Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Uveita recurenta ecvina (Oftalmia periodica)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Politraumatismele
HEPATITE ACUTE VIRALE - TEST GRILA
Clismele cu cafea
Amaryllis belladonna (Crin rosu)
VARIABILE DEPENDENTE FAVORIZATE
BOLI DE NUTRITIE
PREVENTIE SI DEPISTARE IN CANCER
TRICHINOZA
PLEXUL LOMBAR
TROMBOCITEMIA ESENTIALA


Uveita recurenta ecvina (Oftalmia periodica)

Cunoscuta mai bine sub denumirea mai mult vehiculata de oftalmie periodica, este cea mai importanta afectiune oculara a cabalinelor si cea mai frecventa cauza a cecitatii la aceasta specie.Etiologia ei, mult timp controversata si considerata ca polifactoriala, s-a dovedit in ultima instanta a avea o baza autoimuna determinata de mimetismul antigenic dintre tesutul cornean si mai multe bacterii si paraziti, dintre care pe primul loc se afla unele serotipuri ale speciei Leptospira interrogans. Argumentele care au permis admiterea leptospirelor ca factor etiologic esential au constat in observarea paralelismului dintre perioadele de agravare si remisie ale bolii, cu cresterea si diminuarea titrului anticorpilor antileptospirici din serul; cailor si in faptul experimental ca in urma inocularii culturilor inactivate de leptospire, apartinand mai multor serovariante, s-au produs in interval de 10 zile leziuni de opacifiere a corneei, paralel cu aparitia anticorpilor antileptospirici in ser. Ulterior, prin imunodifuzie si ELISA, s-a putut stabili inrudirea antigenica partiala intre tesutul cornean si serotipurile respective de L. interrogans.

~n etiopatogenia bolii, autogresiunea porneste de la reactia incrucisata intre cornee si leptospire. Dar afara de leptospire, efecte similare cu aceasta o poate avea si o alta spirocheta- Borrelia burgdorferi, dupa cum si nematosul Onchocerca cervicalis.Sub aspect anatomic, boala are caracterul unei uveite anterioare (iridociclite) recurente. Animalele manifesta fotofobie, blefarospasm si o secretie lacrimala abundenta. De la un atac la altul, care se succed periodic, gravitatea simptomelor si profunzimea leziunilor este crescanda si cuprinde progresiv celelalte tesuturi oculare pana se ajunge la orbire. Histologic, se observa infiltrarea irisului si a corpului ciliar cu limfocite si neutrofile, dupa cum si depuneri masive de fibrina.

Tratamentul simptomatic trebuie combinat cu administrarea de corticosteroizi pe cale generala si sub forma de incoulari subconjunctivale.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2175
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site