Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


RAPORT PRIVIND CICLUL DE VIATA AL AMBALAJELOR PENTRU BAUTURILE RACORITOARE

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micProiectRAPORT PRIVIND CICLUL DE VIATA AL AMBALAJELOR PENTRU

BAUTURILE RACORITOARE

Generalitati:

Concept de marketing, model grafic care descrie tendinta de evolutie a cifrei de afaceri si profitului unui produs, de-a lungul vietii sale comerciale - durata care difera de la produs la produs. Ciclul de viata (CV) reprezinta perioada de timp in care produsul/marca de produs se afla pe piata, incepand cu introducerea si sfarsind cu retragerea (aceste doua faze pot fi identificate cu usurinta). Curba CVP defineste un produs in functie de varsta comerciala (criticile sustin identificarea sa arbitrara), Impartita in mai multe etape/faze: faza de cercetare-inovare; lansare/introducere pe piata; crestere; maturitate; saturatie; declin si disparitie de pe piata. Graficul CVP are, de regula, forma literei S.

Fiecarei faze CVP ii corespunde un obiectiv principal de marketing:
- in faza de lansare: dobandirea de notorietate (produsul sufera numeroase modificari);
- in faza de crestere: cresterea vanzarilor/cotei de piata (eforturile de promovare sunt insemnate);
- in faza de maturitate: cresterea profitului si mentinerea cotei de piata (pentru a raspunde cat mai bine asteptarilor clientelei este necesara extinderea gamei);
- in faza de declin: reducerea cheltuielilor si culegerea ultimelor rezultate (restrangerea gamei, intrucat produsul nu mai corespunde cerintelor pietei).

Lansarea. Etapa de lansare a produsului incepe in momentul in care produsul este introdus pe piata, cand vanzarile sunt scazute iar profiturile neglijabile. Principalul obiectiv al intreprinderii este reprezentat de informarea consumatorilor in legatura cu aparitia noului produs pentru ca acesta sa dobandeasca un loc pe piata. Intreprinderea urmareste ca atat cumparatorul, cat si distribuitorul sa cunoasca produsul si avantajele sale.

Urmatorul pas pe care trebuie sa il realizeze intreprinderea se refera la atenuarea reticentei pe care o manifesta consumatorul inainte de a accepta noul produs. Un element cheie in acest sens, il constituie formarea unui lant de distributie adecvat, prin sustinerea si incurajarea pietelor de desfacere.

Costurile de cercetare si dezvoltare, ca si cele de lansare, vor fi acoperite din venitul rezultat in urma practicarii unor preturi de lansare mari. Totusi, exista si situatii in care este preferata practicarea unor preturi joase sau "de penetrare" (promotionale) in faza de lansare, in cazul in care conducerea intreprinderii considera ca este necesar ca volumul vanzarilor sa creasca foarte rapid. Adoptarea acestei strategii are la baza doua motive principale si anume: apropiata lansare a unor noi produse concurente similare sau presiunile pe care le exercita intermediarii.

Datorita dificultatilor cu care se confrunta intreprinderile in faza de lansare - doar o parte dintre acestea dispun de resursele, capacitatea tehnologica si informatiile referitoare la piata necesare pentru a lansa cu succes noul produs - multe produse noi pot esua, nereusind sa depaseasca aceasta etapa.

Cresterea. Odata lansat cu succes, noul produs va incepe sa inregistreze o crestere rapida a vanzarilor care, impreuna cu relativa lipsa a concurentei, pot face ca aceasta etapa sa fie cea mai profitabila din intreg ciclul de viata al produsului. In etapa de crestere, cheltuielile de marketing incep sa scada, desi ele trebuie mentinute in continuare la un nivel destul de ridicat.

Scopul intreprinderii in etapa de crestere a produsului consta in maximizarea cotei de piata si crearea unei marci puternice. Realizarea acestui scop presupune:

- cresterea la maximum a cererii pe piata;

- selectarea cererii consumatorilor in functie de orientarea catre produsele similare lansate de catre concurenti;

- diversificarea gamei de produse, extinderea distributiei si stimularea preferintei pentru marca;

- identificarea unor segmente noi de piata, pe care produsul, odata modificat si diferentiat, sa poata fi vandut.

Ca urmare a presiunilor concurentiale care incep sa apara in etapa de crestere, intreprinderea va incepe sa reduca preturile de lansare mari.

Maturitatea. In etapa de maturitate volumul vanzarilor se stabilizeaza la nivelul de consum al clientilor, care gasesc produsul corespunzator nevoilor, preferintelor si motivatiilor lor. Intreprinderea incearca sa-si mentina avantajul competitiv prin imbunatatirea caracteristicilor produsului, extinderea garantiei si a serviciilor post-vanzare, reduceri de preturi etc. In scopul mentinerii rentabilitatii intreprinderii este esential ca etapa de maturitate sa fie prelungita cat mai mult posibil. Pentru produsele si marcile care au fost bine lansate, aceasta este etapa consolidarii.

Competitia atinge cel mai inalt nivel, fiind concentrata asupra cotei de piata si implica crestera costurilor promotionale si reduceri de preturi pentru intermediari etc. Actiunile desfasurate de catre intreprindere urmaresc asigurarea unei distributii eficiente in scopul mentinerii loialitatii clientelei pentru marca si produs.

Prelungirea etapei de maturitate a produsului se poate realiza prin identificarea unor mijloace noi de folosire a produsului, mentinand astfel utilitatea sa si permitand accesul la noi segmente de piata.

Declinul. Uzura fizica si/sau morala, schimbarea atitudinii consumatorilor fata de produs, familiarizarea cu produsul, aparitia unor produse de substitutie sau aparitia unui produs mai performant pe piata sunt cauze care pot provoca o scadere a rentabilitatii, ce se concretizeaza in declinul produsului - probabil ireversibil.

In momentul in care situatia de declin a produsului este identificata si acceptata, intreprinderea are mai multe alternative[1], printre care:

- eliminarea produsului sau serviciului in momentul in care cererea a scazut sub un anumit prag (in general, acesta fiind punctul in care venitul net din vanzari este egal cu costurile totale variabile);

- eliminarea tuturor cheltuielilor care depasesc costul de productie si, daca este posibil, cresterea pretului produsului respectiv;

- mentinerea produsului cu anumite restrictii, de exemplu pe acele segmente de piata pe care nu s-a format inca o anumita loialitate fata de produsul respectiv. Actiunile de marketing vor urmari mentinerea calitatii produsului, protejarea produsului si a marcii, in speranta ca cererea va creste din nou.

Analiza detaliata, prezentata anterior, cu privire la etapele ciclului de viata al produsului este sintetizata, in tabelul nr.1.

In concluzie, in fiecare etapa a ciclului de viata al produsului, intreprinderea trebuie sa aiba in vedere principalele elemente ale mediului de marketing

- vanzari, profit, clienti, concurenti

- precum si variabilele mixului de marketing

- produs, pret, promovare, distributie

- care contribuie in mod decisiv la procesul elaborarii strategiilor adecvate.

Pentru a elimina neajunsurile fiecarui stadiu al ciclului de viata al produsului, intreprinderea trebuie sa isi relizeze un portofoliu de produse echilibrat, constituit din produse aflate in diferite etape ale ciclului de viata, pentru a compensa eventualele pierderi cauzate de "invechirea" simultana a

mai multor componente ale mixului de produse. Prin urmare, intreprinderea trebuie sa aiba o gama de produse cu o structura complexa astfel incat sa cuprinda produse "tinere" si "mature", tratand produsele "imbatranite" intr-o asemenea maniera incat sa nu afecteze proiectele viitoare ale firmei.

Fig.1 Ciclul de viata al produsului

Lansare

Crestere

Maturitate

Declin

Vanzari

scazute

crestere rapida

crestere lenta

declin

Profituri

neglijabile

crestere rapida

in scadere

tind la zero

Flux de numerar

negativ

moderat

mare

intarziat

Costuri cercetare-dezvoltare

date de alte produse

date de produs

date de produs pana la amortizare

amortizate

Clienti

inovatori

piata de masa

piata de masa

intarziata

Concurenti

putini

tot mai multi

multi

in scadere

Obiective de marketing

informarea consumatorilor si incurajarea consumului

maximizarea

cotei de piata si realizarea unei marci puternice

maximizarea profitului si apararea cotei de piata

reducerea chel-tuielilor si fructificarea marcii

Cheltuieli de marketing

mari

mari

adecvate pentru a mentine cota de piata si loialitatea

mici

Produs

de referinta (oferirea unui produs de baza)

imbunatatit (oferirea de servi-cii, garantii etc.)

diferentiat (diversificarea modelelor)

rationalizat (eliminarea articolelor neprofitabile)

Distributie

neuniforma (exclusiva sau selectiva)

intensiva;

(cresterea punctelor de distributie )

intensiva

(numar maxim de puncte de distributie)

selectiva

(eliminarea unor magazine neprofitabile)

Pret

maxim sau "de penetrare"

mai scazut

in functie de pretul concurentei

reduceri de pret

Publicitate

informativa (atragerea inovatorilor si intermediarilor)

persuasiva (crearea prefe-rintei pentru marca)

competitiva (mentinerea loialitatii fata de marca)

informativa (doar pentru pastrarea imaginii)

Promovarea vanzarilor

intensa (pentru stimularea cumpararii de proba)

redusa (satisfa-cerea cererii consumatorilor frecventi)

intensa (pentru a incuraja schimbarea marcii)

redusa la nivel minim

Tabelul nr.1. Influentele ciclului de viata al produsului asupra elementelor pietei, obiectivelor si strategiilor de marketing

Variatiuni ale ciclului de viata al unui produs:

Clasele de produse - reprezinta un nume generic pentru un grup de produse, care satisfac nevoi similare ale clientilor, cum ar fi masini, sapun, margarina.

Formele produselor - sunt subsectoare ale claselor de produse, care ofera beneficile din cadrul clasei de produse in moduri diferite.

Marcile-sunt produse care apartin in exclusivitate unui singur producator.

Produse "decolorate" - pot fi clase de produse, forme sau marci, care sunt caracterizate de un ciclu de viata foarte scurt.

Concepte cheie:

Produs real - caracteristici palpabile ale unui produs, care ofera beneficii clientului

Matrice Boston-un grafic de planificare a portofoliului, folosit pentru a clasifica produse dupa cota de piata si rata de crestere a pietelor

Marca-un produs care apartine in exclusivitate unui singur producator

Durabilitate a consumatorilor-produse realizate pentru a fi folosite de-a lungul unei perioade de timp

Produs central-functie de baza a unui produs, care satisface nevoile clientului

Produs largit - caracteristici nepalpabile ale unui produs, care ofera beneficii aditionale, de natura psihologica clientului

Bunuri care se "misca repede" - produse pentru gospodarie, care sunt cumparate in mod obisnuit

Ciclu de viata al unui produs-un model pentru a descrie tiparele cresterii vanzarilor si scaderii lor, care pot fi observate de-a lungul vietii unui produs

Produs de linie - un grup de produse, care se afla intr-o stransa legatura, fiind vandute de catre o organizatie

Produs mix - totalul tuturor produselor vandute de catre o organizatie

Produsului total-combinatia dintre caracteristicile palpabile si nepalpabile ale unui produs, rezultand in beneficii aduse clientului

Raport privind ciclul de viata al ambalajelor pentru bauturile racoritoare

In continuare este prezentat un raport privind potentialul impact asupra mediului realizat de catre diferite sisteme de ambalare a sucurilor racoritoare dintr-o tara europeana. Acest raport contine o prezentara succinta a ceea ce inseamna scopul, analiza inventarului necesar, aprecierea impactului si interpretarea acestuia pentru sisteme de ambalare folosind recipiente reciclabile din sticla.

