Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Drogheria

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
IMUNITATEA TRACTUSULUI DIGESTIV
NEFROPATII INTERSTITIALE ACUTE imunologice
HERNIA FEMURALA DREAPTA NECOMPLICATA
Articulatiile corpului uman
Echilibre acido-bazice in organismul uman
Patologia inflamatorie
Masajul Transversal Profund (Cyriax) - MTP
INSPECTIA VIZUALA PRELIMINARA
Masajul
AUDITAREA VALORII INGRIJIRII MEDICALE


Drogheria

Drogheria asigura asistenta farmaceutica a populatiei prin activitatile prevazute la literele a) si b) cu exceptia vanzarii produselor homeopate care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala.
a)eliberarea la pretul cu amanuntul, in conformitate cu prevederile legale, a medicamentelor fara prescriptie medicala;

b) vanzarea de produse cosmetice, produse parafarmaceutice, dispozitive si aparatura medicala de uz individual si consumabile pentru acestea, suplimente alimentare si alimente cu destinatie speciala, plante anodine si produse pe baza de plante anodine, produse de puericultura, articole destinate intretinerii igienei personale, echipamente, materiale sau produse destinate protectiei ori imbunatatirii sanatatii, produse pentru protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau cu actiune contraceptiva, produse homeopate, produse destinate aromaterapiei, alte produse destinate utilizarii in unele stari patologice .

Localul drogheriei trebuie sa fie amplasat la parterul cladirilor, intr-un spatiu dedicat numai activitatii de drogherie.

Localul drogheriei va avea o suprafata utila de minimum 30 mp, excluzand din aceasta suprafata holurile, grupul sanitar si biroul asistentului medical de farmacie sef.

Drogheria va fi amplasata la parterul cladirilor, cu acces direct din artera stradala, astfel incat sa faciliteze accesul persoanelor, inclusiv a celor cu dizabilitati locomotorii, pentru care trebuie sa fie amplasate rampe de acces.

In cladirile in care se afla si locuinta asistentului de farmacie sef, drogheria va fi complet separata de aceasta.

Este interzisa amplasarea drogheriei in baraci de lemn, metalice, garaje si in apartamente cu destinatie de locuinta sau in spitale.

Localul trebuie sa dispuna de facilitatile necesare desfasurarii activitatii: apa curenta, canalizare, electricitate si incalzire.

Firma si emblema drogheriei respecta urmatoarele prevederi:

-Este interzisa folosirea de catre drogherii a insemnelor farmaciei comunitare.

-Firma drogheriei va contine obligatoriu numai denumirea de 'drogherie', urmata de o denumire care sa o deosebeasca de alte astfel de unitati apartinand altor persoane juridice.

-Este interzisa utilizarea in denumirea drogheriei a cuvantului 'farmacie' sau a unui nume derivat ori prescurtat din acest cuvant.

Compartimentarea, dotarea, organizarea si functionarea drogheriei trebuie sa fie corespunzatoare tipurilor de activitati permise a se efectua in drogherie.

Localul drogheriei va avea urmatoarele incaperi:

a) oficina, incaperea in care are acces publicul si in care se face eliberarea medicamentelor clasificate in grupa celor care se elibereaza fara prescriptie medicala si a celorlalte produse permise a se elibera in drogherie; aceasta incapere trebuie sa aiba o suprafata de minimum 16 mp;

b) depozitul - incaperea in care se pastreaza medicamentele si alte produse de ingrijire a sanatatii permise a se elibera prin drogherii si care trebuie sa aiba o suprafata de minimum 7 mp si sa nu constituie spatiu de trecere spre alte incaperi;

- sa aiba o zona distincta de depozitare a medicamentelor fata de celelalte produse permise a fi detinute in drogherie;

- sa aiba amenajata o zona securizata pentru pastrarea medicamentelor expirate sau a celor colectate in vederea distrugerii lor;

c) biroul conducatorului de unitate - incaperea care trebuie sa fie astfel amplasata incat sa permita exercitarea atributiilor sale si coordonarea activitatii personalului;

d) vestiar;

e) grup sanitar.

