Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ULCERUL GASTRIC

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micIncidenta maxima a ulcerului gastric este plasata in cel de-al VI-lea deceniu aproximatic cu 10 ani mai tarziu decat cea a ulcerului duodenal.Ceva mai mult de jumatate din ulcerele gastrice apar la barbati.Ulcerele gastrice sunt profunde , penetrand dincolo de mucoasa gastrica. Aproape toate ulcerele gastrice benigne sunt  localizate imediat distal de jonctiunea mucoasei antrale cu mucoasa secretanta de acid gastric al corpului gastric.

Ulcerele gastrice benigne sunt rare la nivelul fundului stomacului. Ele sunt mereu acompaniate de gastrita antrala, cu grade variabile de atrofie a mucoasei.Gastrita adesea este absenta in  ulcerele gastrice asociate ingestiei de aspirina sau alte inflamatoare nesteroi-diene.

Aproximativ 10% dintre pacientii cu ulcer gastric au concomitant si ulcer duodenal.Pacientii prezinta o secretie acida asemanatoare cu aceea a pacientilor cu ulcer duodenal.Contractarea infectiei la varste mai tinere se asocieaza cu o probabilitate crescuta de a dezvolta gastrita cronica sau atrofica cu o scadere consecutive a secretiei acide gastrice si deci cu un risc cazut de ulcer duodenal dar cu un risc usor crescut fata de normal de ulcer gastric si cancer gastric.

Manifestari clinice: Ca si in ulcerul duodenal, durerea epigastrica constituie simptomul cel mai frecvent dar cu specific mai putin characteristic decat la pacientii cu ulcer duodenal.Durerea poate fi chiar precipitata sau accentuata de ingestia de alimente , iar ameliorarea durerii dupa administrarea de antiacide sau ingestia de alimente este mai putin frecventa comparative cu pacientii cu ulcer duodenal.Daca la pacientii cu ulcer duodenal greata si varsaturile reflecta de obicei obstructia caii de evacuoare gastrice, in ulcerele gastrice acestea pot aparea si in absenta obstructiei mecanice. Scaderea ponderala poate aparea ca rezultat al anorexiei sau al aversiunii fata de alimente, secundar discomfortului produs de mese.

Tratament: Pe baza studiilor preliminare se apre ca ulcerul gastric asociat cu infectia cu H.pylori trebuie tratat cu tripla asociere combinata cu un inhibitor al secretiei acide,la fel ca si ulcerul duodenal.Ulcerele gastrice au o tendinta de vindecare mult mai lenta fata de ulcerele duodenale. Vindecarea este mai rapida cu Omeprazol decat cu un inhibitori de receptori H2. Laptele si smantana la fel ca si dietele de crutare si cele omogenizate, nu au valoare terapeutica in tratamentul ulcerului gastric, in genereal este suficienta recomandarea unei diete pe placul pacientului.Pacientii trebuie sfatuiti sa evite cafeaua (cu sau fara cofeina), alte bauturi cu cofeina si alcoolul. Ulcerele gastrice benigne trebuie sa se vincede comple in 2-3 luni de la inceperea tratamentului.
Radiografia cu bariu a unui ulcer gastric benign

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2822
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved