Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

RUBEOLA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micRUBEOLA

1. DEFINITIE

            Rubeola este o boala infectioasa acuta eruptiva a copilului si adultului. Clinic se caracterizeaza prin eruptie, febra, limfadenopatie. Infectia fetala determina malformatii congenitale.2. ETIOLOGIE: virusul rubeolic din familie Togaviridae.

3. MANIFESTARILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC

Incidenta rubeolei la 100.000 locuitori, in Romania, in anul 1998, a fost de 104,58, mult scazuta fata de anul 1997, cand a fost de 401,62 ( aceste valori nu indica situatia reala, datorita unui numar mare de forme subclinice).

Rubeola evolueaza sporadic sau epidemic, cu numeroase forme atipice (30-50% infectii inaparente).

Prezinta o periodicitate multianuala (6-9 ani) si sezoniera de iarna-primavara.

Formele clinice mai severe apar la adulti.

4. DIAGNOSTIC POZITIV

4.1. DIAGNOSTIC CLINIC

            Rubeola postnatala

   Incubatia dureaza 12-23 de zile, in medie 18 zile.

   Debutul nu este evident la copii. La adulti exista un prodrom de cateva zile cu febra, stare generala alterata, adenopatie ą splenomegalie.

   Perioada de stare (eruptiva) e caracterizata printr-o eruptie maculopaluloasa cu elemente neconfluente, care poate incepe pe fata si care e florida 2-3 zile. Poate exista o crestere a temperaturii in prima zi de eruptie, coriza si conjunctivita.

Complicatii:

-          artrite, artralgii  prezente la o treime din femeile care fac boala (nu copii, barbati) si care prind articulatiile de la nivelul degetelor, pumnului, genunchiului.

-          manifestari hemoragice cu o incidenta de 1:3000 de cazuri, mai frecvent la copii, secundare trombocitopeniei si tulburarilor vasculare mediate imun (la copii, mai frecvent purpura trombocitopenica).

-          encefalita rubeolica e foarte rara, 1:5000 de cazuri, cu o frecventa mai mare la adulti. Are o mortalitate ridicata, de 20-50%.

Rubeola congenitala

Este o boala grava, functie de varsta fatului in momentul infectiei  mamei. Poate evolua spre moartea fatului, avort, nastere prematura, nastere cu malformatii congenitale.

Simptomele rubeolei congenitale pot fi temporare (greutate la nastere mai mica), permanente (surditate) sau evolutive (miopie).

Cele mai frecvente sunt:

   surditate;

   cataracta sau glaucom;

   malformatii congenitale cardiace;

   retard intelectual.

Rubeola congenitala nu trebuie gandita ca o boala statica. Copii nascuti din mame cu rubeola in cursul sarcinii si care la nastere erau considerati normali, au fost gasiti cu manifestari de rubeola congenitala la varsta scolara:

-          diabet zaharat insulino-dependent;

          encefalopatie evolutiva progresiva asemanatoare PESS.

4.2. DIAGNOSTICUL DE LABORATOR:

A. Diagnostic hematologic evidentiaza celule Turck si plasmocite pana la 20%; inconstant apar modificari ale formulei leucocitare.

B. Diagnostic specific

Produse patologice: secretii respiratorii, lacrimi, sange, urina, LCR, materii fecale; fragmente de tesut prelevate postmortem; in rubeola congenitala lichid amniotic, placenta, tesuturi fetale (postabortum).

  1. Izolarea si identificarea nu sunt de uz curent. Se utilizeaza pentru diagnosticul  rubeolei congenitale sau in formele grave, complicate.

Prelevatele se inoculeaza in culturi celulare primare de maimuta, dar efectul citopatic apare tardiv sau numai dupa pasaje repetate. Diagnosticul se poate face pe baza fenomenului de interferenta intre virusul rubeolic si virusul ECHO 11. Daca dupa inocularea virusului ECHO 11 nu se observa efectul citopatic al acestuia, acest lucru confirma prezenta virusului rubeolic.

            Identificarea virusului se face prin reactia de seroneutralizare cu seruri standard specifice.

2. Diagnosticul serologic consta in evidentierea titrurilor de anticorpi specifici IgG sau IgM in ser, prin tehnica ELISA sau prin aglutinare. 

            Anticorpii IgM specifici apar numai in infectia primara, fiind prezenti in ser timp de 4 saptamani,urmand ca dupa aceasta perioada sa fie detectati anticorpii IgG specifici.

            Prezenta anticorpilor IgM specifici in serul nou-nascutului indica infectia rubeolica transplacentara.

            Titrurile de anticorpi specifici pot fi cercetate in dinamica si prin reactii de hemaglutinoinhibare si imunofluorescenta indirecta.

4.3 DATE EPIDEMIOLOGICE

Factorii epidemiologici principali

1. Izvorul de infectie

   bolnavul prin secretii naso-faringiene;

Contagiozitatea este de 40-80%, bolnavul putand sa transmita virusul 7 zile preeruptiv, 5 zile in eruptie si luni pana la 1 an in rubeola congenitala.

   infectatii inaparent.

2.   Transmiterea

   aeriana prin picaturi;

   obiecte recent contaminate cu secretii sau excretii (exceptional).

3. Receptivitate

   generala pana la 6 luni pot persista anticorpi materni la nou-nascut).

4. Imunitate

   de lunga durata;

   3-10% din cazuri, posibil reambolnaviri;

   reinfectia nu afecteaza fatul la gravide;

   90% din populatia adulta are anticorpi fata de virusul rubeolic.

Profilaxie si combatere

Incepand cu 01.01.2000, la nivel national s-a introdus supravegherea sindromului rubeolic congenital (SRC).

Definitia SRC: orice copil in varsta de sub 1 an care prezinta unul sau mai multe din urmatoarele semne: surditate de perceptie uni sau bilaterala, surditate centrala, persistenta canalului arterial, stenoza pulmonara, defecte septale ventriculare, boala cardiaca congenitala complexa, retinopatie pigmentara, cataracta, microoftalmie, glaucom.

1. Masuri fata de izvorul de infectie

   depistare precoce: ancheta epidemiologica, clinic, laborator;

   raportare numerica, trimestriala;

   izolare: 7 zile la domiciliu;

Cazurile  de SRC vor fi raportate la DSP in 24h de la depistare. Unitatea care a descoperit cazul va recolta, in maxim 24 de ore de la declarare , o proba de 0,5 ml ser sanguin, care va fi transportat la DSP local, in geanta frigorifica. Pentru fiecare proba se va inregistra:  numele, prenumele, data nasterii, data imbolnavirii, data recoltarii, data trimiterii, cod (initiale judet/nr.probei/ luna/an). Se va completa fisa de declarare a cazului suspect SRC (vezi anexa).

2. Masuri fata de caile de transmitere

   dezinfectia carantina nu sunt obligatorii; colectivitatile unde au aparut cazuri vor fi supravegheate 21 de zile;

   aerisirea incaperilor, curatenia sunt suficiente.

3. Masuri fata de receptivi

   contactii vor fi investigate serologic, privind receptivitatea la boala, numai gravidele.

La gravidele receptive se indica intreruperea sarcinii, iar la cele care refuza, administrarea de imunoglobuline specifice ( protectie redusa ca durata).

   imunizarea activa  (vaccin viu atenuat), este indicata  incepand din copilarie dar si la populatia feminina in varsta de 15-18 ani.

Se realizeaza cu vaccin rubeolic viu atenuat, in doza de 0,5 ml, subcutanat, simplu sau in asociere cu vaccinul anturujeolic si/sau antiparotidita epidemica (Trimovax).

Este indicat la copii de 1-12 ani si la populatia feminina in varsta de 15-18 ani, avand rezultate foarte bune � seroconversie de 95-100%.

Este contraindicat la gravide si la cei cu imunodepresii.

Reactii postvaccinale posibile: locale minore, artralgii, artrite, nevrite periferice.

   imunizare pasiva, cu imunoglobuline specifice antirujeola, la contactele gravide, receptive, care au varsta sarcinii inaintata, sau care refuza intreruperea sarcinii.

5. TRATAMENT

Izolarea se face la domiciliu timp de 6-7 zile. Nu se administreaza antibiotice; se combate febra si se previn suprainfectiile bacteriene, prin igiena riguroasa a mucoaselor si tegumentelor.

            In caz de complicatii bolnavul se indruma in Clinica de Boli Infectioase.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1792
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved