Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Despre Vinuri

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micDespre Vinuri

Agresiv - un vin agresiv este un vin care ataca papilele gustative. Acest defect se datoreaza unei aciditati prea ridicate, a unui proces incomplet de maturizare a strugurelui, a unei cantitati ridicate de taninuri, ori datorita unei fermentari prea indelungate.Amar - Defectul de amar (sau amareala) afecteaza uneori vinurile. Nota de amar atinge vinurile mai putin acide, la care ataca nivelul de glicerina si acid tartric.

Amareala - in urma unor boli microbiene, vinul poate prinde un gust de amareala foarte neplacut si pentru care nu exista remediu. Totusi, anumite soiuri au o usoara amareala specifica care, departe de a deranja la nivel gustativ, da vinului un caracter specific.

Ampelografie - stiinta vitei de vie. Studiul vitei de vie si a caracteristicilor sale. Vita de vie apartine familiei ampelidaceelor, iar vitis vinifera, care da cele mai bune vinuri din lume, este cea mai cultivata specie. intre 1901-1910, Viala Vermorel a realizat un studiu ampelografic care cuprindea soiurile de vita de vie.

Aroma - Aroma olfactiva care se degaja dintr-un vin si pe care o putem numi si fruct, sau parfum, sau buchet primar, sau buchet de baza. Aroma, de fapt, provine in primul rand din strugure; fiind specifica fiecarui soi. Exemplul unei arome caracteristic pronuntata ni-l da Muscatul si Traminerul. O mare parte din aroma initiala dispare in timpul fermentarii.

Aromat - Un vin aromat este un vin care lasa sa se degaje, atunci cand il mirosim, arome patrunzatoare. Anumite soiuri sunt denumite aromate .

Asamblaj - mult mai cunoscut in romaneste - cupaj: operatiune care consta in infratirea unor vinuri, rezultatul obtinut fiind un vin mai bun decat fiecare din participante in parte.

Aspru - Un vin aspru este neplacut in momentul degustarii. Este in acelasi timp dur, dand impresia ca aspreste limba, si astringent, ca si cum ar sterpezi mucoasele gustative. Taninurile in exces se fac responsabile pentru aceasta senzatie. Vinurile aspre provin din soiuri fara valoare sau rezulta in urma unei vinificari neadecvate (cum ar fi o fermentare prea indelungata). Taninurile se domolesc in timp, iar asprimea se mai amelioreaza. Se foloseste de asemenea termenul unghiular pentru a caracteriza vinurile care prezinta taninuri dezagreabile in exces, sau termenul dens atunci cand taninurile par sa dea vinului o consistenta densa si nepotrivita.

Asti sau Asti Spumant - Vin spumant foarte popular care se obtine la Asti, oras situat la sud de localitatea Turin, in regiunea Piemont. Ca diferenta fata de procedeele folosite in general in Franta pentru obtinerea vinurilor spumante, materia prima in acest caz nu este vinul, ci mustul. Conform procedeului Asti, gazul carbonic care produce bulele se obtine odata cu prima fermentare. Celelalte procedee duc la aparitia bulelor odata cu cea de-a doua fermentare, in sticla (metoda Champagne), sau in cuva inchisa.

Astringent - Cuvant sinonim cu taninic la degustare. Un vin astringent sau taninic provoaca o senzatie de strangere a gingiilor, limbii, palatului, a intregii cavitati bucale. La servirea acestui vin, degustatorul reactioneaza astfel incat sa-si poata destinde mucoasele la nivel gustativ: are impresia mestecarii vinului, ca si cum acesta ar avea o consistenta solida (se spune adesea ca un vin astringent "se mesteca"). Vinurile prea astringente sunt caracterizate drept "aspre", "dure", "solide", "dense".

Barrique (Butoias) - Capacitatea barrique-urilor difera de la o regiune viticola la alta, si este necesar ca aceasta sa fie specificata pentru o buna informare a cumparatorului. Capacitatea standard este de 228 l. in 1776, parlamentul din Bordeaux a stabilit capacitatea barrique-ului de Bordeaux. Continutul sau teoretic cuprinde 228 l (fiind tolerati 226 l).

Bastonare - operatiune care se executa manual pentru cantitati mici de vin si cu echipamente automatizate in cazul producatorilor mari, avand insa, la baza acelasi principiu. Repunerea in suspensie a particulelor care se depun la baza vaselor (butoi, cuva) pentru a se obtine un vin mai complex si mai corpolent.

Bentonita - Argila speciala (silicat de aluminiu) provenind din sedimentele Fortului american Benton. Aceasta argila are proprietatea de a omogeniza proteinele sub forma de solutie in vin, realizand o decantare eficienta. Proteinele respective neeliminate duc la depuneri in sticla.

Blanc de Noirs - Expresie care inseamna "un vin alb obtinut din struguri negri". De fapt, acest lucru este posibil datorita faptului ca din strugurii negri rezulta un suc lipsit de culoare daca contactul cu pielita boabei este de scurta durata. (Substanta coloranta se regaseste in celulele pielitei boabei de strugure.)

Botrytis - puteti gasi pe unele contraetichete acest cuvant. in acest caz este vorba de un mucegai nobil care consuma apa din boabele strugurelui, concentrand zaharul, rezultatul fiind vinurile dulci foarte valoroase, si/sau cu grade alcoolice multe.

Busonat - din fr. bouchon - termen care se aplica unui vin in care se simte iz de dop. Desi defectul i se atribuie dopului, nu el este intotdeauna cauza. Pentru vinurile destinate consumului larg se folosesc acum dopuri sintetice care elimina acest pericol.

Busonat - Termen ce caracterizeaza un vin care a prins "gust de dop". Acest gust este foarte neplacut si foarte usor de identificat pentru a mai fi descris. Nici un vin nu poate fi pus la adapost de acest accident imprevizibil si de cele mai multe ori inexplicabil, chiar daca i s-a acordat cea mai mare atentie in procesul de vinificare. Gustul de dop provine in primul rand de la pluta si se datoreaza parazitilor din coaja. Cea mai buna pluta, care da rareori gustul de dop provine din Spania si Portugalia. Uneori, mai mult decat gustul de dop, vinul prinde gust de pluta mucegaita, situatie si mai grava. Acest gust provine din mucegaiurile care se dezvolta in alveolele plutei datorita unor manipulari neadecvate: sticlele trebuie sa stea tot timpul culcate pentru a evita segmentarea dopului. Uneori mirosul de dop se duce rapid; este de ajuns sa aruncam primii centilitri de vin, iar restul sticlei ramane neafectata. Dar un vin care poarta in intregime acest defect nu poate fi din pacate consumat.

Calcar - mai ales folosit la vinurile frantuzesti atunci cand se prezinta solurile de cultura pentru vita. in ultima vreme, il regasim si in formule de apreciere - evaluare a unor degustatori pentru un vin ( .usor calcaros ).

Capsula - Aceasta inveleste gatul sticlei pentru a imbraca mai frumos sticlele. Dar rolul sau nu se limiteaza aici. Capsula asigura consumatorul de autenticitatea vinului. Protejeaza in acelasi timp dopul de un fluture, tip molie, care isi poate depune larvele in pluta, producand adevarate dezastre. in trecut, se folosea ceara, din pacate este foarte fragila si scumpa. Capsulele pe baza de plumb au fost inlocuite cu capsule de staniu, aluminiu sau plastic.

Chateau - folosit oarecum impropriu si in Romania, termenul vine evident din Franta, definind o proprietate unde se cultiva vie si se produce vin. intr-o zona viticola, cum este Bordeaux-ul de pilda, sunt un numar foarte mare de chateaux. [sato:]

Chihlimbar - Acest termen descrie o culoare aurie, care bate in chihlimbar, specifica unor vinuri albe vechi. Aceasta culoare nu trebuie sa fie insotita de maderizare la momentul degustarii. Aceasta nota aurie se datoreaza de fapt oxidarii elementelor de culoare din vin (elemente care exista si la vinurile albe tinere, dar care nu apar in mod vizibil). Aceasta tenta de chihlimbar este un defect daca apare la vinurile tinere.

Complex - Un vin despre care se spune ca este "complex" ofera o intreaga gama de senzatii persistente si ample. Aroma, buchetul, savoarea, corpul, asigura o armonie si un echilibru perfect.

Cupaj - Nascute din amestecul mai multor soiuri, vinurile rezultate in urma unor cupaje nu au o origine bine determinata. Aceste vinuri sunt rezultatul unor amestecuri mai mult sau mai putin echilibrate. in mod normal, vinurile cupajate trebuie sa aiba o tarie alcoolica mai mare de 9,5% vol. Totusi, multe vinuri din aceasta categorie sunt vinuri "de marca".

Cuvee - Inscriptionare, in anii din urma nejustificata, si pe spumoasele ieftine in Romania. Cuvee-ul semnaleaza de fapt un amestec agreat de o anume personalitate si ramane pe eticheta ca instrument de identificare (Cuvee Churchil - de exemplu).

Decantarea - Punerea vinului invechit in sticla, intr-un recipient numit decantor, foarte elegant si rafinat inainte de servire. Dupa ani de "claustrare in sticla", un vin de vinoteca necesita aerare si decantare. Decantorul clasic de cristal este adesea ornat cu insertii de aur, argint si staniu, sau chiar de lemn pretios, pentru a da o nota de eleganta si rafinament in momentul servirii unor astfel de vinuri.

Depozit - in limbaj specializat, sedimente insolubile aparute la imbatranirea in sticle a vinului. Interpretat de catre neinitiati ca un defect, prezentat de catre sommelier ca o garantie a vechimii, si ca pretext pentru o eleganta trecere in decantor.

Echilibrat - Vinul ale carui elemente se imbina armonios, avand un buchet complet echilibrat. in cazul unui astfel de vin, taria alcoolica, aciditatea, zaharul se armonizeaza perfect la nivel gustativ. si pentru ca rezultatul final este "un vin bine echilibrat", scopul principal al oricarui vin de calitate, in descrierea unui astfel de vin se mai foloseste adesea si atributul "armonios". Cand un vin prezinta la nivel gustativ un dezechilibru, fie datorita unui element aflat in exces sau in lipsa acestuia, limbajul de specialitate il caracterizeaza drept "un vin dezechilibrat".

Echilibru - componentele care sunt luate in calcul pentru a se decreta echilibrul unui vin sunt : aciditatea, zaharul si alcoolul - pentru vinurile albe. La cele rosii, suplimentar apare si taninul. Evident majoritatea producatorilor afirma ca vinul lor este .echilibrat , dar orice stridenta a oricarui element mentionat infirma lauda de pe contraeticheta.

Eiswein - in engleza IceWine. "Vin de gheata", obtinut prin culegerea strugurilor in iarna, la temperaturi foarte joase. Foarte scump, datorita costurilor mari de manopera, dar si a riscului de compromitere a recoltei. Utilizat cel mai des in germana si engleza pentru ca este specific Canadei si Germaniei. Anul acesta se anunta si in Romania o astfel de aparitie. Grade alcoolice peste medie si, de obicei, dulce.

Feminin - Un vin feminin este un vin senzual, elegant si delicat. Acestui termen i se opune atributul "viril". insa pentru a evita orice ambiguitate, cele doua adjective sunt din ce in ce mai putin folosite in cadrul unei degustari.

Ferm - Un vin ferm inseamna un vin robust, cu un caracter pronuntat si taninic care necesita ceva timp inainte de a-si revela buchetul in totalitate.

Feuille - morte - culoare specifica (frunza moarta) unor sticle de vin. De fapt de un verde spre mustar ; aceste sticle sunt in mod uzual folosite la imbutelierea Chardonnay-ului, dar moda s-a extins si la alte vinuri.

Filoxera - phylloxera este o boala a viei provocata de o insecta. Veti auzi de foarte multe ori soi prefiloxeric sau dupa filoxera . Ca fixare in timp, tineti minte sfarsitul sec. al XIX-lea. (Vom vorbi pe larg despre acest subiect.)

Filtrare - Una dintre operatiunile care permit obtinerea limpezirii vinului. Filtrarea permite retinerea in filtre speciale nu numai a depozitelor din vin, ci si a fermentilor nedoriti. Limpezirea vinului implica intr-o anumita masura distrugerea germenilor microbieni si impiedicarea evolutiei anumitor boli. De fapt, filtrarea realizata uneori in masini centrifuge permite trecerea in vin a unor anumite substante proteice care se coaguleaza mai apoi in sticla.

Giropaletul sau girasolul - inventie catalana din 1970 care permite rotirea unor cantitati foarte mari de sticle cu vinuri spumante. Inlocuieste procesul manual.

Grenache [grenas] - unul dintre cele mai raspandite soiuri din Intreaga Spanie si sudul Frantei. Mai nou cultivat si In Lumea Noua a vinului.

Grosser Ring - sau, pe numele intreg Der Grosser Ring der Prdikatsweinversteigerer von Mosel, Saar und Ruwer! Organizatie germana a celor mai titrati producatori din regiunea MOSEL - SAAR - RUWER.

Grner Veltliner - cea mai populara varietate de vita cultivata In Austria. Se gaseste si In estul Europei.

Hibrid - incrucisare a doua specii de vita. Pe parcursul crizei filoxerice, incrucisarea dintre vita americana si cea europeana, a avut ca rezultat hibrizi rezistenti la boala din care se obtin, din pacate, vinuri mediocre.

Hipocras - vin aromat, popular In Evul Mediu.

Kadarka - cel mai faimos soi rosu al Ungariei. Cultivat si In tarile vecine (inclusiv Romania) acest soi se pare ca si-ar avea originea la granita dintre Albania si Muntenegru, unde se cunoaste o varietate Skadarska.

Lafite - sau Chateau Lafite Rothschild. Unul dintre cele mai mari nume din lumea vinului. O vie de 90 ha cuprinzand soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot si Petit Verdot, produce circa 35.000 sticle/an dintre cele mai scumpe din lume.

Lambrusco - vin italian fructuos, foarte popular, excelent atunci cand este tanar. Succes comercial In S.U.A. In anii 1970.

Lancers - numele unui vin usor, un concept special Intre vin linistit si spumant. Produs In Portugalia din 1944, se gaseste si pe piata noastra.

Leanyka - echivalentul din Ungaria pentru Feteasca. O clona aparte este cultivata In sudul Lacului Balaton pentru vinuri aromate.

Len de l'el sau Len de l'Elh - mandrie regionala In sud-vestul Frantei. In dialectul local Inseamna "loin de l'oeil" adica "departe de ochii lumii".

Libatie - desi termenul a pierdut din semnificatiile initiale, libatia consta In turnarea (picurarea) vinului ca act religios, dublata de invocarea divinitatii. Practica era raspandita In Intreaga lume greaca si romana.

Licoroso - vin fortificat dulce din Portugalia. Exista si Generoso care poate fi dulce dar si sec.

Limpede - Pentru consumatori, limpezimea unui vin este una dintre principalele calitati pe care acestia le cer de la un vin. Nu negam placerea de a avea in pahar un vin auriu foarte limpede, dar un adevarat cunoscator stie din experienta cum se obtine si care este adevarata limpezime a unui vin fara ca acesta din urma sa-si piarda buchetul si nuantele. Pentru a se ajunge la gradul dorit de limpezime, necesara fara a afecta calitatile gustative ale unui vin, vinificatorul foloseste cu masura diferite procedee. Trebuie sa stim ca in procesul de centrifugare, de exemplu, procedeu adesea brutal, se diminueaza buchetul vinului in favoarea unei limpezimi pronuntate. De aceea, procedeul nu este foarte des utilizat in obtinerea vinurilor "cu greutate".

Linistit (vin) - sintagma care se opune celui de vin efervescent; desemneaza un vin fara gaz carbonic perceptibil

Literatura vinului - In general dedicata locurilor In care creste via si modului In care se realizeaza vinul. Mai nou o grefare puternica pe domenii ca turismul, istoria, medicina si gastronomia.

Magnum - Sticla cu o capacitate dubla decat cea normala. S-a remarcat ca vinul rosu are o evolutie mai lenta si isi poate astfel conserva calitatile pe termen mai lung cu cat recipientul este mai mare. De aceea vom regasi mai des vinuri rosii in sticle magnum decat vinuri albe. Odata cu invechirea in sticla, vinul este gazda unor diverse fenomene, care implica contactul cu volumul de aer prins intre dop si vin. De aceea, raportul dintre cantitatea de aer si cea de vin din sticla joaca un rol considerabil in evolutia unui vin pastrat la sticla.

Magnum - sticla mare de 1,5 litri, echivalentul a doua sticle obisnuite. Privita din ce In ce mai des ca varianta ideala pentru Invechirea vinului.

Microclimat - aplicat in viticultura, acest fenomen defineste un ansamblu de conditii climatice specifice unei arii destul de restranse, diferit fata de conditiile generale ale regiunii.

Molatec - Aplicam acest termen unui vin in acelasi sens in care il folosim pentru a descrie diverse persoane. Un vin molatec este un vin lipsit de caracter. in lipsa unui nivel normal de aciditate si taninuri, un astfel de vin se prezinta drept plat si fara vigoare, adica un vin lipsit de tarie.

Must - produsul lichid obtinut prin scurgere libera sau prin procedee fizice, din struguri. Se admite ca mustul sa aiba un continut de alcool de cel mult 1% in volume;

Noah (Nohan) - hibrid american extins si In Romania. Este posibil ca numele sa provina de la Noe (Noah).

Oenolog - Tehnician ale carui cunostinte stiintifice sunt recunoscute printr-o diploma care-i atesta calitatea. Cuvantul oenolog provine din cuvantul grec oinos, care inseamna vin, si logos = stiinta(adica persoana care detine stiinta despre vin). Cunostintele practice si teoretice ii permit unui oenolog sa-si asume intreaga responsabilitate in vinificarea corecta si completa a vinurilor, sa faca analize de profunzime asupra calitatii strugurilor si a vinului obtinut si, bineinteles sa evalueze corect aceste analize.

Oenologie - stiinta vinului. In limba greaca veche oinos Inseamna vin.

Organoleptic - mirosul, culoarea, gustul vinului constituie ansamblul perceptiilor senzoriale numite "organoleptice".

Otet din vin - este produsul obtinut prin fermentarea acetica a vinului sau a amestecului fermentabil, in care vinul intervine in proportie de minim 70% in volume;

Pasteurizare - procesul de Incalzire al alimentelor, inclusiv al vinului pana la temperaturi suficiente pentru a se distruge microorganismele si bacteriile. Procesul poarta numele omului de stiinta Louis Pasteur, care a descoperit si aplicat metoda chiar pentru vin si nu pentru lapte, cum s-ar putea crede.

Persistenta - Calitatea unui vin ale carui senzatii gustative persista intr-un mod agreabil la nivel gustativ. Daca buchetul unui vin este rezultatul unor elemente volatile, senzatiile gustative provin din componentele non-volatile (adica zaharuri, taninuri, acizi si saruri). Un vin "lung" este acel vin a carui persistenta se simte timp indelungat; pe cand un vin "scurt" este intotdeauna un vin oarecare, lipsit de personalitate. Pentru a masura aceasta persistenta, este suficient un exercitiu simplu de numarare in secunde din momentul in care simtiti la nivel gustativ buchetul vinului si pana cand acesta se disipa in cavitatea bucala. Nu trebuie sa tineti seama de taninuri, care adesea persista la nivel gustativ mai mult decat buchetul de ansamblu. Vinurile rosii au o persistenta mai scazuta decat cele albe: de exemplu, un vin rosu de calitate are o persistenta care rar depaseste 11 secunde. Impresia de persistenta pe care o lasa vinul in gura se poate evalua in functie de urmatoarea scara a valorilor gustative: un vin obisnuit - de la 1 la 3 secunde, un vin de calitate - de la 4 la 5 secunde, un vin deosebit - de la 6 la 8 secunde, un vin exceptional - de la 8 la 11 secunde, vinul alb licoros - 18 secunde.

Pinot Gris - cea mai cunoscuta mutatie din Pinot Noir, Pinot Gris produce vinuri albe, elegante si parfumate, corpolente.

Podgorie - unitate teritoriala naturala si traditionala, caracterizata prin conditii specifice de clima, sol si relief, prin soiurile cultivate, prin metodele de cultura si procedeele de vinificare folosite, care conduc la obtinerea unor productii de struguri si vinuri cu insusiri asemanatoare;

Ratafia - vin aperitiv specific in Champagne si in Bourgogne, rezultat al amestecului de must (doua masuri) cu distilat (o masura).

Recioto - categorie de vin rosu italian din struguri lasati la uscat (suspendati) - vinuri desert.

Refermentare - un nou start al fermentatiei alcoolice. Fenomenul se poate produce in cazul vinurilor dulci sau stabilizate necorespunzator.

Remuiaj - operatiunea de rotire a sticlelor de spumant cu scopul de a aduna sedimentele in gatul acestora. Operatiunea este de lunga durata, minutioasa si se incheie cu degorjarea buteliilor unde, presiunea naturala arunca sedimentele afara impreuna cu o cantitate redusa de vin. Acest procedeu nu este valabil si la spumos, care este doar impregnat cu CO2, de aceea existand diferente de pret.

Reserve - din pacate folosit in exces, acest termen nu mai arata ca s-ar afla in discutie vinuri in cantitati limitate si cu calitati deosebite. Ramane ca la intalnirea cu acest cuvant pe eticheta sa-l apreciati si dupa bonitatea producatorului sau pentru siguranta, prin degustare.

Sable - - nisip (vin de) - vinuri obtinute din struguri recoltati din plantatii de la malul marii

Sabrer - Desi de multe ori il gasim gresit sabler , acest termen defineste una dintre cele mai spectaculoase operatiuni care se pot executa intr-un restaurant. Este vorba de deschiderea unei sticle de sampanie cu sabia. in mod evident, aceasta demonstratie de maiestrie nu se poate face oricand si oriunde. De foarte multe ori este taiat si gatul sticlei, fapt acceptat de catre cel care comanda un asemenea show.

sambrare (chambrer > chambre (fr.) = camera) - Expresie care dateaza din sec. al XVIII-lea si care inseamna actiunea de a "urca" vinul din pivnita intr-o camera special amenajata, care este si locul unde se pregatesc vinurile. in aceasta camera se pastreaza o temperatura constanta foarte scazuta. in trecut, pivnitele clasice aveau o temperatura care nu depasea 10-120C. sambrarea unui vin, la origine, insemna aducerea unui vin din pivnita intr-o camera cu o temperatura de aproximativ 140C care trece drept temperatura ideala de degustare.

Sec - Termen care descrie un vin ce nu contine zahar sau cel putin care nu da impresia gustativa de dulce. in realitate, pentru majoritatea consumatorilor, senzatia de dulce nu apare decat pornind de la 5 g/l. Aceasta senzatie este direct legata de aciditate astfel incat un vin cu aciditate redusa pare mai putin sec decat un vin cu aciditate mai ridicata. Vinurile albe foarte seci nu risca o a doua fermentare in sticla pentru ca acestea nu contin decat foarte putin zahar rezidual.

Seco - (spaniola, portugheza); Secco (italiana) - Sec (romana)

Stabilizare - vinurile se stabilizeaza pentru a se evita precipitarea, reactiile chimice de degradare sau dezvoltarea microorganismelor, procese ce s-ar dovedi nefaste pe perioada transportului sau, ulterior, in perioada conservarii in sticla.

Stabilizare - vinurile se stabilizeaza pentru a se evita precipitarea, reactiile chimice de degradare sau dezvoltarea microorganismelor, procese ce s-ar dovedi nefaste pe perioada transportului sau, ulterior, in perioada conservarii in sticla.

Sulfitare - operatiune reglementata strict care consta in ajutarea vinului cu anhidrida sulfuroasa pentru asigurarea stabilitatii microbiene si chimice

Sulfitare - operatiune reglementata strict care consta in ajutarea vinului cu anhidrida sulfuroasa pentru asigurarea stabilitatii microbiene si chimice

Suplu - Un vin suplu produce la nivel gustativ senzatii delicate ca la atingerea matasii. Un astfel de vin da o impresie placuta de curgere usoara si fina. Este bineinteles vorba despre un vin al carui echilibru dintre alcool si aciditate se resimte imediat; un vin care nu contine taninuri in exces. Aceasta calitate reprezinta un criteriu definitoriu pentru un vin demn de admirat.

Tanar - Acest calificativ are sensuri diferite in functie de vinul caruia i se atribuie. Daca vinul poate fi supus procesului de invechire, atunci vom spune cu oarecare repros ca vinul este tanar daca acesta este servit inainte de maturarea completa. in cazul unui vin cu o anumita "vechime" care prezinta fructuozitate si prospetime, il vom cataloga drept "vin tanar", demn de admiratie. Vom numi vinuri tinere pe acelea care trebuie in mod necesar sa fie consumate "la tinerete". Aceste vinuri isi definesc personalitatea si calitatile intr-un timp foarte scurt, si nu se vor mai dezvolta pe parcurs. Este deci inutil, daca nu chiar periculos, sa asteptam prea mult timp pana la deschiderea unei astfel de sticle. Trebuie retinut faptul ca, desi mult timp s-a considerat ca varsta unui vin reprezinta un criteriu de calitate, exista unele vinuri care-si releva buchetul in totalitate numai daca sunt consumate "la tinerete".

Tanini - fenoli astringenti proveniti din pielita strugurilor, a ciorchinilor si a samburilor. Foarte importanti gustativ si in procesul de invechire.

Tarie alcoolica - se masoara in volume si reprezinta numarul acestora in alcool pur, continut in 100 de volume din produsul considerat, la temperatura de 20 grade Celsius.

Tartru - cristalizari care se formeaza in cuve, butoaie si sticle. Tartrul este constituit din sarurile generate de acidul tartric - Nu prezinta practic nici un gust.

Terroir - ansamblul alcatuit de sol, subsol, orientarea acestora fata de punctele cardinale, expunerea solara, mediul inconjurator apropiat plantatiei

Trocken - sec

Uleios - Un vin uleios, al carui aspect se caracterizeaza printr-o consistenta asemanatoare uleiului, este un vin considerat drept "bolnav". Aceste termen nu trebuie confundat cu atributul "gras" care descrie un vin onctuos, caracteristica ce se datoreaza gradului ridicat de glicerina.

Vecchio - vin Italian invechit in butoi sau sticla mult peste medie

Vin - este bautura obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica, completa sau partiala, a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti, ori a mustului de struguri. Taria alcoolica a vinului nu poate fi mai mica de 8% in volume;

Vin aromatizat - este produsul obtinut din vin sau din must proaspat, cu adaos de must concentrat, substante aromatizate extrase din plante admise de legislatia sanitara, distilat de vin, alcool alimentar, zahar, precum si alte vinuri speciale;

Vin de desert - Renumitele vinuri albe licoroase, sampania si vinurile efervescente demi-seci, se potrivesc foarte bine cu desert, dupa o masa copioasa. Vinurile albe tinere vor fi cu atat mai agreate cu cat bogatia lor in zahar va fi mai pregnanta.

Vin licoros - poate fi obtinut din must sau din vin, precum si din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat rectificat, distilat obtinut din vin, alcool de origine viticola, mistel, folosite separat sau in amestec;

Vin spumant - este un produs cu continut in bioxid de carbon de origine exclusiv endogena, obtinut prin fermentarea naturala a mustului de struguri proaspeti, care dezvolta in sticle, la imbuteliere, o presiune de minim 3,5 bari, la o temperatura de 20 de grade Celsius;

Vin spumos - este un produs cu continut de oxid de carbon obtinut prin impregnare partiala sau totala (origine exogena).

Vinars - este bautura alcoolica obtinuta prin invechirea distilatului de vin, in contact cu lemnul de stejar, in producerea careia s-au folosit tratamente autorizate, care a fost adusa la taria de min 36%. Denumirea corecta pentru coniac-ul romanesc.

Zahar rezidual - zaharurile ramase prezente in vin dupa fermentatia alcoolicaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2612
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved