Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Vasculatizatia encefalului - Sistemul carotidian

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tubul digestiv - Planul de organizare al tubului digestiv
PLEUREZIA TUBERCULOASA - TRATAMENT si DIAGNOSTIC
DETARTRAJUL
Tumori
ANATOMIA VEZICULEI BILIARE
GLUCOCORTICOSTEROIZII IN PRACTICA PULMONOLOGICA
Cancerul tiroidian
Anamneza
HDS - VARICE ESOFAGIENE
TIPURI DE MASURATORI FOLOSITE IN EPIDEMIOLOGIE


Vasculatizatia encefalului

Circulatia arteriala.
Encefalul este irigat de 4 artere magistrale: 2 artere carotide interne si 2 artere vertebrale.Ramurile desprinse din arterele carotide formeaza sistemul carotidian sau dispozitivul anterior care iriga cele 2/3 anterioare ale emisferelor. Arterele vertebrale converg la marginea caudala a puntii pentru a forma trunchiul bazilar care se bifurca in cele 2 artere cerebrale posterioare. Se formeaza deci sistemul vertebro-bazilar care iriga polul posterior al emisferului , cerebelul si trunchiul cerebral.

Vasele indiferent de origine trimit spre emisfer 2 tipuri de ramificatii-unele superficiale, periferice-sistemul vaselor corticale; alte ramuri se indreapta spre spatiile perforate mergand spre structurile centrale ale emisferelor-sistemul arterelor centrale(profund).

Sistemul carotidian .

Artera carotida interna ajunsa la nivelul bazei craniului strabate stanca osului temporal printr-un canal osos-canal carotidian ,patrunzand in cutia craniana.Aici patrunde in loja cavernoasa avand un traiect sinuos sub forma literei ,,S” culcat, care angiographic se numeste sifon carotidian .Dispozitia in sifon are o mare insemnatate functionala permitand reducerea presiunii sangvine cu circa 20 mmHg si amortizarea undei pulsatile.

Pe parcursul sau ,artera carotida interna emite ramuri colaterale si ramuri terminale.Ramuri colaterale pentru stanca temporalului,sinus cavernos,nervii oculomotori,ganglionul Gasser ,hipofiza,meninge,arterele oftalmice .Ramuri terminale-sunt reprezentate de 4 artere :

-artera cerebrala anterioara-se indreapta spre inainte si medial ,unindu-se cu cea de partea opusa anterior de chiasma prin intermediul unei artere cu dispozitie transversala numita comunicanta anterioara.Emite numeroase ramuri care iriga prin arterele corticale si cele profunde :corpul calos,hipotalamus preoptic,partea anterioara a nucleului caudat si capsulei interne,putamen,bulbul si tract olfactiv,fata mediala a lobului frontal,partea superioara a fetei externe a lobului frontal .

-artera cerebrala mijlocie(laterala,silviana)-este cel mai voluminos ram arterial al carotidei interne.Emite ramuri centrale pentru :capul nucleului caudat,putamen,palidus lateral,genunchi si ˝ posterioara a capsului interne,claustrum si capsula externa.Ramuri corticale pentru:lobul orbito-frontal care nu este vascularizat de a.anterioara,toata suprafata exterioara a emisferului cerebral cu exceptia lobului occipital, girul temporal inferior.Functional aceasta zona de vascularizatie cuprinde:cea mai mare parte din cortexul motor si premotor,cea mai mare parte a ariei somestezice I si II ,arii insulare,arii auditive si arii ale limbajului.Obstructia acestei artere determina un sindrom neurologic complex.

-artera coroidiana anterioara-se indreapta posterior si lateral ,patrunde in despicatura lui Bichat si merge spre plexurile coroide laterale,si peretii ventriculilor laterali.Emite ramuri pentru :uncusul parahipocampal,nucleul amigdalian,tract optic,partea laterala a corpului geniculat lateral,coada nucleului caudat,etc.Cuprinde un teritoriu vast si important functional ce contrasteaza cu calibrul vasului-1-1,5 mm.

-artera comunicanta posterioara-se indreapta posterior se anastomozeaza cu artera cerebrala posterioara ram al trunchiului bazilar.Emite ramuri pentru chiasma optica,1/3 ant thalamus,subtalamus si hipotalamus lateral.

Sistemul vertebro-bazilar.

Este alcatiut din cele 2 artere vertebrale (ramuri ale subclaviei),care se unesc la nivelul margini caudale a puntii.Se aseaza pe mijlocul fetei ventrale a puntii ,pentru ca la nivelul marginii ei superioare sa se bifurce in cele doua artere cerebrale posterioare-ramuri terminale.Emite pe traiect ramuri pentru trunchiul cerebral,cerebel-prin cele 3 artere cerebeloase.

Artera cerebrala posterioara-ram terminal al sistemului bazilar,emite ramuri pentru: hipofiza, infundibul si regiunea tuberala a hipotalamusului, thalamus,corpi mamilari,tegmentul mezencefalic,pulvinariul,corpi geniculati,plexuri coroide ventric III,fata inferioara a lobului temporal,lob occipital.De la nivelul arterei cerebrale posterioare se desprind si 3 artere coroidiene :una postero-mediala si 2 postero-laterale.

Poligonul lui Willis.

Ramurile terminale ale arterelor vertebrale si carotide interne,impreuna cu anastomozele care le unesc ,alcatuiesc la nivelul bazei craniului sin jurul seii turcesti o formatiune arteriala hexagonala denumita poligonul Willis.Este constituit din :

-artera comunicanta anterioara-asigura legatura dintre cele 2 a.anterioare;

-arterele cerebrale anterioare-cu dispozitie antero-mediala ;

-arterele comunicante posterioare-realizeaza legatura dintre sistemul carotid si cel bazilar ;

-arterele cerebrale posterioare-ram din trunchiul bazilar.

Acest sistem nu numai ca uneste cele doua sisteme intre ele ci si prin puntile sale laterale transversale leaga vasele din dreapta cu cele din stanga liniei mediane.

Acest poligon repartizeaza si echilibreaza fluxul sangvin mai ales in conditii patologice (obstructii),cand el isi demonstreaza capacitatea de suplinire a vasului mare deficitar(magistral).Un poligon normal conformat poate, spun unii autorii, sa suplineasca deficitul in cele 3 din 4 vase mari(magistrale) .Intalnim insa numeroase variatii anatomice de: formare, calibru, de care depinde calitatea suplinirii.

Circulatia venoasa.

Este foarte complexa, formand retele care ulterior converg spre sinusurile venoase direct sau prin intermediul poligonului venos Trolard.

Venele au un traiect independent de cel al arterelor,se varsa in totalitate in sinusurile durei mater, anastomozandu-se intre ele,avand perete subtire fara valvule.

La nivelul encefalului :-vene superficiale,profunde,poligonul Trolard,vene anastomotice si sinusurile venoase ale durei(vezi meningele).

Venele superficiale se gasesc pe suprafata exterioara a emisferelor,drenand sangele cortexului cerebral si al substamtei albe subcorticale.De aici prin intermediul unor vene mai mari se indreapta spre sinusurile venoase.In functie de directia curentului sangvin pe care il transporta ,venele superficiale se impart in ascendente si descendente.Cele ascendente colecteaza din ˝ dorsala a fetei externe si mediale drenand in sinusul longitudinal superior.Cele descendente dreneaza ˝ inf ale fetei laterale cu cele de pe fata inferioara a emisferului,mergand spre sinusurile bazei craniului:cavernos,sfeno-parietal,pietroase,transvers.La acest nivel gasim si vena cerebrala laterala superficiala care dreneaza in sinusul cavernos.In vena cerebrala laterala superficiala se deschid 2 mari vene anostomotice:vena lui Trolard,Labee.Venele descendente din ˝ inf a fetei mediale se varsa in venele cerebrale profunde cum sunt vena cerebrala interna ,vena magna,sinusul long inf.

Venele profunde –dreneaza de la nivelul diencefalului,nuclei centrali,substantei albe profunde,plexuri coroide.Exista de fiecare parte o vena cerebrala interna si o vena bazala care se deschide in vena magna.

Vena cerebrala interna-se formeaza prin unirea a 3 vene:talamo-striata,septala,choridiana.Se indreapta posterior si se varsa in vena magna.

Vena bazala Rosenthal-ia nastere din vena cerebrala anterioara,cerebrala laterala profunda.Si ea dupa ce se formeaza urmeaza un traiect posterior spre vena magna.

Vena cerebrala magna Galien-se formeaza prin unirea celor 2 vene interne,iese din profunzime prin despicatura Bichat si se varsa in sinusul drept.

Poligonul  venos Trolard-este asemanator poligonului Wilis ,se formeaza din :venele bazilare unite prin vena comunicanta posterioara si venele cerebrale anterioare unite prin comunicanta anterioara.

Venele de la nivelul cerebelului dreneaza in sinusurile pietroase,transverse,vena magna.Venele trunchiului cerebral dreneaza in :vena magna,sinusurile pietroase,venele spinale ,plexul venos rahidian.

Sangele de la nivelul sinusurilor se colecteaza in golful jugular si prin gaura rupta posterioara ,paraseste cutia craniana prin  intermediul venei jugulare interne.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3300
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site