Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

PREZENTAREA PLANTEI ALOE VERA BARBADENSIS MILLER

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA PLANTEIALOE VERA BARBADENSIS MILLER

Descrierea plantei

Denumirea de ALOE VERA BARBADENSIS MILLER i s-a dat dupa botanistul Miller care a descris pentru prima oara planta de Aloe din insulele Barbados, planta fiind cunoscuta in comert sub numele de 'Aloe Vera'.

Se presupune ca planta a fost descoperita in Africa, raspandita apoi in timp in zona Marii Mediterane precum si in multe tari tropicale si subtropicale. Planta creste in mod natural in Africa de Nord, Est si Sud in tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, India, China si Insulele Oceanului Indian.

Planta apartine familiei Liliaceae, are inaltimea de 75-125 cm, avand 12-15 frunze late, carnoase, in forma de lance, cu marginile in forma de dinte de fierastrau, frunze care cresc de la nivelul solului, greutatea unei frunze mature atingand 700-1500 grame. Tulpina plantei se termina cu o floare de forma cilindrica galben-rosiatica.

Aloe Vera Barbadensis Miller este cultivata in insulele din Marea Caraibelor, Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto Rico, Texas, California, Arizona si Mexic, planta neputand fi cultivata in zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub 0 grade.

Aloe Vera este plantata pe randuri distantate la 60-70 de cm, frunzele se recolteaza numai manual fiind detasate sub asa-numita 'linie de gel', astfel incat intreaga cantitate de gel ramane in frunze. Se recolteaza frunzele exterioare, frunze de pe fiecare planta la un interval de saptamani.

Importanta stabilizarii gelului de ALOE VERA

Aloe Vera contine doua substante:

- prima, aflata chiar sub coaja frunzei, un lichid galben laptos, cu gust amar, numit aloina,

folosita de secole, sub forma de praf, ca laxativ.

- a doua, gelul de Aloe Vera, un lichid fibros situat in interiorul frunzelor.

Gelul este componenta cea mai importanta si mai eficace a plantei, dar, cu toate acestea, este utilizat numai de cativa ani.

Gelul de Aloe Vera prezinta un inconvenient major si anume acela ca se oxideaza foarte rapid. Daca dupa recoltarea frunzelor gelul obtinut nu se stabilizeaza in decurs de 4 ore de la recoltare, acesta isi pierde majoritatea proprietatilor curative fiind distrus de oxigen si de microorganisme. Oprirea oxidarii se face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C si E. Gelul astfel stabilizat nu se mai oxideaza, pastrandu-si in totalitate proprietatile terapeutice.

Pana in 1968 nimeni nu a gasit o metoda viabila de stabilizare a gelului de aloe. Aloe Vera of America a obtinut doua brevete de stabilizare a gelului de Aloe. Aceata firma a fost incorporata de Compania Forever Living Products International, care a mai obtinut inca alte doua brevete de stabilizare. Aceste brevete sunt cele care atesta obtinerea unui gel purificat si stabilizat 100%.

Substantele componente ale gelului de ALOE VERA

F.L.P. a efectuat in laboratoarele proprii cercetari asupra profilului multifunctional al gelului de Aloe Vera. La Carrington Laboratories s-au efectuat cercetari asupra unei polizaharide din Aloe Vera, polizaharida care intareste sistemul imunitar. I.A.S.C.(Consiliul International pentru Aloe) a facut contract cu Universitatea din Texas pentru cercetarea continutului de polizaharide, aloina, magneziu, calciu, asupra pH-ului gelului de Aloe, de data recenta fiind identificata si componenta Acemmanon cu rol in intarirea sistemului imunitar, viitorul rezervandu-ne inca multe surprize in ceea ce priveste componenta gelului de Aloe Vera.

Lignina penetereaza cu usurinta straturile superficiale ale pielii avand rolul de purtator al celorlalte componente.

Saponina are efect dezinfectant.

Antrachinone - Gelul contine 12 antrachinone cunoscute sub denumirea de laxative care, impreuna cu celelalte componente din gel, asigura un efect analgezic, antibacterian, antifungic si antiviral.

- aloina -laxativ, emetic

- barbaloina - antibiotic, laxativ slab

- izobarbaloina - antibiotic, analgezic

- acidul de Aloe - antibiotic

- emodin de Aloe - antibacterian, laxativ

- acid antilen - antivirotic

- usterii ac. antilen - sedativi

- uleiuri volatile - analgezice, anestezice(acestea sunt:antranolul si

artrazenul, rezinotanol)

Vitamine

Vitamina A (sintetizata de organism din beta - caroten) contribuie esential la cresterea in inaltime si greutate, la formarea oaselor si a dentitiei la copii, mentinerea si imbunatatirea acuitatii vizuale. Este un important antioxidant, protejeaza celulele, mentine sanatatea pielii si a parului, stimuleaza sistemul imunitar. Contribuie la buna funtionare a rinichilor, a aparatului respirator si a tubului digestiv.Vitamina B1 (Tiamina) ia parte la procesele care includ functionarea inimii, a sistemului nervos si a muschilor. Este esentiala in formarea ADN-ului si ARN-ului si in procesul de convertire a hidratilor de carbon in energie. Este regenerator tisular. Are efecte benefice asupra psihicului si a sistemului nervos.

Vitamina B2 (Riboflavina) impreuna cu Vitamina B6 are efect in stari carentiale. Ajuta la folosirea hidrocarbonatilor, este catalizator la o serie de procese chimice care au loc in organism, este esentiala pentru o piele sanatoasa, pentru par si pentru unghii, pentru formarea celulelor rosii (hematiilor) si pentru acuitatea vederii.

Vitamina B3 (PP sau Niacina) ajuta in detoxifiere si reglarea metabolismului. Este esentiala in respiratia tisulara si in asimilarea vitaminei C, previne dermatozele.

Vitamina B5 (Acid pantotenic) este esentiala in sinteza proteinelor si in cresterea normala. Carenta ei determina tulburari neurologice.

Vitamina B6 (Piridoxina) are actiune asemanatoare cu aceea a vitaminei B2, intareste sistemul imunitar. Deficienta acestei vitamine determina scaderea unei proteine a sistemului imunitar (conform studiilor dr. Ranjit Kumar Chandra de la Memorial University din Newfoundland Canada) numita interleukina-2 precum si scaderea limfocitelor care se opun agresiunii agentilor patogeni veniti din exterior.

Vitamina B6 (Piridoxina) ajuta la mentinerea sanatatii pielii si la procesul de metabolizare a proteinelor. Lipsa ei duce la astenie, nervozitate, insomnii, aparitia dermatitei seboreice si a anemiei.

Vitamina B8 stimuleaza sistemul imunitar. Carenta ei in organism duce la descuamarea pielii, caderea parului, scaderea hemoglobinei si oboseala cronica.

Vitamina B12 (Cianocobalamina) este indispensabila in functionarea celulei nervoase, in hematopoeza (formarea de globule rosii), in metabolismul intermediar. Dr. Arnold Fox din Beverly Hills, in revista 'Total Health' a demonstrat recent prezenta Vitaminei B l2 in geluI de Aloe Vera, desi lumea stiintifica sustinea ca vitamina B 12 nu exista in plante! Vitamina B 12 joaca un rol important in procesele biologice dependente de enzime si in functionarea sistemului nervos.

Vitamina C are un rol foarte important in metabolismul intermediar, in procesul de cicatrizare, este stabilizator de membrana celulara si antioxidant. Participa la raspunsul sistemului imunitar fata de infectii, la vindecarea accelerata a ranilor si la absorbtia fierului din tubul digestiv. Favorizeaza depunerea calciului in oase, intervine in metabolismul glucidelor, proteinelor si grasimilor, etc.

Vitamina D - stimuleaza absorbtia intestinala a calciului si implicit a fosforului. In exces, mobilizeaza calciul din oase, eliminandu-l sau depunandu-l fie sub forma de calculi (renali sau biliari), fie anarhic. Lipsa Vitaminei D din organism favorizeaza rahitismul, cariile severe si osteoporoza.

Vitamina E (Tocoferol) este stabilizator de membrana celulara impreuna cu Vitamina C si este, de asemenea, un puternic antioxidant. Protejeaza globulele rosii de 'stresul oxidativ' si le mareste durata de viata. Favorizeaza cresterea 'colesterolului bun' HDL si scaderea 'colesterolului rau', protejand astfel impotriva bolilor cardiovasculare. Fortifica musculatura si tesutul conjunctiv. Stabilizeaza si intareste functia sexuala. Imbunatateste performantele mentale, mentine activitatea anumitor enzime, incetineste procesul de imbatranire. Prezinta rol protector pentru Vitaminele A si E.

Colina este un stimulator al nervului vag si are un rol important in metabolism.

Substante minerale

Aloe Vera contine 20 de substante minerale de importanta vitala. Dintre acestea enumeram:

Calciu - indispensabil in osteogeneza impreuna cu fosforul. Asimilarea lui este dependenta de Vitamina C si aminoacizi;

Fosfor - la fel ca mai sus;

Potasiu - indispensabil activitatii musculare;

Fier componenta esentiala a hemoglobinei implicata in transportul oxigenului;

Sodiu - indispensabil in schimbul normal de apa - saruri;

Clor are rol in echilibrul hidromineral al organismului;Mangan - ajuta in functionarea sistemului muscular si nervos impreuna cu magneziul;

Magneziu - are rol in modularea excitabilitatii neuromusculare, are efect sedativ si

anticonvulsivant

Cupru - rol in metabolismul celular si in formarea celulelor rosii;

Crom inlesneste activitatea enzimelor, scade acizii grasi, potenteaza efectul insulinei si este implicat in maturarea globulelor rosii;

Iod - intra in structura hormonilor tiroidieni;

Seleniu - efect antioxidant, incetineste imbatranirea, intervine asupra sistemului imunitar prin producerea de imunoglobuline;

. Zinc - rol in metabolismul protidic, concura la efectele insulinei si la efectul procreativ masculin


Mono- si polizaharide

Mucopolizaharidele sunt substante nutritionale cheie care fac din Aloe Vera o planta exceptionala. Ele sunt carbohidrati cu lanturi lungi, care au o abilitate remarcabila de a penetra

peretii celulelor, indeosebi in tractul digestiv si in sistemul circulator fara a fi atacati de acidul gastric sau de enzimele digestive. Prin procesul de endocitoza, aceste mucopolizaharide contribuie la stimularea sistemului imunitar, producerea energiei, oxigenarea celulara.


Celuloza, glucoza, manoza, aldopentoza

Acemannan rol in intarirea sistemului imunitar

Hormoni, auxine, gibereline efect antiinflamator si stimuleaza refacerea tesuturilor Acid salicilic - componenta tip Aspirina cu efect analgezic

Aminoacizi - Aminoacizii sunt proteine care furnizeaza energie, au rol de catalizator (in special in cadrul hidrolizei), regleaza echilibrul chimic si contribuie la regenerarea tisulara. Organismul uman contine 22 de aminoacizi dintre care 8 sunt esentiali functionarii organismului, insa organismul nu poate produce acesti aminoacizi esentiali. Necesarul de aminoacizi este asigurat prin alimentatie. Aloe Vera contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei neesentiali. - Aminoacizii esentiali prezenti in gelul de Aloe Vera : izoleucina, leucina, lizina,

metionina, fenilalanina, threonina, valina.

- Aminoacizii neesentiali acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, hidroxiprolina, prolina, tirozina, serina.

Enzimele din gelul de Aloe Vera si mecanismul lor de actiune

Amilaza catalizeaza hidroliza amidonului in dextroza si maltoza

Bradichinaza - analgezic, antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar

Catalaza impiedica acumularea superoxidului de hidrogen in tesuturi

Celulaza - rol in degradarea celulozei

Creatinfosfochinaza - rol in activitatea musculara

Lipaza - rol in degradarea acizilor grasi

Nucleotidaza accelereaza hidroliza nucleotidelor in nuc1eozide

Fosfataza alcalina - regleaza activitatea ficatului

Proteaza rol in hidroliza proteinelor

Steroizi - dintre care enumeram:

colesterina, campestrina, P-sitosterina - efect antiinjlamator, lupeol - efect antiseptic si analgezic.

De ce este eficienta ALOE VERA ?In Aloe Vera se gasesc 6 substante cu efect dezinfectant: lupeol, acid salicilic, carbamid de nitrogen, acid de coaja, fenol si sulf. Toate aceste componente au efect dezinfectant cunoscut, distrugand bacteriile, ciupercile si virusurile. Combinatia lor asigura un efect antibacterian, antivirotic si antifungic, care explica rezultatele foarte bune in infectiile interne si externe. Lupeolul si acidul salicilic au efect analgezic ceea ce explica eficienta ridicata in calmarea durerilor.

Aloe Vera contine cel putin 3 acizi grasi cu efect antiinflamator: colesterina, campestrina si -sitosterina, sterine de origine vegetala. Aceste componente explica rezultatele remarcabile ale Aloei Vera in arsuri, plagi taiate, escoriatii, reactii alergice, reumatism, artrite acute si cronice, ulcer gastroduodenal si alte inflamatii ale sistemului digestiv si ale celorlalte organe interne: stomac, intestinul subtire si gros, rinichi si pancreas. -sitosterina este un puternic agent anticolesterolic, scazand nivelul colesterolului.

Cercetatorii japonezi au identificat recent 3 agenti anti-tumorali: emodina, manosa si lectina, ajungand la concluzia ca: 'Rezultatul analizelor arata ca aloe previne carcinogeneza pulmonara umana (cancerul pulmonar)', si, in plus, 'aloe are un puternic efect de prevenire sau inhibare a dezvoltarii altor tipuri de cancer' (din 'Japanese Joumal of Cancer Research').

Daca mai adaugam si faptul ca aloe contine cel putin 23 polipeptide (imunostimulatori), intelegem de ce gelul de Aloe controleaza un spectru larg de disfunctionalitati ale sistemului

imunitar incluzand virusul HIV. Polipeptidele impreuna cu agentii antitumorali aloe-emodina si aloe-lectina explica capacitatea aloei de a incetini considerabil inmultirea celulelor canceroase. Faptul ca Aloe Vera este capabila sa amelioreze o lista impresionanta de afectiuni, rezultat care a fost observat atat de catre medici, cat si de consumatori, a facut ca planta sa fie denumita semnificativ 'planta vindecatoare'.

Toate componentele descrise mai sus se gasesc in stare naturala in geluI de Aloe Vera, astfel ca asmilarea lor si realizarea efectelor medicale extraordinare prezentate se face in mod natural, fara efecte secundare asupra organismului uman. De altfel, in aceasta directie, trebuie subliniat faptul ca modul in care actioneaza componentele active din gelul de Aloe Vera asupra fiintei umane este unul sinergic si 'bland' (adica organismul asimileaza exact atat cat este nevoie si foloseste precis ceea ce ii este necesar dintre substantele active ale gelului de Aloe vera, restul fiind eliminat pe cale normla).

Cinci lucruri importante pentru organismul uman

Pentru a face mai accesibila intelegerea valorii exceptionale pe care o are gelul de Aloe Vera pentru fiecare dintre noi, am sintetizat in continuare efectele principale ale gelului de Aloe Vera, grupate in cinci directii principale de actiune:

Detoxifierea - Aloe normalizeaza metabolismul si detoxifica organismul. Prin actiunea componentelor active care ajung la nivel celular, se obtine o purificare deosebita prin eliminarea toxinelor stocate la toate nivelurile organismului, fapt care duce la inlaturarea uneia dintre cele mai importante cauze ale imbolnavirilor.

Stimularea regenerarii celulare - Aloe Vera stimuleaza regenerarea tesuturilor si aparitia celulelor noi, sanatoase. Dr. Ivan Danhoff a demonstrat foarte clar faptul ca, sub influenta gelului de Aloe, cresterea celulara este stimulata de 6 - 8 ori.

Penetratia - Aloe, prin agentii sai activi, asa cum am vazut anterior, are capacitatea de a patrunde, de a penetra tesuturile umane pana in profunzime, Cele mai multe substante, inclusiv apa, patrund in piele numai doua straturi. Prin comparatie, Aloe Vera reuseste sa patrunda mai profund, pana la tesutul osos si poate vehicula astfel componentele sale active sau ale substantelor cu care este asociata, pana la nivelul la care se afla afectiunea.

Stimularea sistemului imunitar - ceea ce confera eficienta in reactia naturala a organismului de a se apara de agresiunile exteme si de a se auto-vindeca. Chiar numai dupa cateva zile de cura cu gel de Aloe Vera, eficienta celulelor numite macrofage(un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta impotriva agentilor pa togeni) creste de aproximativ 10 ori, asigurand eliminarea rapida a agresiunilor exteme.

Efect puternic. sinergic : antibacterian, antiviral, antifungic, sedativ, analgezic.

Trecutul legendar si rezultatele deosebite obtinute de-a lungul anilor prin utilizarea plantei, au determinat multi cercetatori sa analizeze componenta si efectele sale si, ca urmare, avem astazi posibilitatea de a folosi atat gelul pur de Aloe Vera, cat si alte produse ce deriva din acesta, in combinatie cu alte plante medicinale cunoscute din cele mai vechi timpuri. Toate aceste produse sunt avizate de Ministerul Sanatatii din Romania.

'Sa nu incepem sa sapam numai atunci cand ne este sete', spune un vechi dicton oriental. Deci sa nu incepem sa fim preocupati de sanatate numai dupa ce am pierdut-o, ci sa-i acordam permanent importanta majora pe care o merita, fiind cel mai de pret lucru cu care ne-a inzestrat natura.

Din pacate, la noi se lasa sanatatea pe un plan secundar, atata timp cat suntem sanatosi, sau altfel spus: 'Pana la 30 de ani ne batem noi joc de sanatate, iar dupa 30 de ani isi bate sanatatea joc de noi'.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2165
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved