Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

VENTRILICA - planta medicinala

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PREVENTIE SI DEPISTARE IN CANCER
ISCHEMIA VISCERALA IATROGENA
Circulatia fetoplacentara
NOTIUNI DE ANATOMIA §1 FIZIOLOGIA APARATULUI RESPIRATOR
Osciloscopul catodic
MALFORMATII CONGENITALE DE CORD
Arsurile - test grila
Pneumonia cu Pneumocystis
EMBOLIA MEZENTERICA
ANTIBIOTICE CU SPECTRU LARG

VENTRILICA (Veronica officinalis)
Cind romanii au ocupat odinioara tara in care se stabi­lisera germanicii, au facut cunostinta prin bastinasi cu planta medicinaia cea mai apreciata la germanici, ventrilica. Ea era numita leacul fundamenta! al tuturor relelor' ( Grundhei! aller Schaden'). Si romanii trebuie sa se fi convins de marea sa putere curativa, dupa cum am ciiit odata intr-o carte veche despre plante medicinale. Daca voiau sa faca un compliment mai deosebit unui prieten sau cunoscut, atunci ii spuneau ca are la fel de multe calitati ca si foarte apreciata ventrilica.

Mi-am amintit de aceasta vorba intr-o zi cind un domn mi-a relatat despre concentratia crescuta a colesterinei in singeie sau. Din aceasta cauza'fusese internat de mai multe ori in spital, l-am indicat ceaiul de ventrilica, 2 cesti pe zi. Mare mi-a fosi bucuria cind mi-a povestit, o jumatate de an mai iirziu, cit de mirati au fost medicii, nemaigasind, la un consult recent, colesterolul crescut.

Ventriiica, numita si buruiana-de-perit, buruiana-de-cel-perit, matrice, straiorica sopirlaita, ventricea, vindrilica, creste in paduri, pe locuri defrisate, linga maracinisuri, tufisuri, gar­duri si santuri, pe drumuri si in liziere. Are o tulpina paroasa, care se'tiraste pe pamint, frunze mici, zimtate, cu un luciu ar­gintiu, care se termina in spice ce stau in sus, avind ilori de la albastru deschis pina la violet. Frunzele cad usor la atingere. Perioada de inflorire: din mai pina in august. Se colecteaza inflorescentele (ansamblul florlior dispuse pe axa centrala). Cele mai efi­ciente sint acele plante care cresc la margini de paduri si sub stejari.Aceasta planta medicinala mostenita de noi din timpurile stravechi constituie un adaos indragit la ceaiurile depurative si este de ajutor, impreuna cu virfurile proas-.pete ale urzicilor, la vindecarea eczemelor cronice. La suparatorul prurit senil (mtncarimi de batrinete) n-as mat inceta sa recomand ventrilica. Persoanele care sint slabite si sensibile o suporta ihtrucii este un leac bun pentru stomac, avind o actiune biinda, care stimuleaza si digestia. Ea indeparteaza secretiile stomacale abundente, precum si tulburarile intestinale.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1067
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site