Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Reproducerea umana. Conceptia. Sarcina. Nasterea. Comportamentul sexual in sarcina si postpartum

sanatate


Reproducerea umana. Conceptia. Sarcina. Nasterea. Comportamentul sexual in sarcina si postpartum

Notiunea de reproducere, in general, defineste procesul de perpetuare a organismelor vii, prin producerea de indivizi noi, care au trasaturile caracteristice speciei din care fac parte.

La om, functia de reproducere cuprinde o serie de procese care au drept rezultat fecundarea ovulului de catre spermatozoid si formarea produsului de conceptie, ale carui crestere si dezvoltare sunt asigurate de catre organismul matern printr-o serie de modificari biologice ce definesc gestatia sau sarcina.

Fecundatia este interna, avand loc la nivelul trompelor uterine, unde spermatozoizii ajung ca urmare a introducerii lor in vagin in timpul actului sexual. Acesta se incadreaza in complexul de manifestari ce defineste comportamentul sexual si care la om este particularizat printr-o bogata incarcatura afectiv-emotionala.

Femeia poate concepe de cand apare prima menstruatie (menarha) pana la ultima, cand se instaleaza menopauza. Fertilitatea nu este permanenta, ci are o ciclicitate. In cadrul fiecarui ciclu exista in jurul ovulatiei o perioada fertila variabila de la un ciclu la altul, de la o femeie la alta.

Ciclul menstrual al unei femei incepe cu prima zi de menstruatie. Sangerearea menstruala dureaza timp de 3-7 zile, dupa care urmeaza o perioada foarte variabila de infertilitate (la unele femei poate lipsti).

Dupa un anumit timp apar primele semne de fertilitate care anunta ovulatia. Perioada fertila este stabilita in functie de metoda de determinare folosita, variind de la 6-7 zile la 20-22. Ovulul expulzat lunar (in mod exceptional doi sau mai multi, de unde si sarcinile gemene) ajunge in trompa, unde poate fi fecundat in urmatoarele 6-24 de ore. Daca ovulul nu a fost fecundat el se va pierde odata cu menstruatia, postovulator urmeaza o perioada fixa de 12-16 zile, dupa care apare urmatoarea menstruatie.

Spermatozoizii sunt produsi in mod continuu de testicule, ascensionand spontan prin canalele deferente spre prostata. In timpul unui act sexual se depun in vagin sute de milioane de spermatozoizi. Daca acestia nu pot patrunde in colul uterin, vor fi distrusi in cel mult 3 ore de aciditatea vaginala. In perioada fertila, colul se deschide iar spermatozoizii patrund in col. Numai un mic procent (5%) vor strabate direct colul, urcand prin uter spre partea externa a trompei uterine, unde vor astepta un ovul pentru a-l fecunda. Restul vor ramane in col, gasind un mediu foarte bun de supravietuire (timp de 3-4 zile, in mod exceptional 5 zile). De aici acestia vor ascensiona treptat, astfel incat un act sexual poate fertiliza femeia inca 3-5 zile ulterior.

Pentru fecundarea ovulului, este necesar un singur spermatozoid. Odata acesta patruns in ovul, capul sau isi mareste rapid volumul, pentru a forma pronucleul masculin. Mai tarziu, cei 23 de cromozomi ai pronucleului masculin si cei 23 de cromozomi ai pronucleului feminin se vor alinia pentru a realcatui un set complet de 46 de cromozomi (23 de perechi) in ovulul fecundat.

Sexul copilului este determinat de tipul de spermie (spermatozoid) care fecundeaza ovulul. Atat spermia, cat si ovulul au cate 23 de cromozomi, din care 22 de autozomi si un heterozom (cromozomul sexului) care, la spermie, poate fi X sau Y, iar la ovul numai X. Dupa fecundare, oul (zigotul) va avea 44 de autozomi si doi heterozomi, care, daca ambii sunt X, copilul va fi fata, iar, daca unul va fi X si celalalt Y, copilul va fi baiat.

Primul trimestru al sarcinii
   

Ovulul fecundat strabate trompa in primele 4 zile dupa fecundatie, ajungand in ziua a 5-a in uter in stadiul de morula. Se divide si redivide pentru a forma blastocistul, de-abia vizibil cu ochiul liber.

Saptamana a 2-a. Intre zilele 6 si 10 blastocistul se nideaza (implanteaza) in endometru. Vilozitatile coriale, proeminente ale invelisului sau, patrund in mucoasa uterina pentru a asigura nutritia embrionului. Din invelisul extern al blastocistului, trofoblastul, incepe sa se dezvolte placenta. Incepe formarea celulelor sanguine si diferentierea celulelor cardiace.

In saptamana a 3-a modificarile hormonale determina ingrosarea endometrului si vasele sangvine din el hranesc blastocistul.


Saptamana a 4-a. Sacul amniotic este bine dezvoltat. Embrionul si, mai tarziu, fatul vor fi adapostiti in el pe tot parcursul sarcinii, suspendati confortabil in lichidul amniotic, la o temperatura constanta si protejati impotriva socurilor. Inima incepe sa bata deja la inceput neregulat, dar in curand cu un ritm regulat si mai rapid decat cel al mamei. Incepe si formarea coloanei vertebrale.

Saptamana a 5-a. Se formeaza primele organe. Capul creste, adapostind creierul in dezvoltare, care este legat de maduva spinarii rudimentara. Bratele si picioarele apar ca mici muguri, iar inima si sistemul circulator sunt bine conturate. In interiorul embrionului acum in lungime de 10 mm, a inceput sa se formeze sistemul digestiv, incepand cu stomacul si parti din intestin. Desi nu exista o fata propriu-zisa, exista mici depresiuni in care se vor forma ochii si urechile. Gura si maxilarele sunt la incepoutul formarii, iar sistemul nervos si coloana vertebrala continua sa se dezvolte.

In saptamana a 6-a dezvoltarea capului se accelereaza. Partile interne ale urechilor si ochilor sunt in continua formare. Creierul si maduva spinarii sunt aproape formate. Dezvoltarea sistemelor digestiv si urinar continua, desi ficatul si rinichii nu sunt capabili sa functioneze. Mugurii membrelor au crescut si este posibila observarea rudimentelor mainilor si picioarelor. Pana la sfarsitul saptamanii a 6-a embrionul are in jur de 1,3 cm in lungime.
   

In urmatoarea saptamana, placenta, prin care fatul isi ia hrana din circulatia materna in propriul sau organism si isi elimina produsii de catabolism, este acum bine dezvoltata. Acesta este un moment important pentru dezvoltarea ochilor si a unor parti din urechea interna, iar inima bate mai puternic. Continua sa se formeze fata si apar miscari ale coloanei vertebrale. Membrele continua sa creasca si apar articulatiile soldului, genunchiului si cotului.
   

In saptamana a 8-a ochii sunt aproape complet dezvoltati, dar sunt inca acoperiti cu pielea ce va forma pleoapele. Acum este identificabila separarea degetelor de la maini si membrele sunt capabile de oarecare miscare. Fatul este acum de aproximativ 8 cm.
   

In urmatoarele doua saptamani fatul ajunge la aproape 5,5 cm. Cordonul ombilical este complet format si aprovizioneaza cu sange sistemul circulator al fatului. Urechea interna este complet formata si incepe formarea partii externe. Toate organele interne isi continua dezvoltarea iar uterul creste in dimensiuni. Sistemul de reproducere a inceput sa se formeze, dar numai in interior, organele genitale externe inca nu sunt vizibile. Miscarile mainilor si a picioarelor sunt mai viguroase, dar nu pot fi inca percepute de mama.
   

Pana la sfarsitul primului trimestru, adica pana la sfarsitul saptamanii a 13-a fata este aproape complet formata si incepe formarea muschilor si a organelor genitale externe. Placenta este acum un organ separat. Aproape toate organele interne sunt acum formate, dar nu pot functiona independent de organismul matern. Sarcina nu este inca vizibila.
   

Al doilea trimestru al sarcinii
   

In saptamanile 14-16, continua formarea membrelor si articulatiilor mobile. Se dezvolta unghiile degetelor si un par fin si moale (lanugo) acopera in intregime fatul. Pana spre sfarsitul saptamanii a 19-a continua cresterea rapida in dimensiuni, placenta este complet formata iar rinichii incep sa produca o urina diluata. In urmatoarea saptamana fatul devine capabil de miscari viguroase, pe care mama le va putea simti. Muschii se dezvolta rapid si parul de pe cap incepe sa creasca. Fatul va avea acum aproximativ 21 cm in lungime.
   

In saptamana a 24-a musculatura este aproape complet formata. Placenta este in continua crestere: toate substantele nutritive necesare, inclusiv oxigenul, trec prin ea de la mama la fat si produsii de degradare trec prin ea in circulatia materna, fiind excretati. Circulatiile materna si fetala raman relativ separate. Fatul nu este capabil inca de a exista independent de mama, desi in foarte rare ocazii copii nascuti prematur la aceasta varsta si ingrijiti corect au supravietuit. Acum greutatea fatului este in jur de 570 grame iar lungimea de 33 cm.
   

Saptamana a 28-a. Acesta este momentul in care se apreciaza ca fatul este viabil, deoarece are sansa de 5 % in cazul unei nasteri premature. Este acoperit cu vernix, care il protejeaza de lichidul din sacul amniotic si are aproximativ 37 cm lungime.
   

Al treilea trimestru al sarcinii
   

Ritmul de crestere al organismului fetal atinge ritmul de crestere al capului si fatul are proportiile fizice ale unui nou nascut. Cantitatea de vernix creste. Lungimea corpului este acum de 45 cm si copilul nascut prematur are 15 % sanse de supravietuire.
    Dupa saptamana a 36-a sansele de supravietuire ale fatului cresc pana la 90 %, deoarece plamanii sunt complet formati.. In urmatoarele saptamani pana la nastere testiculele copilului de sex masculin sunt coborate in scrot si greutatea lui se mareste cu aproximativ 28 grame pe zi astfel incat la nastere va avea circa 50 cm lungime si o greutate medie de 3,4 kg.

Nasterea

consta in expulsia produsului de conceptie ajuns la termen, adica dupa aproximativ 280 de zile de gestatie. Este consecinta contractiilor uterine, la care se adauga si participarea in diverse grade a musculaturii peretelui abdominal, a diafragmei etc., printr-o serie de evenimente corelate si coordonate umoral si nervos.

Lactatia.

Sanii incep sa se dezvolte la pubertate; estrogenii stimuleaza crest-rea stromei si a sistemului de ducte, precum si depunerea de grasime pentru a da volum sanilor. In timpul sarcinii, se petrece o crestere aditionala importanta, si tesutul glandular devine numai atunci complet dezvoltat pentru producerea propriu-zisa de lapte.

Desi estrogenii si progesteronul sunt esentiali pentru dezvoltarea anatomica a sanilor in timpul sarcinii, ei au si un efect specific de a inhiba secretia de lapte. Hormonul care favorizeaza excretia laptelui este prolactina.

Laptele este secretat in alveolele sanilor, dar el nu curge continuu prin mameloane, ci trebuie ejectat in ducte pentru a face posibila alaptarea. Acest proces se datoreaza unei combinatii de reflexe neurogene si hormonale care implica oxitocina.

Comportamentul sexual in sarcina si postpartum

La femeia insarcinata modificarile aparute la nivelul sinilor (congestia), dar si la nivelul labiilor mici sunt mai importante decit in mod obisnuit. De asemenea contractiile uterine aparute in timpul orgasmului sunt importante si li se pot asocia modificari in ritmul cordului fetal. Catre sfirsitul perioadei de gestatie orgasmul poate antrena chiar declansarea travaliului. Faza de rezolutie este pe de alta parte mai lenta.

In primul trimestru de sarcina interesul sexual se reduce in principal datorita faptului ca gravida se teme sa nu fie lezat fatul in vreun fel.

In al doilea trimestru dorinta sexuala este mai crescuta iar daca sentimentul de teama este depasit experientele sexuale sunt mai intense si orgasmele pot fi multiple.

In ultimul trimestru de sarcina frecventa raporturilor sexuale diminua semnificativ in principal pe seama scaderii interesului partenerului.

In postpartum reactiile sexuale apar mai lent si perceptiile sexuale scad in intensitate. Deseori femeile se preleveaza de indicatiile medicale pentru a intirzia reluarea relatiilor sexuale, mascind in acest fel lipsa de interes .Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2445
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved