Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Activitati pentru facilitarea mentinerii legaturii cu familia

Asistenta sociala+ Font mai mare | - Font mai micActivitati pentru facilitarea mentinerii legaturii cu familia

A. Asistare si consiliere individuala a familiilor detinutilor

Fundatia Prison Fellowship RomaniaOferta de servicii a organizatiei Prison Fellowship Romania, adresata persoanelor condamnate si familiilor acestora, acopera o gama larga de activitati, sub forma unui model integrat de servicii psiho-sociale, menit a acoperi nevoile specifice includerii sociale a grupului.

Grup tinta

Persoanele private de libertate, inclusiv copii si tineri, precum si familiile acestora.

Obiective

Proiectul isi propune sa asigure persoanelor aflate in detentie un suport familial pozitiv prin imbunatatirea si/sau mentinerea relatiei dintre acestea si familiile lor.

Activitati

In primele etape ale asistentei se realizeaza o evaluare a familiei sub aspectul situatiei materiale, sociale, a relatiilor existente intre membrii, inclusiv in ceea ce priveste mentinerea legaturii cu persoana aflata in detentie si atitudinea fata de comportamentul infractional al acesteia. Rezultatul evaluarii determina tipul, frecventa si intensitatea interventiei ce se va realiza la nivelul familiilor beneficiarilor directi.

Interventia se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati sociale si de relationare necesare unei bune functionari a familiei, dar si pe asigurarea suportului material si financiar de care familia are nevoie (plata transportului la locul de detentie, pachete cu alimente si materiale de igiena personala, plata unor utilitati etc.). Asistarea familiilor continua si dupa liberarea detinutului, pana in momentul in care climatul familial se stabilizeaza.

B. Alte activitati

Copiii internati in Centrul de Reeducare Buzias care nu primesc de la familii si nici nu au posibilitatea de a-si cumpara cartele telefonice, pot fi sunati saptamanal, de catre parinti, la telefonul public din unitate. De asemenea, pentru a facilita contactul dintre familie si copii, Centrul Buzias pune la dispozitia parintilor cateva camere de cazare pe care sa le utilizeze daca doresc sa ramana peste noapte in Centru. Pentru aceste camere se percepe o suma modica, ceva mai mare pe timpul iernii, necesara pentru plata utilitatilor.

Datorita situatiei materiale precare observata in cazul copiilor privati de libertate, fapt care ingreuneaza mentinerea legaturii cu familia, asistentii sociali din Centrul de Reeducare Gaesti au identificat o solutie proprie. Din cota de 50%, care conform prevederilor legale revine centrului, din banii castigati de copii in urma unei activitati remunerate de o societate comerciala, o parte sunt utilizati pentru achizitionarea lunara a 2 cartele telefonice. Acestea sunt folosite pentru contactarea familiilor de catre copiii internati care nu dispun de bani in contul personal.

De asemenea, Asociatia Ecumenica "Viata Noua" s-a oferit sa deconteze biletele de calatorie parintilor nevoiasi care doresc sa-si viziteze copiii in centru si nu au posibilitati materiale. Acest lucru este valabil si pentru parintii invitati de asistentii sociali sa participe la instruirea oferita in cadrul programului de pregatire pentru liberare.

Observatii:

Familia are cel mai important rol in modelarea comportamentului copiilor, fiind o resursa importanta in sprijinirea procesului de reabilitare a celor care au savarsit infractiuni. Nu de putine ori insa, copiii ajung in astfel de situatii deoarece familia este disfunctionala si nu isi indeplineste rolurile fundamentale. Fundatia Prison Fellowship a luat in considerare aceste premise si a dezvoltat un program care sa dezvolte capacitatea familiei de a relationa si de a face fata problemelor materiale si financiare. Se remarca in mod deosebit complexitatea programului - faptul ca se intervine pe diverse paliere, dar si ca aceasta interventie succede unei intelegeri a situatiei conferita in urma evaluarii initiale.

In cadrul focus-grupurilor realizate in centrele de reeducare si PMT, copiii au acordat o importanta foarte mare vizitelor si contactarii celor dragi. Aceasta este resursa lor afectiva, care le ofera sentimentul ca nu sunt abandonati, ca cineva inca se mai gandeste la ei si ca vor avea un sprijin in momentul eliberarii. Avem cateva exemple, oferite de Prison Fellowship, centrele Buzias si Gaesti si Asociatia "Viata Noua", privind intelegerea importantei familiei si sprijinirea contactului acesteia cu copilul privat de libertate. Vedem astfel ca s-a pornit de la identificarea si valorificarea resurselor existente - fie ca este vorba de camere disponibile sau bani de cartela - fapt ce reprezinta primul pas in replicarea initiativelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2660
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved