Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Seboreea

Cosmetica frumusete+ Font mai mare | - Font mai micSeboreea

Seboreea este o stare patologica, datorata unor tulburari functionale a glandelor sebacee, caracterizata printr-un flux de grasime la suprafata pielii si parului, ca o consecinta a cresterii exagerate a producerii de sebum.In mod normal in 24 ore se elimina la suprafata pielii 1-2 g sebum. Intensitatea filmului lipidic de sebum variaza in functie de sex, varsta. La barbati se remarca o crestere semnificativa pana la 20-25 ani. Are loc o scadere pana la 35-40 ani, dupa care descreste semnificativ pana la 55-60 ani. La femei se observa o crestere remarcabila pana la 25 ani, urmata de o descrestere pana la 35-40 ani, continua pana la 50-60 ani, spre deosebire de barbati descreste valoarea lipidica si in continuare pana la batranete.

Seboreea poate fi de doua feluri: grasa si uleioasa.

Seboreea grasa, se caracterizeaza prin dilatarea porului si a gatului foliculilor cu acumularea in canalul osteofolicular a unei materii alcatuita din celule ale stratului cornos si sebum. Adeseori se formeaza cu celulele stratului cornos o substanta pastoasa, alburie, cu miros butiric, care se poate extrage prin presare.

Seboreea fluenta (uleioasa) se traduce prin aspectul gras si lucios al pielii, uneori pot apare chiar picaturi de ulei pe fata.

Din punct de vedere etiologic, se admit cauze fiziologice si patologice multiple care pot fi grupate in: ereditate, tulburari generale ale organismului, infectii locale cutanate.

Aceste cauze actioneaza combinat, simultan sau succesiv, fapt de care trebuie sa se tina cont in tratamentul bolii.

Ereditatea. In majoritatea cazurilor afectiunea este ereditara cu transmitere dominanta (la majoritatea descendentilor) ceea ce explica rezistenta la tratament a acestei afectiuni.

Tulburari generale ale organismului. Dintre tulburarile generale ale organismului care intervin in aparitia, persistenta si agravarea seboreei se mentioneaza:

- Tulburari endocrine, dintre care influenteaza asupra seboreei: glandele sexuale, suprarenale, hipofiza, tiroida. Glandele sexuale - dintre hormonii sexuali, androgenii au rol stimulator in timp ce oestrogenii au o actiune inhibitoare. Seboreea este cu atat mai accentuata cu cat raportul androgeni/oestrogeni este mai mare. Hipofiza, influenteaza prin unii hormoni gonadotropi, care sensibilizeaza glandele sebacee pentru a raspunde la actiunea stimulatoare a androgenilor. Tiroida, este o alta glanda care influenteaza evolutia seboreei.

In insuficienta secretorie (hipotiroidism), are loc o crestere a lipemiei, care determina o      marire a cantitatii de sebum, aparitia seboreei si chiar a unor formatiuni acneice.

- Sistemul nervos central sau periferic, exercita o influenta in aparitia seboreei, ca simptomatologie a unor afectiuni cum sunt: sindromul Parkinson, maniaco-depresiv, nevroza astenica, encefalite, etc. Efortul si in special surmenajul intelectual, maresc temporar fluxul sebaceu, emotiile pot determina seboreea emotionala.

Seboreea simpla nu este o afectiune microbiana dar, pe fondul seboreic se pot dezvolta frecvent alti germeni microbieni (stafilococi, streptococi, etc.) care pot produce diferite infectii cutanate. Simptomatologia, se traduce printr-o piele grasa, porii cutanati dilatati si cu o usoara hiperkeratoza a epidermului si in deosebi a orificiilor pilosebacee. Pielea are un aspect lucios, este grasa la pipait, prin porii dilatati se scurge sebum in cantitati variabile, in functie de severitatea seboreei. Culoarea pielii este galbui-murdara sau cenusiu, datorita unei opacitati mai mari a stratului cornos, pielea este mai groasa datorita dilatarii foliculilor pilosebacei.

Seboreea apare la pubertate si evolueaza pe toata perioada adolescentei si maturitatii cu doua perioade de intensitate maxima, la pubertate si la menopauza, dupa care se atenueaza progresiv cu varsta.

Seboreea apare intotdeauna simetric, in trei zone principale ale corpului: fata, pielea capului si trunchi. Primele semne se observa la nas, apoi in santurile nasogeniene, regiunea frontala mediana si suprasprancenoasa, zona pometilor obrajilor si barbie. Aspectul localizarii la fata a seboreei se aseamana cu o foaie de trifoi (fig.10).

Pe cap se localizeaza la vertex, de unde se extinde progresiv, determinand caderea parului (alopecia seboreica); pe trunchi se localizeaza pe torace, umeri, abdomen, regiunea cervicala, dorsala, fata posterioara a umerilor.

pH-ul pielii in zonele seboreice este mai ridicat cu tendinta spre alcalinizare, ceea ce determina o slabire a capacitatii de autodezinfectie a pielii.

Tratamentul seboreei. Este profilactic, general si local. Profilaxia, este recomandata la tinerii ai caror parinti au seboree simpla sau complicata cu acnee. Se recomanda pe perioada adolescentei si a maturitatii, regim alimentar corespunzator, o igiena adecvata a fetei (evitarea abuzurilor de sapunuri, indeosebi alcaline), folosirea rationala a sapunurilor de toaleta acide, utilizarea de creme semigrase sau uscate pe baza de stearina, evitarea factorilor externi care influenteaza negativ seboreea.

Tratamentul local, are o deosebita importanta in toate cazurile de seboree indiferent de cauza lor, dar mai ales in cazul celor determinate genetic, care au o evolutie indefinita pentru care tratamentul se aplica continuu dupa un anumit protocol.

Tratamentul local are drept scop, sa micsoreze cantitatea de sebum de pe suprafata pielii, sa dea tenului un aspect cat mai aproape de normal si sa evite aparitia acneei. Produsele cosmetice au rolul de a reface conditia normala a pielii, ele trebuie folosite rational, intrucat cel prea puternice pot provoca o seboree exagerata de tip reactional.

Preparatele cosmetice produc o emulsionare a straturilor micelare superficiale ale filmului hidrolipidic cutanat, fara insa a indeparta straturile mai profunde aderente de piele.

Pentru emulsionarea sebumului este suficient ca preparatul sa contina un agent emulsiv cu o hidrofilie egala cu a sebumului. In cazul utilizarii unui emulsionant cu hidrofilie mult mai mare decat a sebumului, pielea se curata prea puternic si ramane realmente 'goala'.

Tratamentul seboreei se face individualizat de la caz la caz, in functie de complexitatea seboreei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1609
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved