Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TUMORILE BENIGNE ALE SANULUI

sanatate


TUMORILE BENIGNE ALE SANULUI

Adenofibronul mamar (fibroadenomul) este cea mai frecventa tumorile de san, reprezentand 20% dintre toate acestea. Este mai frecvent la femeile, intre 18- 30 de ani, dar poate apare si la bolnavii cu ginecomastie.

Tumora poate fi in interiorul sau peri canalilulara, are 1- 5 cm, este nemodificat si un apar niciodata scurgeri mamelonare. Poate fi multipla sau bilaterala, in 10% din cazuri.

Adenofibromul are potential de malignizare, de aceea trebuie extirpat cat mai timpurui, inainte de a degenar. Tumora estirpata trebuie analizata, obligatoriu, histologic (biopsie). Rolu autocontrolului si la autodepistarii este de mare importanta. Educatia sanitara cu privire la executarea

acestui autocontrol are un rol capital in depistarea timpurie a acestei tumori.

Mamela secretanta reprezinta 5- 10% din afectiunile glandei mamare. Se manifesta prin scurgeri mamelonare, in afara perioadelor de intraducat si displazia mamara (Resclus)

Pagina 275

Scurgerea seroasa sau serosangvinolenta printr-un singura canal galactofor, reprezinta posibilitatea unui papilom intraductal si, mai rar, al unui neoplams. Tumorile pot sa apars dupa luni sau ani de zile de la producerea scurgerilor mamelonare. Ele se descopera prin palparea atenta a areoli mamare.

Scurgerile sangvinolente print- un singur canal cauzate, de obicei, de neoplasm si mai rar de papilomul intraductal.

Scurgerile prin multipli pori galactofori sunt caracteristice pentru displazia mamara. Ele sunt mai frecvente in perioadele premestruale si in premenopauza.

Scurgerile lactescenete, prin mai multe canale, in afara perioadei de alaptare au de obiecei cauza endocrine, mai rar ascund un galactocel.

Scurgerile de puroi sunt prezente in mastitele acute sau cronice.

Scurgerea seroasa incolora este frecventa in primele luni ale sarcini (colostru).

Pentru stabilirea cauzei sunt obligatorii o serie de investigatii: citalogia (frotiul secretiei), galactografia si, la nevoie, biopsia, dupa extirparea mamelonului si areolei.

Tumorile Phyllodes

Phyllon (grec) Inseamna frunza. Aceste tumorile sunt adenofibroame gigante care pot sa ajunga la greutati impresionante, de 5- 7 kg. Au consistenta neamagena, zone dure alternand cu zone elistice sau moi si chiar flucuente care se dezvolta in straturi (foliate), asemanatoare cu varza. Sunt dureroasa. Din cauza greutatii, sanul atarna, luand aspectul de'san in picatura. 'Tegumentele invadate de tumor voluminoasa sunt destinse, lucioase, cu venel dilatate (turgescente).

Este o tumora recidivanta care se malignizeaza 20% din cazuri.

Tumorile intracanaliculare sau papiloamele intraductale.

Se dezvoltata in canalele galactofore, in apropierea areolei mamare.

Sunt mai frecvente la femei intre 30- 50 de ani. Se manifesta prin scurgeri mamelonare care pot preceda, cu mult timp inainte, tumora pana cand aceasta devine palpabila.

Frotiul efectuat din secretiile mamelonare poate sa evidentieze

celulele tumorale. Sunt tumori care se pot maligniza. De aceea, este bine sa fie extirpate din timp, impreune cu areola mamara si mamelonul. Biopsia este obligatorie.

Displazia mamara (mastita fibrochistica) descrisa de Reclus. Este la fel de frecventa ca si adenofbromul dar apare la femeie, intre 30- 50 de ani si, mai rar, la varste mai tinere. Se caracterizeaza prin

Pagina 276

prezenta unor formatiuni tumorale multiple, cu asoect de mici noduli asemanatori cu alicele sau bilele de diferite dimensiuni. Cand sunt mai numeroase pot da efectul de 'ciorchine de strugure'. Durerile si variatiunile de volum dau aspect frecvente de mastodinie, mai frecvente in perioadele premenstuale. Desenul venos subcuntanat este mai accentuat. Adesea, potsa apara la ambii sani. Scurgerile seroase sau lactescente, prin mamelon, sunt frecvente.

Mamografia si ecografia evidentiaza nodulii multipli, rotunzi, cu dimensiuni intre 2- 10mm. Evolutia este lenta, dependenta de starile de hiperfoliculinemie si de expunerile la soare (helioterapie). Evolutai lor se opreste odata cu instalarea menopauzei. Reprezinta o stare precanceroasa. De aceea este bine sa fie extirpate din timp, prin sectorectomie si examen bioptic rigorus. In cazurile in care nodulii sunt foarte numerosi se poate practica chiar mamectomia.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1030
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site