Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Profilaxiea cariei dentare

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Deficienta de auz
LUPUSUL ERITEMATOS DISEMINAT (LED)
SCHIMBURILE DE SUBSTANTE PRIN MEMBRANA CELULARA
Socul hipovolemic
Tromboembolismul pulmonar - test grila
Insuficienta cardiaca - test grila
Toxoplasmoza
TRICHINOZA
RECEPTORII FARMACOLOGICI
IMUNITATEA PIELII


Profilaxiea cariei dentare

Caria dentara este un accident care apare dupa eruptia dintilor in rezultatul contactului direct al alimentelor cu suprafata dintelui, rolul principal revine hidratilor de carbon (zaharului) si ca atare, un efort profilactic eficient trebuie indreptat in aceasta directie.
Profilaxiea cariei dentare urmareste asigurarea starii de sanatate a cavitatii bucale si cuprinde un complex de metode care duc la cresterea rezistentei tesuturilor dure dentare si combaterea factorilor agresori cariogeni.

Un factor important in profilaxiea cariei dentare are alimentatiea rationala, care cuprinde masuri profilactice prenatale (pina la nastere) si post natale (dupa nastere).

Profilaxia prenatala asigura o buna dezvoltere a organismului copilului, pe cum si a aparatului dento-maxilar, printr-o alimentatie complexa rationala a gravidei cuprinzind proteine, hidrocarbonate, grasimi, vitamine si saruri minerale cu o valoare calorica medie de circa 3000 calorii pe zi.

Rationul alimentar al gravidei treguie sa fie bazat pe produsele lactate, produse din carne si peste oua si in deosebi legume si fructe.

Femeia gravida trebuie sa duca control strict si asupra starii de sanatate a cavitatii bucale. Sa viziteze medical stomatolog in prima si a doua jumatate a graviditatii si in cazde necesitate numaidecit sa asaneze cavitatea bucala. Nu in zadar se zice: Printr-o cavitate orala sanatoasa intr-un organism sanatos.

In aceasta etapa de dezvoltare a copilului este necesar de a asigura gravida cu un echilibru neuro-endocrin, prevenirea bolilor infectioase, intoxicatii cronice si in general o viata igienica.

Dupa nastere ar fi foarte bine daca alimentatiea copilului ar fi bazata pe laptele matern macar timp de 6 luni. In cazul alimentatiei artificiale alaturi de laptele de vaca este neceesar de a adauga zeama (sucurile) de fructe si legume.

Intre 1 ani este etapa in care se termina mineralizarea dintilor permanenti. La inceputul acestei etape se va supraveghea ca mastiatiea sa se faca in bune conditii cu folosirea alimentelor mai dure. Efortul de masticatie a piinii tari, fructeloe si legumelor determina si o buna autocuratire-indepartarea depunerilor moi de pe suprafetele dentare. Trebuie supravegheate si functiile de respiratie, fonatie, deglutitie. Necesarul de calorii in aceasta etapa ajunge pina la 2500 2600 calorii pe zi. Aportul considerabil apariine glucidelor si partial lipidelor si proteinelor. Dintre sarurile minerale cel mai important este calciul. Se dezvolta si necesitatile de vitamina D, A, C si vitaminele din grupul B.

Alimentatiea adolescentului, virsta cuprinsa intre 14-20 de ani prezinta cresterea ratiei calorice ajungind la 3200-4000 calorii pe zi, se asocieaza si cu cresterea cantitatii de legume si fructe consumate(13-17% din valoarea calorica a ratiei alimentare) si de produse cerealiere(20-48% din valoarea calorica).

Alimentatiea adultului constituie un consum energetic de 3000-5000 calorii pe zi si corespunde o crestere a consumului de glucide, dar este necesar ca glucidele sa nu depaseasca de 5 ori cantitatea de lipide si proteine si sa fie consumate sub forma de amidon, glicogen, celuloza. Se recomanda restrictie la consumul de dulciuri in special cele lipicioase. Acestea asociate cu lichioruri folosite intre mesele principale sau cind se da copilului o bomboana inainte de culcare, numai la citeva minute dupa depunerea dulciurilor pe dinti se produc acizi organici capabili de a produce leziuni de decalcifiere (distrugere) a dintelui in aproximativ 90 minute. Se recomanda consumul de dulciuri o singura data pe zi la masa principala.Una din metodele cele mai eficiente in profilaxie a cariei dentare reprezinta curatirea artificiala care se realizeaza prin periaj dentar cu utilizarea pastelor, pulberilor, a apelor de gura.

Pastele de dinti sunt substante complexe care au rolul curatirii suprafetelor dentare, atit prin actiunea abraziva, cit si prin actiunea detergenta.

Periajul dentar trebuie sa inceapa de la virsta de 3 ani. Pina la aceasta virsta copilul este invatat si urmarit sa-si clateasca gura dupa fiecare masa. Periajul dentar trebuie sa se indeplineasca dupa fiecare masa in special dupa masa de seara. In cazul singerarii gingivale periajul nu va fi intrerupt, dar se va efectua cu atentie fara lezarea mucoasei gingivale.

Apa potabila din zona raioanelor de centru concentratia fluorului este sporita, este necesar de a folosi mai mult paste de dinti cu concentratie de calciu mai mare Jemciug, Colgate, Silca s.a.

De asemenea se poate folosi pulberea se sinti, dar nu permanent deoarece contine substante abrazive. Nu se recomanda la persoanele cu o mineralizare dentara slaba, la persoanele care au tendinta de depunere a tartului dentar.

Mai putin se folosesc apele de gura deoarece ele au o actiune de curatire redusa. Ele mai mult au efect de dezodorizare, calmare, usor antiseptic.

Se mai cunosc si mijloace secundare de igiena bucala cum ar fi: scobitorile si atele dentare, dar trebuie sa fim foarte atenti ca la folosirea lor un timp mai indelungat provoaca si atrofii ale papilei (gingiei) inter- dentare cu formarea spatiului respectiv care devine un loc de depozitare al resturilor alimentare.

Se mai folosesc gumele de mestecat care combat formarea placii bacteriene. E mai bine de a le folosi numai dupa masa.

Straduiti-va sa indepliniti aceste cerinte si numaidecit veti avea un zimbet frumos si sanatos.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 962
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site