Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MODUL DE PREPARARE A UNUI SER

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micMODUL DE PREPARARE A UNUI SERSerurile se prepara in biofabrici si necesita protocoale de lucru riguroase. In general in prepararea unui ser sunt necesare urmatoarele etape:

alegerea Atg. bacterian, viral sau toxina care trebuie sa indeplineasca conditia puritatii si antigenitatii;

stabilirea speciei animale pe care se face imunizarea.

Se utilizeaza in mod special calul, bovinele si suinele; utilizarea animalelor mici este in general neeconomica. Bovinele si porcinele se utilizeaza pentru seruri strict omologe. Donatorul preferat ramane calul, care reactioneaza imunologic cu majoritatea Atg.,are o cantitate mare de sange si serul sau este relativ bine suportat de alte specii. Animalele alese pentru imunizare trebuie sa fie sanatoase si indemne de boli infectocontagioase oculte.

hiperimunizarea propriu-zisa, consta in inocularea i.v. a Atg. Primele 2-3 inoculari se fac cu vaccin, urmatoarele cu Atg. viu in doze progresive, dupa un protocol de lucru bine stabilit, in functie de fiecare ser in parte.

sangerarea care se poate face partial, prin scoaterea a  cca. 1/3 din volumul total de sange la cabaline si bovine, sau 'la alb' prin scoaterea intregii cantitati de sange prin punctia cordului (la porcine).

recoltarea serului sau a plasmei, prin defibrinare cu perle de sticla in recipiente sterile, sau prin exprimarea serului dupa coagulare pe baghete de sticla.titrarea serului se face pentru a se determina cantitatea de Atc. Se evalueaza fata de seruri 'etalon standard' si se exprima in unitati internationale sau unitati de protectie.

controlul puritatii fata de eventualele infectii bacteriene sau micotice, aparute in timpul recoltarii serului. Daca serul este pur se introduce fenol 5% ca substanta prezervanta si se infioleaza.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un ser bun

Pentru a fi introdus in practica serul, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si anume: sa fie activ, adica sa contina o cantitate apreciabila de Atc.; sa fie steril si sa nu fie nociv pentru specia animala la care se administreaza.

Serurile trebuie pastrate in conditii corespunzatoare de temperatura si intuneric. S-a dovedit ca temperatura de 37C scade titrul unui ser aproximativ 20%, radiatiile solare reduc capacitatea protectoare cu 50%, iar inghetul si dezghetul duc la inactivarea totala a serurilor imune.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1390
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site