Functia primordiala a acestor ambalaje este de a facilita distributia de bauturi racoritoare acidulate de la producatori, prin distribuitori la consumatori. Unitatea functional in acest raport este ambalarea a 1000 litri de bauturi racoritoare si distributia acestora.

Intreg procesul este aratat in figura 2. Extragerea si producerea de materie prima pentru sticla si producerea sticlelor sunt incluse in acest raport. Productia de polietilena de mare si de mica densitate, carton, hartie, adeziv si scanduri utilizate in ambalarea secundara sunt de asemenea inculse in raport. Sistemul cuprinde de asemenea imbutelierea si distribuirea bauturilor ca si racirea ambalajului in frigiderul consumatorului. Acest raport mai cuprinde si controlul deseurilor si procesul de reciclare.

In urma raportului de pot distinge ca efecte importante asupra mediului de pe urma acestor sisteme de ambalare urmatoarele:

Ecotoxicitate mare a solului

Posibilitate de intoxicare umana

Posibilitate de intoxicare a apei

Potential ridicat de incalzire globala

Tot ca si efecte deunatoare sunt si producerea de catre ambalajele reciclabile a sgurei si cenusei (>100m PET) si de asemenea contribuie de saracirea resurselor de cositor (>1m PR)

Cele mai importante procese pentru ambalajele reciclabile sunt: productia de sticle, reciclarea materialului din alte sisteme, ambalaje reciclate.

Descrierea sistemului:

Sistemul de ambalare: in acest raport este prezentat ciclul de viata al sistemului de ambalare cu recipiente reciclabile de 330ml. Acest sistem include si ciclul de viata al

ambalajului primar

o       recipientele

o       cositorului pentru capace,

o       hartie si adeziv pentru etichete

ambalajului secundar

o       scanduri ondulate

o       cutii si placi

o       ambalaje de carton

Aceste sisteme includ de asemenea si ciclul de viata al ambalajelor de transport cum ar fi paletii de lemn si legaturile de plastic. In figura 2 este prezentat un process simplificat.

Ambalarea primara: producerea acestui tit de ambalare include realizarea sticlelor. Noile sticle sunt spalate si inbuteliate de catre producator. In raport nu este inclusa productia de hidroxid de sodium folosit pentru spalare. Capacele sunt realizate in principal din table de staniu si din table din otel cromat. Racordurile capacelor sunt realizate din polietilena de joasa densitate.

Ambalarea secundara: este constituit din ambalaje de carton si cutii din table ondulate si placi. Producerea ambalajelor secundare nu este inculsa in acest studio. Producerea de carton si placi ondulate include tot procesul de la recoltarea lemnului la realizarea scandurilor. Sistemul s-a extins pentru includerea necesitatii refolosirii fibrelor reciclate din producerea de scanduri si placi ondulate.

Etichetele si adezivul: productia de hartie pentru etichete, tiparirea acestora si adezivul folosit sunt de asemenea incluse in acest studio. Producerea de hartie acopera toate procesele de la taierea lemnului si pana la scoaterea hartiei. Producerea de adeziv incude doar fabricare acestuia si nu intregul process.

Reciclarea recipientelor: acest sistem a fost largit pentru a include si alte cicluri de viata afectate de fluxul recipientelor reciclate. In Europa se pune accentul foarte mare pe aceste materiale reciclate incercandu-se inlocuirea materialelor initiale de producer a recipientelor.

Distribuirea bauturilor acopera transportul si ambalarea de transport de la producator la distribuitor si apoi la consumator dar si transportul cu ambalajele goale.

Managementul deseurilor: acesta include arderea paletilor de lemn distrusi la producator si reciclarea maximala a capacelor, recipientelor, ambalajelor de carton, placi ondulate si cutiile si legaturile de plastic.

Ambalaje reciclabile de 330ml pentru bauturi racoritoare.

Ciclul de viata

ambalajele incolore de 330ml sunt realizate din 54% materiale pure si 46% material reciclate din alte sisteme. Pentru a distribui 1000 litri de bauturi sunt necesare 3030 de sticle.

greutatea unei sticle de 330 ml este 145 grame. Majoritatea sticlelor (90%) utilizate sunt reciclate in alte sisteme. Restul de 10% ajung in incineratoare de deseuri.

Fig.2 Fluxul recipientelor incolore de 330ml pentru bauturi racoritoare pentru un necesar de 1000 l (fluxul etichetelor, capacelor, ambalare secundara, transportul nu sunt incluse)

Tabelul 2.

Parametrii sistemului de ambalare cu recipiente incolore de 330ml pentru bauturi racoritoare. Masa prezentata se refera la un singur produs. Segmentul de piata al ambalarii secundare nu se aduna pana la 100% deoarece se poate combina in diferite modalitati

Table 3.

Necesarul de energie la utilizarea finala a sistemului de ambalare cu recipiente incolore de 330ml pentru bauturi racoritoare. Aceste fluxuri de energie nu sunt intersectate cu sistemulsi cunt fluxuri ce apartin sistemului. Unitatea functionala este: ambalarea si distribuirea a 1000 l.

Tabelul 4

Rezultatele inventarului pentru sistemul de ambalare cu recipiente incolore de 330ml pentru bauturi racoritoare. Unitatea functionala este: ambalarea si distribuirea 1000 l.

Tabel 5

Rezultatele normalizarii pentru sistemul de ambalare cu recipiente incolore de 330ml pentru bauturi racoritoare.

Referintele pentru normalizare se refera la urmatoarele unitati:

echivalentul caracteristic/persoana/an - pentru impactul de mediu

kg/persoana/an - pentru deseurisi alte resurse

m3/persoana/an - pentru alimente

PEWDK90 se refera la echivalentul unei persoana din punt de vedere al nivelului de emisii, nivelulde deseuri si cererea de resurse in anul 1990.

Tabelul 6

Rezultatele obtinute din punct de vedere al greutatii pentru sistemul de ambalare cu recipiente incolore de 330ml pentru bauturi racoritoare.

PETWDK2000 - echivalentul unei persoane bazat pe emisiile directionate in anul 2000.

PEWDK90 - echivalentul unei persoane bazat pe nivelul emisiilor in anul 1990.

PRW90 - fractiune din rezervele globale cunoscute ce revin unei persoane in 1990.

Analiza raportului dpdv al dominantei

Efecte importante: rezultatelenormalizarii si al greutatii indica faptul ca sistemul de ambalare cu recipiente incolore pentru bauturi racoritoare contribuie cel mai mult la aparitia urmatoarelor efecte:

Ecotoxicitate mare a solului (ETSC)

Posibilitate de intoxicare umana (HTS)

Posibilitate de intoxicare a apei (HTW)

Potential ridicat de incalzire globala (GWP)

Totusi de retinut este faptul ca desi impactul de mediu a obtinut un punctaj mare la normalizare si greutate asta nu implica si faptul ca efectele sunt important. Rezultatele normalizarii si greutatii arata cat de mult contribuie sistemul de ambalare la impactul de mediu comparat cu nivelele actuale.

Resursele si deseurile: sistemul de ambalare cu recipiente reciclabile contribuie cosiderabil (>100m PET) la generarea de sgura si cenusa. Contribuie de altfel si la reducerea resurselor de cositor.

Procese importante: procesele care contribuie cel mai mult la impacul asupra mediului pentru sistemulde ambalare in recipiente incolore de 330 ml sunt prezentate in tabelul 7. Acest tabel prezinta de asemenea procese sau parti ale acestor procese cercetate, unde sistemul de ambalare eate in avantaj pentru mediu. Aceste avantaje sunt datorita folosirii materialului reciclat din acelasi sistem sau siteme diferite.

Tabelul 7

Cele mai importante pentru impacul asupra mediului la sistemul de ambalare cu recipiente reciclabile de 330ml. Valorile sunt date in % din potentialul totalul net al impactului asupra mediului.

Productia de recipiente este un factor determinant in crearea urmatoarelor categorii de efecte:

Potential efect de incolzire globala cauzat de emisiile de CO2

Potential de acidifiere cauzat de emisiile de SO2, NO2, Nox

Intoxicare umana din apa cauzata de emisiile de Hg in aer

Poluarea apei cauzata de emisiile de Sr in apa si NMVOC de la motoarele diesel in aer

Ecotoxicitatea apei cauzata de emisiile de SR in apa

Recipiente reciclate din alte sisteme: aceasta activitate este un factor important in aparitia urmatoarelor efecte:

Aparitia formatiunilor fotochimice in stratul de ozon cauzata de emisiile de HC, NMVOC de almotoarele diesel in aer.

Intoxicarea umana din sol cauzata de emisiile de NMVOC si benzen

Ecotoxicitate in apa cauzat de emisiile de NMVOC in are si Sr in apa

Ecotoxicitate in sol si apa cauzata de emisiile de NMVOC

Ecotoxicitate in apa cauzata de emisiile de Sr si Cd in apa

Intoxicarea umana din aer cauzata de emisiile de NMVOC de la motoarele diesel,Nox si PB in aer.

Distributia este cel mai important factor in ecotoxicitatea acuta in sol din cauza emisiilor masive de NMVOC de lamotoarele diesel. Acest factor este de asemenea important pt urmatoarele efecte:

Aparitia formatiunilor fotochimice in stratul de ozon cauzata de emisiile de HC, NMVOC de almotoarele diesel in aer.

Intoxicarea umana din sol si aer cauzata de emisile de NMVOC de la motoarele diesel

Ecotoxicitatea din apa si sol cauzata de emisiile de NMVOC de la motoarele diesel.

Zgura si cenusa este generata de incinerarea recipientelor inutilizabile si a capacelor de cositor si se ridica la o valoare de 120kg. Energia utilizata pentru aceste actiuni este relativ mica si cu efecte relativ mici asupra mediului. De altfel cositorul este recuperat in proportie de peste 40%. Resursele de cositor sunt utilizate impreuna cu recuperarile, pentru producerea de noi capace.

Fluxul de materiale auxiliare nu sunt urmarite pana la finalul procesului deoarece se pierd pe parcursul acestuia. Multe dintre aceste elemente auxiliare sunt inregistrate in raport dar sunt relativ mici. Valoarea totala de materiale auxiliare utilizate pentru sistemul de ambalare cu recipiente incolore este de 7.5 kg la 1000l. Aceasta valoare corespunde cu 1.5% din greutatea ambalajului distribuit. Cele mai multe materiale auxiliate sunt:

Ca(OH)2 - folosit la incinerarea deseurilor (1.257kg)

Scoarta, utilizata in productia de carton si placi ondulate precum si in reciclarea fibrelor utilizate (1.175kg)

Deseuri de otel, utilizate in productia tablelor decositor (0.744kg)

Materiale auxiliare utilizate in productia de recipiente (0.8kg)

Dupa cum a fost prezentat si la debutul raportului, efectele legate de energia pentru producerea acesto materiale este celmai probabil sa fie mica daca fluxurile individuala sunt mici (<0.2% din ambalarea primara). Totusi ele contribuie semnificativ la efectele de toxicitate. Pot afecta in aceeasi masura si la saracirea rezervelor de materiale rare (materiale a caror rezerve cunoscute sunt foarte mici).

Cantitatea de deseuri periculoase din acest sistem este de 1kg. Are in componenta aproape in exclusivitate deseuri periculoase necunoascute. Impactul asupra mediului cauzat de acest tip de deseuri este necunoscut deoarece pentru acest raport nu au fost disponibile informatii pe aceasta tema.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4460
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved