Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

UMOAREA APOASA Sl CAMERA ANTERIOARA A OCHIULUI

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ASPECTE ELECTROCARDIOGRAFICE POSTRESUSCITARE CARDIORESPIRATORIE
Eficienta nanomedicinei
ANATOMIA NASULUI SI A SINUSURILOR PARANAZALE. EMBRIOLOGIE.
SISTEMUL VASCULAR SANGVIN - TIPURI DE TESUTURI INTALNITE IN VASE
Replicare
Pielonefrita acuta
Medicina de familie
CARACTERIZAREA GENERALÃ A ANTIGENELOR
RESUSCITAREA CARDIO – RESPIRATORIE ( RCR )
Bazele biochimice ale imunitatii umorale


UMOAREA APOASA Sl CAMERA ANTERIOARA A OCHIULUI

Umoarea apoasa (humor aqueus) este un lichid limpede, transparent, care umple niste spatii situate intre diverse formatiuni ale ochiului, numite ca­mera anterioara.

Camera anterioara (camera anterior bulbi) este un spatiu delimitat inainte de fata posterioara a corneei, iar inapoi de fata anterioara a cristalinu­lui (fig. 561). Peretele ei anterior este convex. Pe­retele posterior bombeaza putin inspre lumenul camerei. Are un diametru transversal de 12 mm si unul anteroposterior de 2,5  mm.Peretele anterior se intilneste cu cel posterior sub un unghi ascutit, formind circumferinta camerei anterioare, regiune unde se intilnesc corneea, sclerotica si irisul. Aceasta circumferinta este o re­giune extrem de importanta din punct de vedere functional, fiindca la acest nivel are loc filtrarea umoarei apoase inspre caile ei de excretie. Zona de intilnire dintre iris, cornee si sclerotica, unghiul iridocorneean (angulus iridocorneialis), este inchisa de un sistem de trabecule, care poarta denumirea de ligamentul pectinat al lui Huecq (lig. pectina-tum anguli iridocornealis). Ligamentul pectinat provine din inelul lui Dollinger si din straturile interne ale scleroticii. El se intinde in directie pos­terioara, inspre muschiul ciliar si inspre radacina irisului. Pe sectiune are o forma triunghiulara, cu o latura delimitata de camera anterioara, una de iris si una de muschiul ciliar. Reamintim ca mus­chiul ciliar se insereaza de asemenea pe inelul lui Dollinger, in vecinatatea originii ligamentului pec­tinat. Ligamentul pectinat este alcatuit de o serie de fascicule si travee fibroase, care circumscriu intre ele un sistem de spatii lacunare. Spatiile se numesc ale lui Fontana (spatia anguli iridocornea­lis) si sint captusite cu un endoteliu discontinuu. Ele sint in legatura atit cu camera anterioara cit si cu canalul venos al lui Schlemn si reprezinta una din caile de evacuare a umorei apoase.

Tot din camera anterioara face parte un spa­tiu endocular, delimitat inainte de fata posterioara a irisului, iar inapoi de fata anterioara a zonulei lui Zinn si a cristalinului. El este o cavitate ine­lara, care, pe linga cei doi pereti mai sus amintiti, mai prezinta si doua circumferinte. Mica circum­ferinta este alcatuita de alipirea irisului de fata anterioara a crisalinului, de unghiul iridocristali-nian. Cele doua formatiuni nu adera intre ele, ci sint doar alaturate, intre ele persistind un spatiu capilar. La nivelul marii circumferinte periferice proemina in acest spatiu baza proceselor ciliare. intre ele se prelungesc, in directie radiara, recesu-rile camerei anterioare, asezate in vaile ciliare. Dupa cum vedem, nomenclatura noua internatio­nala numeste camera posterior bulbi tot ce este asezat indaratul cristalinului, in esenta corpul vi­tros cu membrana lui. Corelativ tot ce este ina­intea cristalinului se numeste camera anterior bulbi.Umoare apoasa (humor aquosus) * este un lichid clar, incolor, cu un indice de refractie apro­piat de cel al apei. Ea umple camera anterioara a globului ocular si reprezinta un mediu refringent.

Umoarea apoasa ia nastere la nivelul fetei pos­terioare a corpului ciliar si a irisului. Un rol in­semnat in producerea ei joaca procesele ciliare. Umoarea provine din singe printr-un proces inca nu prea bine lamurit: in formarea ei se banuiesc fenomene de ultrafiltrare, secretie si dializa (v. meninge).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1863
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site