Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Creme de curatire sau demachiante

Cosmetica frumusete+ Font mai mare | - Font mai micCreme de curatire sau demachiante

Cremele de curatire (demachiante) joaca un rol important alaturi de lotiunile demachiante, in indepartarea de pe suprafata pielii a produselor de secretie, a impuritatilor mecanice, farduri etc. Ele se utilizeaza indeosebi pe tenurile uscate si normale, seara inainte de culcare pentru a indeparta fardul si praful depus in timpul zilei sau pentru curatirea fetei inainte de aplicarea mastilor cosmetice. Se maseaza fata cu ajutorul unui tampon de vata, operatiunea se repeta pana fata ramane curata, se spala apoi cu apa si se aplica o crema nutritiva. In general aceste creme sunt emulsii A/U, dar pot fi U/A care se preteaza pentru tenurile grase.Cremele demachiante trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

- sa se aplice cu usurinta, ceea ce explica faptul ca majoritatea lor sunt de consistenta aproape fluida; excesul de crema se indeparteaza cu un tampon de vata sau tifon;

- sa indeparteze impuritatile atat cele hidrofile cat si cele lipofile;

- sa se lichefieze la temperatura corpului, dar sa-si mentina consistenta la temperatura camerei;

- dupa aplicare sa produca o destindere a pielii, sa o invioreze, pielea sa ramana moale si supla;

- sa fie discret parfumata;

- pelicula lasata de unguent pe piele nu trebuie sa fie oclusiva si sa fie suficient de emolienta pentru a preveni uscarea.

In scop de demachiere se utilizeaza coldcreme pe baza sistemului ceara de albine-borax, modificate, si creme lichefiabile, care contin sistemul ceara-borax si care se pot obtine cu ajutorul amestecurilor de uleiuri minerale, stearina, trietanolamina etc.

Cremele pe baza sistemului ceara de albine-borax care indeplinesc functia de curatire sunt albe, lucioase, au o consistenta ferma, la aplicare pe fata se lichefiaza si se intind usor.

Pentru a fi bune demachiante ele contin cantitati mai mari de ulei de parafina, chiar pana la 60%. Majoritatea sunt emulsii U/A, uleiul mineral este un bun solvent al grasimilor din preparatele cosmetice, a fardurilor. Deoarece uleiul mineral poate indeparta si o cantitate din grasimea naturala a pielii in preparate se asociaza si substante emoliente cum sunt, alcool cetilic, unt de cacao, ulei vegetal, cetaceu, lanolina. Cetaceul, alcoolul cetilic, actioneaza ca emolienti dar si ca stabilizanti ai emulsiilor; uleiurile vegetale se asociaza in proportie 1:2 fata de uleiurile minerale. Se mai asociaza in aceste creme, cerezina, ozocherita, care servesc la intarirea cremei si previn separarea uleiului cand este asociat in cantitati mari.

Cremele de curatit actioneaza diferit, unele includ in mod mecanic impuritatile, reziduurile de machiaj; cele care contin sapunuri sau detergenti anionici, formeaza in prezenta apei micele care au afinitate fata de grasimi emulsionandu-le. In cazul cremelor cu sistemul ceara/borax de tip U/A, pot surveni inversii a sistemului dupa ce sunt aplicate pe piele datorita pierderii apei prin evaporare sau absorbtiei acesteia de catre piele. Exemple:

Ulei mineral 40,0 g

Ceara de albine 16,0 g

Miristat de izopropil 5,0 g

Borax 1,0 g

Apa la 100,0 g

Preparare: se topesc pe baie de aburi uleiul mineral, ceara, miristatul de izopropil.

In aceasta baza se emulsioneaza treptat solutia de borax.

Ulei de parafina 34,9 g

Ceara 16,0 g

Vaselina 20,0 g

Borax 1,0 g

Apa la 100,0 g

Prepararea: se topesc la componentele grase, se emulsioneaza treptat la aceeasi temperatura solutia de borax.

E. Sagarin mentioneaza urmatoarea formula:

Ceara de albine 8,0 g

Ulei mineral 49,0 g

Parafina 7,0 g

Alcool cetilic 1,0 g

Borax 0,40 g

Apa la 100,0 g

Parfum q.s

Preparare: se topeste ceara, uleiul mineral si celelalte componente la 70oC; se dizolva boraxul in apa si se incalzeste pana la 70oC. Se adauga solutia de borax la faza grasa si se omogenizeaza preparatul pana la racire. Se adauga parfumul in jurul temperaturii de 50oC.

Cremele demachiante lichefiabile, prezinta avantajul ca se aplica cu usurinta si au o mare capacitate de curatire. Un emulgator favorabil stabilitatii preparatelor este stearatul de trietanolamina:

Ulei mineral 50,0 g

Acid stearic 10,0 g

Lanolina 5,0 g

Trietanolamina 1,50 g

Apa la 100,0 g

Cremele demachiante care nu contin apa in compozitia lor au aspectul cremelor solide dar, sunt mai translucide, au proprietati tixotrope si se lichefiaza usor in contact cu pielea. Ele se obtin prin asocierea de uleiuri si ceruri care se lichefiaza la un masaj lejer si curata de aceeasi maniera, ca si cele cu sistemul ceara/borax:

Ulei de vaselina 42,0 g

Vaselina 18,0 g

Alcool cetilic 14,0 g

Cetaceu 12,0 g

Ozocherita 14,0 g

Parfum 0,20-0,30 g

Preparare: se topesc pe baia de apa componentele, se omogenizeaza. Dupa racire se parfumeaza. Este important in acest cazuri sa se asigure o balanta corecta a uleiurilor si cerurilor pentru ca preparatul sa ramana solid in conditii de variatii de temperatura si sa se lichefieze cu usurinta pe piele. In acest sens ozocherita datorita punctului de topire 60-70oC imprima preparatului calitatile corespunzatoare, caracterul tixotrop; la fel se comporta si ceara microcristalina care se asociaza in aceste preparate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1136
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved