Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

STIMULENTE ALE SECRETIILOR DIGESTIVE

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micSTIMULENTE ALE SECRETIILOR DIGESTIVE

Alcoolul etilic, in solutie de 5 - 10%, folosit ca pranz de proba; Cofeina (nu se administreaza bolnavilor cu hipersecretie gastrica); Histamina, fiole de 1 ml (1 mg) este folositoare pentru studierea chimismului gastric; substantele amare stimuleaza, prin gustul lor amar, apetitul si secretia gastrica (Tinctura amara si Hecogen).Substituente ale secretiilor digestive. Acestea sunt substante folosite in boli gastrice sau pancreatice insotite de insuficienta secretorie digestiva: Acidul clorhidric, diluat in solutie de 10% - (2 - 4 ml) - in timpul meselor; Pepsina, in asociere cu HC1 se gaseste in preparatul Acidopeps (1-3 comprimate de 3 ori/zi, inainte sau in timpul meselor); Trifermentul contine tripsina, lipaza si amilaza (3-6 drajeuri/zi); cotazym-forte (1-2 drajeuri in timpul meselor) si Festalul (1-2 drajeuri de 3 ori/zi) - preparate asemanatoare, Digestal, Nutrizim, Luizim.

INHIBITORI SI INACTIVATORI AI SECRETIILOR DIGESTIVE

Parasimpaticoliticele (Anticolinergice), sunt substante care inhiba stimulul colinergic al secretiei, scazand secretia gastrica. Se intrebuinteaza: Atropina (0,5 mg de 3 ori/zi sau 1 mg seara s.c), preparate de Beladona (pulbere, extract si tinctura, Pepulsanul (Ban-thina), Neopepulsan (Propantelina, Probanthina) - comprimate de 0,050 si 0,15 g, Reglan (3 comprimate/zi sau 1 fiola i.v.), preparate ce actioneaza in ulcerul gastric si duodenal, cu efect anstisecretor si, mai ales, antiseptic.

Antiacidele inactiveaza secretia gastrica, neutralizand HC1. Unele sunt alcalinizante, altele neutralizante si altele adsorbante si protectoare.

Alcalinizant este bicarbonatul de sodiu (2-4 g/zi, dupa mese). in exces provoaca, cresterea secundara a HC1, hipercalcemie, litiaza renala.

Substantele neutralizante sunt insolubile in apa, dar solubile in HC1, neutralizand aciditatea gastrica. Cele mai importante sunt: carbonat de calciu, 10-20 g/zi (poate provoca constipatie) oxid de magneziu sau magnesia usta (0,5 - 1 g de 4 ori/zi), cu efect laxativ (Gastrisan - 1 ligurita de 3 ori/zi dupa mese); carbonat bazic de magneziu, peroxid de magneziu (Peromag - comprimate, 4 - 6/zi), hidroxid de aluminiu sau Alucol 0,5 - 2 g/zi dupa fiecare masa), Clamogastrin (1-2 comprimate de 3 ori/zi inainte de mese) contine hidroxid de aluminiu si belladona; Ulcomplexul (1 comprimat de 3 ori/zi dupa mese) contine hidroxid de aluminiu, meprobamat si butilscopolamina; Dicarbocalmul (1-4 comprimate/zi, dupa mese), contine carbonat de calciu, carbonat de magneziu si trisilicat de aluminiu.

Adsorbantele si protectoarele sunt insolubile in apa si HC1, actionand ca pansamente gastrice si protejand mucoasa: caolin sau bolusalba (5 - 10 g/zi); bismut subnitric (5 g de 3 ori/zi, pe stomacul gol); Ulcerotrat (bismut subnitric + carbonat de magneziu + bicarbonat de sodiu) (2 comprimate dupa mese); bismut carbonic continut in produsul Gastrosedol (2-3 lingurite/zi); Gastrofibran (1-3 comprimate/zi). Alte antiacide utilizate sunt: Trisilicalm (comprimate); Gelusil (silicat de magneziu) - 3 - 4 comprimate mestecate; Phospalugel (fosfat de aluminiu) - 1 - 2 plicuri de 2 - 3 ori/zi.

