Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

INTOXICATIA CU PLANTE CE CONTIN ALCALOIZI HETEROCICLICI CU NUCLEU INDOLIC DE TIP STRICNINIC SI FIZOSTRICNINIC

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micINTOXICATIA CU PLANTE CE CONTIN ALCALOIZI HETEROCICLICI CU NUCLEU INDOLIC DE TIP STRICNINIC SI FIZOSTRICNINIC

Fitotoxicologia are o importanta deosebita, in special pentru erbivore si, in parte, pentru carnivore. Frecventa intoxicatiilor cu plante este inca relativ crescuta.
Sunt compusi organici de origine vegetala sau obtinuti pe cale sintetica, cu caracter bazic, imprimat de prezenta azotului in molecula lor. Unii alcaloizi contin azotul legat heterociclic si de aceea se numesc alcaloizi heterociclici.

Narcissus poeticus (Narcisa): aceasta planta contine mai multi alcaloizi din care mentionam: licorenina, galantina, licorina, narcisidina.

Proprietatile toxice si narcotice (stupefiante) ale speciilor de Narcissus sunt cunoscute inca din antichitate.

La animalele erbivore s-au semnalat insa numeroase otraviri. Simptomele se traduc prin hipotensiune grava, somnolenta insotita de miscari convulsive, afectarea ficatului atragand dupa sine o degenerescenta accentuata. Se apreciaza ca 15 g de bulbi pot provoca moartea unui caine.

Gastroenterotoxicologia produsa de Narcissus poeticus sunt reprezentate de gastroenterita primara.

Narcissus pseudonarcissus aceasta planta are in compozitia ei mai multi alcaloizi: licorenina, metil-pseudolicorina, pluviina, narcisamina.

Simptomele sunt identice cu cele descrise la N. Poeticus.

Clivia miniata prezinta ca principali alcaloizi : clivonina, licorina. Contine cantitati reduse de alcaloizi. Partea otravitoare a acestei plante este reprezentata de radacina. Este necesara ingerarea unei cantitati semnificative pentru a provoca simptome de intoxicare.

Simptomele generale de intoxicatie sunt reprezentate de: colaps, diaree, paralizie, varsaturi, hipersalivatie.

Galantus nivalis este o planta toxica datorita alcaloizilor pe care ii contine. In compozitia plantei au fost identificati alcaloizi cu nucleu indolic cum ar fi: hipeastrina, masonina, nivalina, crivelina; alcaloizi cu nucleu indolizidinic ca: licorina si nartazina; alcaloizi de tipul galantaminei cum ar fi narvedina.

Amaryllis belladonna dintre alcaloizii identificati in componenta acestei specii mentionam: licorenina, amarilidina, belamarina, caranina, galantina, licorina, undulatina, galantamina.Amaryllis vittata principalii alcaloizi identificati in componenta acestei specii sunt: tazetina, hipeastrina, hemolicorina, hemantamina (natalensina).

Agave americana hepatotoxicitatea este produsa de numeroase substante chimice (medicanente, micotoxine sau principii toxice din plante) au efect toxic hepatic, inducand hepatotoxicoze. Hepatotoxicozele de tipul I induc hepatotoxicoza intrinseca prin afectarea, de regula a mai multor tesuturi, inclusiv ficatul.

In aceasta intoxicatie predomina alrmant semnele nervoase de orice tip, in majoritatea cazurilor cu evolutie de scurta durata, insotite de tulburari digestive (atonia prestomacelor, hipersecretie etc.), cardiocirculatorii, hepatice, renale. Remiterea este de lunga durata si animalele raman tarate. Deci in aceasta intoxicatie prognosticul este grav.

Tratament

Dupa indepartarea furajului toxic din hrana si evacuarea de urgenta a continutului digestiv se instituie o medicatie simptomatica dar adesea cu rezultate minore, animalele mor in 10-15 zile in procent de 80-90%.

Profilaxie

Consta in indepartarea plantelor in cauza de pe pasuni si fanete, controlul fanului recoltat; acestea se exclud din furajare cand plantele toxice nu pot fi indepartate, nefiind apte, nici pentru insilozare; semintele si floarea (scuturatura) de fan sunt toxice, la fel radacinile (cand animalele sunt duse la pasune sau pe aratura).

Alcaloizii se gasesc in toate partile plantei si nu dispar prin uscarea acestora.Sunt foarte toxice pentru sistemul nervos si pentru perenchime. Carnea animalelor de talie mijlocie sau mare, daca nu prezinta modificari organoleptice se poate da in consum sub forma fiarta, indepartandu-se prima apa de fierbere.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1950
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site