtarea timpului de protrombina.

273. [M2716261] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre perfuzia intravenoasa cu vasopresina in cazul rupturii de varice esofagiene la un cirotic: (pg 1886)

A: conduce la vasodilatatie generalizata si scadere a presiunii sanghine in varice

B: controleaza singerarea la peste 80% din cazuri

C: resingerarea apare la peste jumatate din pacienti dupa intrerupere

D: insuficienta renala acuta poate fi o complicatie a acestui tratament

E: asocierea cu venodilatatoare (nitroglicerina, isosorbid dinitrat) ii scad eficienta

274. [M2716262] Metode de scadere a presiunii in sistemul venos portal folosite la pacientul cirotic sunt: (pg 1886)

A: sunt porto-sistemic transjugular intrahepatic

B: sclerozarea varicelor esofagiene

C: blocaj beta-adrenergic cu propranolol sau nadolol

D: somatostatina in doze mici

E: scleroterapia iterativa

275. [M2716263] Suntul chirurgical porto-sistemic la un bolnav cirotic: (pg 1887)

A: nu reduce riscul hemoragiei recurente

B: mortalitatea globala a pacientilor operati este egala cu cea a pacientilor neoperati

C: creste morbiditatea prin encefalopatie portal-sistemica

D: este intotdeauna selectiv

E: in cele de urgenta, mortalitatea postoperatorie precoce depaseste 30%

276. [M2716264] Diagnosticul encefalopatie hepatice din ciroza hepatica este: (pg 1891)

A: un diagnostic de excludere

B: insotit de crestere marcata a transaminazelor

C: poate fi sugerat de cresterea amoniacului seric, in anumite situatii clinice

D: asociat neconditionat cu icter

E: pentru confirmare necesita tomografie computerizata hepatica

277. [M2816099] Folosirea glucocorticoizilor in tratamentul hepatitei alcoolice se face: (pg 1880)

A: intotdeauna cu rezultate bune

B: este controversata

C: ar trebui, probabil, sa fie rezervata cazurilor severe de boala cu un indice de diferentiere mai mare de 32

D: se face, de regula, indiferent de valoarea indicelui de diferentiere

E: nici un raspuns nu este corect

278. [M2816265] Corpii Mallory sunt prezenti in: (pg 1878)

A: numai in hepatita alcoolica

B: se intalnesc in obezitatea morbida

C: by-passul jejuno-ileal

D: diabetul zaharat slab controlat

E: boala Wilson, ciroza indiana a copilariei

279. [M2816266] Datele paraclinice in ciroza indusa de alcool indica urmatoarele modificari: (pg 1878)

A: cresterea disproportionata a nivelurilor serice de ASAT fata de nivelele ALAT, adica raportul ASAT/ALAT>2

B: hipoalbuminemie

C: leucopenie si trombocitopenie

D: leucocitoza in hepatita alcoolica sever

E: timp de protrombina in ser frecvent nu este modificat

280. [M2816267] Prognosticul nefavorabil pe termen scurt al ficatului gras alcoolic consta in: (pg 1880)

A: hiperbilirubinemie marcata

B: cresterea creatinei serice

C: prelungirea marcata a timpului de protrombina, ascita, encefalita

D: indicele de diferentiere (valoare>32)

E: indicele de diferentiere (valoare<32)

281. [M2816268] Eficacitatea agentilor I²-adrenergici arata ca: (pg 1887)

A: beta-blocantii reduc riscul hemoragiilor digestive superioare

B: scad incidenta sangerarilor si prelungesc supravietuirea

C: propranololul previne sangerarile recurente in cazul pacientilor cu ciroza si gastropatie hipertensiva severa

D: eficacitatea acestora este complet nula

E: nici un raspuns nu este corect

282. [M2816269] In peritonita bacteriana spontana, complicatia cirozei: (pg 1888)

A: debutul este abrupt cu febra, frisoane, dureri abdominale generalizate

B: exista un numar mai mare de 500 leucocite/ml sau mai mult de 250 leucocite/PMN

C: determinarea pH este intotdeauna necesara

D: lipsa ameliorarii dupa terapia standard de 48 ore sugereaza ca peritonita poate fi secundara unei infectii

E: toate raspunsurile sunt corecte

283. [M2816270] Tromboza venei porte apare in: (pg 1885)

A: stari de hipercuagulabilitate incluzand policitemia vera

B: trombocitemia esentiala

C: deficit de proteina C

D: deficit de proteina S, antitrombina III

E: nici un raspuns nu este corect

284. [M2816271] In formarea lichidului de ascita sunt implicatii urmatorii factori: (pg 1888)

A: hipoalbuminemia

B: reducerea presiunii oncotice plasmatice

C: hipertensiunea portala

D: hiperreactivitatea marcata a axului renina-angiotensina-aldosteron

E: scaderea activitatii simpatico

285. [M2816272] Sindromul hepato-renal se caracterizeaza prin: (pg 1890)

A: agravarea azotemiei

B: oligurie

C: retentie avida de sodium

D: hipotensiune

E: poliurie

286. [M2816273] Ciroza postnecrotica se caracterizeaza morfopatologic prin: (pg 1880)

A: pierderea extensive, confluenta de celule hepatice

B: colaps al stromei si fibroza producand benzi extensive de tesut conjunctiv

C: noduli neregulati de hapatocite regenerative variind ca marime

D: prezenta corpilor Mallory

E: toate raspunsurile sunt incorecte

287. [M2816274] In tratamentul chirurgical al hipertensiunii portale se folosesc: (pg 1887)

A: sunturi neselective termino-terminale

B: sunturi latero-laterale

C: anastomoza spleno-renala proximala

D: sunturi selective

E: nici un raspuns nu este corect

288. [M2816275] Obstructia postsinusoidala apare in urmatoarele afectiuni: (pg 1885)

A: sindromul Budd-Chiari

B: obstructii la nivelul cavei inferioare

C: boala venoocluziva hepatica

D: tromboza de vena porta

E: nici un raspuns nu este corect

289. [M2916276] Ã始 ciroza biliara primitiva: (pg 1881-1882)

A: Sunt caracteristici AAM (ac. Antimitocondriali) de tip IgM.

B: Adesea primul simptom este pruritul.

C: Fosfataza alcalina creste de 2-5 ori dar in stadiile tardive.

D: Cel mai adesea sunt afectate femeile.

E: Se asociaza frecvent cu afectiuni de natura imuna (CREST, sicca).

290. [M2916277] Factorii implicati in ascita din ciroza hepatica sunt: (pg 1888)

A: Hipoaldosteronismul secundar.

B: Hipertensiunea portala.

C: Cresterea descarcarii simpatice la nivel central.

D: Cresterea sensibilitatii la actiunea peptidului natriuretic atrial.

E: Resorbtia renala crescuta de Na.

291. [M2916278] Peritonita bacteriana spontana la pacientii cu ciroza si ascita: (pg 1890)

A: Se diagnosticheaza cand exista >500 leucocite/microlitru in lichidul de ascita.

B: Cel mai frecvent este determinata de pneumococi.

C: Cel mai frecvent este determinata de bacili enterici gram-negativi.

D: Terapia empirica se face cu cefotaxim sau cu ampicilina cu aminoglicozid.

E: Recurenta este relativ frecventa.

292. [M2916279] Evidentiati urmatoarele afirmatii intalnite in ciroza alcoolica: ()

A: AST/ALT > 2;

B: 10 a 15% alcoolici --> ciroza alcoolica;

C: este o ciroza de tip micronodular;

D: pierderea de celule hepatice este neuniforma;

E: nodulii regenerativi sunt mari inca de la inceput.

293. [M2916280] Cauze de ciroza postnecrotica sunt: ()

A: infectia cu schistosomiaza;

B: consum cronic de alcool;

C: hemocromatoza;

D: insuficianta cardica;

E: contraceptive orale.

294. [M2916281] Ciroza biliara primitiva se intalneste frecvent cu: ()

A: sdr. Fanconni;

B: sdr. CREST;

C: sdr. sicca;

D: alcaloza tubulara;

E: tiroidita inflamatorie.

295. [M2916282] Ciroza hepatica este o boala caracterizata prin urmatoarele cu EXCEPTIA : ()

A: este o lezare ireversibila a parenchimului hepatic

B: cuprinde formarea de noduli regenerativi

C: icterul apare doar in 11 % din cazuri

D: pacientul devine emaciat dupa aproximativ 10 ani de la debut

E: are ca si complicatie posibila encefalopatia hepatica

296. [M2916284] Sindromul CREST cuprinde (pg.1881)

A: calcinoza

B: sindrom Reiter

C: dismotilitate esofagiana

D: sclerodermie

E: tiroidita autoimina

297. [M2916285] Caracteristici de laborator in ciroza biliara primitiva(CBP) (pg.1882)

A: cresterea de 2 pina la 5 ori al nivelurior de fosfatazei alcaline in stadiul presimtomatic

B: in stadiile finale Bi. serica poate sa depaseasca 30 mg/dl

C: prezenta anticorpilor antimitocondriali este un test relativ specific si sensibil

D: prezenta lipoproteinei X in ser este un test specific pt. CBP

E: niveluri crescute ale cuprului in ficat este un test specific pt. CBP

298. [M2916286] Sunt cauze de ciroza hepatica urmatoarele, cu exceptia: (1 -> 1881)

A: Boala Gaucher

B: Insuficienta cardiaca stanga

C: Boala Wilson

D: Sindromul Budd-Chiari

E: Hipertiroidismul

299. [M2916290] Ciroza si/sau alte afectiuni hepatice se pot asocia cu urmatoarele tulburari: (1881 (tabelul 298-1))

A: Bruceloza

B: Legioneloza

C: Schistosomiaza

D: Toxoplasmoza

E: Trichineloza

300. [M2916291] Ciroza si/ sau alte afectiuni hepatice se pot asocia cu urmatoarele tulburari: (1881 (tabelul 298-1))

A: Deficit de alfa1-antitripsina

B: Deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza

C: Hemocromatoza

D: Ocronoza (alcaptonuria)

E: Boala Wilson

301. [M2916292] Cauzele anemiei la pacientul cu ciroza alcoolica sunt urmatoarele: ()

A: scaderea secretiei gastrice de acid clorhidric

B: deficitul de vitamina B12

C: efectul supresor medular al alcoolului

D: hiposplenismul

E: pierderile gastro-intestinale de sange

302. [Mraz1884] Ce medicamente pot cauza ciroza hepatica? ()

A: alcaloizi de pirolizidina

B: acetaminofen

C: metildopa

D: contraceptive orale

E: perhexilen maleat

RASPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU

5. B

6. B

7. A

9. B

10. B

11. B

12. B

13. C

14. A

15. E

16. A

17. C

18. E

19. C

20. A

21. A

23. E

24. B

25. E

26. D

27. D

28. C

29. D

30. D

31. A

32. E

33. A

34. D

35. B

36. C

37. B

38. D

39. D

40. C

41. E

51. E

52. A

53. A

54. A

55. C

56. A

57. A

66. D

67. D

68. E

69. B

70. B

71. A

72. D

73. E

74. C

75. D

76. D

77. E

78. D

79. B

80. E

81. A

82. C

83. E

84. E

85. E

86. A

87. E

88. B

89. E

90. A

91. A

93. C

94. D

95. B

96. B

97. E

98. E

99. E

100. D

101. B

102. D

103. B

104. A

105. B

106. E

107. C

108. C

109. C

110. B

COMPLEMENT MULTIPLU

112. ACDE

114. BCD

115. CDE

116. BD

117. AD

118. AD

119. CD

120. ABCE

121. BCE

122. AE

123. ABC

124. BCDE

125. AD

126. AC

127. ACD

128. ABCD

129. ABE

130. ADE

131. AC

132. ACE

133. ABE

134. DE

135. BD

136. AB

137. ACD

138. DE

139. ACE

140 . ADE

141. ACE

142. BE

143. AC

144. BDE

145. CD

146. BCD

147. BE

148. DE

149. AB

150. ADE

151. AB

152. ABD

153. ABD

154. ADE

155. ACD

156. AB

157. ABD

158. ABC

159. BCD

160. DE

161. CD

169. ACE

173. ABCD

174. ABCD

176. ABCE

177. BCD

178. BCD

179. BCDE

180. AB

191. AB

192. ABC

193. ABCD

194. AB

195. ABCD

196. ABC

197. ABC

198. ABC

199. AB

200. ABC

201. ABCD

202. AC

203. ABC

204. AB

205. ABC

206. ABCE

207. ABCD

208. AC

209. ADE

210. BCD

211. ABC

212. BE

213. ABD

214. ABDE

215. BCDE

216. CDE

217. AB

218. ABC

219. ABC

220. ABD

221. ABC

222. AB

223. ABC

224. ABCD

225. ABC

226. ABCD

227. ABE

228. ABC

229. ABC

230. ABC

231. BDE

232. ABC

233. ABCD

234. BCD

235. ABCD

238. CD

239. ACD

240. ACD

241. ABCE

242. ABC

243. ABCE

244. AC

245. AD

246. ABDE

247. AC

248. BDE

249. ACDE

250 BCDE

251. DE

252. CE

253. BCDE

254. ABCD

255. DE

256. ABCD

257. ABC

258. ABCD

259. ABE

260. ABE

261. BCDE

262. AD

263. BCD

264.ABDE

265. AB

266. ACD

267. AD

268. BC

269. ABC

270. AE

271. ABCD

272. BC

273. BCD

274. AC

275. BCE

276. AC

277. BC

278. BCDE

279. ABCD

280. ABCD

281. ABC

282. ABD

283. ABCD

284. ABCD

285. ABCD

286. ABC

287. BCD

288. ABC

289. BDE

290. BCE

291. ACDE

292. ABC

293. ACE

294. BC

295. CD

296. AC

297. ABC

298. BE

299. ACD

300. ACE

301. BCE

302. ACDE






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1991
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site