Drogheria trebuie sa fie dotata cu mobilier usor de intretinut, adecvat activitatii care se desfasoara in fiecare incapere, dupa cum urmeaza:

a) mese de oficina a caror dimensiune si mod de realizare sa permita atat indeplinirea activitatii de eliberare a medicamentelor catre pacienti, inclusiv consilierea acestora, cat si instalarea caselor de marcat si a computerelor;

b) dulapuri si dulapuri cu sertare destinate pastrarii medicamentelor si a celorlalte produse a caror eliberare este permisa in drogherie;

c) rafturi sau vitrine pentru expunerea produselor a caror eliberare este permisa in drogherie;

d) rafturi metalice cu blaturi din materiale usor de curatat, paleti, daca este cazul;

e) mese pentru receptia medicamentelor;

f) dulapuri inchise pentru pastrarea imbracamintii de strada, a echipamentului de protectie si mobilier destinat pauzei de masa;

g) mobilier pentru pastrarea documentelor.

Dotarea cu echipamente si aparatura trebuie sa includa:a) aparatura pentru conservarea medicamentelor ce necesita temperatura controlata (frigider sau vitrina frigorifica);

b) sistem pentru asigurarea temperaturii si umiditatii necesare conservarii corecte a medicamentelor, conform specificatiei producatorului;

c) dispozitive de monitorizare a conditiilor de temperatura si umiditate relativa.

In drogherie isi desfasoara activitatea, cu respectarea prevederilor legale, personal de specialitate, respectiv farmacisti, asistenti de farmacie, personal administrativ, precum si alt personal necesar desfasurarii activitatilor prevazute in obiectul de activitate, cu respectarea legislatiei specifice.

In oficina drogheriei isi desfasoara activitatea exclusiv personal specializat compus din farmacisti si asistenti de farmacie.

Drogheria este condusa de farmacistul-sef sau asistentul de farmacie sef, care desemneaza pe perioada absentei sale din unitate un inlocuitor cu aceeasi calificare. In lipsa inlocuitorului cu aceeasi calificare unitatea se inchide.

Pe toata perioada de functionare a drogheriei, activitatea se va desfasura in prezenta personalului de specialitate; numarul posturilor din schema organizatorica a drogheriei trebuie sa fie stabilit in functie de programul de functionare propus si de volumul activitatii desfasurate.

Sub indrumarea conducatorului drogheriei isi pot desfasura activitatea de practica in drogherie persoanele aflate in procesul de invatamant sau asistenti de farmacie in stagiu de practica.

Activitatea personalului angajat in drogherie se desfasoara conform fisei postului intocmite de catre conducatorul drogheriei pentru fiecare angajat, potrivit pregatirii sale profesionale, si semnate de catre acestia.

Personalul drogheriei trebuie sa poarte halat alb si ecuson care sa mentioneze numele si functia.

Atributiile farmacistului si ale asistentului de drogherie sunt:

a) asigura aprovizionarea, conservarea si eliberarea medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala, precum si a celorlalte produse ce pot fi comercializate in drogherie;

b) efectueaza receptia cantitativa si calitativa a medicamentelor de uz uman care se elibereaza fara prescriptie medicala la primirea lor in drogherie, precum si a celorlalte produse ce pot fi comercializate in drogherie;

c) farmacistul participa la activitatea de farmacovigilenta;

d) trebuie sa cunoasca legislatia farmaceutica si pe cea sanitara in vigoare, sa participe la programe de instruire profesionala continua;

e) supravegheaza activitatea asistentilor de farmacie aflati in stagiul de practica;

f) in intreaga lor activitate, respecta principiile eticii si deontologiei profesionale;

g) conducatorul unitatii sau inlocuitorul acestuia raspunde de activitatea drogheriei si reprezinta drogheria in cazul oricarui control al autoritatilor competente.

Programul de functionare a drogheriei in zilele lucratoare se stabileste de catre titularul autorizatiei, in functie de volumul activitatii si de incadrarea cu personal de specialitate, si trebuie sa fie de cel putin 8 ore.

In zilele nelucratoare si de sarbatori legale programul drogheriei se stabileste de catre titularul autorizatiei de comun acord cu colegiul farmacistilor judetean, respectiv al municipiului Bucuresti. Acest program se comunica si autoritatilor locale.

Drogheriile trebuie sa afiseze la loc vizibil programul de functionare si numele conducatorului de unitate.

Drogheriile trebuie sa detina documente si evidente care sa ateste provenienta si calitatea medicamentelor OTC si a celorlalte produse pe care le detin si elibereaza.

Documentele prevazute se vor pastra in drogherie in spatii speciale si se vor arhiva pe durata prevazuta de legislatia in vigoare.

Drogheriile trebuie sa detina literatura de specialitate care sa asigure informarea personalului farmaceutic asupra aspectelor legate de eliberarea, actiunea si administrarea medicamentelor care pot fi eliberate fara reteta, incluzand:

a) nomenclatorul de produse farmaceutice in vigoare;

b) legislatia farmaceutica.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3075
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site