Rezulta din cele aratate mai sus, utilizarea pe scara larga a antiacidelor si pansamentelor gastrice. Principalele preparate cu actiune inhibitoare si inactivatoare a secretiilor digestive sunt: Antiacidele, pansamentele gastrice, anticolinergicele, antagonistii receptorilor histaminici etc.

Antiacidele sunt substante care neutralizeaza acidul clorhidric, ameliorand evolutia ulcerului in special duodenal si grabind cicatrizarea. Se impart in doua grupe: sistemice (absorbabile) din care face parte bicarbonatul de sodiu si nesistemice (care nu se absorb), din care fac parte carbonatul de calciu, sarurile de magneziu si de aluminiu. Bicarbonatul de sodiu utilizat din nefericire si stazi, este contraindicat datorita riscului de hipersecretie secundara de HC1. (riscul rebound) si datorita efectelor sale secundare (alcaloza siste-mica, hipercalciurie, nefrocalcinoza si azotemie). Dintre antiacidele putin absorbabile, mentionam carbonatul de calciu, unul dintre cele mai importante antiacide locale. Neutralizeaza timp indelungat acidul clorhidric, prezinta si ele dezavantajele semnalate la bicarbonatul de sodiu, dar in masura mai redusa. Este constipant, favorizeaza litiaza renala si produce hipersecretie secundara clorhidropeptica. Sarurile de magneziu (oxidul, hidro-xidul si trisilicatul) sunt de asemenea frecvent folosite ca de altfel si sarurile de aluminiu (oxid, hidroxid, carbonat, fosfat, silicat).

Pansamentele gastrice, sunt substante adsorbante si protectoare ale mucoasei gastrice, lipsite de efect tampon. Cele mai folosite si apreciate sunt sarurile de Bismud (subni-tratul, carbonatul, silicatul, aluminocarbonatul etc). Au efect de pansament gastric in doza mica (5 g), sunt constipante, iar in doze mari (peste 20 g) sunt laxative. Nu se folosesc la copii sub 12 ani (risc de methemoglobinemie). in practica se foloseste mult carbonatul de calciu, hidroxidul de aluminiu coloidal (alucol) si oxidul de magneziu (magne-zia-usta). Exemplu de formule magistrale: Rp carbonat de calciu 60 g, alucol 40 g, magnezie-usta 20 g sau Rp alucol 80 g, magnezieusta 15 g, de 5 - 6 ori/zi dupa mese o lingurita rasa. Alcalinele amintite se recomanda si la culcare. Se mai recomanda si bismut subnitric cu 30' inaintea meselor principale. Principalele preparate comerciale sunt: Ulcerotratul, echivalentul preparatului Roter, care se administreaza de trei ori/zi dupa mesele principale cate doua comprimate; Ulcompiexul 3 x 1 tableta dupa mese; Dicarbocalmul 3x1-2 tablete dupa mese; Trisilicalmul (Trisilicat de magneziu) 3x2 tablete dupa mese; Calmogastrinul 3x1-2 tablete dupa mese. Muthesa este un amestec de gel de hidroxid de aluminiu si hidroxid de magneziu cu un anestezic (2 lingurite x 4/zi inaintea meselor principale si la culcare); Galogelul axe, o formula asemanatoare. Gelusilul contine hidroxid de aluminiu cu trisilicat de magneziu si fosfat de calciu. Se administreaza cate 1-2 comprimate, sfaramate in gura dupa mesele principale si in caz de dureri. Phosphalugelul este fosfat de aluminiu. Alte preparate sunt: Almagel (pulbere in suspensie, comprimate, Almagel A, Gastrobent, Gaviscon si Colgast.

Anticolinergicele reprezinta alte medicamente majore, administrate cu o jumatate de ora inainte de masa. Dintre ele mentionam Atropina (Lizadonul contine si Atropina), derivatii de Beladona (Foladon si Fobenal), Scobutilul echivalent al Buscopanului (bromura de butii scopolamina), Probantinul, (Bromura de Propantelina), Helcamon, echivalent al Antrenylului etc.

Antagonista receptorilor histaminici sunt medicamente introduse mai recent in uz curent. Prin competitie cu histamina, impiedicea secretia de acid clorhidric. Principalele preparate sunt: Cimetidina (Tagamet, Altramet). Tagametul se prezinta in comprimate de 200 mg. si se administreaza 1 comprimat inaintea meselor principale si doua la culcare (in total 5 comprimate) 4-6 saptamani. Nu are contraindicatii si este util in special in ulcerul duodenal, dar si in cel gastric. Efecte superioare cimetidinei are ranitidina (Zantic, Gertocalm, Ranisan), administrata 3 saptamani 300 mg/zi.

Metaclopramidul (Reglan, Primperan) este larg intrebuintat in tratamentul ulcerului gastro duodenal, ameliorand evacuarea pilorica si refluxul duodeno gastric. Se administreaza de 3 ori cate un comprimat pe zi, inaintea meselor principale. Combate greturile si varsaturile. Se contraindica asociere cu Atropina si celelalte Anticolinergice.

Acetazolamida, inhibitor al anhidrazei carbonice diminua, de asemenea secretia de acid clorhidric (Ederen, comprimate de 250 mg, 3 x 2/zi). Nu este intrebuintat obisnuit.

Dintre alte medicamente introduse in ultimii ani prezentam:

- Sulpirida (Dogmatil), un psihotrop (capsule de 50 mg 3x1), controleaza motilitatea si fluxul sanghin gastric

- Prostaglandinele asigura citoprotectia si inhiba secretia gastrica.

Carbenoxolona, utilizata in principal in ulcerul gastric. Se prezinta sub forma de gelule (Duogastrone -4x1 capsula inainte de mese 6 saptamani).

Bismutul coloidal (Bismut subcitric - De Noll) administrat inainte de mese, formeaza o pelicula la nivelul ulcerului, fixeaza pepsina si clorul la acest nivel

- Dizaharidele sulfonate, sucralfat (Ulcogant), sulfat de aluminiu zaharat, formeaza la fel ca bismutul coloidal si carbenoxolona, o bariera de protectie, ce impiedica patrunderea acidului clorhidric si a pepsinei

- Substantele siliconate actioneaza in acelasi mod.

VOMITIVELE SI ANTIVOMITIVELE

Vomitivele (emetizante) actioneaza prin mecanism central (Apomorfina) sau periferic (Ipeca), provocand varsaturi.

Antivomitive (antiemetice): Emetiral, derivat de fenotiazina (drajeuri de 0,005 g si supozitoare de 0,005 si 0,025 g), antivomitiv, tranchilizant, antipsihotic, potenteaza efectul bauturilor alcoolice; Torecan (drajeuri si fiole injectabile), Clordelazin.

PURGATIVELE

Sunt substante care provoaca evacuarea intestinului. Dupa intensitatea actiunii, se deosebesc in: laxative, purgative obisnuite si purgative drastice.

Laxativele favorizeaza progresia, bolului fecal: Glicerina, in supozitoare (laxativ bland), si Uleiul de parafina (15-30 ml), administrat seara, lubrifiaza continutul intestinului si usureaza evacuarea.

Purgativele obisnuite maresc continutul intestinal: Galcorin (mucilagiu vegetal) - 3 -6 lingurite/zi; Sulfat de magneziu sau Sulfat de sodiu (purgative saline) - 15 - 30 g intr-un pahar cu apa, oral.

Purgativele drastice actioneaza iritant (drastice): Uleiul de ricin (5 - 20 ml o data); Cortelax (antrachinona) - (1 - 3 drajeuri seara); Fenisan (derivat fenolftaleinic) - 1 - 2 comprimate seara (tulburari renale, hepatice, alergice); Sintalax (derivat fenolftaleinic) -2-3 drajeuri/zi sau 4-6 lingurite sirop; Videx 1-2 comprimate inainte de culcare. Derivati fenolftaleinici: Ciocolax - (1 comprimat seara); Carbocif - 2 comprimate seara (laxativ minor); (Lichiorpurgativ, Purgofen, Laxarol) - 1 - 2 drajeuri seara.

ANTIDIAREICELE

Dupa cum le desemneaza si denumirea, combat diareea, diminuand motilitatea digestiva. Cele mai cunoscute sunt: substantele adsorbante si protectoare (bismutul subnitric, caolinul, carbonatul de calciu), derivatii de opiu (pulbere, extract sau tinctura de opiu) care actioneaza prin continutul in morfina, astringentele (Tanigen si Tanalbina), Reglan.

Colereticele sunt substante care cresc cantitatea de bila secretata de ficat: Fiobilinul (acid dehidrocolic) - 1 - 2 comprimate (0,250 g) de 3 ori/zi, dupa mese si mai rar fiole injectabile i.v. (10 ml) - este un coleretic activ, laxativ usor si diuretic: creste secretia biliara, combatand staza, formarea calculilor; Boldocolinul (extract de Boldo) - 3 lingurite/zi - este un coleretic slab; Carbicolul este coleretic de sinteza activ si bine tolerat (2-3 capsul/zi, in timpul meselor); Colebilul (fiere uscata de bou) - 1 - 2 drajeuri de 3 ori/zi dupa mese - este un bun coleretic; Anghirolul (extract de Cynara scolimus) -3x10, - 3 x 30 de picaturi/zi, este un coleretic slab; Sorbitolul (polialcool vegetal) - 1 - 3 pachete (5 g/pachetul) - este coleretic, diuretic si laxativ; Rowacholul - 3 - 5 picaturi de 4 - 5 ori/zi, inainte de mese.

Colecistokineticele sunt substante care cresc cantitatea de bila in intestin, stimuland contractia cailor biliare si a veziculei biliare. Sunt active in hipotonia si staza veziculara, colecistitele cronice, constipatia cronica. Cele mai active sunt galbenusul de ou, smantana, untdelemnul, peptonele, sulfatul de magneziu30% intraduodenal, Peptocolinul (granule) - 1 - 2 lingurite in 150 ml apa calduta, dimineata pe nemancate. Colecistokinina, hormon secretat de mucoasa duodenala, este cel mai activ colecistokinetic.

DEZINFECTANTELE INTESTINALE

Sunt derivati de oxichinoleina sau oxichinaldina, care impiedica multiplicarea germenilor. Sunt folosite in diaree si enterocolite, unele infectii digestive, disbacterioze secundare antibioterapiei, micoze si paraziteze: Saprosanul (oxichinaldina) se administreaza 4

- 8 drajeuri (0,100 g/drajeu)/zi; Mexaformul (Vioform + Entobex + Antrenyl) este antibacterian, antiamibian si antispastic, in doze de 4 - 8 comprimate/zi, dar mai putin bine tolerat (nevrite, nefropatii); Mexase contine in plus si enzime intestinale (3-6 drajeuri/zi dupa mese); Intestopanul, 4-8 comprimate/zi, - este cel mai activ dezinfectant intestinal.

HEPATOPROTECTOARELE

Majoritatea acestor preparate contin: vitamina B, acizi aminati, baze azotate si acizi nucleici. Astfel mentionam: Colisanul, care contine un factor lipotrop - colina, activ in stenoza hepatica (3-6 lingurite/zi inaintea meselor); Tonozitul (Inozitol) care actioneaza asupra metabolismului glucidelor si colesterolului (4-8 comprimate/zi); Mecoparul forte (3 drajeuri/zi); Aspatofortul (fiole injectabile); Metasparul (comprimate), cu actiune similara; Arginina-sorbitol (flacoane de 250 ml), care se administreaza in insuficienta hepatica acuta (perfuzie venoasa). Extractele hepatice, bogate in vitamina B, aminoacizi, baze purinice si pirimidinice, sunt indicate in sustinerea celulei hepatice. Rovitrat - 3 - 6 fiole/saptamana. Dintre precursorii acizilor nucleici folositi, in hepatita cronica si ciroza hepatica, cei mai cunoscuti sunt: Lactinium - (1 - 2 comprimate a 250 g acid orotic/zi); Ornicetil (a-cetoglutarat de ornitina) - perfuzii venoase; Purinor (acid orotic, xantina, adenina, hipoxantina, inozitol) - fiole de 5 ml i.v. si drajeuri (2 - 3 x 3/zi); Rocmaline -desodee (acid malic, arginina baza) flacoane de 250 ml, pentru perfuzii venoase lente. Cu indicatii similare sunt: Aminomelul sau Aminofuzinul (aminoacizi, sorbitol, vitamine, electroliti) - flacoane perfuzabile: Essentiale (3 tablete/zi).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2798
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved