Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Hemostaza (oprirea hemoragiei) - Aplicarea garoului

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSULINOTERAPIA
NEUROPSIHOLOGIE - curs
Leucojum aestivum (Ghiocel de balta)
Retea neuronala Braincel
Clasificarea bolilor parodontiului
Examenul radiologic al cordului
DIAGNOSTICUL RADIOLOGIC IN TRAUMATOLOGIA MAXILO-FACIALA
NEUROPSIHOLOGIE SI NEUROCIBERNETICA - test grila
SISTEMUL VASCULAR SANGVIN - TIPURI DE TESUTURI INTALNITE IN VASE
BLOCURI ALE MEMBRULUI INFERIOR

Hemostaza

(oprirea hemoragiei)
In corespondenta cu conditiile de acordare a asistentei si cu calificarea lucratorului medical hemostaza poate fi provizorie si definita.Hemostaza provizorie se face de obicei de catre personalul medical mediu la locul accidentului, inainte de transportare a bolnavului in stationar. Hemostaza difinita se face in conditii de stationar, in unele cazuri pe cale interventiei chirurgicala.

Hemostaza provizorie.Este necesar sa se creeze conditii pentru pozitia ridicata a regiunii singerinde.In pozitie culcata regiunea care singereaza (de obicei membrul) se ridica.O hemoragie nu prea mare, mai ales una capilara, se poate opri astfel spontan.

Compresiunea vasului sangvin.In hemoragiile venoase si capilare de obicei aste suficient se se aplice un pansamet compresiv, pentru ca hemoragia sa se opreasca. In hemoragiile arteriale se recurge la compresiunea vasului pe traect(la distanta) cu unul sau doua degete, une ori cu pumnul:a) compresiunea arterei subclaviei se face prin apasarea tesuturilor situate posteror fata de clavicula in treimea interna; b) compresiunea arterii carotide se face pe git in treimea interna pe marginea anterioara a muschiului sterno-cleido-mastoidian;c) compresiunea arterii femurale se face prin apasarea tesuturilor, situate in treimea interna a indoiturii inginale;d)compresiunea arterii poplice se face prin apasarea tesuturilor din fosa popliteie, in pozitia semiflectata a articulatiei genunchiului.

Oprirea singelui din arterele mebrelor poate fi realizata prin indoitura puternica a membrului intr-o anumita articulatie (supraflexie). De exemplu, in cazul hemoragiei din membrul superior ambele miini se trag indarat si se leaga, din membrul inferior- se face o indoitura puternica a membrului in articulatiile cocso-femulare si a genunchiului si membrul se fixeaza in aceasta pozitie cu o curea, fringhie sau fasa.

Aplicarea garoului. Aceasta este metota principala de hemostaza, mai ales in cazul hemoragiilor arteriale. In hemoragiilor arteriale garoul se aplica mai la central in raport cu rana. Inainte de aplicarea garoului, pentru a evita strivirea pielei intre turele lui, membrul se in veleste cu un servat sau o fasa. Garoul se intinde si se rasuceste in jurul membrului. Se va urmari ca turele garoului sa nu se incruciseze, ci sa se plaseze una linga alta. Capetele garoului se ficseaza. Sub una din turele garoului se introduce un biletel, pe care se noteaza timpul cind a fost aplicat garoul. Timpul aplicarii garoului se noteaze in foaia de trimitere in institutia medicala specializata. In cazul aplicarii corecte a garoului arterial membrul devine palid si pulsul dispare in partea situata la periferia garoului, hemoragia se opreste.Daca garoul n-a fost strins suficient, membrul devine cianotic, pulsul nu despare si hemoragia se intensifica. In cazul aplicarii prea strinse a garoului poate avea loc paralezia membrului, consecutiva traumatizarii nervului. Garoul arterial poate sa ramina pe membru cel mult 1,2-2 ore. Un termen mai mult poate provoca mortificare membrului. Daca in intervalul acesta de timp nu s-a executat interventia chirurgicala, garoul se scoate, artera se comprima cu degetul si garoul se aplica din nou , insa ceva mai sus ori mai jos.In lipsa unui garou special se poate utiliza o curea, fringhie, batista etc. Pentru a mari copresiunea in garoul improvizat se introduce un bitisor si prin rasucirea lui se obtine hemostaza definitiva.

In hemoragiile venoase se utilizeaza garoul venos . El se aplica mai jos de locul leziunii pe un termen de pina la 6 ore si nu se stringe tare.

Hemostaza definita.Singerarea se opreste difinitiv in stationarul chirurgical cu respectarea tuturor regulilor unei interventii chirurgicale.

Metodele mecanice.Legarea vasului in rana, legarea vasului pe traect, cusutura vasului.

Metodele fizice.Aplicarea locala a frigului, electro coagularea, folsirea solutiei fiziologice fierbinti, care se incalzeste pina la 60-80 grade C

Metodele chimice.Preparatele bazocunstrictoare-adrenalina, suprarenina, derivatii secalei cornute.

Preparate coagulante: peroxidul de hidrogen, clorura de calciu, acidul epsilon, aminocaproic, vicasol.

Metodele biologice.Aplicarea locala a remidiilor hemostatice:serul de cal, buretele hemostatic, membrana de fibrina.

Administrarea intrarea venoasa a substantelor hemostatice.Este foarte eficienta transfuzia fractionata de singe in doze mici, de plazma, hemofobina, globulina, antihemofilica si plazma atihemofilica, fibrinogen si alte preparate.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2736
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site